آرام کردن همسر زودجوش برای بسیاری از خانم هایی که خودشان دارای شخصیتی برونگرا هستند، دشوار است. برای هر کسی پیش می آید که بعضی مواقع عصبانی یا ناراحت باشد؛ در این شرایط رفتار دیگران (به خصوص همسر) در عصبانی تر یا آرام تر شدن تان تاثیر دارند. با این وجود بسیاری از مردان و زنان راه های آرام کردن همسرشان را نمی دانند و خواسته یا ناخواسته موجب بدتر شدن اوضاع می شود، تا جایی که نیاز به مداخله متخصصین خانواده پیدا می شود.
چه چیزی باعث زودجوشی می شود؟
زود جوشی از منابع مختلفی حاصل می شود و می تواند به طور گسترده متفاوت باشد. برخی از موارد رایج عصبانیت، عبارتند از:
- مشکلات شخصی، از جمله از دست دادن یک ترفیع در کار یا مشکلات مربوط به روابط
- مشکلی که توسط شخص دیگری از جمله لغو برنامه ایجاد می شود
- رویدادی مثل ترافیک بد یا تصدف اتومبیل
- خاطراتی از واقعه آسیب دیدگی
- در موارد دیگر، ممکن است یک مشکل عصبانیت ناشی از ضربه روحی و یا اتفاقاتی در زندگی فرد باشد که شخصیت آن ها را شکل داده است.
- در برخی موارد، تغییرات هورمونی نیز می تواند موجب عصبانیت شود چون می تواند اختلالات روانی مشخصی داشته باشد.
دیگر علل و دلایل بروز زودجوشی
علاوه بر انچه خواندید، به طور کلی عصبانیت میتواند عوامل گوناگونی داشته باشد از جمله:
- حسادت
- کم حوصلگی و کم ظرفیتی
- ضعف و ناتوانی مزاج
- عدم اعتماد به نفس و خودکمبینی
- حساسیتهای افراطی
- منفی بافی و سوء ظن به دیگران
با شوهر زود جوش چه باید کرد؟
یک قانون بسیار مهم این است که شما هرگز نمی توانید به دیگران کمک کنید مگر اینکه کمک کردن به خودتان را یاد گرفته باشید. به همین خاطر در اولین قدم باید یاد بگیرید آرامش خودتان را حفظ کنید. بسیاری از خانم ها یا آقایان در هنگام عصبانیت همسرشان، خودشان عصبی یا مضطرب می شوند. این موضوع می تواند شرایط را به مراتب بدتر کند.در اولین قدم سعی کنید آرامش خودتان را حفظ کنید. برای این کار شاید بهتر باشد کمی به طرف مقابل حق بدهید و دنیا را از دریچه دید او نگاه کنید. این کار باعث می شود که علت ناراحتی همسرتان را متوجه شوید و از این طریق احتمال درگیری را کاهش می دهد. در ادامه راهکارهای بیشتری عنوان میشود.
ریشه را پیدا کنید
همان طور که دیدید زود به جوش آمدن و از کوره در رفتن دلایل مختلفی دارد. هر کدام از این دلایل ریشه های مختلفی دارد و بنابراین باید با روش مختص خودش با آن برخورد کنید. رویکردی که در برخورد با فرد مضطرب به کار می رود متفاوت با یک فرد خودشیفته است. بنابراین در قدم اول باید به کمک یک روانشناس ریشه این موضوع را پیدا کنید تا بر اساس قدم های بعدی را اصولی و منطقی بردارید.
مقابله به مثل نکنید
مقابله به مثل با فرد زود جوش مانند این است که برای جلوگیری از سرفه فردی که سرما خورده است شما هم سرفه کنید! نه تنها در این مورد در هیچ مورد دیگری نیز مقابله به مثل کمکی به حل مشکل نمی کند. فراموش نکنید در یک زندگی مشترک هستید و باید مشکلاتتان را باهم حل کنید. زندگی میدان جنگ نیست که طرف مقابل هر رفتاری داشت همان را تحویلش دهید، سعی کنید با کمک یکدیگر این مشکل را حل کنید و به او بفهمانید در تیم او و رابطه مشترکتان هستید!
درکش کنید
شاید به این نکته توجه نکرده باشید که زودجوشی برای خود فرد هم راحت نیست! افراد زودجوش تنش و استرس زیادی را تحمل می کنند، در اغلب اوقات بعد از به جوش آمدن از رفتارشان پشیمان می شوند و احساس گناه می کنند. بنابراین او را دشمنی که قصد آزار شما را دارد تصور نکنید، وقتی احساس گناه می کند و برایتان توضیح می دهد که از رفتارش پشیمان است حتما به او بگویید درکش می کنید و می توانید با هم این مشکل را حل کنید تا دوباره اتفاق نیفتد.
