به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعدنیوز، سریال زخم کاری در سال 1400 به کارگردانی محمدحسین مهدویان در پلتفرم فیلیمو پخش شد. زخم کاری، درامی هیجانانگیز با ژانر جنایی، بازیهای قوی و فیلمنامهای با موضوع جدید کار خود را آغاز کرد؛ به همین دلیل در ابتدای پخش با نظرات بسیار مثبتی از سوی بینندگان روبرو شد و جایگاه اول پر بینندهترین سریال سال را به خودش اختصاص داد. پس از مدتی پخش فصل دوم این مجموعه، با اسم «زخم کاری بازگشت» آغاز شد اما اینبار، خبری از اتفاقات هیجانانگیز و جذاب نبود و بازیگران ضعیفتر از حد انتظار ظاهر شدند. داستان در یک خط صاف و بدون هدف پیش میرفت در نتیجه، تعداد مخاطبان ریزش پیدا کرد. از طرفی در فصل اول زخم کاری، شاهد طراحی لباس منسجمتر و مناسبی بودیم اما فصل دوم، طراحی لباس هم خارج از انتظار بود! البته که به طور رسمی اعلام شده است باید منتظر فصل 3 هم بمانیم. پس اگر به تحلیل استایل بازیگران زخم کاری علاقهمند هستید، تا پایان مقاله با ما همراه شوید.
در ابتدا، هر طراح لباس سینما فیلمنامه را میخواند تا با شخصیتها آشنا شود. طراح تصمیم میگیرد بازیگر چه آیتمهایی بپوشد تا بین شخصیت و استایلش تعادل ایجاد شود. عوامل بصری مانند لباس، در فیلم و سریالها تأثیر زیادی در درک شخصیت و کاراکترهای مجموعه دارند. همچنین توجه به نکاتی مثل روانشناسی رنگها باعث میشود در هر سکانس، احساسات مختلف به بهترین شکل ممکن به مخاطب منتقل شود. اگر شما هم به طراحی لباس فیلم و تئاتر علاقهمندید، این مقاله بدون شک برای شما مفید خواهد بود. طراحی لباس فیلم، زیرشاخههای مختلفی دارد برای مثال در سینماییهایی با ژانر تخیلی و فانتزی، لباسها به شکل کاستوم و تک نسخه برای بازیگر طراحی میشوند. با توجه به کلیشهها و محدودیتهای سینمای ایران، در بیشتر مواقع شاهد اوتفیتهای بدون خلاقیت برای بازیگران هستیم که معمولاً طراحی ندارند و از برندهای داخلی انتخاب میشوند. در نتیجه مواردی مانند رنگ، طرح پارچه و استایل، از اهمیتی بالایی برخوردار هستند.
همانطور که گفته شد، این سریال در فصل اول بسیار قوی و جذاب ظاهر شد و طراحی لباس بر عهدهی آرتا ماهان بود. آرتا ماهان یکی از طراحان صنعت فیلم و سینما در ایران است که تجربهی کار با مجموعههایی مانند نیسان آبی، گیسو، آفتاب پرست و همینطور فیلمهای سینمایی مانند آینه بغل، کت چرمی و حدود 8 صبح را دارد. در فصل اول زخم کاری، شاهد تطابق و هماهنگی لباس با بیشتر کاراکترهای سریال بودیم که طراح، با وجود محدودیتها موفق به انتخابهای خوبی شده بود. طراح لباس فصل دوم زخم کاری، مریم جعفری طادی است که انتقاداتی به همراه داشته است. در ادامه به تحلیل استایل بازیگران زخم کاری در فصل دوم میپردازیم.
