تاریخچه برند مرسدس بنز شاید در میان همه برندهای مطرح خودروسازی کمی جذاب تر باشد، زیرا افراد زیادی در دنیا علاقمند به این برند هستند. شرکت بنز تنها برندی است که مبدا بسیاری از اتفاقات و پیشرفت های حاصل شده در صنعت خودروسازی محسوب می شود. بنز، اولین کارخانه خودروسازی دنیا بوده و قدم های اولیه بنیان گذاری آن حتی به سال های قبل از پایه گذاری آن برمی گردد.
تاریخچه مرسدس بنز
مرسدس بنز (Mercedes Benz) یک برند آلمانی تبار است که در سال 1926، یعنی درست 94 سال پیش، توسط کارل بنز و گوتلیب دایملر پایه گذاری شد. مرکز مدیریت این کارخانه در اشتوتگارت آلمان واقع شده است. از همان ابتدا تاکنون محصولات این کمپانی طیف گسترده ای را در برمی گیرد چرا که تولیدات آن شامل خودروهای لوکس، ون، کامیون، اتوبوس و حتی آمبولانس هم می شود. سابقه ی این برند محبوب به قدری درخشان است که در سال 2018، با فروش بیش از 2.31 میلیون خودروی سواری، در لیست بزرگترین تولیدکنندگان ماشین در سراسر دنیا قرار گرفت. رسیدن به چنین جایگاهی آن هم در صنعت پر رقابت خودروسازی، کار چندان آسانی نیست.
اگر به خاطر وجود نوابغ، بنز، دایملر و ویلهلم مایباخ نبود، ممکن بود تولد و حیات صنعت خودروسازی سال ها به تعویق بیافتد. ایننام داشتند که هرکدام به نوبه خودشان، کمک بزرگی نه تنها به صنعت خودرویی، بلکه به پیشرفت دنیا کردند. آشنایی، دوستی و همکاری دایملر و مایباخ نقطه عطفی در سرگذشت این شرکت است، چرا که مایباخ بعدها به عنوان یک طراح با استعداد و ادامه دهنده مسیر دایملر، لطف بزرگی در حق کمپانی مرسدس بنز کرد.
همکاری دایملر و بنز؛ نقطه شروع مرسدس بنز
در سال ۱۹۲۶ در اشتوتگارت آلمان کمپانی دایملر-بنز که امروزه آن را با نام مرسدس بنز می شناسیم، توسط کارل بنز و گوتلیب دایملر تاسیس شد. ماجرای تاریخچه شرکت مرسدس بنز از این قرار بود که بنز و دایملر از سال ۱۸۸۱ به طور کاملا مستقل و بی خبر از وجود یکدیگر، به تلاش برای اختراع و ساخت اتومبیل مشغول بودند. در سال ۱۸۸۶ کارل بنز در کارخانه کوچک خود با نام Benz & Cie در اشتوتگارت آلمان توانست اولین موتور درون سوز را تولید کند. در سال ۱۸۸۸ او با سرمایه گذاری همسر خود «برتا بنز» نخستین خودروی جهان را با نام Benz Patent Motorwagen را به ثبت رساند.
کمی بعد «امیل جلینگ» که یک سرمایه دار و کارآفرین اروپایی بود، همکاری خود را با DMG آغاز نمود. یک سال بعد و در سال ۱۹۰۲ جلینگ توانست نام تجاری این برند را که برگرفته از نام دختر وی «مرسدس جلینگ» بود به ثبت برساند و اولین خودروی تولید شده توسط DMG با توان ۳۵ اسب بخار مرسدس نام گرفت. بنابراین از سال ۱۹۰۲، کمپانی DMG به طور رسمی صاحب برند مرسدس شد.
پس از اتحاد کمپانی های مرسدس و بنز، پسران دایملر یادآور شدند که پدر خود همواره از یک ستاره به عنوان سمبل استفاده می کرده است. از میان طرح های ستاره های چهار پر و سه پر ارائه شده، مدیران کمپانی ستاره سه پر را به عنوان نماد و لوگوی این کمپانی انتخاب کردند.
بنابراین اکنون با مرور تاریخچه مرسدس بنز می دانیم با آنکه این شرکت در سال ۱۹۲۶ تاسیس شد و امروزه به یکی از بزرگترین و پیشرفته ترین برندهای خودروسازی در جهان تبدیل شده است، اما پایه گذاری این کارخانه سال ها پیش از این صورت گرفته بود و تلاش های مستمر دایملر، بنز و میباخ، پایه های قدرتمند این کمپانی را پی ریزی کرده است.
