محرومیت از حقوق اجتماعی
تمام افرادی که در یک اجتماع زندگی می کنند همانطور که دارای وظائفی هستند در مقابل از حقوقی هم برخوردار می باشند . حقوقی که افراد در جامعه دارند حقوق اجتماعی نامیده می شود . به عبارت دیگر حقوق اجتماعی مجموعه ای از امتیازهایی است که دولت ها و جامعه به افراد می دهند مانند بهداشت ، امنیت ، مسکن ، تامین اجتماعی ، آزادی و… اما زمانی که فردی نظم اجتماع را مختل می کند و وظائف خود در مقابل جامعه را به درستی انجام نمی دهد جامعه هم او را تنبیه می کند . یکی از مصادیق تنبیه که در قانون مجازات جدید مصوب 1392 به چشم می خورد محرومیت افراد مجرم از حقوق اجتماعی است . محروم شدن از حقوق اجتماعی به معنای آن است که فرد برای همیشه یا مدت زمان مشخصی نمی تواند از امتیازهایی که قبلا جامعه به او داده است استفاده کند.
مصادیق مجازات محرومیت از حقوق اجتماعی
- داوطلب شدن در انتخابات ریاست جمهوری ، مجلس خبرگان رهبری ، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا
- عضویت در شورای نگهبان ، مجمع تشخیص مصلحت نظام یا هیأت دولت و تصدی معاونت رئیس جمهور
- تصدی ریاست قوه قضائیه ، دادستانی کل کشور ، ریاست دیوان عالی کشور و ریاست دیوان عدالت اداری
- انتخاب شدن یا عضویت در انجمن ها، شورا ها ، احزاب و جمعیت ها به موجب قانون یا با رأی مردم
- عضویت در هیأت های منصفه و امناء و شوراهای حل اختلاف
- اشتغال به عنوان مدیر مسؤول یا سردبیر رسانه های گروهی
- استخدام و یا اشتغال در کلیه دستگاه های حکومتی اعم از قوای سه گانه و سازمان ها و شرکت های وابسته به آنها ، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، نیروهای مسلح و سایر نهادهای تحت نظر رهبری ، شهرداری ها و مؤسسات مأمور به خدمات عمومی و دستگاه های مستلزم تصریح یا ذکر نام برای شمول قانون بر آنها
- اشتغال به عنوان وکیل دادگستری و تصدی دفاتر ثبت اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و دفتریاری
- انتخاب شدن به سمت قیم ، امین، متولی ، ناظر یا متصدی موقوفات عام
- انتخاب شدن به سمت داوری یا کارشناسی در مراجع رسمی
- استفاده از نشان های دولتی و عناوین افتخاری
- تأسیس ، اداره یا عضویت در هیأت مدیره شرکت های دولتی ، تعاونی و خصوصی یا ثبت نام تجارتی یا مؤسسه آموزشی ، پژوهشی ، فرهنگی و علمی .
مدت زمان اعمال مجازات محرومیت از حقوق اجتماعی
مجازات محرومیت از حقوق اجتماعی با توجه به نوع جرم برای مجرم تعیین می شود . این مجازات که از 2 تا 7 سال را در بر می گیرد، بعد از این مدت از بین میرود مگر در مورد محرومیت هایی مانند داوطلب شدن در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی، شوراهای اسلامی شهر و روستا، عضویت در شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام یا هیأت دولت و تصدی معاونت رئیس جمهور، تصدی ریاست قوه قضائیه، دادستانی کل کشور، ریاست دیوان عالی کشور و ریاست دیوان عدالت اداری که به طور دائمی فرد از آنها محروم می شود .
قانونگذار در برخی جرائم همچون جرائم عمدی و محکومیت قطعی کیفری ناشی از جرم محرومیت از حقوق اجتماعی را با توجه به نوع جرم پیش بینی کرده است که از 2 سال تا 7 سال را در بر می گیرد که این محرومیت ها استخدام در دستگاه های حکومتی تا نامزدی کرسی های ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و تصدی ریاست قوه قضائیه را در بر می گیرد. بنابراین امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .