ممکن است با خودخواهی خود و یا اطرافیانتان درگیر باشید. افرادی که مدام سعی می کنند از خود و موفقیت هایشان تعریف کنند و به دنبال توجه و تمجید شدن از جانب دیگران هستند. افراد خودخواه خود را ستاره درخشان جمع ها می پندارند و در عین حال برای هیچ کس ارزش قائل نیستند. برخورد و رفت و آمد با افراد خودخواه انرژی روانی زیادی از شما می گیرد و به جای تمام آن ها انرژی منفی را به اطراف انتقال می دهد. برای اطلاعات بیشتر در مورد افراد خودخواه و نحوه برخورد با آن ها تا پایان مطلب همراه باشید.
افراد خودخواه چه ویژگی هایی دارند؟
- افراد خودخواه به هر دستاویزی متوسل می شوند تا تصویری که از خودشان در ذهن دارند (خودانگاره)، خراب نشود. این افراد ایده آل گرا هستند و معمولا دنیای محدودی دارند، دنیایی که از بایدهای خیلی زیادی ساخته شده است. افراد خودخواه تمایل عجیبی به تحمیل باورهای خود دارند و همه ی تلاش شان را می کنند تا دیگران را متقاعد کنند که دنیای اعتقادی خودشان برتر است. این افراد اغلب اگر تأییدشان نکنید، از شما بیزار می شوند.
- افراد خودخواه معمولا دوستان زیادی دارند، اما فقط به ظاهر، چرا که این افراد صرفا به تعداد دوستان شان اهمیت می دهند و بیشترِ دوستی هایشان هیچ کیفیتی ندارند. آنها می توانند طوری رفتار کنند که خیلی جذاب به نظر برسند، اما نیت شان در اصل جذب افرادی است که حباب توهمات شان را پایدارتر می کنند. افراد خودخواه به خوبی می دانند چگونه عده ی زیادی را به خودشان جذب کنند، اما بیشتر با افرادی همراه می شوند که بتوانند به وسیله ی آنها به خودخواهی خود پر و بال بدهند.
- افراد خودخواه احساس نقص می کنند و دقیقا به همین دلیل است که از دیگران برای پر کردن خلأ درونی خود استفاده می کنند.
- افراد خودخواه تحمل دیدگاه های مخالف را ندارند. این افراد ارزش دیگران را پایین می آورند و آنها را در جایگاه پایین تری نسبت به خودشان می بینند. افراد خودخواه چون اعتماد به نفس ندارند، در عوض سعی می کنند خودشان را با تحقیر کردن دیگران بالا بکشند. این افراد معمولا حاضر نیستند از نقطه نظرات خود کوتاه بیایند و خیلی اوقات روی دیدگاه هایی پافشاری می کنند که متأسفانه معتبر و قابل استناد نیستند، چرا که مثلا برای باهوش تر به نظر رسیدن فقط جلد مجلات را می خوانند و نسبت به دانسته های کم عمق خود نیز شدیدا متعصب هستند. اگر با دیدگاه افراد خودخواه مخالفت کنید، ممکن است شما را سخت به باد انتقاد بگیرند.
- افراد خودخواه معمولا روابط شان پایدار نیست. دیگران در نظر این افراد به دو دسته ی خیلی خوب و خیلی بد تقسیم می شوند. اگر چاپلوسی کنید یا خواسته هایشان را برآورده سازید، در دسته ی خوب ها و در غیر این صورت در دسته ی بدها قرار خواهید گرفت. به عبارت دیگر، آنها این قابلیت را دارند که در یک لحظه دوست تان داشته باشند و در لحظه ای دیگر به دشمن تان تبدیل شوند.
- افراد خودخواه به سختی می توانند با دیگران همدردی کنند. این افراد اگر هم در مواردی موفق به ابراز همدردی شوند، همدردی شان به دلیل به منفعتی است که نصیب شان خواهد شد.
- افراد خودخواه عزت نفس کافی ندارند. عزت نفس یعنی برآوردی که هر فرد از ارزش و توانمندی های خود دارد. افراد خودخواه در زمینه ی عزت نفس خلأهای زیادی دارند که باید برطرف شان کنند.
- افراد خودخواه گاهی ممکن است بیش از حد با اعتماد به نفس به نظر برسند. این افراد معمولا به ظاهر موفق هستند، اما این موفقیت ظاهری فقط تا زمانی ادامه خواهد داشت که بتوانند نقاب خود را به خوبی در نزد دیگران حفظ کنند. با این حال، اگر عمیق تر شوید و آن سوی نقاب را ببینید، قطعا به بی کفایتی آنها پی خواهید برد.
- افراد خودخواه معمولا هیچ قدمی در جهت اصلاح اشکالات خود برنمی دارند، چرا که فکر می کنند این دیگران هستند که مشکل دارند و باید خودشان را اصلاح کنند، نه خود آنها.