همدردی داشته باشید
یکی از نکاتی که می تواند تا حد زیادی روی آرامش همسرتان تأثیر داشته باشد این است که احساس کند شما او را درک کرده اید. به همین خاطر سعی کنید در شرایط عصبانیت با او همدردی داشته باشید. به صحبت های همسرتان گوش کنید و به او نشان بدهید که شرایط روحی اش را درک می کنید.به خاطر داشته باشید وقتی انسان ها در چنین شرایطی قرار می گیرند که احساس می کنند هیچ کس به آن ها حق نمی دهد و بیشتر عصبانی می شوند. پس سعی کنید با استفاده از جملاتی مثل (می فهمم که بابت این شرایط ناراحت هستی و به تو حق می دهم) یا (هرکس دیگری هم جای تو بود همین قدر یا حتی بیشتر عصبانی می شد) همسرتان را آرام کنید.
از احساستان صحبت کنید
تصور نکنید این فقط شمایید که باید شوهر زود جوشتان را درک کنید. او نیز باید چنین رفتاری را و عواقبی که این رفتارش دارد در خود بپذیرد تا در صدد رفعش برآید. حتما زمانی که حال خودتان و رابطه تان خوب است درباره احساساتتان نسبت به این موضوع صحبت کنید. این بیان احساسات نباید حالت حمله یا بازخواست از همسرتان باشد، فقط می خواهید به حالت درد و دل بگویید چه آسیب هایی از این رفتار دیده اید و از او بخواهید کمک کند این مشکل را حل کنید.
مشکلات رابطه تان را حل کنید
اگر رابطه تان مشکل داشته باشد به اضافه زودجوشی همسرتان تبدیل به قوز بالا قوزی می شود که کل زندگی تان را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین مشکلات را با یکدیگر قاطی نکنید. همسر شما مشکل زودجوشی دارد این نباید باعث شود از حل باقی مشکلاتتان ناامید شوید یا رهایشان کنید. بنابراین در کنار حل مشکل زودجوشی همسرتان، مشکلات دیگر رابطه را نیز شناسایی و شروع به رفعش کنید.
اگر اشتباهی داشتید بپذرید
هیچ چیز برای افراد زود جوش تحریک کننده تر از این نیست که وقتی حق واقعا با آن هاست و سعی در اثباتش دارند با آن ها بجنگید! اگر اشتباهی انجام دادید به جای لجاجت با آن ها اشتباه خود را بپذیرید و اگر لازم بود عذرخواهی کنید. سهم اشتباهاتتان را بپذیرید و برای توضیح دهید که قصد دفاع یا توجیه ندارید.
تکیه گاه امنی باشید
همه ما در روزهای سخت نیاز داریم کسی را داشته باشیم که بتوانیم با او صحبت کنیم و روی کمک هایش حساب کنیم. احساس اینکه شما تکیه گاه امنی دارید که در شرایط سخت می توانید به او تکیه کنید تا حد زیادی روی آرامش شما تأثیر خواهد داشت. پس اگر به دنبال راهی برای آرام کردن همسرتان هستید سعی کنید تکیه گاه امنی برای او باشید. به همسرتان نشان دهید که هر اتفاقی در زندگی تان بیفتد شما باز هم او را دوست دارید و برای داشتن زندگی بهتر تلاش خواهید کرد.
برای آرام کردن همسر تان راجع به زمان حال صحبت کنید
یک اشتباه بسیار رایج در هنگام بحث و مشاجره این است که شما و همسرتان پای اختلافات گذشته را هم وسط می کشید. این کار باعث می شود فاصله شما و همسرتان بیشتر شود و آرام کردن شرایط هم تا حدودی غیرممکن خواهد شد. به همین خاطر روانشناسان توصیه می کنند در هر بحث و مشاجره صرفاً روی زمان حال تمرکز کنید و سعی کنید اختلافی که بینتان پیش آمده را حل کنید.
در اوج عصبانیت موضوعات مهم را باز نکنید
افراد زود جوش وقتی عصبانی هستند توان تفکر منطقی ندارند بنابراین وقتی در اوج عصبانیت هستند موضوعات مهم که نیاز به بحث منطقی دارند را باز نکنید و اجازه دهید اوضاع آرام شود و در شرایط مناسبی آن را مطرح کنید چون باز کردن موضوعات مهم در آن شرایط نه تنها مشکل را حل نمی کند بلکه موجب عصبی تر بودن او نیز می شود.