ساعدنیوز
ساعدنیوز

نحوه کار و عملکرد ایربگ های دو مرحله ای

  یکشنبه، 07 اردیبهشت 1399   زمان مطالعه 4 دقیقه
نحوه کار و عملکرد ایربگ های دو مرحله ای
در کیسه های هوا از سدیم آزید (NaN3) برای واکنش تولید گاز استفاده می شود. باید بدانیم که میزان انبساط و تحمل نیروی کیسه هوا به میزان سدیم آزید موجود در محفظه واکنش بستگی دارد؛ هر چه سدیم آزید موجود در محفظه واکنش کم تر باشد در پی آن گاز کم تری نیز آزاد می شود.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، اختراع ایربگ، یا همان کیسهٔ هوا برای اولین بار در سال 1951 ثبت گردید و دو سال بعد، توسط مهندسین Walter Linderer از آلمان و John Hetrick از آمریکا منتشر شد. اولین ایربگ نیز در سال 1970 به جهت بالا بردن سطح ایمنی سرنشینان بر روی خودروها نصب گردید. امروزه سطح ایربگ به حدی بالا رفته است که یک خودروی ایمن از نظر ایربگ باید برای سرنشینان جلو، زانوی راننده، جانبی، سقف و حتی کیسه هوای خارجی برای حفاظت از عابران نیز تدارک دیده شده باشد.

ایربگ یا کیسه هوای ایمنی

در صورت تصادف از جلو، خودرو با کاهش سرعت یا توقف سرعت شدید مواجه می شود، بدن سرنشینان نیز در جهت حرکت خودرو با شتاب زیاد پرتاب می شود، عقب نگه داشتن اولیه بدن از نیم تنه بالا به عهدهٔ سیستم های ایمنی اولیه مانند کمربند ایمنی پیش کِشنده است، اما دیگر قسمت های بدن، از جمله سر، دست ها و پاها هنوز هم با شدت، رو به جلو حرکت می کنند، عملکرد کیسه هوا به طوری است که در زمان تشخیص تصادف، با توزیع سریع فشار هوا در کیسه ای فشرده شده، منبسط می شود و جلوی برخورد بدن انسان با قطعات سخت کابین، مانند داشبورد و فرمان را می گیرد و تا حد زیادی میزان خطر صدمه را کاهش می دهد.

کیسه هوا طراحی و ساخته شد تا جان بسیاری از افراد را در تصادف ها نجات دهد و از برخورد آن ها با اجزای داخلی خودرو جلوگیری کند.

اما همین فرشته نجات گاهی اوقات باعث آسیب دیدگی سرنشینان می شود و حتا در مواردی منجر به مرگ فرد می شود. در برخی شرایط خاص ممکن است کیسه هوا عملکرد مناسب و مطلوب نداشته باشد و برخلاف انتظار عمل کند. شرایطی از قبیل قرار نگرفتن مناسب سرنشین بر روی صندلی، بسته نبودن کمربند ایمنی، سبک وزن بودن سرنشین و… در آسیب رساندن کیسه هوا به سرنشینان مؤثرند. شرکت های خودروساز توانستند با مرتبط کردن کیسه هوا به کمربند ایمنی، از آسیب های وارده به سرنشین، هنگام بسته نبودن کمربند ایمنی، جلوگیری کنند. به این صورت که در هنگام بسته نبودن کمربند ایمنی سرنشینان جلو، کیسه هوا عمل نمی کند، زیرا در صورت عملکرد، همچون گذشته، کیسه هوا منجر به آسیب های جدی به ستون فقرات و گردن شخص می شد که حتا در برخی موارد این آسیب ها منجر به مرگ نیز شدند.

در کیسه های هوا از سدیم آزید (NaN3) برای واکنش تولید گاز استفاده می شود. باید بدانیم که میزان انبساط و تحمل نیروی کیسه هوا به میزان سدیم آزید موجود در محفظه واکنش بستگی دارد؛ هر چه سدیم آزید موجود در محفظه واکنش کم تر باشد در پی آن گاز کم تری نیز آزاد می شود.

مهندسان با توجه به این نکته تصمیم گرفتند از دو محفظه واکنش برای تولید گاز استفاده کنند. آنان با تقسیم کردن سدیم آزید به دو بخش توانستند فعال کردن هر بخش را به میزان شدت تصادف و موقعیت و ویژگی های فردی سرنشین مرتبط کنند.