- افراد خودخواه بیش از حد منفعت طلب هستند. این افراد معمولا زحمات خودشان را بزرگ جلوه می دهند و زحمات دیگران را کوچک می شمارند. اینها دقیقا همان افرادی هستند که دولت، جامعه، مردم و کلا دنیا را بدهکار خودشان می دانند، در حالی که به شخصه حاضر نیستند چندان به زحمت بیفتند و چیز زیادی به دنیا عرضه کنند. البته که همه ی انسان های معقول به منفعتی که قرار است به ازای تلاش خود در موقعیت های مختلف نصیب شان شود فکر می کنند، اما افراد خودخواه تمایل دارند با کمترین تلاش و به هر قیمتی که شده به بیشترین منفعت ممکن برسند.
آسیب های خودخواهی
خودخواهی ویژگی شخصیتی است که آسیب های بسیاری را به دنبال دارد. افراد خودخواه به جز خودشان شخص دیگری را نمی بینند و در صورتی که اطرافیان به او توجهی که می خواهند را ندهند، احساس طردشدگی و ناامیدی می کنند. خودخواهی علاوه بر خود فرد، زندگی اطرافیان را هم تحت تاثیر قرار می دهد. وقتی که خودشان را مرکز توجه می بینند و فکر می کنند که از همه برتر هستند اعتماد به نفس دیگران را تخریب می کنند و آن را از بین می برند.
نحوه رفتار با آدم های خودخواه
زندگی و یا رفت و آمد با فرد خودخواه می تواند آزارنده باشد؛ چرا که او به هیچ کس جز خودش اهمیت نمی دهد و در مواقع بحرانی به احتمال زیادی شما را تنها می گذارد. به همین دلیل لازم است تا نحوه برخورد با آن ها را بدانید و از آسیب های افراد خودخواه جلوگیری کنید.
ریشه رفتاری آن ها را بفهمید
فهمیدن به معنای این نیست که آن ها را قضاوت کنید، بلکه باید به سادگی به رفتار آن ها دقت نمایید و ببینید که انگیزه آنها از این رفتارها چیست. اغلب ما انسان ها می توانیم دلیل رفتار دیگران را حدس بزنیم اما این فرضیه ها همیشه هم درست نیستند. بسیار مهم است که ما هم مانند آن ها رفتار نکنیم و بفهمیم که آن ها هم مانند بقیه نیازهایی دارند که باید برآورده کرد. با این نوع نگاه می توان طرز فکر یک فرد خودخواه را حدس زد.
بپذیرید که آنها نسبت به دیگران توجهی ندارند
بپذیرید که فرد خودخواه هرگز نیازهای شما را ترجیح نمی دهد و تنها به فکر برطرف کردن نیازهای خود است و او توجهی به احساسات و رفاه دیگران ندارد. با پذیرفتن این حقایق فهمی روشن از جایگاه خود در رابطه به دست می آورید.
این رفتار را شخصی برداشت نکنید
باید مهارت داشته باشید که چگونه عکس العمل مناسبی نسبت به رفتار دیگران داشته باشید. زمانی که رفتار دیگران را برای خودمان شخصی سازی نکنیم، می توانیم با آن ها بهتر رفتار را داشته باشیم.
اجازه ندهید که از شما سوء استفاده شود
زمانی که با یک فرد خودخواه در ارتباط هستید، باید محدودیت های خود را مشخص کنید. از خودتان مراقبت کنید و به خودتان احترام بگذارید و اجازه ندهید که او از شما سوء استفاده کند و یا به شما توهین کند. قدرت درونی خود را به دیگران نشان دهید. افراد خودخواه سعی دارند که از دیگران سوء استفاده کنند تا آن ها را ضعیف نشان دهند و خودشان را بالا ببرند.
خود را نادیده نگیرید
افراد متکبر، وجهی به شما نمی کنند. برای تقویت عزت نفس و ایمن شدن در برابر چنین افرادی نیازهای خودتان را نادیده نگیرید و به خود اهمیت دهید.
در برابرشان تواضع نشان ندهید
هرگونه احساس خشم نسبت به آنها را فرو بنشانید و روی شخصیت خودتان متمرکز شوید و همان فرد دوست داشتنی که هستید بمانید.
توجهی را که به دنبالش هستند به آنها ندهید
در رفتار با افراد خیلی خودخواه خوش رفتار باشید اما هرگز توجهی را که به دنبالش هستند به آنها ندهید. باید کلمات و لحن تان را ملایم و خوشایند، و نظرات تان گنگ و مبهم باشد.
از خودتان دفاع کنید
افراد خودخواه معمولا شنونده های خوبی نیستند و دیوار دفاعی خیلی محکمی برای حفاظت از خودانگاره شان ساخته اند پس اگر احساس کردید که باید از خودتان دفاع کنید، حرف تان را خلاصه و بدون حاشیه بزنید.
