ساعدنیوز
ساعدنیوز

نگاهی به فیلم عاشقانه و اجتماعی لیلا + سکانسی از فیلم

  پنجشنبه، 24 آذر 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
نگاهی به فیلم عاشقانه و اجتماعی لیلا + سکانسی از فیلم
لیلا یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین فیلمهای سینمای ایران است که توسط داریوش مهرجویی ساخته شده است و در ادامه بیشتر با آن آشنا خواهید شد.

فیلم جذاب و عاشقانه لیلا

فیلم لیلا اثری بیاد ماندنی از داریوش مهرجویی است که در سال ۱۳۷۵ ساخته شده است و با بازی لیلا حاتمی، علی مصفا، جمیله شیخی و… در سال ۱۳۷۶ اکران شد. داستان فیلم لیلا از این قرار است که لیلا و رضا در یک مراسم شله زرد پزان با یکدیگر آشنا می شوند و ازدواج می کنند. پس از مدتی لیلا و رضا متوجه می شوند که بچه دار نمی شوند و بعد از انجام دادن آزمایش های متعدد در می یابند که لیلا نمی تواند فرزندی به دنیا بیاورد.

مشخصات فیلم سینمایی لیلا

  • سال تولید: ۱۳۷۶
  • مدت زمان: ۱۱۰ دقیقه
  • امتیاز IMDb: امتیاز ۷٫۶ از ۱۰
  • کارگردان: داریوش مهرجویی
  • بازیگران اصلی: لیلا حاتمی، علی مصفا، جمیله شیخی، توران مهرزاد، امیر پایور، شقایق فراهانی، محمدرضا شریفی نیا

فیلم لیلا

بازیگران و عوامل فیلم سینمایی لیلا

  • کارگردان: داریوش مهرجویی
  • فیلمنامه نویس: داریوش مهرجویی (بر اساس داستانی از مهناز انصاریان)
  • تهیه کنندگان: فرامرز فرازمند، داریوش مهرجویی
  • فیلمبردار: محمود کلاری
  • موسیقی متن: کیوان جهانشاهی، فریدون شهبازیان
  • تدوینگر: مصطفی خرقه پوش
  • بازیگران: لیلا حاتمی، علی مصفا، جمیله شیخی، محمدرضا شریفی نیا، امیر پایور، توران مهرزاد، شقایق فراهانی، وحیده محمدی فر.

خلاصه و ماجرای فیلم سینمایی لیلا

در فیلم لیلا، لیلا روز شله پزان بیست وهشتم صفر با رضا، دوست برادرش حسین برخورد می کند و آشنایی شان به ازدواج می انجامد. مدتی بعد، لیلا روز تولدش می فهمد که بچه دار نخواهند شد و پزشک هم اشکال را از لیلا می داند. به اصرار مادر رضا، لیلا نه تنها به ازدواج رضا با زنی دیگر تن می دهد، بلکه با اصرار خود، رضا را به ازدواج مجدد ترغیب نیز می کند. دختران و زنانی به رضا معرفی می شوند و سرانجام در چهارمین مراسم خواستگاری، رضا با دختری ازدواج می کند. اما لیلا که خانواده اش در جریان ازدواج مجدد رضا نیستند، شب عروسی، گریان به خانه پدری برمی گردد. اصرار رضا برای برگرداندن لیلا به خانه اش به جایی نمی رسد، چرا که لیلا، رضا را در آزمایش خود شکست خورده می داند. همسر دوم رضا بچه دار می شود و دخترش با نام باران، به دنیا می آید. رضا همسر دومش را طلاق می دهد و او با پسرخاله اش که از قبل نیز به او علاقه مند بود، ازدواج می کند. چند سال بعد، رضا با بارانِ خردسال، روز شله زردپزان به خانه لیلا می آید و لیلا به روزی می اندیشد که ماجرای اصرار مادر رضا برای ازدواج مجدد او را برای باران تعریف خواهند کرد.

نقد و بررسی فیلم سینمایی لیلا

لیلا به کارگردانی و نویسندگی داریوش مهرجویی و دوازدهمین فیلم بلند اوست که در سال ۱۳۷۵ ساخته شد و در سالی که به نمایش درآمد، تمام جوایز اصلی جشنواره فیلم فجر را از آن خود کرد. این فیلم همچنین به عنوان بهترین فیلم سال در دوره ۱۲ منتخب نویسندگان و منتقدان در سال ۱۳۷۶ قرار گرفت. این فیلم را می توان به نوعی تکمیل کننده سه گانه سارا و پری محسوب کرد که فیلم نامه آن هم چون دو اثر قبلی اقتباسی است و بر اساس داستانی نوشته مهناز انصاریان به نگارش درآمده است.