رعنا آزادی ور با بازی درخشان خود در نقش سمیرا، یکی از نقاط قوت در سریال زخم کاری است. او در نقش یک همسر و مادر خشمگین و عصبی، با حالتهایی از افسردگی در شخصیتش ظاهر میشود. او زنی جاهطلب و فتنهگر است که قصد دارد قدرت و ثروتش را همزمان حفظ کند. پالت رنگی غالب در استایل سمیرا، رنگهای خنثی هستند که با ویژگیهای شخصیتی او مکمل است. سمیرا در سریال زخم کاری، معمولاً به سراغ کتهای کوتاه، شلوارهای بگ و بوتکات میرود که حسی از آزادی را به بیننده منتقل میکند. در مقابل سمیرا زنی ثروتمند و از قشر مرفه جامعه است اما لباسهایی میپوشد که با این موضوع در تضاد است. برای مثال پوشیدن کتهای لینن و کتان که شخصیدوزی نشده و مشخصاً از مغازههای تولید انبوه خریداری شدهاند، بیشتر برای قشر متوسط یا حتی پایین جامعه مناسب بودند و هیچ اشتراکی با شخصیت سمیرا نداشتند. از طرف دیگر هم، متوجه هیچ تفاوتی بین پوشش سمیرا در خانه با محیط کار نمیشویم. درست است طراحان لباس فیلمهای ایرانی با محدودیتهای زیادی روبرو هستند، اما با کمی خلاقیت، نوآوری و طراحی آیتمهای خاص، میتوان تفاوتهای این چنینی را محسوستر کرد.
میثم، پسر سمیرا و مالک، جوانی عاشق پیشه اما با عشقهای نافرجام در این داستان درام است. استایل میثم در فصل یک، با فصل دو کاملا متفاوت است. او در فصل یک بیشتر هودی، پیراهن و تیشرتهای اورسایز، شلوارهای کارگو و جین میپوشید و استایل غالب برای او کژوال بود. در روند سریال به دلیل اتفاقاتی مانند مرگ مالک، به یکباره میثم از پسری جوان، به مردی بالغ تبدیل میشود که باید جانشین پدرش باشد. استایل او هم از کژوال به سبک رسمیتری تبدیل میشود. میثم در فصل دو زخم کاری، کت و شلوارهایی با پالت رنگی تیره میپوشید؛ اما طرحهای پارچهها به گونهای بودند که برای یک مرد مسن 50 ساله مناسب بودند تا یک پسر جوان! انتخاب کت و شلوارهای فیت و طرحهای متفاوت، برای سن میثم مناسبتر بودند. زبان بدن میثم در فصل دو را نمیتوان نادیده گرفت؛ سیگار کشیدن، حالت چهره و حتی نوع نگاه کردن و انقباض عضلات صورت، یادآور مالک بودند.
الناز ملک، در شخصیت سیما و همسر شفاعت ایفای نقش میکند. او زنی قدرت طلب و بلند پرواز است که احساس میکند شبیه سمیرا و البته هیچ زن دیگری نیست. او خانواده دوست و البته کمی مرموز به نظر میرسد. شخصیت سیما، به مخاطب حسی از دوگانگی را منتقل میکند. در اوایل سریال میبینیم طلوعی به شفاعت (همسر سیما) میگوید سیما زنی نیست که در خانه بماند. از طرفی در چند سکانس، سیما در گالریهای نقاشی و هنری دیده میشود و ولخرج به نظر میرسد. اما در اواسط و پایان سریال، سیما تمامی کارهای منزل از جمله آشپزی را به تنهایی انجام میدهد و تصویر یک زن خانهدار را در ذهن مخاطب ایجاد میکند. این نکته بد نیست، اما با نقطه شروع شخصیت سیما در تضاد است. برای نقش بستن تصویر واقعی شخصیت سیما، بهتر بود یک نفر دیگر در روند سریال، در کارهای خانه به سیما کمک میکرد و او کارهای شخصیاش را به شخص دیگری میسپرد تا سطح زندگی لوکسی که تشنهی آن بود را بهتر درک کنیم. شما هم متوجه این تناقض شدید یا کاراکتر سیما به درستی نشان داده شد؟
