پرورش گل میمون
گل میمون جزء خانواده Plantaginaceae قرار دارد، میمون یک ویژه گی خاص دارد و آن زمین گرایی منفی گل می باشد به همین خاطر زمانی که گل به صورت افقی حمل شود شاخه های آن به سمت بالا خم می شود. زیستگاه این گل زیبا منطقه مدیترانه می باشد با دلیل شکل خاصی که دارد شبیه به دهان میمون می باشد که به همین دلیل اسم آن را گل میمون گذاشته اند یک گیاه چند ساله است و قسمتی از گیاه که بیرون از خاک است در فصل سرما از بین میرود و در سال بعد می توان از ریشه های آن استفاده نمود. اگر این گیاه را در باغچه کشت نمائید در سال بعدسریعتر از گیاهان تازه کاشته شده گل می دهد.
نام انگلیسی این گیاه Snapdragon است که به snap به معنی گاز گرفتن و Dragone به معنی اژدها می باشد و اشاره به باز شدن دهانه گلهای این گیاه دارد که شبیه دهان حیوانی مانند اژدها است.
پرورش گل میمون و آشنایی با شرایط لازم برای گلدهی بیشتر :
نام علمی گل میمون است. این گیاه بومی مدیترانه بوده اما امروزه در ایران نیز به وفور یافت می شود. گل میمون یک گیاه چند ساله و گلدار است. گل های آن با رنگ های سفید ، زرد، ارغوانی ، بنفش و صورتی به زیبایی در طبیعت دیده می شوند. گل میمون به سه دسته تقسیم می شوند. این دسته بندی بر اساس ارتفاع ساقه ها است : گل های پا بلند، پا متوسط و پا کوتاه.
گل های پا کوتاه برای کاشت در گلدان مناسب اند و گل های پا بلند و پا متوسط بیشتر در فضای باز و باغچه ها کاشته می شوند.
ارتفاع گل میمون از ده سانتی متر تا یک متر نیز می رسد.
گل میمون طیف رنگی زیادی دارد. و به یک رنگ محدود نیست. بعضی از این گلها دو رنگ هستند و برخی دیگر مجموعه ای از طیف رنگی را در خود جای داده اند. هر یک از این گل ها زیبایی بیشماری دارد.
اما اگر برایتان این سوال پیش آمده است که علت نام گذاری این گل چه بوده. باید بدانید. با فشردن گل دهانه ی گل باز می شود. از این رو آن را گل میمون نامیدند.
گل میمون نیز همانند گل گلایل، حساسیت ژئوتروپیسم دارد. یعنی باید بعد از چیدن شدن گل ها آن را به طور عمودی حمل کرد. از گل میمون برای زیبا تر کردن سبد های گل همچنین در دسته گل ها نیز استفاده می شود. به دلیل طیف رنگی زیادی که دارد. به راحتی در کنار گل های دیگر قرار می گیرد و زیبایی خاصی به سبد گای گل می بخشد.
شرایط پرورش گل میمون :
آبیاری گل میمون :
در مورد گل میمون زمانی که سطح خاک تا حدودی خشک شد نسبت به آبیاری خاک اقدام کنید و در طی آبیاری سعی کنید تا برگهای گیاه خیس نشود زیرا این شرایط گیاه را در برابر بیماریهای قارچی حساس می کند. آبیاری بیش از اندازه و عدم خشک شدن نسبی سطح خاک در بین دو نوبت آبیاری منجر به افزایش احتمال بیماری های قارچی و همچنین پوسیدگی ساقه ها و ریشه این گیاه می شود. همچنین ساقه های گیاهانی که بیش از اندازه آبیاری شوند از استحکام مناسبی برخودار نیستند و این گیاهان گلدهی مناسبی نیز ندارند.
نور مناسب گل میمون :
گل میمون به مکانی با حداقل ۸-۶ ساعت نور مستقیم آفتاب نیاز دارد. کمبود نور از دلایل کاهش گلدهی و افزایش خطر شیوع بیماریهای قارچی است. نور مستقیم آفتاب در طی تابستان این گیاه را آزار نمی دهد مگر آنکه دما خیلی گرم شود که در این صورت گیاه از بین نمی رود اما از گلدهی آن کاسته می شود. گلهای میمون در مناطقی که تابستانهای خنکی دارند بهترین گلدهی را نشان می دهند
دمای مورد نیاز گل میمون :
گل میمون آب و هوای نسبتاً خنک را دوست دارد زمانی که دمای هوا در طی روز حدود ۲۱ درجه است بهترین گلدهی را دارد. دمای شبانه نیز تا زمانی که در حدود ۱۰-۵ درجه سانتیگراد است برای این گلدهی این گیاه مناسب است اما با گرمتر شدن هوا و رسیدن به فصل تابستان از گلدهی این گیاه کاسته می شود . یعنی دمای حدود ۳۲-۲۶ برای گلدهی این گیاه نامناسب است و گلدهی آن کاسته می شود. همچنین همانطور که در مقدمه اشاره کردم این گیاه به طور کل چندساله است و در صورت مساعد بودن شرایط محیطی و دمای هوا می تواند تا چند سال در محیط باقی بماند. این گیاه معمولا دما را تا حدود ۱- درجه سانیتگراد تحمل می کند و از بین نمی رود اما در برخی از شرایط (محافظت در برابر وزش بادهای سرد و عدم خیس ماندن مداوم خاک گیاه به دلیل ریزش بارانهای زمستانی) و در برخی از نمونه ها (برخی از نمونه های این گیاه اصولا از برخی دیگر مقاوم تر هستند) احتمال زنده ماندن آنان تا ۱۲- درجه سانتیگراد نیز وجود دارد.
