ويروس ایدز از طريق مايع مني (همچنين شامل مايعی كه قبل ازمنی خارج مي شود) ، ترشحات دستگاه تناسلي زنان وخون افراد مبتلا به آن منتقل مي شود و افرادي كه با اين ترشحات ، چه از طريق همجنس بازي و چه از طريق روش معمول جنسي ، تماس حاصل نمايند دچار عفونت ایدز مي گردند وجود بيماريهای مقاربتی مثل سوزاك، سفليس و همچنين زخمهای دستگاه تناسلی خطر آلودگی را چند برابر خواهد كرد.
ایدز و رابطه جنسی
آگاهی از موارد و فعالیت هایی که فرد را در معرض خطر ابتلا به ویروس قرار می دهد، در پیشگیری از بیماری کمک کننده است. ، انتقال ایدز اغلب از طریق رابطه جنسی صورت می گیرد.رابطه جنسی حفاظت نشده (عدم استفاده از کاندوم) خطر ابتلا به ویروس را افزایش می دهد. بهترین روش برای پیشگیری از ابتلا به ویروس، خودداری کردن از هرگونه رابطه جنسی محافظت نشده واژنی، مقعدی و دهانی است.
رابطه جنسی مقعدی و خطر ابتلا به ویروس اچ آی وی
رابطه جنسی مقعدی بیشترین میزان خطر ابتلا به ویروس را دارد. هر دو شریک جنسی، در رابطه جنسی محافظت نشده در معرض ابتلا به ویروس و همچنین سایر عفونت های آمیزشی هستند. اما فرد دریافت کننده (فردی که آلت تناسلی وارد مقعد وی می شود) در معرض خطر بیشتری است.پوست ناحیه مقعد بسیار نازک است و مستعد آسیب در حین رابطه مقعدی است. ممکن است ویروس موجود در مایع منی از این طریق منتقل شود. فرد وارد کننده آلت نیز در معرض خطر قرار دارد، چرا که ویروس از طریق مجاری ادراری و یا زخم آلت تناسلی نیز منتقل می شود.در حالی که تخمین میزان ابتلا به ویروس از طریق رابطه جنسی محافظت نشده کار دشواری است،. لذا برای پیشگیری حتماً در حین رابطه مقعدی از کاندوم استفاده کنید.
رابطه جنسی واژینال و خطر ابتلا به ویروس اچ آی وی
همانند رابطه مقعدی، رابطه واژینال حفاظت نشده نیز هر دو شریک جنسی را در معرض ابتلا به ویروس قرار می دهد. بافت واژن نیز نازک بوده و در حین رابطه جنسی آسیب میبیند و ویروس از طریق مایع منی، خون به فرد منتقل می شود.امکان ابتلا به ویروس از طریق مایعات واژینال و در صورت زخم بودن آلت برای جنس مذکر وجود دارد. بنابراین داشتن کاندوم در حین رابطه جنسی هر دو شریک جنسی را محافظت می کند.
رابطه جنسی دهانی و خطر ابتلا به ویروس اچ آی وی
امکان انتقال ویروس از طریق رابطه دهانی نیز وجود دارد. در صورت وجود زخم باز در دهان فردی که رابطه جنسی دهانی دارد امکان انتقال از طریق مایع منی و خون و ترشحات جنسی وجود دارد. جهت پیشگیری حتماً از کاندوم و وسایل حفاظت کننده استفاده کنید.بدیهی است اگر هیچ یک از دو طرف رابطه ی جنسی به عفونت اچ. آی. وی مبتلا نباشند به این بیماری مبتلا نخواهند شد.
آیا با یک بار رابطه ایدز میگیریم؟
تعیین دقیق شانس ابتلا به بیماری ایدز در صورت رابطه با یک فرد اچ ای وی مثبت ، امکان پذیر نمی باشد. از عواملی که موجب افزایش احتمال ابتلا به این بیماری تنها با یک رابطه می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بار ویروسی (مقدار ویروس) زیاد در مایعات بدن مبتلا شامل ترشحات واژینال، خون و منی می باشد. درواقع هرچه تعداد ویروس در این مایعات کمتر باشد احتمال اینکه با یک بار رابطه ایدز بگیریم کاهش می یابد.
- ویروس اچ آی وی در مرحله حاد اولیه، به تعداد زیادی در خون تکثیر می شود؛ بنابراین در صورت تشخیص به موقع و مصرف منظم داروهای ضدرتروویروسی می توان تعداد ویروس و احتمال انتقال ویروس را کاهش داد.
- مدت زمان رابطه جنسی و نوع رابطه جنسی باعث کاهش یا افزایش احتمال ابتلا به ویروس اچ آی وی میشود. رابطه جنسی خشن و طولانی باعث آسیب بیشتر به دیوار داخلی رکتوم و واژینال شده و در صورت عدم استفاده از کاندوم، احتمال انتقال ویروس با یک بار رابطه جنسی هم وجود خواهد داشت.
- در رابطه جنسی مقعدی به دلیل نازکی و حساس بودن دیواره داخلی رکتوم ، احتمال آسیب و خطر ابتلا به بیماری ایدز با یک بار رابطه جنسی را افزایش مییابد.
- بیماری های مقاربتی (STI) مانند سفلیس، سوزاک، تبخال و زگیل تناسلی، باعث افزایش خطر ابتلا به ایدز می شوند.
- احتمال اینکه با یک بار رابطه جنسی، به بیماری ایدز مبتلا شویم برای افراد پذیرنده (مفعول) نسبت به افراد فاعل در رابطه جنسی واژینال و مقعدی، بیشتر است. بیشترین احتمال ابتلا و دریافت ویروس، برای پذیرنده (مفعول) در رابطه جنسی بدون کاندوم مرد با مرد ( MSM) وجود دارد.
- خطر ابتلا افراد در جوامعی که تعداد افراد اچ آی وی مثبت زیاد است و افراد شرکای جنسی متعددی دارند افزایش می یابد.
- افزایش مصرف مواد مخدر در جوامع می تواند افراد بیشتری را در معرض خطر ابتلا به ایدز قرار دهد
مواردی که می تواند ميزان انتقال ایدز خطر را کاهش دهد
- توصيه اکيد به استفاده از کاندوم می گردد.
- دومين توصيه رعايت بهداشت و شستشوی کامل و دقيق بدن به خصوص اعضای جنسی می باشد.
- توصيه بعدی استفاده از مواد نرم کننده و ليز کننده می باشد. دقت کنيد که در صورت استفاده همزمان از کاندوم و مواد ليز کننده، از مواد روغنی ليزکننده مانند وازلين که از مشتقات نفتی تهيه می شوند، استفاده نکنيد . به دليل اينکه باعث سايدگی و پاره شدن کاندوم می شود
- توصيه سوم آرامش به هنگام انجام اين روش آميزش است. در صورتی که ماهيچه های مقعد سفت باشد احتمال پارگی و درد شديد وجود دارد که زخم و خونريزی باعث تماس مستقيم خونی و در نتيجه بالاتر رفتن خطر انتقال بيماری های مقاربتی سرايتی و از جمله اچ آي وي می شود.
- توصيه ديگر پرهيز از نوشيدن مشروبات الکی و عدم استفاده از مواد مخدر پيش از تماس و ارتباط جنسی می باشد. به علت اينکه پس از اثرگذاری الکل و مواد مخدر شما کمتر قادر به کنترل و تصميم گيری هستيد که اين خود ميزان پذيرش خطر را در افراد بالا می برد.