حاکمیت مرسدس بنز در آلمان
اگر آلمان را حاکم بی چون و چرای خودروسازی در جهان بدانیم، می توان مرسدس بنز را حاکم این صنعت در آلمان دانست! این کمپانی اکنون بیش از ۳۰ کارخانه در سراسر جهان دارد که در حدود ۱۷۳ هزار نفر در آن ها مشغول به کار هستند. در سال ۲۰۲۰ در لیست ارزشمندترین برندهای خودروسازی جهان، مرسدس بنز پس از تویوتا در جایگاه دوم و رقیب هموطن و دیرینه اش ب ام و در جایگاه سوم قرار گرفت.
این کمپانی از نظر میزان تولیدات نیز حرف اول را در آلمان میزند. در سال ۲۰۱۹ مرسدس بنز و ب ام و به ترتیب با تولید سالانه ۲.۴ و ۲.۲ میلیون دستگاه در جایگاه اول و دوم از نظر آمار فروش قرار گرفتند. یکی دیگر از اقدامات برتر این کمپانی، ساخت پیشرفته ترین کارخانه خودروسازی در جهان، با نام «کارخانه ۵۶» است. پروژه کارخانه ۵۶ که عملیات ساخت آن از سال ۲۰۱۸ آغاز شده، مدرن ترین و پیشرفته ترین کارخانه مرسدس بنز است. از این پروژه که در زمینی به مساحت ۲۲۰ هزار مترمربع در حال انجام است، به عنوان سومین پروژه بزرگ ساخت در کشور آلمان یاد می شود. قرار است کمپانی مرسدس بنز در این مجموعه به ساخت نسل های بعدی سدان کلاس S و همچنین خودروهای الکتریکی و آینده نگر خود بپردازد.
کلاس بندی خودروهای بنز با نام گذاری پیچیده
اگر به تاریخچه شرکت مرسدس بنز نگاه کنیم، خواهیم دید که مرسدس بنز یکی از پیچیده ترین سیستم های نامگذاری را در بین برندهای مطرح دارد. خودروهای این برند در کلاس بندی های مختلفی عرضه می شوند که هر یک ویژگی های خاصی در خود جای می دهند. خودروهای این برند در یک کلاس خاص با اعداد متفاوت از یکدیگر متمایز می شوند و تغییر در حروف اول نام مدل، نشان از تفاوت های ساختاری مهم دارد.
به این ترتیب، در کلاس بندی خودروها نام مدل های این کمپانی متشکل از حروف (نهایتا سه حرف) و اعداد هستند. حرف اول مشخص کننده کلاس خودرو و عدد پس از آن، حجم موتور تقسیم بر ۱۰ را نشان می دهد. اگر حرف L نیز در انتهای نام اضافه شود به این معناست که طول این خودرو از نمونه استاندارد آن بلندتر است. برای مثال S500L خودرویی در کلاس S و با موتور ۵ لیتری است که طول آن بلندتر از S500 استاندارد است!
این نوع کلاس بندی و نام گذاری از دهه ۹۰ میلادی در مرسدس بنز رایج شد. کلاس های اصلی خودروهای مرسدس بنز از یک یا دو حرف تشکیل شده اند. مدل هایی که با سه حرف نام گذاری می شوند، مدل هایی مرکب از دو کلاس مختلف هستند.
کلاس A
این کلاس مرسدس بنز به دلیل صرفه جویی در مصرف سوخت طرفداران بسیاری دارد. نسل اول این خودروها که در دسته ساب کامپکت قرار می گیرند، در سال ۱۹۹۷ تولید و اکنون در نسل چهارم در بازارهای جهانی در حال عرضه است. نسل چهارم کلاس A که در دو مدل هاچ بک و سدان ارائه می گردد، در بین طرفدارانش به بنز دلبر معروف شده است.
کلاس B
این کلاس نیز که تاکنون سه نسل از آن تولید و عرضه شده است، شباهت زیادی به خودروهای کلاس A دارد و در واقع، نوعی تکامل یافته از همان کلاس A محسوب می شوند. خودروهای این کلاس اندکی بزرگتر و قوی تر هستند و در دسته خودروهای کامپکت قرار می گیرند.
