درختچه های توری از دسته گیاهان زینتی و بسیار خاص در طبیعت می باشند که با وجود برگ هایی بیضوی شکل که روی شاخه های آن قرار دارند، زیبایی آن را چند برابر کرده است.
چگونگی تکثیر درختچه توری:
برای پرورش این درختچه از سه روش قلمه چوب سخت،قلمه چوب نرم و کاشت بذر می توانید استفاده کنید که ما در ادامه این مقاله شما را با نحوه پرورش این گیاه با این سه روش آشنا خواهیم کرد.
۱-قلمه چوب سخت
برای پرورش این گیاه پیشنهاد می شود که از قلمه های چوب سخت استفاده کنید که در شروع فصل زمستان میتوان آن را تهیه کرد.
در این روش باید از قلمه هایی که طول ۲۰ سانتی متر دارند استفاده کنید و در مرحله بعد باید آن ها را در ترکیبی از خاک که شامل پیت ماس، شن و پرلیت است بکارید.
به این نکته باید توجه شود که قبل از کاشت قلمه ها حتما آن ها را مرطوب کنیم و بعد از مرطوب کردن حتما باید صبر کرده تا آب اضافه آن به طور کامل خارج شود و بعد از خارج شدن آب اضافی آن اقدام به کاشت قلمه ها کنیم.
نکته بعدی که می تواند حائز اهمیت باشد این است که شما می توانید از هورمون ریشه زایی نیز استفاده کنید که این امر باعث می شود سرعت ریشه زدن قلمه ها به طور قابل ملاحظه ای زیاد شود.
بعد از کاشتن قلمه، گلدانی که قلمه ها را در آن کاشته اید را در محلی که دمای آن حداقل ۱۸ درجه سانتی گراد است قرار دهید و همچنین باید گلدان را به مدت ۵ تا ۶ ساعت در مکانی قرار دهیم که از نور غیرمستقیم خورشید برخوردار باشد.
به این نکته نیز توجه کنید که پروسه ریشه زایی در حدود ۴ تا ۸ هفته به طول خواهد انجامید.
بعد از اینکه برگ های جدید مشاهده شدند شما می توانید گلدان را به مکانی ببریدکه دارای نور مستقیم باشد.
۲- قلمه چوب نرم
در تکثیر درختچه توری شما می توانید که از قلمه های نرم این درختچه که در اوایل فصل تابستان تهیه می شوند استفاده کنید که از نوک ساقه های جوان درختچه توری تهیه می شوند. خوب است بدانید که قلمه های نرم طولی حدود ۱۲ تا ۱۵ سانتی متر دارند.
این قلمه ها برای این که پژمرده نشوند و بهتر روند ریشه زایی را طی کنند به شدت نیازمند محیطی با شرایط مرطوب هستند.
نکته ای که حائز اهمیت است این است که قلمه های نرم باید طولی حدود ۳۰ سانتی متر داشته باشند تا بتوانید آن ها را به راحتی در فضایی آزاد بکارید.
۳- کاشتن بذر برای پرورش درختچه توری
روش دیگر پرورش درختچه توری کاشت بذر آن است. باید بدانید که میوه های این گیاه در فصول پاییز از درختچه جدا خواهند شد.
باید بدانید که زمانی قابل کاشت هستند که میوه ها به طور کامل رسیده باشند، زمانی به طور کامل رسیده اند که میوه ها به طور کامل خشک شده اند.
در مرحله بعد باید بذرها را در محلی دارای شرایط خشک و خنک نگهداری کنید و توصیه می شود که حتما در طول فصل زمستان این کار انجام شود.
زمان کاشتن بذر در فصل بهار می باشد. به صورتی که با شروع فصل بهار بذر را در خاکی که ترکیبی از خاک برگ و پرلایت می باشد به صورت سطحی و با عمقی تقریبا نیم سانتی متر بکارید. در مرحله بعد باید گلدان حاوی بذر را در کنار پنجره ای که گرم باشد و ترجیحا آفتاب گیر نیز باشد بگذارید.
نکته ای که باید به آن توجه شود این است که برای پرورش و تکثیر درختچه توری دمای ۲۴ الی ۳۰ درجه سانتی گراد مناسب است. پروسه جوانه زنی درختچه توری تقریبا ۳ هفته به طول خواهد انجامید.
نکته:
درختچه توری به دمای زیر ۱۰ درجه سانتی گراد به شدت حساس است به همین دلیل باید گیاه را موقعی به فضای بیرون منتقل کنید که دما کمتر از ۱۰ درجه سانتی گراد نباشد و بیشتر از آن باشد تا گیاه آسیب نبیند.
شرایط نگهداری توری :
آبیاری توری :
این گیاه برای گلدهی مناسب و شادابی آنها به آبیاری منظم به خصوص در تابستان که هوا گرم است نیاز دارد. بهترین زمان آبیاری وقتی است که خاک تقریبا خشک شده است به عبارتی نباید خاک خیس باشد چون آب ایستادگی باعث پوسیدگی ریشه میشود.
نور مورد نیاز توری :
به نور کامل و مستقیم نیاز دارد و کمبود نور علاوه بر رنگ پریدگی برگها، ریزش غنچه ها و کاهش گلدهی، بلکه باعث شیوع بیماریهای قارچی میگردد.
کود مورد نیاز توری :
اصولاً توري گياهي است كم توقع كه به مواد غذايي زياد نيازي ندارد. فقط لازم است در اواخر زمستان هر سال، بعد از عمليات هرس، به اندازه يك فنجان كود شيميايي كامل به هر متر مربع از خاك اضافه نمود تا نيازهاي گياه در فصل رشد تامين شود. همچنين ميتوان لايه اي به ضخامت ۵ سانتيمتر كمپوست يا پهن اسبي پوسيده پاي بوته ها اضافه كرد.
خاک مناسب توری :
بهترين خاك براي كاشت توري ، مخلوطي از خاك تازه باغچه و خاك برگ به ميزان مساويست. بايستي در پاييز هر سال مقداري خاك مناسب در پاي بوته ها اضافه كرد . اين عمل باعث ميشود كه ريشه هاي سطحي كاملاً پوشيده شده و در زمستان از خطر سرمازدگي محفوظ بمانند . همچنين طي عمليات مكانيكي حذف علفهاي هرز آسيب نبينند .
هرس توری :
هرس تنها در فصل زمستان و برای حذف شاخه های بیش از حد انبوه توصیه می شود. قطع سر شاخه گل های پیر در فصل تابستان می تواند به دور دوم و سوم از گلدهی منجر شود از آنجائيكه گل توري بر روي شاخه هاي يكساله تشكيل ميشود، لذا جهت افزايش توليد شاخه هاي گلده لازم است در اواخر زمستان هر سال شاخه هاي مسن را هرس نمود. جهت تسهيل ورود نور و هوا به تمامي قسمتهاي داخلي گياه بايد از تراكم زياد شاخه ها كاست.شاخه هاي شكسته، مريض و آفت زده معمولاً پناهگاه و منبع انتشار آفات و امراض ميباشند. لذا حذف اين شاخه ها در زمستان قبل از فعال شدن گياه جهت حفظ و تأمين سلامت آن ضروري است. در درختچه هاي مسن با حذف كامل شاخه هاي پير ميتوان آنها را وادار به توليد شاخه هاي جديد كرده و بدين ترتيب درختچه را جوان نمود.