تمامی دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی به خصوص دانشجویان دکترا باید برای تایید شدن موضوع تحقیق و شروع به نوشتن رساله دکتری خود پروپوزال تهیه کرده و آن را به دانشگاه ارایه دهند. این پروپوزال به دست داوران می رسد و در صورت تایید شدن دانشجو می تواند تحقیق خود را آغاز کرده و رساله خود را بنویسد. بدین سبب پروپوزال برای مقطع دکترا اهمیت دارد و باید در نوشتن آن دقت لازم صورت گیرید. به دلیل اهمیت موضوع ساعدنیوز در مقاله حاضر به بررسی این سوال می پردازد که نحوه نوشتن پروپوزال رساله دکترا چگونه می باشد.
نگارش پروپوزال رساله دکترا چگونه می باشد
نوشتن عنوان تحقیق و بیان موضوع پروپوزال اولین قدم در نوشتن پروپوزال رساله دکترا می باشد.عنوان شما باید در برگیرنده کلیت موضوع باشد و تمامی متغیرهای تحقیق شما را در برگیرد و توجه داشته باشید که باید در انتخاب آن دقت کنید. عنوان شما نه باید زیاده گویی باشد و نه خیلی خلاصه.
بعد از این مرحله باید مسئله تحقیق بیان شود. محقق و پژوهشگر برای آن که خواننده را به سمت موضوع تحقیق سوق دهد باید سوال های اساسی که تحقیق برای پاسخ به آن ها و در حولشان شکل گرفته بیان کند و بنویسد. معمولا این سوال ها با عباراتی مانند چرا یا چگونه و یا به چه نحو و عباراتی از این دست آغاز می شود. به دنیال این سوال ها باید پاسخ هایی منطقی را بیاورد که در قالب فرضیه بیان می شود و باید عباراتی منطقی باشند. به عبارتی بهتر فرضیه حکم یا گمانه زنی علمی و زیرکانه است که پژوهشگر در رابطه با یک رخداد و تحقیق خود و سوال های مطرح شده در آن در پوروپوزال می آورد.
دانشجوی دکترا باید اهداف خود را از انجام تحقیق و انتخاب موضوع پیشنهادی در پروپوزال رساله دکترا بیان کند. این اهداف می تواند در اطراف و حول شناسایی عوامل تاثیرگذار بر روی متغیر ها و پدیده های مورد مطالعه در تحقیق و راه های بهینه سازی آن ها مطرح شود. از طرفی دیگر باید ضرورت تحقیق نیز به روشنی بیان شود. باید محقق ضرورت و الزام موضع انتخابی و نتیج تحقیقات را در جامعه علمی در پروپوزال خود گوشزد کند.
در ادامه باید پیشنه تحقیق را بیاورد که به وسیله آن هم نشان دهد که در راستای تحقیقات پیشین این تحقیق انجام می شود و کامل کننده آن هاست و هم تازه بودن موضوع انتخابی برای رساله دکترا را از این طریق نمایش دهد. در ادامه باید روش انجام تحقیق که شامل اشاره کردن به شیوه های گردآوری اطلاعات، شیوه های نمونه گیری و روش های تحلیل داده های به دست آمده می باشد را توضیح دهد. این توضیحات باید به نسبت کامل باشند و دید درستی از نحوه انجام پژوهش و مراحل مختلف ان را به دست خوانند پروپوزال بدهد.
در آخر هم باید منابعی را که در متن به آن ها استناد کرده است با توجه به قوانین نگارشی ارایه شده توسط دانشگاه مربوطه پر کند.