کلاس C
این کلاس اقتصادی ترین خودروهای تاریخچه مرسدس بنز را در زیر مجموعه خود دارد. کلاس C نیز همانند A و B از مدل های کامپکت کمپانی مرسدس بنز است. این کلاس در ابتدا در قالب سدان و استیشن تولید شد، اما در سال ۲۰۰۰ شاهد تولید یک نسخه کوپه از این خودرو بودیم. این خودرو بعدها با یک فیس لیفت به کلاس CLC بدل شد. CLC تا سال ۲۰۱۱ روی خط تولید قرار داشت و پس از آن در سال ۲۰۱۲ یک نسخه کوپه از کلاس C جایگزین آن شد.
به طور کلی، تاریخچه مرسدس بنز کلاس C به این صورت است که، ظهور آن به سال ۱۹۹۳ برمی گردد. نسل دوم پس از گذشت ۷ سال در سال ۲۰۰۰ عرضه شد و در سال ۲۰۰۲ به سیستم AWD (چهار چرخ متحرک) مجهز شد. نسل سوم در سال ۲۰۰۷ و در نهایت، آخرین نسل این کلاس در سال ۲۰۱۴ به بازارهای جهانی عرضه شد.
کلاس CL
با نگاهی به تاریخچه شرکت مرسدس بنز متوجه می شویم که کوپه های این برند در این کلاس ارائه می شوند. CL در زبان آلمانی مخفف کوپه های لوکس است و در حقیقت، این کلاس به تولید خودروهای سایز بزرگ و لوکس شهرت دارد.
کلاس CLS
این کلاس خودروهای سدان CL را شامل می شود. حرف S که در نام این کلاس آمده نشان از اشتراکاتی دارد که از خودروهای کلاس S قرض گرفته شده است.
کلاس E
خودروهای مرسدس بنز کلاس E، در ابتدا تنها سدان های فول سایز را شامل می شد، اما پس از مدتی خودروهای کوپه نیز به آن اضافه شدند. در این کلاس خودروهایی با موتورها و اجزای بدنه مختلف تولید می شود و در واقع، از نظر مصرف سوخت اقتصادی ترین خودروی کمپانی هستند. به همین دلیل، عنوان E که از ابتدای کلمه اقتصادی (Economic) گرفته شده، به این کلاس اطلاق شده است.
کلاس G و GL
این کلاس مخصوص به خودروهای شاسی بلند و کراس اوور کمپانی بنز است که همگی دارای تکنولوژی AWD (چهار چرخ متحرک) و قابلیت آفرود هستند. از سال ۲۰۰۶ خط تولید خودروهای کلاس GL که در واقع، خودروهای لوکس شده خودروهای کلاس G بود به محصولات این شرکت اضافه شد.
کلاس S
S کلاس ویژه کمپانی مرسدس بنز و پرچمدار تولیدات این شرکت است. مجهزترین و لوکس ترین خودروهای بنز در این کلاس جای می گیرند. این کلاس از خودروها که از سال ۱۹۷۲ تا به امروز در تولیدات بنز قرار داشته اند، همواره نخستین میزبان آخرین تکنولوژی های ارائه شده از سوی شرکت هستند. گرانترین خودروی حال حاضر در بازار کشور ما نیز، مرسدس بنز S500 است.
کلاس SL
تولید خودروهای این کلاس از سال ۱۹۵۴ آغاز شده است و از همان ابتدا، معمولا به خودروهای با دو صندلی شناخته می شدند. SL در زبان آلمانی مخفف اسپورت سبک است. این خودروها به دلیل داشتن درهای «گالوینگ» در بسیاری از نقاط جهان به همین نام شناخته می شوند.
مدل های مفهومی مرسدس بنز؛ طرحی برای آینده
با نگاهی به تاریخچه شرکت مرسدس بنز باید گفت که مرسدس بنز یکی از سردمداران و پیشگامان تحقیق و توسعه فناوری های جدید در صنعت خودروسازی است. یکی از جذاب ترین اتفاقاتی در دنیای خودرو برای علاقمندان این عرصه، رونمایی برندهای مختلف از مدل های مفهومی جدیدشان است. چرایی ساخت مدل های مفهومی برای بسیاری جای سوال دارد. این خودروها که هم در طراحی و هم تکنولوژی فراتر از زمانند، از یک طرف نوعی قدرت نمایی و عرض اندام در فضای تبلیغاتی و از سویی دیگر به نوعی رونمایی از زبان طراحی این شرکت برای محصولات سال های آینده شان است. کما اینکه بسیاری از تکنولوژی هایی که در خودروهای امروزی مشاهده می شود، سال ها پیش در یک مدل مفهومی ارائه شده بوده است.