تصویر

آنان حدود ۷۰ درصد سدیم آزید لازم برای یک تصادف سنگین را درون یک محفظه، و ۳۰ درصد دیگر را درون محفظه دیگر قرار دادند تا با توجه به شرایط حادثه، اگر تصادف شدت لازم را نداشت، ابتدا محفظه اول را، که ۷۰% سدیم آزید را داراست، فعال کنند و در حالت دیگر، اگر شدت تصادف بسیار زیاد بود ۳۰% مابقی بلافاصله پس از اولی فعال شود.

وزن سرنشین، طرز نشستن بر روی صندلی، شدت تصادف و وضعیت کمربند ایمنی از عوامل مؤثر در تصمیم گیری ECU برای فعال کردن هر کدام از بخش های سدیم آزید است. شاید این پرسش پیش آید که وضعیت کمربند ایمنی چه تأثیری می تواند داشته باشد. باید گفت باز بودن کمربند ایمنی و یا حتا در صورت بسته بودن کمربند، ممکن است سرنشین در زمان حادثه کاملاً در جای خود مستقر نشده باشد. مثلاً شاید سرنشین برای استفاده از داشبورد به جلو متمایل شده باشد، در این وضعیت اگر کیسه هوا کامل فعال شود صد در صد آسیبی جدی به سرنشین وارد می کند. پس ECU با درک وضع موجود و شدت تصادف تصمیم می گیرد که کدام محفظه فعال شود تا جان سرنشین در امان بماند.

ایربگ های دومرحله ای حاصل فعالیت های مهندسان در این زمینه است. ECU با دریافت اطلاعاتی از سنسورهای به کار برده شده نظیر سنسور وزن، که درون صندلی جاگذاری شده است، سنسور موقعیت کمربند ایمنی و مجموعه سنسورهایی که با تجزیه و تحلیل داده های آنان می توان شدت تصادف را تخمین زد، تعیین می کند که جریان الکتریسیته به کدام محفظه واکنش برسد.

