گروه های راست گرای افراطی منتقد دولت مستقر در اسرائیل هستند. از این میان دو گروه راست گرای افراطی لهابا و بامیلا عامل اصلی حرکات شنیع و سخیف و شعارهای رکیکی هستند که در روز رقص پرچم داده شد. تا حدی که وزیر دفاع اسرائیل، اعلام کرد که ممکن است این دو گروه در لیست گروه های تروریستی دولت اسرائیل قرار داده شوند.
ساعدنیوز: در جریان جشن پرچم در سرزمین های اشغالی، ما امسال شاهد رفتارهای خشن تر و تندروانه تری از سوی اشغالگران صهیونیست بودیم. برخی تحلیلگران معتقدند که ما با نوعی تغییر الگوی رفتاری از سوی صهیونیستهای نسل جدید مواجهیم. گزارشگران شبکه های خارجی غیرشرقی اعم از بی بی سی انگلستان از توهین های مکرر و انداختن "ّآب دهان" به سمت خبرنگاران و توهین های رکیک به "شهیده شیرین ابوعاقله" در این مراسم خبر داده اند. تحلیل حضرتعالی در این خصوص چیست؟
دکتر منصور براتی: در واقع، بعد از سال 1967، در جریان جنگ شش روزه، اتفاق هایی افتاد که منجر به اشغال 4 منطقه از فلسطین توسط اسرائیل شد. قدس شرقی، کرانه باختری، غزه و بلندی های جولان که به سوریه تعلق دارد. البته صحرای سینا هم به تصرف اسرائیلی ها درآمده بود که بعد از چند سال به خود مصر واگذار شد. از غزه هم خارج شدند و بخشی از کرانه باختری نیز در اختیار دولت خودگردان فلسطینی قرار گرفت. اما قدس شرقی که طبق توافقات بین المللی باید به دولت قانونی فلسطین داده می شد و پایتخت دولت فلسطینی قرار می گرفت، در اشغال اسرائیلی ها باقی ماند.
از زمان اشغال قدس شرقی، یک رویدادی وارد تقویم صهیونیست ها شد به نام "روز اورشلیم" که نماد پیروزی اسرائیلی ها بر اعراب در جنگ شش روزه است. به قول خود صهیونیست ها، روزی است که یکپارچگی اورشلیم کامل می شود. تظاهرات پرچم همه ساله برای یادآوری این اتفاق ترتیب داده می شود. اما در سه، چهار سال گذشته شاهد برجسته تر شدن این رویداد هستیم.
در سال های قبل نیز این تظاهرا برگزار می شد، ولی جمعیت حاضر در این تظاهرات، از مناطق یهودی نشین عبور می کردند و حتی در محوطه مسجد الاقصی از سمت دیوار غربی یا دیوار ندبه عبور می کردند و وارد مناطق مسلمان نشین نمی شدند. اما طی سه چهار سال گذشته، این قواعد زیر پا گذاشته شده و امسال شاهد افراطی ترین گردهمایی برای جشن پرچم بودیم.
البته این رویداد چند دلیل دارد. راهپیمایی پرچم عمدتاً با حضور گروه های راست افراطی برگزار می شود و بخش قابل توجهی از این گروه ها، از افرادی تشکیل شده است که هویت طلب می باشند و در تلاش هستند تا هویت صهیونیستی خودشان را حفظ کنند و البته در نگاه آنها، این کار به معنای نفی یا حتی نقض دیگر هویت ها از جمله هویت اسلامی-عربی است. این گروه ها بر این باورند که اعراب هیچ حقی در اورشلیم یا بیت المقدس ندارند. این گروه ها عمدتاً ملی گرا هستند و رفتارهای تند و خشن و شنیعی از خودشان بروز می دهند.
اتفاقاتی که امسال رخ داد، چندین دلیل دارد. اولاً وارد محله هایی شدند که طبق توافقات خود دولت اسرائیل با دولت خودگردان و گروه های فلسطینی، نباید وارد می شدند. برای اولین بار، امسال پرچم اسرائیل در مقابل قبه الصخره رقصانده شد. در صحن مسجد الاقصی، شاهد رقص پرچم اسرائیل بودیم. این گروه ها با حمایت پلیس اسرائیل وارد محله های مسلمان نشین شدند و به مسلمانان حمله کردند و حرکات شنیع و سخیفی از خودشان نشان دادند.
پیش از 2021، دولتی سر کار بود که خودش راست گرا محسوب می شد. از سال 2009 تا 2021 دولت نتانیاهو با همین تمایلات راست گرایانه بر سر کار بود و البته علیرغم داشتن تمایلات هویت طلبانه با گروه های افراطی از موضع قدرت برخورد می کرد و محدودیت هایی را برای این گروه ها اعمال می کرد.
اما با روی کار آمدن دولت آقای بنت و لاپید ما شاهد تشکیل یک کابینه معتدل و چپگرا هستیم. گروه های راست گرای افراطی منتقد دولت مستقر در اسرائیل هستند. از این میان دو گروه راست گرای افراطی لهابا و بامیلا عامل اصلی حرکات شنیع و سخیف و شعارهای رکیکی هستند که در روز رقص پرچم داده شد. تا حدی که وزیر دفاع اسرائیل، اعلام کرد که ممکن است این دو گروه در لیست گروه های تروریستی دولت اسرائیل قرار داده شوند. این خود نشان می دهد که چه رفتارهای خشن و شنیعی در آن روز رخ داده است!