فیلم لیلا یک اثر در دفاع از حقوق زنان است. تقابل نسل امروز با باورهای قدیمی و سنتی که بر اساس باورهای مردسالارانه بنا شده کاراکتر لیلا را زنی تسلیم در مقابل باورهایی نشان می دهد که توان مقابله با جهل اطرافیان را ندارد.

زن نماد باروری بوده است و اگر باروری او دچار اختلال می شد اتفاقی ناگوار و نا میمون تلقی می شود. به نظر می رسد این الگوی کهن آنقدر ریشه دار است که همواره توانسته و می تواند تصور زنان از خود و تصور دیگران را از زنی که نمی تواند بارور شود تغییر دهد. با توجه به ریشه دار بودن مسئله ی عدم باروری به ویژه در کشورهایی همچون ایران، به نظر می رسد مهرجویی خواسته است که تعصبات و تفکرات سنتی آمیخته با الگوی زن بارور را نقد کند و عدم بارداری و مسائل در پی آن را در زندگی دختر ایرانی به نمایش بگذارد.

نکته ی جالب در فیلم لیلا این است که مهرجویی به سراغ خانواده ای متمول و به ظاهر متجدد رفته است و این مسئله را در بستر این خانواده مطرح می کند و مخاطب می بیند که این نگاه سنتی و متعصب به زندگی زناشویی مختص خانواده های کم درآمد و یا کم سواد نیست و عمیق تر از این است که به طبقه و قشر خاصی تعلق داشته باشد.

جالب است که در ابتدای فیلم می بینیم که همه لیلا را دوست دارند اما نه به خاطر لیلا بودن او، نه برای خوبی و پاکی او، بلکه به خاطر اینکه قرار است لیلا مادر فرزندی شود تا این فرزند نسل رضا را پابرجا نگه دارد. اما به محض شنیدن نتیجه ی آزمایش گوشه و کنایه ها شروع می شود.

گویی لیلا با اتفاقات پیش آمده وارد یک بازیِ بی رحم شده است و باید دست و پنجه نرم کند. این بازی از بیرون و از طرف اطرافیان (مادر رضا) آغاز می شود اما در درون لیلا شکل می گیرد و به اوج می رسد تا جایی که لیلا با پای خود برای شوهرش به خواستگاری زن دیگری می رود.

شاید بتوان به این اتفاق این گونه نیز نگاه کرد که “زن شرقی” چنان الگویی از باروری دارد که اگر به هر دلیلی نتواند بارور شود حتی اگر اطرافیان (حتی شوهرش) به این موضوع اعتراضی نداشته باشند، او خود، خود را به گونه ای مجازات می کند.

این سوال شاید برای مخاطب پیش بیاید که لیلا چرا برای شوهرش به خواستگاری می رود؟ چرا علی رغم اصرار شوهرش که می گوید نمی خواهد ازدواج مجددی داشته باشد و بچه دار شدن برایش مسئله ی مهمی نیست، همچنان می خواهد که با دست خود برای او (شوهرش) زن بگیرد!

در فیلم لیلا با ذهن بحران زده ای طرفیم که در لاک خود فرو رفته است. از همه جا بریده و متنفر از فضا و انسان هایی است که او را احاطه کرده اند. اغلب غرق در رویا و خیال است اما همچنان بر نابودی زندگی مشترک خود انگار اصرار زیادی دارد و این مجازات خویشتن تا جایی پیش می رود که رضا (علی مصفا) هم پا به این بازی می گذارد و با لیلا همراه می شود. با آمدن رضا به این بازی، داستان بازی اوج می گیرد و در نهایت این لیلا است که بازی را ترک می کند.

همچنین فیلم اشاره های مذهبی زیادی درون خودش دارد که از این منظر قابل ارجاع است. اشاره مستقیم فیلمساز به مراسم شله زردپزی ۲۸ صفر و مناجات های دم صبح لیلا پس از اذان صبح و استفاده از صدای مناجات در پس زمینه این تصاویر نشان می دهد علاقه مهرجویی به المان های مذهبی و دینی در فیلم هایش ریشه ای عمیق دارد که نمی توان از آن چشم پوشی کرد.

شاید برایتان جالب باشد بدانید صدای مناجاتی که درون فیلم می شنوید، زمزمه های داریوش مهرجویی است که کیوان جهانشاهی به خوبی در فضای فیلم از آن بهره برده است. موسیقی متن فیلم نیز ترکیبی از حس های درون قصه است که همزمان حس ناامیدی و امیدواری به آینده را توامان درون مخاطب بر می انگیزاند.