یکی از جذاب ترین و پرطرفدارترین ها در این عرصه، خودروهای مفهومی شرکت بنز هستند. این خودروها نیز علاوه بر طراحی ظاهری ساختارشکن، هر یک تکنولوژی های جذاب و آینده نگری را به نمایش گذاشته اند.
ارتباط بین خودروها
در سال ۲۰۱۱ کمپانی مرسدس بنز از مدل مفهومی F125 رونمایی کرد. فارغ از بحث طراحی، مهم ترین تکنولوژی معرفی شده در این مدل سیستم ارتباط بین خودروها است. این سیستم با به کارگیری تکنولوژی پیشرفته و با ارتباط بین وسایل نقلیه ای که در شرایط بحرانی نسبت به یکدیگر قرار دارند، احتمال وقوع تصادفات را به شدت کاهش می دهد. بستر استفاده از این فناوری هنوز در بیشتر نقاط جهان فراهم نیست. اما بسیاری از کارشناسان معتقدند با توجه به تمرکز برندهای مختلف بر توسعه این فناوری تا سال ۲۰۲۵ امکان بهره برداری از این سیستم ها فراهم خواهد بود.
سقف پانورامیک نامرئی
در سال ۱۹۹۶ شرکت مرسدس بنز در مدل مفهومی F200 تکنولوژی سقف پانورامیک نامرئی (Transparent) را معرفی کرد. این تکنولوژی این امکان را فراهم می آورد تا تنها با فشردن دکمه ای، کریستال مایع در شیشه شفاف سقف به رنگ تیره در آید و از تابش مستقیم و شدید نور خورشید به سرنشینان جلوگیری کند.
دید در شب
تا پیش از رونمایی از F500 در هیچ وسیله نقلی های از اشعه مادون قرمز استفاده نشده بود. در سال ۲۰۰۳ شرکت مرسدس بنز با ارائه تکنولوژی دید در شب در مدل مفهومی F500، یکی دیگر از فناوری های خودروهای لوکس را در آینده پایه گذاری کرد. سیستم دید در شب با فراهم آوردن امکان دید تا شعاع ۵۰۰ متر امکان رانندگی ایمن تری را فراهم می کند. امروزه این فناوری در خودروهای لوکس کلاس S برند بنز مورد استفاده قرار می گیرد. از دیگر فناوری هایی که به این تکنولوژی وابسته است می توان به سیستم خودران اشاره کرد.
فعال شدن سیستم ایمنی پیش از برخورد
کمپانی مرسدس بنز در مدل مفهومی ESF، فناوری پیش از برخورد را معرفی کرد و در سال ۲۰۰۹ در مرسدس بنز کلاس S هیبرید با نام S400 مورد استفاده آزمایشی قرار داد. در این سیستم تمام زوایای خودرو به سنسورهای پیشرفته ای مجهز شده اند که لحظاتی پیش از وقوع برخورد کیسه های هوا و ترمزهای اضطراری را فعال می کند.
کروز کنترل انطباقی
این تکنولوژی که امروزه در لیست آپشن های بسیاری از خودروهای پیشرفته قرار دارد، برای اولین بار در سال ۲۰۱۰ با رونمایی کمپانی مرسدس بنز از مدل مفهومی F800 معرفی شد. کروز کنترل تطبیقی حالا علاوه بر ثابت نگه داشتن سرعت خودرو می تواند با تغییر فاصله مجاز بین دو خودرو سرعت را کم و یا زیاد کند.
بنز، دگرگون سازی حمل و نقل جهان
در پایان این مطلب تاریخچه شرکت مرسدس بنز باید به این نکته اذعان کرد که این ابر خودروساز آلمانی، نه تنها آغازگر صنعت خودروسازی در جهان به شمار می رود، بلکه سرچشمه بسیاری از تکنولوژی های پیشرفته ای که امروزه در خودروهای برندهای مطرح شاهد آن هستیم هم، از مرسدس بنز نشات می گیرد.
با این روند شاید خودروهایی که اکنون در تخیلاتمان به آن فکر می کنیم، روزی توسط نبوغ و تبهر مهندسان خلاق این شرکت شکلی از واقعیت به خود بگیرند. به نوعی میتوان گفت، گذشته، حال و آینده صنعت خودروسازی در جهان در دستان این غول شکست ناپذیر آلمانی است.