تصویر

با این ایربگ ها زین پس برای تصادفاتی که چندان شدید نیستند، تمام سدیم آزید به کار برده شده در ایربگ برای انبساط کیسه مصرف نمی شود.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: فحش‌هایی در اینستاگرام به من می‌دهند که برای آنها خیلی گریه کردم من فرح دیبا نیستم با سیاست هم کاری ندارم (273 نظر) ترافیک چهره‌های سیاسی کشور در مراسم دامادیِ پسر علی لاریجانی؛ از قدردانی داماد از فرزند رهبر معظم انقلاب به خاطر حضور در مراسم تا چهره شاد علی مطهری به عنوان دایی داماد+عکس (243 نظر) رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص زنان در برابر مردان در مجالس عروسی روستایی (234 نظر) امیر نوری و حاشیه‌های پستش راجع به مهاجرتش به اسرائیل: من از رژیم‌صهیونیستی پیشنهاد دریافت کردم اطلاعات زیادی دارم؛ ما رفتیم بای بای+عکس (214 نظر) اقدام قابل تقدیر بازیکن تیم ملی؛ مهدی طارمی هزینه تحصیل دختر دانش آموزی که مدیر از مادرش درخواستی غیرمنتظره کرده بود را برعهده گرفت (122 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک میوه فروش بامرام شیرازی حماسه آفرید/ به ایشون باید گفت فرشته زمینی+عکس (118 نظر) نگاهی به میز صبحانه مفصل و رنگارنگ خانه رضا گلزار با هنر چیدمان آیسان خانوم / تزئین زیبای بشقاب با انار وحشی و آووکادو+عکس (113 نظر) توئیت داریوش ارجمند خطاب به رهبر معظم انقلاب با دیالوگی از نقش مالک اشتر: ای کاش قادر بودم، علی را به روزگاری ببرم که مردمش قدر همچون او را می دانستند+عکس (112 نظر) خلاقیت خنده دار مادر شیرازی برای طراحی پرچم ایران روی قرمه سبزی حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس! (96 نظر) نصرالله رادش: سیگار می‌کشم تا زشتی‌هایم دیده شود! دوست دارم همه بدانند علاوه بر قیافه ام من این زشتی ها را دارم! +فیلم (84 نظر) سحر زکریا: مهران مدیری به جای پول به من چند تا قابلمه داد! مدیری کسی بود که اگر ما سر کار موسیقی گوش می‌دادیم می‌ترسیدیم بیاید و مسخره‌مان کند (81 نظر) محمدرضا گلزار: می‌دانم خواننده خوبی نیستم؛ به فرض که صدایم خوب نیست چرا اینقدر دغدغه فکریتان شده است؟! (75 نظر) دانش‌آموزی که رهبر شد؛ نگاهی به چهره مهربان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس (76 نظر) آخرین جشن تولد ساده آیت الله هاشمی رفسنجانی با حضور همسرشان در طبقه دوم خانه/ مبلمان راحتی بدون زرق و برق، کیک شکلاتی و زیر میزی هنری زیبا+عکس (64 نظر) جشن تولد مجلل الهام حمیدی توسط همسرش +عکس/تزئین زیبای کیک با مروارید طلایی رنگ 👌 (44 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 15 آبان ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز سه شنبه 15 آبان 1403 + فیلم
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 15 مهر 1403
فال روزانه امروز سه شنبه 15 آبان ماه 1403
به وقت استایل پاییزی؛ لباس مناسب پاییز چیست؟ / 5 رنگ مخصوص خوشتیپ ها؛ رنگ قرمز جزو رنگ‌های انرژی زا و پر هیجان است که نشان دهنده عشق و صمیمت است
فال ابجد روزانه سه‌شنبه 15 آبان 1403
دستگیری سارقان 10میلیاردی طلافروشی در تهران
خوشتیپ شو؛ نکات مهم برای ست‌کردن بوت‌های چرم زنانه برای پاییز / انواع بوت‌های چرم زنانه و ایجاد استایل‌های مختلف
معرفی 10 مدل خاص و ترند میز ناهارخوری / راهنمای انتخاب طرح‌های زیبا برای میز ناهارخوری
حکم کمرشکن قضائی عابر بانک تیم پرسپولیس تهران صادر شد/ حبس، رد مال، شلاق و انفصال از خدمت دولتی!
زاکانی فاش کرد: التماس اسرائیل به ایران برای جواب ندادن!
لیست کامل داروهای ممنوعه دوران بارداری / مصرف چه داروهایی در دوران بارداری بی‌خطر است؟
چارپایه به هر چیزی شبیه بود به‌جز برنامه‌ای سرگرم‌کننده! / کمدین بودن کافی نیست
تقدیر رهبر معظم انقلاب از مسعود پزشکیان؛ حضرت آقا از شما راضی هستند و گفتند این روند را ادامه دهید
مهرداد محمدی با استقلال به پایان خط رسید/ خط آتش آبی ها به مهاجم کنیایی مجهز میشود
منتخب روز   
محاکمه دوباره مردی که متهم به تجاوز به 9 زن شد زندانی اعدامی پس از آزادی از زندان در خواب سکته کرد... / پدر و مادر شایان برای رضایت همه زندگی‌شان را فروخته بودند! بازی در نقش پلیس برای گروگانگیری و سرقت های سریالی / خاطره گویی تبهکار سابقه دار در مراسم جشن تولد ‌راز باند مخوف را فاش کرد! دستگیری عامل جنایت در چیتگر پسر 17ساله بدون گواهینامه، جان خود و 4 دوست نوجوانش را در تصادف گرفت صحنه های آخرالزمانی سیل مرگبار در والنسیای اسپانیا با 205 کشته در حال حرکت به سوی کاتالونیا + ویدئو / عکس جزئیات پرونده دختر سارق که هدف او آزادی برادرش از زندان بود / اخاذی به قیمت یک عمر در زندان ماندن با سوادترین روستای ایران کجاست؟ شیائومی 15 معرفی شد/اولین گوشی جهان با اسنپدراگون 8 الیت خانه نورانی معتمدی اصفهان با درهای چوبی ،شیشه های رنگارنگ و دکوراسیون اصیل ایرانی چشمانتان را جلا میدهد جزئیات قتل فجیع مادر و خواهرناتنی توسط دختر تهرانی و نامزدش / جنایتی که در تجریش رخ داد! انتخاب جنین های باهوش تر ممکن میشود!