پرورش درخت بیدمحنون
کاشت بید مجنون و نکاتی درباره ی پرورش آن :
درخت بید مجنون از دیرباز مورد توجه طبیعت دوستان و عاشقان بوده است. نام لاتین این درخت زیبا Weeping willow است که از خانواده Salicaceae می باشد. این درخت دارای شاخه هایی به رنگ قهوه ایی روشن یا قهوه ایی مایل به زرد می باشد. برگ های آن تا حدودی کشیده بوده و شاخه های آن به سمت پایین حالت افتادگی دارد. این افتادگی و زیبایی درخت آن را به بید مجنون معروف ساخته است .
این گیاه زیبا در شمال کشور چین و همچنین در بین النهرین (دجله و فرات) و راه ابریشم دیده شده است. اصالت این درخت به کشور چین باز می گردد.
شرایط مطلوب برای پرورش بید مجنون :
خاک
این درخت زیبا در انواع خاک ها به خوبی توانایی رشد دارد. و مشکلی از این نظر وجود ندارد.
دمای محیط
در شرایط دمایی مناسب که نه زیاد سرد باشد و نه زیاد گرم. این درخت به سرما حساس بوده و ممکن از در زمستان های بسیار سرد بدنه ی آن ترک خورده و گیاه از بین برود. این درخت اگر در سایه کشت شود و نور خورشید کمی به آن برسد باعث کشیده تر شدن برگ ها، افزایش فاصله بین آن ها می شود. احتمال بیماری های قارچی در این حالت بسیار بالا است. کاشت بید مجنون در محل هایی که نور گیر می باشد درای بهترین نتیجه است.
آب
درخت بید مجنون بسیار آب دوست می باشد. هرچه میزان آبیاری و آبدهی آن بالا باشد رشد درخت نیز متناسب با آن افزایش پیدا می کند. این درخت دارای ریشه های عمیقی است که همین امر باعث دوام آوردن درخت در خشک سالی های کوتاه می شود.
در آبیاری باید توجه داشت که در ابتدای کاشت بید مجنون باید ابیاری به صورت عمقی باشد تا ریشه در امتداد عمق خاک رشد یابند.
هرس کردن بید مجنون
هرس کردن بید مجنون در کاشت بید مجنون و نگه داری از آن و چگونگی بالا روندگی درخت بسیار موثر است. بهترین زمان برای هرس کردن درخت در فصل پاییز می باشد. نحوه هرس کردن اینگونه است که شاخه هایی که روی زمین افتاده است را کوتاه نمایید و همچنین سر شاخه ها به صورت نا منظم بریده شوند.
کاشت بید مجنون
کاشت بید مجنون از دو راه ممکن است :
قلمه زدن
پیوند زدن با بید معمولی (بید مشک)
قلمه زدن بید مجنون :
برای قلمه زدن و کاشت بید مجنون باید یا شاخه هایی که نرم و سبز هستند که در اوایل بهار می رویند یا از شاخه های رسیده که در اواخر پاییز و زمستان موجود است استفاده شود.
برای قلمه زدن به روش زیر عمل می کنیم :
ابتدا قلمه را از درخت جدا نموده و سپس تمام جوانه های آن ارا جدا کرده و فقط یک عدد از آن ها را نگه می داریم. این قلمه ها تقریبا به صورت افقی کاشت می شوند . به این صورت که سعی می شود تمام قلمه زیر خاک قرار گیرد مقدار کمی از آن بیرون خاک باشد. آبیاری این قلمه ها بسیار مهم است و باید شدت آبیاری نسبت به خود درخت بیشتر باشد.
پیوند زدن با بید معمولی (بید مشک)
یک راه دیگر برای کاشت بید مجنون پیوند زدن آن با درخت بید معمولی (بید مشک) می باشد. این راه تکثیر به نسبت قلمه زدن بیشتر پیشنهاد می گردد زیرا فرم زیبا تری پیدا می کند.
برای پیوند زدن به صورت زیر عمل می کنیم :
ابتدا قلمه هایی از خود درخت بید معمولی به روش قلمه زدن تهیه شود، سپس قلمه را نیز به همان روش کاشته و صبر می کنیم تا بید معمولی تا ارتفاع حدودا ۲ متر رشد کند. زمان پیوند زدن بید مجنون با بید معمولی در این ارتفاع است که این پیوند باید به صورت پوستی یا T شکل باشد.
بیماری های درخت بید مجنون
این درخت ممکن است دچار بیماری های گوناگونی شود که در ادامه به آن می پردازیم :
انواع بیماری ها:
هر گیاهی در طول زندگی خود ممکن است دچار برخی بیماری ها و آفات شود. برای جلو گیری از این مشکلات بهتر است درباره ی بیماری های درخت و یا گیاه مورد نظر اطلاعاتی داشته باشید.
گال طوقه (Agrobacterium Tumefaction)
این بیماری توسط باکتری به وجود می آبد که در اکثر گیاهان ممکن است رشد یابد. این بیماری زائده هایی در سطح بدنه بید مجنون ایجاد می کند.
Physalospora Miyabeana
این بیماری توسط قارچ اینجاد می شود. این قارچ در سطح بدنه درخت لکه هایی ایجاد می کند که البته کشنده نیست.
قیری شدن (Tar Disease)
این بیماری لکه های سیاه برجسته روی تنه ی بید مجنون ایجاد می کند.
Willow Scab
این بیماری توسط قارچ ایجاد می شود و ابتدا از برگ های کوچک شروع کرده و سپس به شاخه ها می رسد و باعث ایجاد کپک می شود .
Root Rot
این بیماری نوعی پوسیدگی در ریشه می باشد. که ممکن است درخت را به راحتی از پا در بیاورد.