نحوه نگهداری و پرورش گیاه پارتنکیسوس

  شنبه، 10 مهر 1400   زمان مطالعه 8 دقیقه
نحوه نگهداری و پرورش گیاه پارتنکیسوس
گیاه پارتنکیسوس گیاهی بالا رونده و همیشه سبز است که در فصل پاییز تغییر رنگ می دهد و به نارنجی و قرمز مایل می شود.در این مطلب شما را با نحوه نگهداری و پرورش این گیاه زیبا آشنا می کنیم.

یکی از جذاب ترین گیاهان موجود در طبیعت گل پارتنکیسوس می باشد.این گل با جذابیت فوق العاده و خصوصیات بی نظیر، از جمله محبوب ترین گل ها شناخته شده است.حتما شما هم شاهد این گیاه جذاب بوده اید.از این گیاه با نام های بسیار زیادی از جمله:پیچک ژاپنی، پیچک انگوری، پیچک بوستون، پارتنکیسوس و نام هایی از این قبیل یاد می کنند.

این گیاه با نام علمی (Parthenocissus tricuspidata) شناخته می شود.می توان گفت که این گیاه در خانواده گیاهان انگوری قرار می گیرند.خصوصیات ظاهری حیرت انگیز، برخورداری از گل دهی جذاب و همچنین برخورداری از طول عمر بالا در کنار شرایط نگهداری آسان و قابل توجه، از جمله المان هایی هستند که بسیاری از افراد را برای نگهداری از آن ها ترغیب خواهند نمود.اما برای شناخت بیشتر این گیاهان، شما را به همراهی دعوت می کنیم.

خصوصیات پارتنکیسوس

برگهای گیاه پارتنکیسوس ساده، شبه پنجه و دادای سه لُب، گهگاه با پنج لُب که عمق لُب ها عمیق بوده که با معمولا سه کاسبرگ هستند. رنج طول برگ ها از ۵ تا ۲۵ سانتی متر می باشد و برگچه میانی تخم مرغی و برگچه های کناری تخم مرغی پهن مورب، در بخشی ساده و تخم مرغی پهن است. برگ ها در پائیز به رنگ قرمز تیره درآمده و جلوه بسیار زیبایی به دیوارها می دهند. برگ ها در این گیاه به شکل برگ های درخت انگور وبه رنگ سبز روشن در فصل رویش می باشند. گل ها نامعلوم و جزئی بوده رنگ آنها متمایل به سبز می باشد. گلها در خوشه ها نمایان می گردند. میوه ها ی انگور مانند کوچک به رنگ آبی تیره به طول ۵ تا ۱۰ میلی متر دیده می شود. این گیاه سریع الرشد می باشد و گلهای آن در اوایل تابستان ظاهر می شوند. میوه های آن توسط پرندگان خورده می شود.

گیاه  پارتنکیسوس

مراقبت از گیاه پارتنکیسوس

این گیاه در تمام روزهای سال رنگ سبز دارد و اما در پاییز می تواند رنگ های مختلفی به خود بگیرد. در فصل های بهار برگ ها می توانند به رنگ قرمز نیز در بیایند. این برگ ها در تابستان دوباره به رنگ سبز برمی گردند. این گیاهان گل نیز می دهند که تغذیه پرندگان می باشد. طول این گیاه در صورت بالغ شدن به 50 سانتی متر یا بیشتر نیز می رسد.

این گیاهان به راحتی بالا می روند و دارای سطح چوبی می باشند و می توانید آن ها را پوشش دهید. اگر نمی خواهید که گیاهان شما از دیوار بالا بروند ، باید آن ها را حدود 20 سانت از دیوار و ساختمان دور کنید. در فصل تابستان نیز می توانید یک مکان مختص و خصوصی برای گیاه خود تعیین کنید و آن را در آن قسمت ها قرار دهید.زمانی که این گیاهان را کمی از دیوار دور کنید و بین هرکدامشان کمی فضا و یا فاصله ایجاد کنید ، باعث می شوید که ریشه های گیاه بتوانند بهتر از قبل تنفس کنند.

