ساعدنیوز
ساعدنیوز

نحوه پرورش و نگهداری تکوما

  جمعه، 04 بهمن 1398   زمان مطالعه 8 دقیقه
نحوه پرورش و نگهداری تکوما
تکوما در گذشته به نام‌های Tecomaria و Bignonia خوانده می‌شد و با پیچ‌اناری هم‌خانواده است. گونه‌های آن به شکل درختچه یا بالارونده وجود دارند.

پرورش تکوما

نام انگلیسی : Tecoma spp

خانواده : Bignoniaceae

بومی : مناطق گرمسیری آفریقا و آمریکا

تکوما در گذشته به نام های Tecomaria و Bignonia خوانده می شد و با پیچ اناری هم خانواده است. گونه های آن به شکل درختچه یا بالارونده وجود دارند. گل های استکانی یا شیپوری شکل آن در خوشه های انتهایی ظاهر می شوند. syn. Tecomaria capensis) Tecoma capensis) بومی جنوب آفریقا بوده و گیاهی بالارونده یا نیمه افراشته است که طول آن به ۵-۴ متر می رسد. گل های لوله ای آن که شبیه گل های پیچ امین الدوله است به رنگ قرمز متمایل به نارنجی و به طول ۵ سانتی متر بوده و به صورت خوشه های انتهایی در اواخر تابستان ظاهر می شوند. برگ ها شانه ای و دارای ۵ تا ۹ برگچه دندانه دار است. T. capensis ‘Aurea’ دارای گل های زرد رنگ است.
syn. Pandorea jasminoides, Bignonia jasminoides) T. jasminoides) بومی استرالیا و گاهی بالارونده همیشه سبز با برگ های شانه ای با ۵ تا ۹ برگچه با نوک باریک است. گل های شیپوری شکل به طول ۵-۴ سانتی متر به رنگ سفید با ته رنگ قرمز یا صورتی در دهانه گل، به صورت خوشه ای در تابستان ظاهر می شوند.

گلدهی گیاه در فصل تابستان رخ می دهد و گل ها از پایین خوشه به بالا باز می شوند و تا گل های پیر نمیرند گل های جوان باز نخواهند شد. این ویژگی عاملی است که باعث می شود تا گیاه مدت زیادی گلدار بماند و به این دلیل به آن گل بادوام هم می گویند. اگر گلها روی درخت کامل برسند می توان بذرها را پس از خشک کردن جدا کرد و تا یکسال هم قابل نگهداری هستند. بذرها سبک و کاغذی هستند. به عنوان تک درخت و یا ردیفی در حاشیه ها کاربرد دارد. میوه دهی در اواخر تابستان صورت می گیرد و در طی این دوره نیازی به نطافت محوطه نمی باشد و حشرات جلب میوه نمی شوند. میوه دهی پاییزه نیز دارد.

گل تکوما که با نام گل شیپوری زرد و گل شیپوری طلایی نیز شناخته می شود، بومی قاره آفریقا، آمریکای جنوبی، آمریکای شمالی، مکزیک و آرژانتین است و به صورت درختچه ای بالارونده با ارتفاع ۴/۵ متر در طبیعت این مناطق دیده می شود.
برگ های تکوما، شانه ای شکل و دارای ۵ تا ۹ برگچه دندانه دار است و گل ها به رنگ زرد و گاهی قرمز متمایل به نارنجی، استکانی یا شیپوری شکل است و در خوشه های انتهایی شاخه ها ظاهر می شوند. گلدهی گیاه در فصل تابستان رخ می دهد و گل ها از پایین خوشه به بالا باز می شوند و تا گل های پیر نمیرند گل های جوان باز نخواهند شد. این ویژگی عاملی است که باعث می شود تا گیاه مدت زیادی گلدار بماند و به این دلیل به آن گل بادوام هم می گویند.
جالب است بدانید عصاره برگ و ریشه های گل تکوما خواص ضد سرطانی دارد و در طب سنتی استفاده زیادی از آن می شود.

تصویر

شرایط کاشت و پرورش گل تکوما :

کاشت گل تکوما :

نصف گلدان را شن و ماسه درشت و نصف دیگر را با خاک گلدان پر کنید و آن ها را به خوبی با هم مخلوط نمایید. سپس خاک را به طور کامل مرطوب کنید. بذر را به صورت تخت روی سطح خاک قرار دهید و با نوک انگشت فشار دهید و آن را با لایه نازکی خاک (۶ میلی متر) بپوشانید. گلدان را در یک مکان روشن (با نور غیر مستقیم خورشید) قرار دهید و دما را روی ۲۴ درجه سانتی گراد تنظیم کنید. تا زمان جوانه زنی خاک را مرطوب نگه دارید ولی آن را خیس نکنید. در شرایط مناسب، بذر گل شیپور طلایی ۳ روزه جوانه می زند اما ممکن است تا یک ماه هم طول بکشد.
زمانی که نهال مجموعه سوم برگ را تشکیل داد به تدریج درجه حرارت را کم کنید و هر زمان که خاک در حال خشک شدن بود به گیاه آب دهید و خاک را مرطوب کنید. زمانی که اندازه نهال به ۱۰ سانتی متر رسید می توان آن را به زمین یا گلدان بزرگ تر منتقل کرد. در بهار بعد از رفع سرما می توان نهال را به زمین منتقل نمود.