خاک گل میمون :
گل میمون در خاکهایی که مواد ارگانیک همانند خاک برگ و کود پوسیده دامی دارند و همچنین از زهکش خوبی نیز برخوردار هستند به خوبی رشد کرده و گلدهی قابل توجهی دارد. همچنین این گیاهان چندان به تغذیه مصنوعی نیاز ندارند و اگر در زمان آماده سازی خاک از مواد ارگانیک استفاده شود نیازی به مصرف کودهای شیمیایی در طی فصل رشد نیست.
تکثیر گل میمون :
بهترین روش تکثیر کاشت بذر است که آنرا به دو صورت میتوان انچام داد:
۱- در فصل پاییز بذر ها را در ترکیبی خاکی که نصف ماسه و نصف پیت یا خاک برگ است در گلخانه بکارند . بذرها معمولا” بعد از ۲۰-۱۰روز سبز میشوند . بعد از اینکه نشاء ها باندازه کافی رشد کردند آنها را در گلدانهای کوچک بکارید و در گلخانه سرد یا شاسی قرار دهید . این گیاهان در فصل بهار به باغچه منتقل کنید و گیاهانیکه بیین ترتیب پرورش یافته اند زودتر از سایرین به گل می نشینند و در واقع با این روش گلهای زودرس بدست می آیند . در صورتیکه فرم های بلند آنرابرای گل بریده پرورش داده اید میتوانید بعد از جابجا کردن نشاها آنها را در گلخانه ای که حداقل درجه حرارت آن بین چهار تا هفت درجه سانتیگراد باشد قرار دهید و در فصل زمستان از گلهای آن استفاده نمایید.
۲- طریقه دیگر کاشت مستقیم بذر است یعنی میتوان بذر را در بهار مستقیماً در خاک باغچه بپاشید و در آبیاری آن دقت شود که بطور یکنواخت با آبپاش که سوراخهای ریز دارند آبیاری شوند و بعد از سبز شدن بذر ها آنها را تنک کنید و فاصله مناسب رعایت شود. یکی از بیماریهای رایج در گل میمون بیماری قارچی زنگ میباشد که بسرعت در گیاه پیشرفت میکنند .لکه های قهوه ای رنگ پودر مانند که درزیر برگ و در روی ساقه ظاهر می شود از علائم بیماری می باشند .
هرس گل میمون :
برای جلوگیری از بلند شدن گیاهان می توان زمانی که آنان جوان هستند نسبت به سرزنی آنان اقدام کرد. این عمل موجب رشد شاخه های جانبی بیشتر و بوته ای شکل شدن گیاه و جلوگیری از شکل گیری ساقه هایی بلند و خمیده شود. همچنین با جدا سازی شاخه های گل که پژمرده شده اند می توان گلدهی گیاه را تحریک کرد و دوران گلدهی را افزایش داد.
روش کاشت و تکثیر گل زیبای میمون :
برای تکثیر گل میمون بهترین راه، کاشت بذر است. اما بذر ها را به دو روش می توان کاشت.
روش اول : کاشت ذر در فصل پاییز است. بهترین زمان برای کاشت بذر ها ۶ تا ۸ هفته قبل از اتمام یخبندان است. گلخانه را در نظر بگیرید. سپس در این زمان بذر ها را در گلدان مناسب نشاء بپاشید و روی آن را لایه ی نازکی از خاک بریزید. خاک را مرطوب کنید. برای سبز شدن بذر ها تقریبا ۱۰ الی ۲۰ روز زمان لازم است. تا جوانه زدن بذر ها همواره به آبیاری ادامه دهید. اما بعد از جوانه زنی و سبز شدن گیاه آبیاری را اندکی کاهش دهید تا از پوسیدگی و قارچ زدگی ریشه جلوگیری شود.
در فصل بهار می توانید گیاه را به باغچه و فضای باز منتقل کنید. دقت کنید اگر گیاه شما از نوع پا بلند است فاصله ی بیشتری بین هرکدام قرار دهید.
در این روش گلدهی گیاه بیشتر از روش دوم است. برای داشتن گل میمون با سر شاخه هایی پر از گل، در فصل پاییز برای کاشت بذر ها اقدام کنید.
روش دوم : می توانی برای کاشت بذر ها در فصل بهار نیز اقدام کنید. در این فصل می توانید مستقیم بذر ها را در باغچه بکارید. و آبیاری کنید. تا شاهد جوانه زنی و رشد گیاه باشید. در این روش برای مشاهده ی جوانه ها تقریبا دو هفته زمان لازم است.
بهتر است در این مدت آبیاری ها را با آبپاش ریز انجام دهید. استفاده از خاک شنی نیز موثر است.
آفات و بیماری های گل میمون :
از جمله بیماری های شایع این گیاه می توان به بیماری زنگ اشاره کرد که نوعی بیماری قارچی است که در اثر آن نقاط نارنجی – قهوه ای رنگی بر روی برگها پدیدار می شود. البته بروز این بیماری اکثرا در مناطقی روی می دهد که این گیاه را به شکل چندساله پرورش می دهند. از دیگر بیماریهای قارچی می توان به کپک خاکستری، لکه برگی قارچی، سفیدک دروغین و پوسیدگی ریشه نام برد. شته یکی از آفات شایع این گیاه است و در مورد دیگر آفات چندان حساسیت خاصی نشان نمی دهد.