مرددین نتیجه نهایی انتخابات را تعیین میکنند
به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعد نیوز به نقل از تسنیم، بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهشها بیان کرد: مشارکت سیاسی یکی از ارکان مهم حکمرانی مردمی قلمداد میشود و خوشبختانه طبق پیمایشهای افکارسنجی ملت، در روزهای اخیر مشارکت روندی افزایشی داشته است و اکنون مشارکت قطعی با احتساب حاشیه خطای 3 درصد، 48.6 درصد برآورد میشود. البته پیشبینی میشود با ایجاد شور انتخاباتی در جامعه این عدد افزایش یابد.
نگاهداری افزود: در بین کسانی که گفتهاند قطعاً یا احتمالاً در انتخابات شرکت خواهند کرد، 23.9 درصد مردد هستند و از این جهت میتوان گفت مرددین تعیینکننده نتیجه نهایی انتخابات هستند. همچنین، آقای مسعود پزشکیان 29.9 درصد، آقای سعید جلیلی 18.8 درصد، آقای محمدباقر قالیباف 16.8 درصد و آقای مصطفی پورمحمدی 0.6 درصد از این آراء را به خود اختصاص دادهاند. علاوه بر این 1.6 درصد گفتهاند رأی سفید یا باطله میدهند و 8.5 درصد نیز تمایلی برای پاسخ نداشتهاند.
نگاهداری در پاسخ به این سوال که انصراف آقایان قاضیزاده هاشمی و زاکانی چه تأثیری بر سبد رأی چهار نامزد باقیمانده داشته است، گفت: در این پیمایش این سؤال از پاسخگویان پرسیده شده بود که «اگر کاندیدای مورد نظر شما به هر دلیلی از شرکت در انتخابات انصراف دهد، در اولویت دوم به چه کسی رأی خواهید داد؟». بر اساس پاسخ افراد به این سوال، آرای آقایان قاضیزاده هاشمی و زاکانی در سبد رأی سایر کاندیداهایی توزیع شد که اولویت دوم پاسخگویان بودهاند.
در ادامه نگاهداری اشاره کرد: در بین کسانی که برای شرکت در انتخابات مردد هستند، 23.9 درصد گفتهاند به «مسعود پزشکیان»، 16.4 درصد به «محمدباقر قالیباف»، 10 درصد به «سعید جلیلی» و 1.3 درصد به «مصطفی پورمحمدی» رأی خواهند داد. همچنین، 24.6 درصد از این پاسخگویان همچنان مردد بوده و هنوز نامزد موردنظرشان را انتخاب نکردهاند. در نهایت 6.3 درصد گفتهاند که در این انتخابات رأی سفید یا باطله میدهند و 8.5 درصد نیز تمایلی برای پاسخ نداشتهاند.
وی افزود، با درنظر گرفتن نتایج این نظرسنجی، میتوان گفت به احتمال زیاد برنده نهایی انتخابات در دور اول مشخص نخواهد شد و انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد. در این میان آقای پزشکیان با حدود 30 درصد از آراء بهعنوان نفر اول، شانس بیشتری برای ورود به دور دوم دارد و آقایان جلیلی و قالیباف با اختلاف کم در حاشیه خطای نمونه قرار دارند و از این جهت مرددین میتوانند در تعیین نفر دوم بسیار موثر باشند.
در انتها نگاهداری ضمن دعوت از آحاد مردم برای مشارکت پرشور در انتخابات، ابراز امیدواری کرد که نتیجه نهایی انتخاب به نفع مردم، انقلاب و کشور باشد.
مشخصات جمعیتشناختی پاسخگویان
موسسه افکارسنجی ملت پنجمین موج پیمایشی خود را از افراد بالای 18 سال در کشور و با روش نمونهگیری تصادفی ساده متناسب با جمعیت و به شیوه تلفنی، از تاریخ 6 تا 7 خردادماه 1403 انجام داده است. لازم به ذکر است حجم نمونه در این پیمایش 1200 نفر و با حداکثر خطای 2.9 درصد بوده است. همچنین، نرخ همکاری افراد در این پیمایش 60 درصد بوده است.
در این پیمایش، 50.3 درصد از پاسخگویان مرد و 49.7 درصد زن هستند، بهطوریکه 40.1 درصد در بازه سنی 18 تا 35 سال (جوان)، 46.1 درصد در بازه سنی 36 تا 60 سال (میانسال) و 13.8 درصد در بازه سنی بیش از 60 سال (سالمند) قرار دارند. همچنین، 40.3 درصد از پاسخگویان ساکن مراکز استانها، 36.9 درصد ساکن شهرهای تابعه و 22.8 درصد ساکن روستاهای کشور هستند.