نور مورد نیاز گل تکوما :

تکوما برای رشد بهینه نیاز به دریافت نور کافی و مستقیم خورشید برای ۶ تا ۸ ساعت در روز دارد. گفتنی است در محیط سایه و نور غیر مستقیم خورشید هرچند گیاه و برگ های آن به خوبی رشد می کنند، ولی گیاه به گل نمی رود.

خاک مناسب گل تکوما :

گل تکوما بهترین رشد را در خاک لومی حاصلخیز با میزان ماده آلی زیاد و زهکش کافی و مناسب دارد. همچنین ترکیبی از خاک معمولی باغچه + خاک برگ به همراه مقداری خاک پرلیت و یا شن نیز برای نگهداری و تکثیر گل تکوما در گلدان مناسب است.

آبیاری گل تکوما :

گل تکوما در طبیعت و فضای باز نیاز آبی کمتری داشته و گیاهی مقاوم به خشکی است، ولی برای رشد مناسب در گلدان، نیاز به آبیاری منظم دارد. همچنین توجه داشته باشید، گیاه جوان تکوما نیاز به آبیاری بیشتر داشته و آبیاری روزانه برای گیاه مناسب است، ولی با افزایش سن گل از میزان آبیاری کاسته شده و می توان هر چند روز یک بار گیاه را آبیاری کرد. برای تشخیص زمان آبیاری گیاه هنگامی که ۱ تا ۲ سانتیمتری سطح خاک خشک شد، گیاه را آبیاری کنید به طوری که آب از زهکش کف گلدان خارج شود.

اجازه ندهید که آب در داخل زیر گلدانی باقی بماند، زیرا باعث پوسیدگی ریشه خواهد شد. همچنین از وجود زهکش کافی در کف گلدان مطمئن باشید.

دمای مناسب تکوما :

دامنه تحمل تغییرات دمایی تکوما به هوای گرم زیاد است، ولی به سرمای هوا حساس بوده و تا سرمای ۵- درجه را تحمل می کند و در دما های کمتر گیاه از بین می رود. هر چند درجه حرارت زیاد در تابستان برای گیاه قابل تحمل است، ولی باعث کاهش گلدهی می شود که می توان با آبیاری منظم روزانه آن را تعدیل کرد.

کوددهی گل تکوما :

استفاده از کود کامل در زمان گلدهی به رشد بهتر و تولید گل های بیشتر کمک می کند. اگر گل تکوما را در گلدان نگهداری می کنید، در طول بهار و تابستان دو هفته یک بار به گیاه کود دهید و اگر آن را در زمین کاشته اید هر شش هفته تا هشت هفته یک بار در بهار و تابستان به گیاه کود دهید.

هرس گل تکوما :

با هرس کردن می توان اندازه درختچه تکوما را به راحتی تا ۱/۵ متر نگه داشت که این باعث می شود نگهداری و تکثیر گل تکوما به راحتی در گلدان و محیط آپارتمان قابل انجام باشد.

آفات و بیماری های گل تکوما :

گل تکوما در محیط بیرون و طبیعت نسبت به آفات و بیماری مقاوم است، ولی در محیط گلخانه در معرض هجوم آفاتی مانند کنه قرمز و مگس سفید قرار می گیرد. برای مبارزه با این آفات می توانید از سموم حشره کش و کنه کش استفاده کنید.

گلدهی:

زمان گلدهی بسته به گونه متفاوت است اما بیشتر آن ها در تابستان گل می دهند.

نیازها:

به سرما حساس و در دمای کمتر از ۵ درجه سانتی گراد آسیب می بیند. در فضای آزاد در خاک حاصلخیز مرطوب در محل با آفتاب کامل رشد می کند. خاک مناسب آن خاکی با بافت لومی و دارای مواد آلی کافی است. در ضای آزاد از نظر آفات و بیماری ها مشکل خاصی ندارد، اما در گلخانه مورد حمله کنه قرمز و مگس سفید قرار می گیرد.

افزایش:

تکوما از طریق کاشت بذر و قلمه ساقه نیمه رسیده قابل افزایش است.

