پرورش آشلانتوس
گیاهی از تیره آمارانتوس است که سال ها در ایران کشت و کار می شود و کشت آن در حاشیه های گلکاری شمال کشور رایج است. گیاهی چندساله است که به صورت یک ساله کشت و کار می شود. بسیار کوتاه است و به خاطر برگ های آن که به رنگ سبز زیتونی و زرد، باریک و قاشقی شکل است کشت می شود. برگ ها به طول ۲.۵ سانتی متر و دارای لکه هایی به رنگ قرمز، بنفش و برنزی است. گل های آن سفید و غیر قابل تشخیص بوده و روی سنبله جانبی تشکیل می شوند. باغبانهای ایران اصطلاخا به این گیاه آشلانتوس میگویند!!
نیازهای آشلانتوس:
به سرما حساس است و به خاک مرطوب با زه کشی مناسب نیاز دارد. برای ایجاد رنگ مطلوب در برگ ها به نور کامل آفتاب احتیاج دارد.
افزایش آشلانتوس:
بذر آن باید در بهار کشت شود. با قلمه چوب نرم یا قلمه سبز در اواخر تابستان قابل افزایش است.
طرز کاشت بذر گل آشلانتوس:
گل آشلانتون را از طریق بذر تکثیر می کنند. برای این منظور در فصل بهار دانه های بذر را در زمین می کارند و روی آن را با خاک می پوشانند. پس از زمان تقریبی دو تا سه هفته بذرها جوانه می زند. همچنین شما می توانید بذرهای این گل را به صورت نشا بکارید بدین صورت که در اوایل بهمن ماه دانه های گل آ شلانتون را در خزانه ای در گلخانه بکارید و سپس در فصل بهار زمانی که ارتفاع گیاه به 8 تا 10 سانتی متر رسید آن را به زمین اصلی منتقل کنید.
فاصله کاشت گل آشلانتوس:
فاصله کاشت این گل در حدود 30 تا 40 سانتی متر است.
ارتفاع گل آشلانتوس:
ارتفاع گل آشلاننتون در حدود 70 تا یک متر می باشد. بعضا ارتفاع آن به 150 سانتی متر نیز می رسد.
عمق کاشت بذر گل آشلانتوس:
بعد از کاشت بذر 5 میلی متر روی آن خاک می ریزند.
خاک مناسب گل آشلانتوس:
برای کاشت گل آشلانتون از خاک غنی استفاده کنید. هر چند این گیاه در خاک های ضعیف و فقیر نیز رشد خوبی دارد. استفاده از خاک غنی سبب رشد بهتر و سریعتر گیاه می شود. برای کشت این گیاه از خاک برگ، کوکوپیست و پیت ماس استفاده کنید.
دروه بلوغ و گلدهی گل آشلانتوس:
بسته به شرایط جغرافیای و اقلیمی این گیاه پس از دو تا 4 ماه پس از کاشت بذر شروع به گلدهی می کند. گلدهی این گیاه در حدود دو تا سه ماه می باشد.
دمای مناسب رشد گل آشلانتوس:
دمای مناسب برای جوانه زنی گل آشلانتون 15 تا 18 درجه سانتیگراد می باشد. پس از رشد دمای مناسب رشد این گل بین 20 تا 30درجه سانتیگراد است.
مقدار آبدهی گل آشلانتوس:
گل آشلانتون برای رشد نیاز به آب کافی دارد. خاک را همیشه مرطوب نگه دارید.
نور مناسب گل آشلانتوس:
این گیاه برای رشد به به نور کامل و کافی نور خورشید نیازمند است و در مقابل سایه مقاومت چندانی ندارد. توجه داشته باشید که این گیاه در سایه اندام ها و گل های ضعیفی را تولید می کند.
بیماری ها و آفات (Diseases & Pests) :
پوسیدگی ریشه و لکه برگی قارچی شایع ترین بیماری های گیاه می باشند که ناشی از آلترناریا و مایکوپلاسما می باشند. برای مقابله با این بیماری ها توصیه می شود از تراکم مناسب، عدم استفاده از آبیاری بارانی، حذف برگ ها و شاخه های اضافه (به هیچ عنوان سرشاخه اصلی را هرس نکنید) به منظور کاهش رطوبت در کانوپی، استفاده از سموم قارچ کش و …استفاده شود.
لارو آگروتیس و اِمنیا که در مرحله جوانه زنی خسارات زیادی وارد می کنند؛ همچنین کرم های برگ خوار، سرخرطومی، ملخها و شته ها ازجمله مهم ترین آفات آشلانتوس می باشند.
نکته قابل ذکر اینکه آفات و بیماری های گیاهی، معمولاً بوته های ضعیف را مورد حمله قرار می دهند و گیاهان قوی و سالم در برابر آنها مقاومت می کنند.
توجه (کاربردهای تغذیه ای و دارویی):در بسیاری از ممالک دنیا دانه های این گیاه در تهیه هریره،سوپ و یا در پخت نان کاربرد دارد. جوانه دانه ها به عنوان سبزی مغذی در سالاد استفاده می شود. برگ ها نیز به عنوان سبزی قابل استفاده می باشند. علاوه بر آن ریشهبه عنوان ملین، و دانه برای خروج کرم کدو و درمان بیماری های چشم و اسهال خونی آمیبی استفاده می شود. در هند این گیاه به عنوان یک ادرارآورو درمان کننده زخم استفاده می شود.
منبع: سایت باغ شیشه ای و گل من وتو و پوپونیک