یکی از موضوعاتی که در رابطه زناشویی مطلوب اهمیت دارد میزان رضایت جنسی طرفین است. باتوجه به انواع تابوها و رودبایستی ها که بین زوجین وجود دارد گاهی درک اینکه تمایل جنسی میان دو طرف وجود دارد به سادگی ممکن نیست.نشانه هایی وجود دارد که با توجه به آن ها می توان رضایت جنسی در رابطه را تشخیص داد . نشانه هایی مانند نشاط پس از رابطه، در آغوش گرفتن فرد پس از عمل جنسی و خونرسانی کافی به اندام ها.رضایت جنسی باعث افزایش سلامت روانی، کاهش استرس و بالا رفتن ایمنی بدن می شود و وجود آن به تحکیم روابط می انجامد.برای تشخیص یک رابطه جنسی که در آن میزان رضایت زوجین بالا است باید به نشانه هایی توجه کرد از جمله احساس شادی و اعتماد به نفس.این احساسات مثبت در زندگی زناشویی و فعالیت های شغلی و اجتماعی فرد تاثیر گذار خواهد بود.
بسیاری از زمینه های نزدیکی بین زوجین وجود دارد که می تواند ازدواج و رابطه را تقویت و به استحکام آن کمک کند تا در مواقع دشوار، رابطه را به مسیر اصلی خود بازگرداند. گاهی زوج ها احساس می کنند که هیچ چیزی بین آن ها درست نیست. آن ها تشخیص نمی دهند که چه چیزی در این میان اشتباه بوده است و برای رفع آن چه کاری می توانند انجام دهند. چهار زمینه اصلی برای نزدیکی ارتباط زوجین به شرح زیر می تواند به آن ها در ارزیابی نحوه برقراری ارتباط و سنجش تناسب رابطه، موثر واقع شده و زوجینی را که در نحوه نزدیک شدن و بهبود روابط خود در هنگام بروز مشکلات، از یکدیگر فاصله می گیرند و مشکل دارند، راهنمایی کند.
زمینه های نزدیکی جنسی
هیچ یک از چهار زمینه نام برده شده نسبت به دیگری برتری نداشته و یکی از دیگری مهم تر نیستند اما هر کدام به تنهایی سهم عمده ای در پیشرفت ویژگی دیگر و اصل رابطه دارد و همه آن ها با هم می توانند به رضایتمندی، نزدیک و صمیمی تر شدن رابطه کمک کنند. این چهار زمینه به شرح زیر است.
1-مشارکت در کارها
از ضروریات یک رابطه این است که زوج ها وقت خود را با هم بگذرانند. با زندگی پر مشغله و دغدغه های رایج، بسیاری از تعهدات و حضور فرزندان، زوج ها زمان بسیار کمی را برای بودن با یکدیگر پیدا می کنند. گذراندن وقت باهم بطور منظم مانند خرید کردن، صرف غذا، رفتن به سینما، پیاده روی. مشارکت در فعالیت های بدنی و ورزش، مشارکت در انواع سرگرمی ها و گذراندن تعطیلات باهم، می تواند به زوج ها کمک کند تا به هم نزدیک شوند و زمان بیشتری برای صحبت کردن داشته باشند و در نتیجه یکدیگر را بهتر بشناسند.
2-نزدیکی فیزیکی
برای زوجین مهم است که از نظر جسمی به یکدیگر نزدیک باشند. نزدیکی جسمی شامل تماس چشمی، دست یکدیگر را گرفتن، بغل کردن یکدیگر، نزدیک یکدیگر نشستن، ماساژ دادن می باشد. فراهم کردن فرصت های بیشتر برای نزدیکی فیزیکی، حس ارتباط عاطفی و صمیمیت زناشویی را تقویت می کند. برای زوجین ضروری است که آگاه باشند برخی از افراد از نظر جسمی راحت تر از دیگران ارتباط برقرار می کنند و مهم این است که سعی کنید بفهمید شریک زندگی شما چقدر و با چه روشی راحت است تا در مواقع لازم به همان صورت از آن استفاده کنند.
3-نزدیکی احساسی
نزدیکی عاطفی به زوج ها کمک می کند تا یکدیگر را عمیق تر بشناسند و درک کنند و همچنین با یکدیگر همدلی داشته باشند. همدلی شامل شناخت و همراهی با احساسات، افکار، باورها و ارزش ها، نگرانی ها و ترس ها و جاه طلبی های یکدیگر است. گوش دادن دقیق هنگامی که هر دو فرد به منظور شناخت و درک کامل ایده های یکدیگر به جای مخالفت، قضاوت، سرزنش و یا انتقاد به آن مبادرت می ورزند، نزدیکی احساسی را افزایش می دهد.
