بورسیه تحصیلی چیست؟
افزایش قیمت ارز و هزینه های بالای زندگی در بسیاری از کشورهای خارجی باعث شده که بسیاری از افراد متقاضی تحصیل در دانشگاه های خارجی، به جای آن که علاقه ای داشته باشند تا پول خود را صرف هزینه های سرسام آور تحصیل و زندگی در خارج از کشور کنند، به فکر اخذ بورسیه های تحصیلی از دانشگاه های مختلف بیفتند.
انواع بورسیه
بورسیه های تحصیلی بر اساس فعالیت هایی که در کنار تحصیل بر عهده دانشجو گذاشته می شوند، به دوسته بورسیه بدون انجام فعالیت جانبی و بورسیه به همراه فعالیت جانبی تقسیم می شوند.به طور کلی بورسیه های بدون انجام فعالیت جانبی می توانند هزینه های تحصیل یک دانشجو را به طور کامل پوشش داده و حتی تمامی هزینه های زندگی وی را نیز متقبل شوند. چنین بورسیه هایی که اصطلاحا full fund (فول فاند) خوانده می شوند مورد توجه بسیاری از دانشجویان قرار داشته و به علت تقاضای بالا برای دریافت آنها، رقابت شدیدی میان دانشجویان برای اخذشان وجود دارد.
گذشته از فول فاندها، بورسیه های بدون انجام فعالیت جانبی به صورت های مختلف دیگری نیز به دانشجویان تعلق می گیرند؛ مثلا، porital fund که به صورت درصدی یا پولی به دانشجو تعلق می گیرند (مثلا 50 درصد هزینه ها یا ماهانه مبلغ 500 دلار). این نوع بورسیه ها کلیه هزینه های دانشجو را پوشش نداده اما کمک شایانی به وی جهت فراهم کردن نیازهایش خواهند کرد. در کنار اینها، بورسیه هایی که به صورت سالانه ارائه می شوند و برای تمدید آنها باید درخواست مجدد داد و … همگی ذیل بورسیه های بدون فعالیت جانبی قرار دارند. در چهار سر عنوان زیر سعی کرده ایم که شما را با اصلی ترین انواع بورسیه های بدون فعالیت جانبی آشنا سازیم.
1) بورسیه عادی و یا فلوشیپ تحصیلی:
بورسیه عادی (Scholarship) که معمولا به آن بورسیه تحصیلی گفته می شود، برای تشویق افراد به ادامه تحصیل به انها اعطا می شود. معمولا برای گرفتن این نوع بورسیه شرایط تحصیلی قابل قبولی نیاز است و دانشگاه ها برای تمدید این نوع کمک هزینه، شرایط خاصی دارند؛ مثلا اینکه معدل هر ترم دانشجو باید بالاتر از ۳ ( از ۴ نمره ) باشد. این کمک مالی به همه رده های دانشگاهی و همه رشته های درسی تعلق می گیرد. اما میزان اختصاص آن به دوره دکتری بیش از سایر مقاطع است. این نوع بورسیه ها حتی گاهی اوقات هزینه های زندگی یک دانشجو را نیز پوشش می دهند.
2) جایزه:
بورسیه Awards به معنی جایزه یا پاداش است. این دسته همه نوع جایزه را شامل می شود و هیچ محدودیتی ندارد ولی معمولا مبالغ ابن جایزه ها زیاد نیست و نمی تواند تمامی هزینه دانشگاه را تامین کند و تنها بخش از هزینه های آن را پوشش می دهد. معممولا این جایزه ها را به صورت مبلغ نقدی پرداخت می کنند و به حساب دانشجو واریز می نمایند (برعکس وام تحصیلی و بورسیه عادی که به حساب دانشگاه محل تحصیلی ریخته می شود). گاهی هم این جوایز، نقدی نمی باشند؛ مانند بن خرید کتاب، هزینه شرکت در کنفرانس های بین المللی و … .
3) وام تحصیلی:
وام تحصیلی به این صورت است که از بانک یا یک مرکز خصوصی که هزینه های تحصیل دانشجو را متقبل شده است، وامی مستقیما به حساب دانشگاه پرداخت می شود که تنها در برگیرنده شهریه و هزینه های تحصیلی دانشگاه است. معمولا وجود یک ضامن برای اخذ این نوع وام ها الزامی است. نکته قابل توجه در این مورد این نوع از کمک هزینه های تحصیلی این است که وام تحصیلی به دانشجویان خارجی تعلق نگرفته و تنها در اختیار شهروندان کشور ارائه دهنده وام می باشد.