امسال دولت به شدت مورد هجمه راست گرایان افراطی قرار داشت و به همین دلیل این گروه ها در تلاش بودند تا هویت طلبی خودشان را برجسته تر از همیشه کنند. به همین دلیل، توافقات دولت اسرائیل با اعراب را در خصوص عدم ورود به مناطق ممنوعه را زیر پا گذاشتند. دولت آقای بنت در این ایام درگیر استعفای برخی اعضای خودش بود و به همین دلیل نسبت به این رویداد، رویکردی انفعالی را در پیش گرفت. و همه نوع باج را به این گروه ها داد. تا مبادا با ناراضی شدن راست ها عملاً دولت اسرائیل در ورطه سقوط قرار بگیرد.
بنابراین، ضعف دولت و مشکلاتی که آقای بنت با آنها دست به گریبان است عامل این اتفاقاتی بود و برخی اعضای حزب لیکود نیز از این فرصت استفاده کردند و عامدانه زمینه را چنان مهیا کردند تا قواعد زیر پا نهاده شود و دولت بنت با مشکلات بیشتری روبرو شود.

آقای بنت امروز با این اسناد قدیمی ژست افشاگری می گیرد تا مگر در شورای حکام آژانس قطعنامه جدیدی بر علیه ایران صادر شود. البته پیشنویس قطعنامه ای که سه کشور اروپایی تنظیم کرده اند هیچ اشاره ای به این اسناد ندارد و همین به روشنی نشان می دهد که بنت چیز جدیدی نگفته است.
ساعدنیوز: همان طور که مستحضرید، آقای بنت اخیراً اسنادی را از طریق گوگل درایو شخصی شان منتشر کرده اند که به قول خودش، اسنادی محرمانه است که نشان می دهد ایران اسناد آژانس بین المللی اتمی را به سرقت برده و بازرسان آژانس را فریب داده است. هنوز موضع رسمی ای در داخل درباره این اسناد گرفته نشده است. اما سؤال بنده این است که آیا این حرکت متهورانه بنت در شرایطی که دولت رژیم صهیونیستی در شرایط سختی قرار گرفته است، با تلاش های بنت برای نجات دولت ارتباطی دارد؟
دکتر منصور براتی: البته به نظر من، بنت کار چندان متهورانه ای نکرده است. واقعیت این است که بخش مهمی از تلاش های بنت، چه در زمینه تلاش برای میانجیگری میان روسیه و اوکراین، چه پرونده هسته ای ایران و مذاکرات احیای برجام در راستای خروج وی از سایه سنگین نتانیاهو است. نتانیاهو از سال 2009 تا 2021 در قدرت بوده است و در این دوران طولانی در بخش امنیتی اقداماتی کرده است که دستاوردهایی هم برای دولت اسرائیل در برابر جمهوری اسلامی ایران داشته است.
حقیقت این است که کارزار رسانه ای نتانیاهو علیه برنامه هسته ای ایران نقش قابل توجهی در تصویب قطعنامه های شورای امنیت با اتفاق آراء داشت. نتانیاهو تلاش می کرد تا با این کارزار، مواضع دولت های غربی را نسبت به ایران تندتر کند. نتانیاهو در آوریل 2018، یک سخنرانی تلویزیونی را ترتیب داد و با ارائه اسنادی تلاش کرد تا بگوید که "ایران به دنیا دروغ گفته است و به تعهدات برجامی اش عمل نکرده است. این سخنرانی نتانیاهو عملاً هر نوع شانسی را برای ماندن ترامپ در برجام به صفر رساند و در 8 مه 2018 دولت آمریکا به صورت یکجانبه از برجام خارج شد. بنابراین، نتانیاهو در تحولات علیه ایران نقش مؤثری را ایفا کرد.
اسنادی که آقای بنت منتشر کرده است تا جایی که بنده مطالعه کردم، مطالبی است که نتانیاهو در سال 2018 آنها را منتشر کرد و از این منظر، چون چیز جدیدی در این اسناد وجود ندارد، من معتقدم، بنت کار چندان متهورانه ای را نکرده است. تاریخ اسناد به سال های 80 تا 83 بازمیگردد. هیچ کدام از اسناد چیز جدیدی را بیان نمی کند.
در واقع بنت در تلاش است تا از چیزی که قبلاً به دست اسرائیل افتاده، برای بی نتیجه گذاشتن مذاکرات برجام نهایت استفاده را بکند. دستخط شهید فخری زاده به سال 1382 مربوط است. اینها مطالبی است که آژانس و کشورهای 5 به علاوه 1 از آن آگاه هستند. من معتقدم که آقای بنت در تلاش است تا از سایه نتانیاهو خارج شود و الا این اسناد چیز جدیدی را بیان نمی کند.
بنت تلاش می کند تا یک واقعیت را دو بار به افکار عمومی بفروشد. تمام اسناد به پیش از 2015 و توافق هسته ای مربوط است. در همان زمانی که آقای نتانیاهو این اسناد را منتشر کرد، همین کشورهای عضو برجام به او میگفتند که ما از محتوای این اسناد اطلاع داریم و اساساً برجام را برای این امضاء کردیم تا نگرانی هایمان در این خصوص برطرف شود ولی قصد نتانیاهو دقیقاً خلاف منطق برجام بود و می خواست این اطلاعات منجر به تنش میان غرب و ایران شود نه توافق!
آقای بنت امروز با این اسناد قدیمی ژست افشاگری می گیرد تا مگر در شورای حکام آژانس قطعنامه جدیدی بر علیه ایران صادر شود. البته پیشنویس قطعنامه ای که سه کشور اروپایی تنظیم کرده اند هیچ اشاره ای به این اسناد ندارد و همین به روشنی نشان می دهد که بنت چیز جدیدی نگفته است. پیش نویس مزبور خواهان توضیحات ایران درباره سه سایت اتمی اش است. بنابراین بنت نمی تواند با این اسناد تحول بزرگی را رقم بزند و از این جهت من معتقدم که این کار متهورانه نبوده و نیست.