4-نزدیکی جنسی
مهم این است که هر دو نفر از رابطه جنسی خود راضی باشند و احساس کنند که می توانند رابطه جنسی خود را با دیگری در صورت نیاز بالا ببرند و در مورد آن بحث کنند. گاهی اوقات زوج ها ممکن است نگران دفعات فعالیت جنسی خود باشند. تا زمانی که هر دو نفر از فراوانی و ماهیت رابطه جنسی خود راضی هستند، نیازی به نگرانی درباره آن ها نیست. زوجین نباید رابطه جنسی خود را با آنچه در رسانه ها یا مواردی که دیگران از رابطه خود گزارش می کنند مقایسه کنند؛ چرا که هر دو می تواند با واقعیت امر که در خلوت زوجین رخ می دهد، مغایرت داشته باشد.
بهبود رابطه زناشویی
- مشاجرات با همسر طبیعی و شیوه ای سالم است. اما فرصت مفید شناخت و درک طرف مقابل، در اغلب مشاجره ها همه از دست می روند. اکثر افراد به جای تمرکز بر موضوع مورد بحث، تکانشی عمل کرده و با عصبانیت، کورکورانه چیزهایی به یکدیگر می گویند. بنابراین هنگام بروز اختلافات و مشاجرات، ترور شخصیتی نکنید. مسائل را تعمیم ندهید. گذشته را مدام به میان نکشید. از مهارت های حل مسئله استفاده کنید.در هنگام بحث از کلماتی مانند هرگز و همیشه استفاده نکنید زیرا چنین رویه ای در ارتباط، هیچ گونه تغییری ایجاد نمی کند و تمام مسیرهای منتهی به نتیجه گیری درست از مشاجره را مسدود می کند. به اصل موضوع بپردازید و با یکدیگر قهر نکنید.
- هنگام مشاجره بعید نیست که یکی از شما دو نفر با نیمه بهتر خود یک گفتگوی جدی و رسمی شکل بدهید و این درحالی است که طرف مقابل یا علاقه ای به ادامه بحث ندارد و یا فقط می خواهد محل را ترک کند و برود. ارتباط بین زنان و مردان اغلب می تواند هنگام مشاجرات بسیار پیچیده شود. دعوای بین زوجین اگر مدیریت شود مسئله بزرگی نیست.بنابراین سعی کنید به جای پیچیده تر کردن اوضاع، در عین حال که لحن خود را یکنواخت و دوستانه نگه می دارید همه چیز را ساده و سرراست مطرح کنید. بخش اعظمی از ارتباطات، بدون دخالت کلمات اتفاق می افتد. برخی از تمرینات ارتباطی زوجین وجود دارد که سرگرم کننده هستند و می توانند به ادامه گفتگو کمک کنند
- ازدواج تضمین نمی کند که شما دو نفر همیشه بر سر یک موضوع به نقطه نظر مشترک برسید. مسائلی پیش می آید که هر دوی شما درباره آن ها متفاوت فکر می کنید و نظرات متفاوتی نیز خواهید داشت. در چنین مواقعی بجای رفتن به حالت دفاعی و انتقاد سرسختان، سعی کنید نقطه نظر خود را به شیوه ای مستدل یا غیر دفاعی مطرح کنید. هنگامی که شما به فکر تغییر و سازگاری بیشتری باشید، شریک زندگی شما نیز به همان موضوع توجه می کند و سعی می کند به همین شیوه گفتگو را ادامه دهد
- از عوارض بی توجهی به شوهر غافل نشوید. برای هر موفقیتی او را تحسین کنید و سپس از راه هایی که برای نشان دادن توجه وجود دارد، بارها و بارها بگویید که چقدر او را دوست دارید و چه ارزشی برای شما دارد.او را به همان اندازه درک کنید که کودک خود را درک و احساس می کنید. قدردانی از هر کاری که انجام می دهند و یاداوری همه چیزهایی که در مورد آن ها دوست دارید به تناسب بیشتر رابطه زناشویی کمک می کند.
- یک بغل ساده یا یک بوسه بر گونه یکدیگر یا حتی یک لبخند کوتاه که فقط به آن اشاره شود جزیی از نوازش های روزانه و لمس کردن همسر محسوب می شود و نشان دهنده یک ازدواج شاد است. زوجین به دلیل گرفتاری های کار روزانه، به راحتی می توانند کارهای کوچکی را که قبلاً برای یکدیگر انجام می دادند فراموش کنند و معمولاً این لمس های لطیف، اولین مسایلی هستند که بین دغدغه های روزمره گم می شود.