فیلم لیلا از نظر ساختاری دارای نگرش و نگاه فلسفی فیلمساز به جامعه اش است، فلسفه ای که از ذهنیت مهرجویی نشات گرفته اما وقتی که به اجزای ساختاری فیلم نگاه می کنیم یک سادگی همراه با یک لطافت در محتوا موج می زند به همین دلیل با گذشت بیست سال هنوز لیلا فیلمی است که می تواند برای مخاطبش جذاب و تازه باشد.

فیلم لیلا

جوایز و آمار فروش فیلم سینمایی لیلا

  • برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش دوم زن (جمیله شیخی) در پانزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر – ۱۳۷۵؛
  • برنده دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن (لیلا حاتمی) در پانزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر – ۱۳۷۵؛
  • برنده تندیس بهترین کارگردانی (داریوش مهرجویی) در اولین دوره جشنواره خانه سینما – ۱۳۷۶؛
  • برنده تندیس بهترین فیلم نامه (داریوش مهرجویی) در اولین دوره جشنواره خانه سینما – ۱۳۷۶؛
  • برنده تندیس بهترین صدای فیلم (جهانگیر میرشکاری و اصغر شاهوردی) در اولین دوره جشنواره خانه سینما – ۱۳۷۶.

لیلا از ۳۰ مهر ۱۳۷۶ روی پرده رفت و در اکران عمومی هم موفق نشان داد به طوری که با جذب بیش از ۱ میلیون و ۵۸ هزار مخاطب، رتبه پنجم پرمخاطب ترین فیلم های آن سال و با فروشی بالغ بر ۱۸۲ میلیون تومان (با میانگین قیمت بلیت ۱۷۲ تومان) رتبه سوم پرفروش ترین فیلم های سال ۷۶ را از آن خود کرد. بخش مهمی از موفقیت تجاری فیلم لیلا ناشی از استقبال مردم تهران از فیلم بود. بیش از نیمی از کل مخاطبان فیلم (۵۳۵ هزار نفر) از استان تهران بودند و لیلا در پایان سال ۱۳۷۶ بعد از آدم برفی (داود میرباقری) به دومین فیلم پرفروش سال در این استان تبدیل شد.

سکانسی از فیلم سینمایی لیلا

همراهان عزیز ساعدنیوز امیدواریم این مطالب برایتان مفید و لذت بخش بوده باشد. لطفا نظرات خود را درباره فیلم لیلا با ساعدنیوز و دیگر همراهان به اشتراک بگذارید.

دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم! (11 نظر) نوستالژی روز/ به بهانه روز مادر، شعرخوانی دلنشین و بی نظیر استاد شهریار از قطعه مشهور «خان‌ننه»/ به همراه زیرنویس فارسی/خان ننه ، هایاندا قالدین بئله باشیوا دولانیم نئجه من سنی ایتیردیم (10 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / مار، قورباغه، رتیل سیاه، هزار پا (10 نظر) فریبا نادری: کسایی که پول دارند همه چیز دارند / پولدارها رو آدما بیشتر قبول دارند+فیلم (8 نظر) مازیار لرستانی: هورمون تراپی نکردم چون اجاره نشینم/بازیگران زن مثل خواهرم هستند، حرمت و حریمشون مشخصه+ویدئو (7 نظر) شقایق دهقان: من و بهاره نزدیک 15 سال فامیل بودیم، ازدواج دوم بهاره جسورانه بود/خیلی از همکارای ما ازدواجشونو قایم میکنن، بهاره از اول اومد ماجرا رو علنی کرد و خیال خودش و بقیه رو راحت کرد (5 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست به احسان علیخانی: یه مرد باید درست‌و حسابی بره خواستگاری و بره سر خونه زندگیش🤣/ خودشو سرگرم برنامه های الکی مثل جوکر نکنه (5 نظر) دانلود آهنگ شاد و جذاب شب یلدایی جوکر برای احسان علیخانی، نعیمه نظام‌دوست، بهنوش بختیاری و گلوریا هاردی/ هدیه ویژه ساعد نیوز برای ستاره‌های درخشان جوکر (4 نظر) ویژه‌ روز مادر/ عاشقانه‌های هنرمندان ایرانی با مادرانشان+ شعر معروف و خاطره‌انگیز استاد شهریار برای مادربزرگش/ از احسان علیخانی و بازیگران جوکر2 تا همایون شجریان و سحر دولتشاهی (4 نظر) اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: ضحاک - بخش 6؛ فریدون به خورشید بر برد سر/ متن صوتی و معنی اشعار + تصاویر نسخه های کهن (4 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
زن و شوهر گرگانی وسط میدان کریمی به آتش کشیده شدند/ جزئیات اندوهناک ماجرا
خبری که دنیا را تکان داد؛ یک مرد بخاطر بازی کامپیوتری نوزاد خود را کشت
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز چهارشنبه 5 دی 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز چهارشنبه 5 دی 1403
جدیدترین یافته محققان دانشگاه خوارزمی؛ خانه‌های مریخی را می‌توان با خون انسان ساخت!
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز چهارشنبه 5 دی 1403
نتایج تکمیل ظرفیت آزمون "کارشناسی ارشد علوم پزشکی" سال 1403 اعلام شد
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه 5 دی 1403 + جدول
ویدیو / ماجرای مرد همسایه و تلافی بامزه از دانش‌آموزان پر سر و صدا؛ نیما کدومتون هستین؟ برو سر کلاس!😂😂
ورزشکاران مردان آهنین 1404 چه کسانی خواهند بود؟/زمان پخش برنامه کی خواهد بود؟
از بازار چه خبر؟ | قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه 5 دی 1403 + جدول
نگاهی به تصویر دیده نشده از کارنامه‌ی هنری «حامد بهداد» بازیگر بی‌حاشیه تلویزیون / سه تا عالی داره
اصرار پزشکیان، تصمیم تغییرناپذیر دایی؛ جدال خاموش بر سر شهریار فوتبال
تصویر + سفر در زمان این بار به عصر قاجار؛ از روز برفی باب همایون تا مادر ناصرالدین شاه و خواجه‌اش
اگر اتهام سب النبی امیر تتلو اثبات شود او اعدام خواهد شد؟
منتخب روز   
(ویدئو) چشم سینمای ترکیه به جمال، سوپراستار ایرانی، بهرام رادان روشن شد/ وقتی شازدمون از خارجیا خوش‌تیپ‌تر و جذاب‌تره پیشخوان روزنامه‌ها؛ مهم‌ترین عناوین ورزشی سه شنبه 4 دی 1403 در یک نگاه! /اصرار از علی پروین انکار از کریم باقری ؛ کریم تو موقت نیستی (ویدئو) میکسی جذاب از لحظه عقد شهرزاد ترکیه‌ای و ایرانی/کدام عاشقانه اجباری هیجان‌انگیزتر است؟ ایرانی یا ترکیه‌ای؟ آلبوم روز/ نگاهی به کریسمس باشکوه سلبریتی‌ها و هنرمندان محبوب با درخت‌های رؤیایی و بابانوئل‌های استایل‌دار، از محمدرضا گلزار و ژیلا صادقی تا گلوریا هاردی و بهرام رادان+عکس شاخص آلودگی هوا امروز چهارشنبه 5 دی تهران، تبریز، اصفهان، مشهد و اهواز + وضعیت آب و هوای کلان شهرها لذیذترین غذاهای محلی کرمانشاه/ 2 آش زمستانی با طعمی به یادماندنی، آش شلمین و آش بادمجون جدول زمانبندی قطعی برق امروز چهارشنبه 5 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک (ویدئو) افشاگری سمانه پاکدل، همسر هادی کاظمی از شرط عجیب صاحب خانه اش: داخل خونه عکاسی نکنید و کمک کنید دختر و پسرمون بازیگر بشن! (عکس) رونمایی نعیمه نظام‌دوست از ورژن انیمیشنی دختر و پسراش/ چقدرم شبیه خودشن😍 رونمایی گلوریا هاردی؛ بازیگر جوکر از پسرای خوش‌تیپیش در سفر به یزد/ یکیش مثل باباش ساعد سهیلی، چشم‌ابرو مشکیه؛ یکیشم مثل خودش بور و چشم رنگیه😍 ویدیو/ پیمان قاسم‌خانی: موقعی که من درس میخوندم برادرم، محراب مشغول لات بازی و کثافت‌کاری بود/ دوستای من مودب و استعداد درخشان بودن، دوستای اون یه مشت ارازل‌اوباش نگاهی به حال‌و‌هوای کریسمسی خونه شاهرخ استخری، بازیگر جوکر و همسرش، سپیده بزمی‌پور در بلژیک/ چیدمان شاهانه میز یلدا مزین شده با درخت کریسمس نورانی +کادوهای لاکچری