چیدمان خوشرنگ و لعاب خیرهکنندهترین خانهی اصفهان
به گزارش سرویس گردشگری ساعد نیوز، خانه ملا باشی اصفهان یک اقامتگاه تاریخی است که در سال 1381 به عنوان میراث ملی به ثبت رسیده و در مرکز شهر اصفهان، در خیابان هشت بهشت واقع شده است. خانه ملاباشی معروف به خانه معتمدی (در دهه گذشته متعلق به خانواده بوده است) شامل آثاری از دوران صفویه، زند و قاجار است. اگرچه نمای بیرونی و پاسیو چندان تعجب آور نیست، اما هنگام ورود به راهرو برای رفتن به داخل خانه، افراد مجذوب دکوراسیون و معماری جذاب آن می شوند. شیشه های رنگی و دیوارهای آینه ای بخشی از معماری برجسته این خانه است. تزیینات گچبری قابل توجه در میان کاشی های رنگارنگ که سقف را تزیین می کنند، جلوه شگفت انگیزی به مکان می بخشد.
هر یک از اتاق های خانه ملا باشی اصفهان دارای دکوراسیون خاص و بی نقصی است. نقاشی ها، شیشه های رنگی، دیوارهای آینه کاری شده و نوشته ها تفاوت های معماری دوران قاجار و صفوی را به خوبی به نمایش می گذارد. خانواده معتمدی بیش از 7 سال را وقف مرمت خانه ملاباشی اصفهان کردند تا آن را در اختیار بازدیدکنندگان قرار دهند. یکی از ویژگی های منحصر به فرد این خانه این است که تمام اتاق ها فرش شده اند و حضور فرش ایرانی حس خانه بودن را به بازدیدکننده القا می کند.
تاریخچه خانه ملا باشی اصفهان
خانه ملا باشی اصفهان یکی از خانه هایی بود که در زمان ظل السلطان پسر ناصرالدین شاه از پادشاهان قاجار در اصفهان از ویرانی عظیم جان سالم به در برد. ظل سلطان به ویرانی هایی که به دستور او روی داد مشهور بود. خانه ملاباشی اصفهان توسط منجم معروفی به نام ملاباشی خریداری شد که به خوبی از این بنای تاریخی مراقبت کرد. ملاباشی منجم ناصرالدین شاه قاجار بود که برای مأموریت به اصفهان اعزام شده بود. در سال 1379 این خانه توسط خانواده معتمدی تملک شد و به همین دلیل به آن خانه معتمدی نیز می گویند.
ملا باشی چه کسی بود؟
ملا باشی منجم ناصر الدین شاه بود که برای ماموریتی به اصفهان فرستاده شد. قصه ی ملاباشی اصفهان به زمان و دوران قاجاریه و حکومت ظل السلطان پسر ارشد ناصرالدین شاه قاجار در اصفهان بر می گردد. ظل السلطان به خاطر آن که از مادری غیر قاجاری به دنیا آمده بود برای ولیعهدی انتخاب نگردید. همین موضوع باعث به وجود آمدن عقده ها و رفتارهایی شده بود که این شخص برای نشان دادن قدرت خود انجام می داد. از جمله کارهای این شخص، ساخت ارتشی با لباسهای سربازان اتریشی بود و معلمانی از آلمان اجیر کرده بود تا به این سربازان فنون رزم بیاموزند.
ظل السطان تمام آثار دوران صفوی را یا کاملا نابود نمود یا تا مرز نابودی کشاند و عجیب تر از همه خسارتی است که به طبیعت ایران در ناحیه میانکاله زد. بسیاری از حیوانات بومی ایران در میانکاله مانند مارال، ببر خزری و… را به کل از بین برد.
اتفاقی که ملا باشی را به اصفهان کشاند، چه بود؟
به دلیل کارهایی که ظل السطان برای نابودی و البته خلاف عرف انجام می داد، همسر مؤمن او اعتراض نمود. همسر ظل السلطان برای اعتراض به اخلاق و کردار زشت او مقیم خانهی آقا نجفی آخوند، صاحب منسب و امین آن دوره در اصفهان شد. خانه آقا نجفی آخوند هم اکنون به خانه مشروطه معروف است که تا خانه ملا باشی اصفهان تنها 15 دقیقه پیاده روی دارد. در نتیجه این دو خانه بسیار نزدیک به هم هستند.
در ادامه ماجرا، ظل السطان برای مجازات همسر خود، تمام پسران را جمع نمود و به آن ها گفت که هر کس مادر خود را بکشد، نیمی از املاک من به او می رسد!
همین اتفاق در نتیجه این جریان، نیز افتاد و باعث شد که جو اصفهان نا آرام و متشنج شود. همین جریان ملا باشی را به اصفهان کشاند. ملا باشی فردی معتدل و ملبس به لباس روحانیت بود که برای آرام کردن جو متشنج ایجاد شده به اصفهان فرا خوانده شد.
معماری خانه تاریخی ملاباشی
خانه ملا باشی اصفهان در واقع نمونه ای جذاب از خانه های ایرانی در اصفهان است. خانه ملاباشی نیز مانند دیگر خانه ها و عمارت های ایرانی به دو قسمت “اندرونی” یا قسمت خصوصی و “بیرونی” تقسیم می شود. زمانی که این خانه توسط ملاباشی تملک شد، خانه دارای یک اتاق پنج دری و یک اتاق زمستان نشین بود. با خرید خانه توسط ملاباشی اتاق های شاه نشین به عمارت اضافه شد.
این خانه در خیابان هشت بهشت، خیابان ملک شمالی واقع شده است. خانه تاریخی ملاباشی با پل سی و سه پل فقط 10 دقیقه فاصله دارد، البته با ماشین.