نحوه تکثیر گل تکوما

گل تکوما از طریقه کاشت بذر و قلمه ساقه تکثیر می شود، نحوه تکثیر این گیاه به شرح زیر است:

۱. کاشت بذر

۱- گلدان مناسبی را انتخاب و آن را با مخلوطی از خاک گلدانی و شن و ماسه درشت پر کنید.
۲- بذر تکوما را در خاک رویی کاشته و روی آن را با لایه نازکی از خاک در حدود نیم سانتیمتر بپوشانید.
۳- بستر کاشت را به طور کامل آبیاری کنید به طوری که آب اضافی از زهکش کف گلدان خارج شود.
۴- گلدان را به یک مکان روشن (با نور غیر مستقیم خورشید) و دمای ۲۴ تا ۲۵ سانتیگراد منتقل کنید.
۵- تا زمان جوانه زنی خاک را همواره مرطوب و نه خیس و غرقاب حفظ کنید.
۶- در شرایط مناسب محیطی، بذر گل تکوما در مدت ۳ تا ۵ روز جوانه می زند، اما ممکن است تا یک ماه هم طول بکشد.
۷- زمانی که اندازه گیاه به ۱۰ سانتیمتر رسید و تعداد برگ ها از سه تا بیشتر شد، می توانید گیاه را به محیط بیرون یا گلدان اصلی منتقل کنید و در برابر نور مستقیم خورشید قرار دهید.