مراقب باشید که جای گیاه خود را قبل از تثبیت به خوبی بسنجید تا مجبور نباشید تا مدام آن را تغییر دهید. زمانی که گیاه شروع به رشد روی دیوار کند ، کندن آن کار سختی می باشد و ممکن است که به گیاه آسیب وارد کند. مگر این که قسمت چسبیدن گیاه به دیوار از طریق قسمت جانبی گیاه باشد.در هر حالت بهتر است که گیاه خود را از دیوار فاصله دهید تا هم نور کافی و هم جذب مواد مغذی در آن بهتر شود.

نور مناسب برای پارتنکیسوس

نور مورد نیاز پارتنکیسوس باید جانبی باشد . اگرچه که این گیاه قادر است نور کامل را تحمل کند اما نباید در این کار زیاده روی کنید . پس برای اطمینان بیشتر از نور جانبی استفاده کنید. در مناطقی که تابستان های بسیار گرمی دارند ، باید گیاه را در ناحیه شرقی یا شمالی قرار دهید.

خاک مناسب برای پارتنکیسوس

گیاه پارتنکیسوس باید با خاکی پر شود که زهکشی بالایی داشته باشد . خاک این گیاه می تواند در برابر آلودگی هوا و شرایط سخت مقاوم باش د. خاک رس و شنی با ph متعادل و خنثی برای این گیاه مناسب می باشد .

آبیاری پارتنکیسوس

آب دادن به این گیاه باید متوسط باشد . در اوایل فصل رشد باید آب دادن به گیاه عمیق تر و بیشتر باشد . سپس بعد از این دوران آب دادن را به هفته ای یک بار کاهش دهید ، حتی اگر هوا باز هم گرم است . این گیاه نسبت به خشکی نیز مقاوم می باشد .

دما و رطوبت مناسب برای پارتنکیسوس

این گیاه می تواند تا حدی در دماهای سرد فصل زمستان نیز مقاوم باشد ، مگر این که دما به کمتر از منفی 10 درجه فارنهایت برسد که در دمای بیش از حد پایین هوا این گیاه آسیب می بیند .

کود گیاهی مناسب برای پارتنکیسوس

کود دادن به گیاه پارتنکیسوس اغلب ضروری نیست. بعضی از افراد در زمان کاشت به گیاه، کودهایی با فسفر بالا می دهند که ریشه آنها را بهبود می بخشد و بعد از آن می توانید برای کود گیاهی خود برنامه ریزی کنید و در صورت نیاز به گیاه خود کود دهید.

قلمه زدن پارتنکیسوس

برای قلمه زدن گیاه مو چسب باید ساقه های سالم آن را در فصل بهار برش دهید . پنج تا شش نقطه از گیاه را برش دهید . می توانید دو الی سه عدد برگ را نیز از آن جدا کنید و سپس خاک مناسب و کمی شن نیز به آن اضافه کنید.

هرس کردن پارتنکیسوس

این گیاهان را باید سالی یک بار هرس کنید ، بنابراین باید رشد سریع گیاه را چک کنید . فرقی ندارد که قسمت هرس شده روی گلدان باشد یا روی دیوار.هر زمان دیدید که هر قسمت از گیاه به شدت ضخیم شده ، باید آن را برش دهید ، تا جایی که اجازه دهید به حالت چوبی تبدیل شود که با این کار از مسدود شدن گیاه جلوگیری می کنید .این گیاهان تمشک می دهند و تمشک های آنان معمولا به رنگ های آبی و سیاه می باشد .

