درخت افرا سرخ یکی از زیباترین گونه های افرا می باشد و باغبانان این درخت را برای برگ های زیبا و قرمز آتشین آن می کارند. درخت افرا قرمز به ارتفاع ۶ تا ۱۰ متر می تواند رشد کند و تاج آن می تواند بیش از ۶ متر گسترده شود. این درخت را می توان هرس کرد و آن را به شکل یک درختچه کوچک زیبا نگه داشت. افرا سرخ یک درخت مناسب برای درست کردن بونسای نیز می باشد، همچنین می توان آن را در گلدان کاشت و به عنوان یک گیاه آپارتمانی نگه داری نمود. قبل از کاشت بذر افرا سرخ باید آن را برای جوانه زنی آماده کرد. بذر باید یک دوره خواب بگذراند و بدون گذراندن این دوره قادر به جوانه زنی نمی باشد.. افرای سرخ پهن برگ و خزان کننده است. رنگ برگ ها سبز روشن یا قرمز هستند و در پاییز به رنگ قرمز، زرد یا لیمویی در می آیند.
روش نگهداری از درخت افرا ژاپنی
دما :
نسبت به سرمای شدید و وزش شدید باد حساس است به همین علت باید در مناطق محفوظ کاشته شود.
نور :
محل کاشت این درخت بهتر است سایه تا نیم سایه باشد چون افرای سرخ باید از تابش مستقیم نور خورشید دور باشد، این کار از آفتاب سوختگی برگ ها جلوگیری می کند.
خاک :
خاک مناسب این درخت خاک سبک با زهکشی خوب (شنی تا لومی) و کمی اسیدی است که بهتر است در زمان کاشت، ترکیب آلی کمپوست به خاک افزوده شود.
درخت افرای سرخ نسبت به خشکی مقاوم نیست و برای حفظ رطوبت می توان از مالچ اطراف درخت استفاده کرد.
تکثیر :
تکثیر آن به صورت بذر، خوابانیدن شاخه و پیوند است.
بذرکاری : بذر اکثر افراها در پائیز می رسند قبل از کاشت اگر بذر به مدت یک هفته در آب غوطه ور باشد و هر روز آب آن عوض شود در جوانه زنی مؤثر خواهد بود بطور کلی بذر افراها را نباید گذاشت که خشک شوند و موقع کاشت در عمق یک سانتیمتری با پوشش نازک از ماسه و در محلی سایه دار کاشته می شود.
قلمه : قلمه علفی افراها که در خارج از فصل خود تهیه می شوند در تحت شرایط گلخانه ای و با استفاده از ایجاد زخم و پودر دو درصد اسید ایندول بوتریک (IBA) و ۵ در صد بنومیل ریشه دار می شوند. قلمه نیمه خشبی افرای سیاه در تحت شرایط گلخانه و زخم زنی و پودر تالک به میزان ۸۰۰۰ppm ریشه دار می شود. قلمه افرای چینی هم در باز و هم در شرایط گلخانه می تواند ریشه دار شود به شرطی که مدتی را در زیر ماسه (حداقل یک ماه) مانده باشد و سپس اقدام به کشت شود.
پیوندزنی : اگر پیوند در فضای باز و در خزانه روی نهالهای بذری زده شود، با موفقیت از پیوند T (تی) یا شکمی از نیمه تابستان تا آخر آن استفاده کرد و در بهار سال بعد به محض رویش پیوندک نهال را از بالای آن سربرداری نمود. در صورتی که امکانات گلخانه ای در دسترس باشد گیاهان پایه بذری یکساله در خزانه که در پائیز سال اول به داخل گلدانهای کوچک منتقل شده اند و در طی سال دوم در درون گلدان بوده اند، در آخر زمستان (اواخر بهمن یا اوایل اسفند) برای آماده شدن پیوند زنی به گلخانه آورده می شوند به محض اینکه ریشه ها علامت رشد را نشان دادند پایه برای پیوند زدن آماده است. برای این منظور قبلاً پیوندک را به صورت شاخه در طول فصل رویشی جمع آوری و در یخچال نگهداری می نمایند.
-
افرای چناری
افرای چناری در ارتفاعات شمال ایران به وفور یافت میشه. این درخت برگ هایی شبیه به برگ چنار با لبه های کرم رنگ داره. بیشترین کاربرد افرای چناری استفاده در حاشیه خیابون ها و جاده هاست.
-
افرای شبه چناری
این گونه مقاوم ترین نوع درخت افراست که نسبت به آلودگی، وزش باد شدید، ضایعات صنعتی و… مقاومت نشون میده. به دلیل همین مقاومت زیاد افرای شبه چناری از این درخت بعنوان بادشکن استفاده می کنند. رشد این درخت بسیار سریعه و دارای عمری طولانیه و می تونه تا حداکثر ۳۵ متر رشد کنه.
-
آشنایی با افرای پرچینی
همونطور که از اسمش پیداست مهمترین کاربرد این درخت استفاده بعنوان پرچین و سد بصریه. سرعت رشد افرای پرچینی یک مقدار کنده ولی مقاومت این گونه در برابر سرما بی نظیره. درخت افرای دشتی قادره تا منفی ۲۹ درجه سانتیگراد رو تحمل کنه. از نکات مثب دیگری که این درخت داراست سازگاری با انواع خاک هاست.
روش های تکثیر درخت افرا
برای تکثیر این نوع درخت روش های متفاوتی مثل کاشت بذر، قلمه زنی و پیوند شکمی استفاده میشه که بنا بر فصل و نوع درخت متفاوته. برای اطلاع دقیقتر از نوع تکثیر افرای مورد نظر باید با یک باغبان حرفه ای مشورت کنی.
معرفی آفات و بیماری های افرا
در کل درخت افرا درخت مقاومیه ولی باز هم آفاتی این درخت رو تهدید می کنن که خطرناک ترین اونها شته، شپشک ها و تریپس هستند. برای از بین بردن شته می تونی از سم های فسفره استفاده کنی. بعضی از بیماری های قارچی مثل آنتراکنوز و بلایت هم می تونن برای درخت افرا خطرناک باشن.