4) حذف شهریه و تحصیل رایگان:
حذف شهریه تنها شامل شهریه دانشگاه می شود و ممکن است دانشجو به صورت کامل یا به صورت نسبی از پرداخت شهریه معاف شود. دانشگاه ارائه دهنده این امتیاز حتما به صورت دقیق میزان این معافیت را مشخص می سازد. این سیستم تشویقی بیشتر در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دنبال می شود و کمتر در مقطع دکتری به چشم می خورد.
مزایای بورسیه شدن از دانشگاه های ترکیه
با بورسیه شدن در این دانشگاه ها علاوه بر شهریه سالانه، خوابگاه و خدمات فوق برنامه دانشگاه نیز به صورت رایگان در اختیار دانشجویان قرار می گیرد.
کمک هزینه تحصیلی ماهیانه: بورس تحصیلی در هر یک از دانشگاه های ترکیه بسته به رشته متفاوت است؛ مبلغ کمک هزینه تحصیلی در مقطع کارشناسی به صورت ماهیانه حدود ۷۰۰ لیر و در مقطع کارشناسی ارشد ماهانه حدود ۹۵۰ لیر است که به دانشجو پرداخت می شود. این مبلغ در مقطع دکترا حدود ۱۴۰۰ لیر ترکیه برآورد می شود و برای دوره های پژوهشی نیز حدود ۳۰۰۰ لیر در ماه در نظر گرفته شده است.
- خوابگاه: یکی از مزایای بی چون و چرای بورسیه شدن از دانشگاه های ترکیه، استفاده رایگان از خوابگاه های دانشگاه های دولتی است.
- شهریه دانشگاه: شهریه دانشگاه و هزینه آموزشی برای دانشجویی که بورس تحصیلی دانشگاه های کشور ترکیه را دریافت کرده، به صورت رایگان است و هزینه آن توسط دولت تامین می شود.
- بیمه درمانی: به تمام دانشجویان بورسیه شده در ترکیه بیمه درمانی به صورت رایگان ارائه می گردد.
- دوره زبان ترکی استانبولی: دانشجویانی که موفق به دریافت بورس تحصیلی شده اند اما مدرک زبان ترکی را کسب نکرده اند، می توانند به صورت رایگان دوره یک ساله زبان ترکی را بگذرانند و این مدرک را دریافت کنند.
- کمک هزینه سفر: برای دانشجویان بورسیه شده از این دانشگاه ها، مبلغی با عنوان کمک هزینه برای مسافرت به این کشور (سفر ورودی به ترکیه برای ثبت نام و برگشت از ترکیه بعد از فارغ التحصیلی) پرداخت می شود.
شرایط دریافت بورسیه تحصیلی از دانشگاه های ترکیه
- سن: متقاضی دریافت بورس از دانشگاه های ترکیه در مقطع لیسانس نباید بیش از 21 سال داشته باشد. در مقطع کارشناسی ارشد نیز سن متقاضی نباید از 30 بیشتر باشد. باید توجه داشت که متقاضی بورس در این مقطع باید دوره کارشناسی را به اتمام رسانده باشد و اصل مدرک کارشناسی را ارائه دهد. دریافت بورس برای متقاضی مقطع دکتری نیز برای افراد زیر 35 سال ممکن است. دریافت بورس برای این مقطع نیز ملزم به ارائه مدرک کارشناسی ارشد است.
- معدل: یکی دیگر از معیارهای دریافت بورس از دانشگاه های ترکیه، شرط معدل است. متقاضی دریافت بورس برای مقطع لیسانس باید مدرک پیش دانشگاهی یا دیپلم با معدلی بالاتر از 14 را ارائه دهد. در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری معدل مدرک ادائه شده باید بالاتر از 15 باشد. البته ممکن است این شرط به نسبت دانشگاه و رشته متغیر باشد؛ برای مثال برای دریافت بورسیه رشته پزشکی باید معدل بالاتر از 18 ارائه داد.
- دانش زبان ترکی استانبولی: به عنوان زبان اصلی برای دریافت بورسیه تحصیلی در کشور ترکیه، ارائه مدرک زبان ترکی ضروری است. با این وجود، در بیشتر دانشگاه های بین المللی مستقر در ترکیه دروس به زبان انگلیسی تدریس می شود. اگر در دانشگاهی که پذیرش آن را دریافت کرده اید، به زبان انگلیسی تدریس می شود، باید مدرک زبان تافل یا آیلتس را ارائه دهید.
تحصیل در ترکیه با دریافت بورس از دانشگاه های این کشور نه تنها محدودیتی برای دانشجو در انتخاب رشته ایجاد نمی کند، بلکه برای رشته های دانشگاهیِ گران قیمت نیز اعمال می شود؛ برای مثال تحصیل در رشته های مدیریت ارشد کسب و کار(MBA) و مهندسی پزشکی به ترتیب با بورس 1000 دلار امریکا و 2000 دلار امکان پذیر است.