اجازه دهید که رفتار خودشان را ببینند
زمانی که رفتار این اشخاص را عینا مثل خودشان کپی برداری کنید، بنابراین آن ها بازتاب رفتار خود را می فهمند. این کار شما به آن ها کمک می کند که موقعیت خود را بفهمند و ببینند که چقدر رفتار بدی دارند. یک راه دیگر این است که با آن ها مدعی رفتار کنید تا فکر نکنند که ازشان می ترسید. البته مراقب باشید که آن ها را سرزنش نکنید. با این رفتار شما، می فهمند که خودخواه بودن چقدر زشت و غیر قابل تحمل است.
آنها را تایید نکنید
در مقابل افراد خودخواه خود واقعی تان باشید و از ریاکاری بپرهیزید.خودخواهی این افراد را تأیید نکنید و به خودبینی آنها پر و بال ندهید.
با آنها بحث نکنید
اگر با نظر آنها مخالفید، تنها مخالفت خود را نشان دهید و با با حالت حمله با افراد خودخواه وارد بحث نشوید و نظرتان را قاطعانه عنوان کنید.
محدودیت تعیین کنید
اگر می خواهید از خودتان در برابر انسان های خودخواه مراقبت کنید، بسیار مهم است که محدودیت های مشخصی را برای خودتان تعیین کنید. اول از همه خودتان باید به استاندارد های خودتان واقف باشید. به یاد داشته باشید که افراد خودخواه زمانی با شما خودخواهانه رفتار می کنند که خودتان اجازه این کار را به آن ها بدهید.
زود قضاوت نکنید
اغلب ما طرز فکری داریم که در بیشتر مواقع غلط هستند. بسیاری از اوقات فرض می کنیم که افراد با قصد و نیت خاصی فلان رفتار را دارند که احتمالا این تصور ما غلط است. بنابراین قبل از این که فرض کنید فرد دیگری خودخواه است ، به این فکر کنید که شاید رفتاری در خودتان باعث این رفتار او شده است.
زمان زیادی را در کنار آن ها سپری نکنید
این افراد کاملا مخرب هستند و احتمالا از سپری کردن زمان در کنار آن ها احساس راحتی نخواهید داشت. اگر در کنار آن ها احساس خوبی ندارید، بهترین کار این است که کنارشان نباشید و به دنبال دوستان جدیدی باشید و به مرور آن ها را فراموش کنید.
به یاد داشته باشید که مقدار کمی خودخواهی طبیعی است
همه ما باید از خودمان مراقبت کنیم. گاهی اوقات این مراقبت از خود نیازمند کمی خودخواهی است که برای زنده ماندن و حیات مورد نیاز است اما خودخواهی بیش از حد به رابطه آسیب وارد می کند.
تدافعی عمل نکنید
در برابر شخص خودخواهی که مدام از شما انتقاد می کند، نباید تدافعی عمل کنید. در واقع هر رفتار تدافعی شما باعث نمک پاشیدن روی زخم او می شود، پس شما مثل او نباشید و او را دیوانه نکنید.
به این افراد باج ندهید
اگر با یک فرد خودخواه رو به رو هستید، آخرین چیزی که باید به آن فکر کنید این است که طوری رفتار نکنید که آن ها نسبت به رفتار خود مصمم تر شوند. هرگز از آن ها قدردانی نکنید و باج ندهید که این گونه آن ها خودخواهی خود را تکرار می کنند. درخواست های خود خواهانه آن ها را اجابت نکنید.
موضوعات مورد علاقه خود را مطرح کنید
در برخورد با افراد خودخواه بر اعصاب خود تسلط پیدا کنید و از مقابله به مثل با آن ها پرهیز کرده، همیشه پای صحبت هایشان ننشینید بلکه گاهی موضوعات مورد علاقه خودتان را مطرح و صحبت کنید.
از آنها انتقاد کنید
افراد خودخواه تنها به رفع نیازهایشان اهمیت می دهند و گاهی حتی به خاطر لطف شما در حق شان تشکر نیز نمی کنند، دراین شرایط بدون عصبانیت و تندخویی به آن ها یادآور شوید که شما هم نیاز به توجه دارید و افراد دیگر با خواسته های متفاوت نیز علاوه بر آنان وجود دارند.
صبور باشید
سعی کنید همیشه آرامش خود را حفظ کنید واکنش تندی نشان ندهید که قطعا بهتر است. افراد خودخواه بعد از واکنش های سنگین شما رفتار بد تر از خودشان نشان می دهند، پس صبوری خود را حفظ کرده و آرامش داشته باشید.
ببینید که آیا ارزش دارند در زندگی شما بمانند یا نه
اگر این شخص از اعضای خانواده شما نیست و می توانید او را از زندگی خود حذف کنید، در اصرع وقت این کار را انجام دهید. بهترین راه دوری از فرد خودخواه است زیرا باعث آرامش بیشتر اعصاب شما خواهد شد.
دوستان بهتری پیدا کنید.
اگر فرد خودخواهی که با او سروکار دارید، ظاهرا قادر به تغییر کردن نیست، ارتباط خود را با چنین فردی که انرژی شما را به تاراج برده و احساسات تان را دزدیده قطع کرده و دوستان جدیدی پیدا کنید که به همان اندازه ای که شما به آنها توجه می کنید، به شما توجه کنند.