تعویض گلدان پارتنکیسوس

وقتی گیاه جوان است، عوض کردن گلدانش کاری ندارد. پارتنکیسوسها به سرعت رشد می کنند و می توانند تنها در یک فصل رشد در حدود ۱۵۰ سانتی متر بزرگ تر شوند! این رشد زیاد باعث سخت شدن تعویض گلدان می شود. زمانی که گیاه بزرگ شد، در هنگام تعویض گلدان، چند قلمه از آن تهیه کنید تا علاوه بر کنترل رشد پارتنکیسوس، آن را تکثیر هم کرده باشید. در این هنگام می توانید بعد از قلمه گیری شاخسار گیاه مادر را به شدت هرس کنید. بعد از آن چند هفته صبر کنید تا شوک وارد شده به گیاه برطرف شود و سپس گلدان آن را تعویض کنید.برای تعویض گلدان، ابتدا اجازه دهید خاک گلدان گیاه خشک شود. سپس به کف و دیواره های گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید، خواهید دید که گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج می شود. حالا گلدانی تنها یک سایز بزرگ تر از گلدان قبلی گیاه تهیه کنید و گیاه را در آن قرار دهید و سپس گلدان را با خاک تازه پر کنید.

روش کاشت و تکثیر پارتنکیسوس

پارتنکیسوس به ندرت گل می دهد و دانه تولید می کند. گل های گیاه زرد و کوچک هستند و در نهایت یک میوه کوچک سیاه رنگ تولید می کنند. با استفاده از این میوه ها می توان گیاه را تکثیر کرد.روش ساده تر و بهتر تکثیر پارتنکیسوس، گرفتن قلمه ساقه در ابتدای فصل است. مانند اکثر گیاهان رونده، پارتنکیسوس هم به راحتی از طریق قلمه ساقه تکثیر می شود و ریشه می دهد. البته به شرطی که گرما و رطوبت مورد نیاز قلمه ها فراهم شود.

برای تکثیر گیاه به روش قلمه، در ابتدای فصل رشد چند ساقه نسبتا جوان از گیاه را به کمک تیغ یا چاقویی تیز و استریل از آن جدا کنید. چند گلدان کوچک را پر از خاک مخصوص جوانه زنی کنید و سپس قلمه ها را در آن بکارید. قلمه ها را در محیطی گرم و با رطوبت بالا قرار دهید. بعد از چند وقت رشد جدید را در آنها مشاهده می کنید و این به معنی موفقیت آمیز بودن قلمه گیری است.

کاربردهای پارتنکیسوس

بهترین استفاده از پارتنکیسوس به عنوان گیاه بالا رونده روی دیوارهای آجری بوده و روی داربست های بزرگ، فنس ها یا اطراف درخت های بزرگ نیز پوشش خوبی ایجاد کرده و نمای بسیار زیبایی به آن محیط می دهد. امکان دارد به عنوان پوشش زمین نیز برای کنترل فرسایش آن مورد استفاده قرار گیرد.

انواع گیاهان پارتنکیسوس

  • پورپورا و آتروپورپورا بسیار به یکدیگر شبیه هستند و در فصل بهار و پاییز به رنگ های قرمز و بنفش دیده می شوند .
  • ویتچی نیز با رنگ بنفش ظاهر می شود ، در فصل تابستان سبز می شود و در پاییز به رنگ قرمز لاکی تبدیل می شوند . سایز برگ های این گیاه نسبتا کوچک است .
  • فنوی پارک در فصل بهار معمولا به رنگ زرد دیده می شود . این برگ ها در فصل تابستان به رنگ سبز و در پاییز به قرمز تبدیل می شوند .

سمی بودن گیاه پارتنکیسوس

این گیاهان در صورت بلعیده شدن حاوی اکسالات می باشند و سمی هستند و فرقی ندارد که انسان ، حیوان و یا هر پرنده ای آن را بخورد . پس حتما آن ها را از دسترس کودکان دور نگه دارید .کریستال های موجود روی این گیاه باعث سوزش لب ها و زبان می شود و همچنین می تواند واکنش های آلرژیک دیگر را نیز به وجود بیاورد .

بیماری ها و آفت های پارتنکیسوس

رشد این گیاهان با حمله حشرات با مشکل مواجه می شود زیرا این حشرات معمولا روی برگ های این گیاه را سوراخ می کنند .زمان مناسب هرس کردن و قلمه زدن این گیاه در فصل فروردین و خرداد می باشد و همچنین می توانید در فصل پاییز نیز این کار را انجام دهید .


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر