آیا تا کنون به این موضوع فکر کردهاید که ارزهای دیجیتال چگونه به وجود آمده و توسعه مییابند؟ یا چیزی راجع به فرآیند استخراج رمز ارز شنیدهاید؟ فرآیند استخراج ارزهای دیجیتال با استفاده از دستگاههایی انجام میشود که از توان پردازشی بالایی برخورداراند و با سرعت بالا مسائل پیچیده ریاضی را حل میکنند. قبل از اینکه بدانید نقش ماینر ارز دیجیتال در دنیای کریپتو چیست؟ باید به پاسخ صحیحی برای سوال ماینر چیست، برسید. اگر در حوزه کریپتو دستی داشته باشید، احتمالا میدانید که ماینر چیست. اگر با ماینر آشنایی نداشته باشید، شناخت نحوه عملکرد این دستگاهها برایتان جذاب و جالب خواهد بود. در بررسی نقش ماینر همین نکته را بدانید که ماینرها اصلیترین راه درآمدزایی در دنیای کریپتو هستند.
اگر قبل از بررسی نقش ماینر در دنیای ارزهای دیجیتال مختصری به معرفی این دستگاه بپردازیم، خالی از لطف نخواهد بود. اولین گام برای ورود به دنیای ارز دیجیتال آشنایی با مفهوم متسنر و ماسنینگ است. در پاسخ به سوال ماینر چیست، میتوان گفت: ماینرها دستگاههای خاصی با توان محاسباتی بالا هستند که معادلات پیچیده ریاضی را حل میکنند. سودی که از این محاسبات به دست میآید، در واقع همان ارز دیجیتالی است که استخراج میشود و بخشی از آن نیز به عنوان پاداش فرد ماینر مورد استفاده او قرار میگیرد.
اگر بخواهیم دقیقا بگوییم که ماینر چیست، باید بگوییم سخت افزارهای بسیار مهمی هستند که تراکنشهای رمز ارزی را در شبکه بلاکچین پردازش و تأیید میکنند. این فرآیند به استخراج ارزها یا همان کوینهای جدید ختم میشود. هر کوین نیز ماینر مختص خود را دارد. هرچند راهاندازی رایانههای شبکه، استخراجکنندگان رمز ارز را به سودهای قابلتوجهی میرساند؛ اما این امر تنها در صورتی میسر است که علم کافی و اطلاعات بسیار زیادی در زمینه ماینینگ داشته باشید.
در حوزه ارزهای دیجیتال، مکانیزمهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد که هدف آنها ارتقاء شبکه و افزایش سودآوری است. مکانیزم اثبات کار که توسط تیم توسعهدهنده بیت کوین معرفی شده، دقیقا همین هدف را دنبال میکند. نکته اینجاست که در استخراج رمز ارز به روش اثبات کار به قدرت پردازش بالایی نیاز خواهید داشت. تمامی افرادی که در حوزه کریپتو فعالیت دارند، توان تولید و استخراج انبوه رمز ارز را ندارند. هر چند در ابتدا افراد میتوانستند با کامپیوترهای خانگی فرآیند ماینینگ را انجام دهند؛ اما با استخراج بیشتر بیت کوین و پیچیده شدن شبکه، کارتهای گرافیکی معمولی توان استخراج ارزهای باقی مانده را از دست دادند.
این مسئله به عنوان یک سیاست مهم در استخراج ارز به خصوص بیت کوین شناخته میشود. حال برای اینکه بدانید ارتباط این موضوع با ماینر چیست، باید بگوییم: به دلیل توان و قدرت پردازشی بالایی که برای استخراج ارز نیاز است، جهت راهاندازی رایانههای شبکه به چند سخت افزار کامپیوتری تشکیل شده از قطعات باکیفیت نیاز دارید. پردازنده گرافیکی، پردازنده مرکزی، مدار مجتمع دیجیتال برنامهپذیر و مدارهای مجتمع با کاربرد خاص در واقع سخت افزارهایی هستند که میتوانید یکی از آنها را برای استخراج رمز ارز انتخاب کنید.
حال که میدانید ماینر چیست، بهتر است با انواع دستگاه ماینر نیز آشنا شوید. ماینرها بر اساس ساختار تشکیلدهنده آنها به چند نوع مختلف تقسیم میشوند. ماینرها با استفاده از این دستگاهها تراکنشها را تأیید و در دفتر کل توزیع شده ثبت میکنند. تمامی تراکنشهای انجام شده در شبکه بلاکچین جمع شده و مانند پازل کنار هم قرار میگیرند. ماینرها با حل این پازل کدگذاری شده و معما گونه، بلاک جدیدی را به شبکه بلاکچین اضافه میکنند. در نهایت از این طریق امنیت شبکه افزایش مییاید.
ماینرهای اسیک جزو قدرتمندترین دستگاههای استخراج ارز دیجیتال شناخته میشوند. هر یک از دستگاههای اسیک الگوریتمهای خاصی را حل کرده و هدف آنها استخراج یک ارز دیجیتال خاص است. ماینرهای اسیک الگوریتمهای مربوط به ارز بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال مانند: لایت کوین، دوج کوین و دش را پردازش میکنند. همانطور که در بررسی مفهوم ماینر چیست اشاره کردیم، هر ماینر تنها ارز خاصی را پردازش میکند. بیت کوین و ارزهای ذکر شده نیز تنها توسط ماینرهای اسیک استخراج میشوند. هر چند ماینرهای اسیک توان پردازش و سرعت عمل بالایی دارند؛ اما صرفا برای استخراج رمز ارز کاربرد داشته و توانایی دیگری ندارند.
در اوایل توسعه بیت کوین، افراد میتوانستند با رایانه شخصی به استخراج بیت کوین بپردازند؛ اما بعد از افزایش نرخ هش شبکه بیت کوین، ضمن گسترش این شبکه، استخراج این رمز ارز با امکاناتی مانند پردازنده مرکزی غیر ممکن شد. هرچند هم اکنون نیز پردازنده مرکزی برای استخراج ارزهایی مانند مونرو کاربرد دارد. با توجه به اینکه میدانید ماینر چیست، درک این مسائل برایتان آسان است. سی پی یو یا پردازنده مرکزی در ماینرهای قدرتمند امروزی به عنوان یک قطعه اصلی جهت پردازش اطلاعات پایه و تعامل بین قطعات مختلف ماینر استفاده میشود. پس از توسعه شبکه بلاک چین، پردازندههای گرافیکی یا جی پی یو جایگزین کارتهای گرافیک شدند. امروزه برخی از ارزهای دیجیتال مانند اتریوم توسط ماینرهای جی پی یو استخراج میشوند.
پس از اینکه ماینرهای سی پی یو و جی پی یو کارایی و بازدهی خود را از دست دادند، مدار مجتمع دیجیتال برنامهریز به عنوان انقلابی در حوزه استخراج رمز ارز به خصوص بیت کوین طراحی شد که مصرف برق کم و بازدهی بالایی دارد. اولین مزارع استخراج بیت کوین پس از ایجاد این ماینر شکل گرفتند.
هدف از طراحی و تولید این ماینرها دستگاهی است که در کنار وظیفه اصلی خود به صورت تخصصی روی استخراج رمز ارز کار کند. آنچه سبب برتری این دستگاه شده افزایش نرخ هش آن است.
در این مطلب با مفهوم ماینر چیست آشنا شدیم و ضمن بررسی کارایی و عملکرد دستگاه ماینر و نقش آن در حوزه کریپتوکارنسی با انواع دستگاههای ماینر از ابتدای پیدایش بیت کوین و توسعه آن در شبکه بلاک چین آشنا شدیم. در نهایت میتوان گفت آنچه در طراحی و توسعه ماینرها دنبال میشود، افزایش هش ریت و به دنبال آن افزایش امنیت شبکه بلاکچین است. به علاوه اینکه استخراجکنندگان میتوانند با استفاده از دستگاههای ماینینگ سودهای قابلتوجه به دست آورند.