۲. قلمه زدن ساقه

برای قلمه زدن گل تکوما، در بهار از قلمه های چوب سبز و در تابستان از قلمه های نیمه چوبی این گیاه می توان استفاده کرد و برای کاشت قلمه ها می توانید از مخلوط پرلیت و پیت ماس و یا پیت خزه + شن استفاده کنید.
برای قلمه زدن، از انتهای ساقه حاصل از رشد سال جاری، ساقه ای به طول ۱۰-۷ سانتیمتر جدا کنید. برای جدا کردن قلمه از قیچی باغبانی یا چاقوی تیز که قبلا ضد عفونی کرده اید، استفاده کنید.
برگ ها را از یک سوم قسمت پایین قلمه جدا کنید و در بستر کاشت قرار دهید؛ طوری که برگ های موجود بر روی قلمه در قسمت بالای خاک باقی بمانند.
گلدان را آبیاری کنید و آن را در محلی دور از نور مستقیم خورشید در دمای ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتیگراد نگهداری کنید تا زمانی که قلمه ها ریشه دار شوند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
افسانه چهره آزاد: روزی که ازدواج کردیم به خانواده گفتیم از ما بچه نخواهید چون من و شاهرخ تصمیم داریم که هیچ وقت بچه دار نشویم با اینکه خیلی بچه‌ها را دوست دارم+فیلم (131 نظر) الهام چرخنده: نشون به اون نشون که شهربانو منصوریان گفت من از بسیج ورزشکاری هستم من هم دو تا ربع سکه برای شما دادم از جیب خودم/ لال شده بودم عین مرده! من تهدیدت نمیکنم +فیلم (77 نظر) پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی؛ حکم شرعی استفاده از ظروف به جای آلات موسیقی در عروسی‌ها توسط زنان و شنیده شدن توسط مردان چیست؟ (49 نظر) (ویدئو) ژاله صامتی: جوونیام وقتی وارد حرفه بازیگری شدم، اصلا خوشگل نبودم، میتونستم خونه‌نشین بشم/ از خانوادم به خاطر اعتمادبه‌نفسی که بهم دادن ممنونم (45 نظر) مات و مبهوت موندن رضا گلزار از دیدن همزاد خودش/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (37 نظر) عصبانیت علی دایی از سوال یک خبرنگار و ترک نشست خبری/ میگه:من بردم و میرم، تو اصلا در حد و عددی نیستی که بخوای اینجا شروع بکنی این حرف ها رو زدن (33 نظر) گلوریا هاردی: ساعد وقتی گرسنه هست اصلا تحمل نداره باید سریع غذا بخوره/ من غذاهای فرنگی بلدم اما الان بیشتر غذاهای ایرانی درست می کنم (31 نظر) نامه شکرگزاری و خوشحالی سیدمحمد خاتمی از خبر موفقیت‌آمیز بودن عمل جراحی رهبر معظم انقلاب+ عکس (30 نظر) اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 1- پیرم و گاهی دلم یاد جوانی می کند+ متن صوتی با صدای اشکبار و پراحساس استاد (28 نظر) نصرالله رادش: من هم خیلی زشتم هم معتادم میخوام همه بدونن ولی راحت میگم غلط کردم سیگار بهتر از هروئینه!+فیلم (26 نظر) نفیسه روشن: کل سال برق نداریم من نمیدونم لوازم خانگی ما بسوزه کی میخواد جواب بده (26 نظر) بهنوش بختیاری: من دیگر مادر نمیشوم و شانس این را ندارم که مادر شدن را تجربه کنم ولی من از همسر خیلی شانس آوردم ! (25 نظر) (ویدئو) سردار تنگسیری: پهپاد جدید ما دنیا را متعجب می‌کند (24 نظر) گلوریا هاردی: آرزوی من این هست که کشور ایران و فرانسه با هم دوست باشند و روز به روز روابط بهتر و نزدیک تری داشته باشند، همان طور که حالا هم خوب هستند (24 نظر) عاملی از موافقان فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی: دو پسرم در خارج هستند، همسر یکی از آن‌ها ایرانی نیست! (22 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
چگونه فرد موردنظر را عاشق خودمان کنیم؟ / 14 راهکار برای عاشق کردن دیگران به خودمان
اینتر جایگزین طارمی را انتخاب کرد / حذف احتمالی ستاره ایرانی از لیست
واردات گاز ایران از ترکمنستان به دلیل بدهی 300 میلیون دلاری ایران متوقف شده است!
ضرورت مصرف ویتامین D در فصل سرما چیست؟ / دوز توصیه‌ شده قرص ویتامین D
کریم باقری: خوشحالم مردم هنوز ما را فراموش نکرده‌اند/ فقط یک بار آن‌هم به خاطر ناصر حجازی در نظرسنجی 90 شرکت کردم!
مخالف بودن رئیس‌جمهور قانون را از روند اجرا خارج نمی کند
بسته‌‌بندی‌های جدید «گوشت تنظیم بازاری» را گران کرد
رویترز: هواپیمای باری روسیه، از سوریه به لیبی رفت
پیدا کردن افراد گمشده با کمک هوش مصنوعی
توئیت رسایی علیه پزشکیان: اسرائیل در حال شخم زدن سوریه است!
عارف: مقام معظم رهبری تکلیف کرده‌اند 100 مدیر توانا تربیت کنیم
داستان های عاشقانه؛ قصه خسرو و شیرین جلد 2 قسمت سوم: "رسیدن شیرین به مشکبوی خسرو در مداین" + فایل صوتی
قانون عفاف و حجاب تا اول دی ابلاغ خواهد شد
نیکزاد: قانون حجاب ابلاغ خواهد شد مگر اینکه توافقی شده باشد
تقدیر از هلدینگ کمپانی اشراق به عنوان کارآفرین پژوهشگر برتر سال 1403
منتخب روز   
توهین آشکار ثریا، همسر دوم محمدرضا پهلوی به مادرشوهرش؛ چهره‌ی او بسیار خنده‌دار بود و به محض اینکه با لپ های آویزان پرگویی می کرد خنده ای بی اختیار مرا می گرفت (ویدئو) سوپراستار سینمای ایران، محمدرضا گلزار: خدا میگه هرچیزی رو بیشتر ازمن دوست داشته باشی ازتون میگیرمش/یادتون باشه که عشق واقعی مال خداست تغییر چهره چشم‌نواز سارا و نیکا فرقانی، دوقلوهای دوست داشتنی پایتخت در 20 سالگی/ تفریح لوکس توی قایق لاکچری در آب‌های سوئد ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: یک‌بار هم می‌خواستند لباس ملکه را بر تنم اتو کنند که پوستم سوخت، به خاطر سختی‌های نفش فرح دیبا حسابی اشک ریختم! پلوهای مخلوی/ روش تهیه زرشک پلو مجلسی با مرغ رولی گزارش بارش 20 سانتی برف در جاده چالوس / تردد روان است رونمایی سپیده بزمی‌پور از پدر جنتلمن و خوش‌تیپش در دونفره‌های پدر-دختریشون در بلژیک / چه پدر خانوم باکلاسی داره شاهرخ استخری سفر به عصر قاجار؛ افشای راز تابلوی چهره‌نگار ناصرالدین شاه / دو اثر تاریخی از یک عکس + عکس چالش کدوم خودرو بهتره/ صفر تا صد جدیدترین جانشین پژو 206، سوزوکی سوییفت، در برابر پژو 207i شش سرعته اتوماتیک/ از طراحی ظاهری تا ایمنی و آپشن‌های رفاهی اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 2- پیر اگر باشم چه غم، عشقم جوان است ای پری!/ ماجرای نامه عاشقانه‌ی پری و روزی که استاد این شعر را سرود نگاهی به چیدمان شیک خونه دوبلکس شاهرخ استخری و همسرش در بلژیک/ سلیقه سپیده خانوم تو انتخاب فنجون‌ نعلبکی‌های عشق؛ غوغا کرده سرکرده فرقه چند همسری به حبس ابد محکوم شد