سیما قد بلند است و اندامی ظریف دارد؛ اما طراح لباس به ظرفیتهای ظاهری و اندامی این شخصیت بیتوجهی کرده است. سیما در بیشتر قسمتها، پیراهن، عبا و مانتو و شلوارهای بسیاری گشادی میپوشد. این انتخابها، باعث شده فرم اندامی او مستطیلی و شانههایش افتاده به نظر برسند. توجه به فرم اندامی این بازیگر، باعث میشد انتخابهای بهتر و متناسبتری با شخصیتش داشته باشد. همچنین مانند شخصیت سمیرا، لباسهایی برای او انتخاب شده است که تناسبی با طبقهی اجتماعیاش ندارد و شاهد خلاقیتی در اوتفیتهایش نیستیم. از طرفی در قسمتهای اول سریال، سیما در مرکز خریدهای مختلف دیده میشود که مشخص است به خرید کردن علاقه دارد. این نشاندهندهی سودای قدرت و تازه به دوران رسیدگی سیما است که از منشی، تبدیل به همسر یک مرد ثروتمند شده است. طراح میتوانست لباسهای پر زرق و برق، لوگوهای بزرگ با رنگهای شارپ برای سیما انتخاب کند تا این ویژگی شخصیتی او، کاملاً قابل لمس باشد.
شاید بتوان کلیشهای ترین انتخاب لباس را به شخصیت شیدا نسبت داد! اون دختری جسور با شیطنتهای جوانی بود که در زمینهی تئاتر فعالیت میکرد. طراح لباس هم، مانند تمام فیلم و سریالهای دیگر برای نشان شخصیت هنری به سراغ شالهای دسته بلند که در ایستگاههای مترو فروخته میشوند، لباسهای بلند و گشاد رنگی، مانتوهای جلوباز و کوله پشتی آیتمهای تکرار شونده در استایل شیدا هستند. آیا به نظر شما طراح نمیتوانست از آیتمهای دیگری برای نشان دادن یک شخصیت هنری و علاقمند به تئاتر استفاده کند و در عین حال دور از کلیشه باشد؟
احتمالا شما هم این اوتفیت شیدا را در خانه دیده باشید که در فضای مجازی شوخیهای زیادی با آن شده است! احتمالا طراح قصد داشته، یک اوتفیت لایهلایه برای شخصیت شیدا ایجاد کند اما خروجی کار موفق نبوده و کاملاً شلخته و نامرتب به نظر میرسد.
ابروهای لیفت شده، مژههای کاشت و ناخنهای مانیکور شده باعث شده بود شیدا از نظر میکاپ به روز باشد اما برای استایل و لباس پوشیدن او، زمان بیشتری باید صرف میشد.
کامبیز دیرباز در نقش شخصیتی است که از او بزرگتر است به همین دلیل احساس مصنوعی بودن گریم مو و ریش به بیننده منتقل میشود. او با طمانینه حرف میزند و اکتهای آرامی دارد. طلوعی در بیشتر سکانسها کت و شلوارهایی در پالتهای رنگی تیره و خنثی میپوشد. این شخصیت هم مانند دیگر شخصیتهای سریال، در محیط خانه هم با لباسهای رسمی حاضر میشود و تفاوتی در لباس محل کار و خانهی او وجود ندارد. اگر بازیگری انتخاب میشد که از لحاظ سنی با شخصیت طلوعی متناسب بود، هماهنگی بیشتری شاهد بودیم.
حرف آخر
در این مقاله به تحلیل استایل بازیگران سریال بازگشت زخم کاری پرداختیم و شخصیتهای اصلی را از لحاظ استایل و کاراکتر مورد بررسی قرار دادیم. همچنین نگاه مختصری به طراح لباس فیلم و سینما انداختیم و با بخشی کوچکی از وظایف او آشنا شدیم. با توجه به توضیحاتی که داده شد، به نظر شما استایل کدام شخصیت با کاراکتر او تناسب و هماهنگی بیشتری داشت؟