داروهای ضد ریفلاکس با اسامی آلومینیوم هیدروکسید، منیزیم هیدروکسید، آلومینیوم ام-ج و آلومینیوم ام-ج-اس به صورت قرص و محلول سوسپانسیون در دسترس قرار دارند.املاح منیزیم با اثر ملینی، اثر یبوست زایی املاح آلومینیوم را تعدیل می کند. در ضمن اثر منیزیم فوری و اثر آلومینیوم طولانی تر است.وجود ماده سایمتیکون در ترکیب داروی ضد اسید آلومینیوم ام-ج-اس، ضمن کاهش نفخ،احتمال بروز رفلاکس مری را نیز کاهش می دهد اما مصرف این داروهای ضد ریفلاکس در بارداری باید با احتیاط بیشتری مصرف شود چراکه خطرات جبران ناپذیری برای جنین دارد.
علائم ریفلاکس اسید معده در بارداری چیست؟
- احساس سوزش یا درد در قفسه سینه
- احساس ناراحتی ، سنگینی معده یا نفخ
- آروغ زدن
- حالت تهوع و بازگشت غذا به سمت دهان
- استفراغ
معمولاً این علائم مدتی بعد از خوردن غذا یا نوشیدن بروز می کنند ، اما گاهی اوقات ممکن است تأخیر بین وعده های غذایی نیز باعث ایجاد ریفلاکس شود.
مصرف داروهای ریفلاکس معده در بارداری ممنوع
محققان دانشگاه ادینبورگ در اسکاتلند و دانشگاه تمپر در فنلاند با بررسی اطلاعات پزشکی بیش از 1.3 میلیون کودک دریافتند احتمال ابتلا به آسم در کودکانی که مادرشان در دوران بارداری داروهای ضد ریفلاکس و سوزش معده استفاده کرده اند، 30 درصد بیشتر است.ریفلاکس معده در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی بسیار شایع است. معمولا برای درمان ریفلاکس از داروهایی استفاده می شود که اصطلاحا مهارکننده های پمپ پروتون و آنتاگونیست های گیرنده H2 هستند و مانع از برگشت اسید معده به مری می شوند.
مطالعات جدید نشان می دهد استفاده مداوم از این داروها با افزایش احتمال ابتلا به آسم در کودک مرتبط است. استفاده از داروهای ضد ریفلاکس در دوران بارداری باید با احتیاط بیشتری باشد و کنترل رژیم غذایی برای درمان ریفلاکس گزینه بهتری است.ریفلاکس معده به مری (GERD) یا ریفلاکس اسیدی یک اختلال گوارشی است و به بازگشت محتویات و اسید معده به مری گفته می شود. دلیل اصلی بروز این بیماری، اختلال در عملکرد اسفنکتر تحتانی مری (LES) است. این حلقه ماهیچه ای مانع از برگشت محتویات معده به مری می شود. معمولا عوامل موثر در بروز این اختلال رژیم غذایی، سن و سبک زندگی هستند.
بسیاری از افرادی که به GERD مبتلا هستند، از بیماری خود بی اطلاعند. این افراد از سوزش مداوم معده و گلودرد رنج می برند. این بیماران اغلب تصور می کنند که این گلودرد مزمن ناشی از عفونت ویروسی است؛ در حالی که هیچ ربطی به عفونت ندارد. بازگشت اسید به گلو سبب می شود که این ناحیه مدام بوسیله اسید تحریک شود و گلودرد مزمن ایجاد کند.
برخی از افراد به ریفلاکس خاموش دچار هستند؛ به این معنی که بیماری با هیچ علامتی اعم از سوزش گلو و سردل همراه نیست.این حالت بسیار خطرناک تر است. 10 درصد از بیماران مبتلا به ریفلاکس گلودرد مزمن دارند. برخی از پوسیدگی مداوم دندان رنج می برند؛ اسید معده باعث بروز پوسیدگی می شود. طیف وسیعی از افرد مبتلا به GERD آسم دارند چراکه مقداری اسید به درون مجاری تنفسی راه می یابد.
برخی دیگر از رایج ترین علایم ریفلاکس، بادگلو، ترش کردن معده و تلخی طعم دهان است.ریفلاکس مزمن زمانی خطرناک می شود که پوشش مری از بین برود. در این حالت احتمال بروز سرطان افزایش می یابد.راهکار های متفاوتی برای درمان این بیماری وجود دارد و در برخی موارد جراحی توصیه می شود. تغییر شیوه زندگی و کاهش وزن می تواند در رفع این مشکل موثر باشد
برخی از دلایل تشدید ریفلاکس
- سیگار کشیدن
- با عجله غذا خوردن
- مصرف کردن غذاهای چرب و پرادویه
- پوشیدن لباس های تنگ
- مصرف غذاهای تحریک کننده اسید معده مانند :گوجه فرنگی، آب مرکبات، چای و قهوه، پیاز، سیر، نوشابه های گازدار
- درازکشیدن بعد از غذا
- نوشیدن مایعات
- عدم تحرک
راه های درمان سریع رفلاکس معده در بارداری
- رژیم سالم غذایی:احتمال پرخوری در دوران بارداری بسیار بیشتر است. و این مشکل یکی از علل اصلی سوء هاضمه به شمار می رود. درمان رودل و رفلاکس معده در بارداری تنها با رعایت یک رژیم غذایی سالم میسر می گردد.
- تغییر عادات خوردن و نوشیدن:به منزله درمان ریفلاکس اسید معده در بارداری، سعی کنید به جای وعده های بزرگ وعده های کوچکتری در طول روز مصرف نمائید. و 3 ساعت پیش از خواب چیزی میل نکنید.کاهش مصرف نوشیدنی های کافئین دار و غذاهای پرچرب و پرادویه قطعا بر روی روند درمان رفلاکس معده در دوران بارداری تاثیر موثری دارد.
- صاف بنشینید:صاف نشستن حین غذا خوردن یکی از اصول صحیح درمان رفلاکس معده در بارداری است. این کار باعث کاهش فشار از روی معده می شود. همچنین، بالا نگه داشتن سر و شانه ها در طول خواب باعث توقف شب هنگام برگشت اسید معده می گردد.
- لطفا سیگار نکشید:سیگار کشیدن در طول بارداری یکی از عوامل مخرب موثر بر سلامتی مادر و نوزاد به شمار می رود. استعمال دخانیات باعث استنشاق مواد شیمیایی شده و این موضوع از علل اصلی سوء هاضمه و رفلاکس شدید معده محسوب می گردد. مواد شیمیایی آزاد شده باعث شل شدن اسفنکتر تحتانی مری می شود. و این مسئله احتمال برگشت اسید معده را بیش از پیش می کند.
- از نوشیدن الکل اجتناب ورزید:نوشیدن الکل در حالت عادی باعث سوء هاضمه می شود. همین امر در طول دوران بارداری صدمات جبران ناپذیری را متوجه حال کودک می کند.