تقویت ناخن ها برای داشتن ناخن هایی سالم و زیبا بسیار مهم است. گاهی عادت های غلط در سبک زندگی باعث می شود که ناخن های ما در معرض آسیب های مختلفی قرار بگیرند و زیبایی و سلامت خود را از دست بدهند. در ضمن، ناخن یکی از آن اعضای بدن است که از روی وضعیت سلامتی آن می توان به شرایط جسمانی پی برد. در واقع، داشتن ناخن سالم، نشانه ای از بدنی سالم است. ابتدا بهتر است بدانیم که ناخن محکم و سالم چه ویژگی هایی دارد و ناخن ناسالم را چطور می توان تشخیص داد.
نشانه های ناخن سالم
- پلاک ناخن به رنگ سفید متمایل به صورتی است
- وجود کوتیکولها (هیچگاه آنها را نکنید)
- وجود هلال سفید رنگ (که به آن لونولا می گویند) در قسمت ریشه ناخن
نشانه های عدم سلامت ناخن ها
- پوست پوست شدن یا شکسته شدن که میتواند نشانه کمبود ویتامین باشد
- نقطه های سفید کوچک نشان دهنده این است که شما ناخن های خود را میجوید یا نحوه صحیح لاک زدن ناخن را نمی دانید یا زیاد لاک می زنید.
- خطهای افقی میتواند ناشی از استرس، تب بالا باشد
- پوست ملتهب و قرمز دور ناخنها میتواند ناشی ازکندن یا جویدن کوتیکولها باشد
- ناخنهای قاشقی شکل میتواند نشانه کمبود آهن یا کم خونی باشد
اگر نگران سلامتی ناخنهای خود هستید، باید به متخصص پوست مراجعه کنید. به گفته متخصصان پوست، از روی ظاهر ناخنها میتوان وجود مشکل در بدن را تشخیص داد به این معنی که اگر به موقع اقدام لازم صورت گیرد، میتوان سریع مشکل را درمان کرد. ناخن های سالم و محکم نشان دهنده سلامتی است، اما برخی اوقات ناخنهای ما به اندازه ای که دوست داریم محکم نیستند. با تغییر سبک زندگی و تغییر دادن عادات خود می توانید ناخن هایی سالم و محکم داشته باشید. برای این منظور این نکات را برای تقویت ناخن ها در نظر داشته باشید.
نکات کلیدی برای تقویت ناخن ها
آیا ناخن های شما ضعیف و شکننده شده؟ ناخن های ضعیف زود می شکنند و استحکام خوبی ندارند. گاهی اوقات این حالت موقتی است اما اگر برای مدت طولانی، ناخن های شما ضعیف و سست شده، سریع اقدام کنید. ناخن های قوی و سالم یکی از نشانه های سلامت عمومی بدن است. اما گاهی به دلیل نوع زندگی و کارهایی که در طی روز انجام می شود، ناخن ها در معرض آسیب قرار می گیرند. با تقویت ناخن می توانید آن ها را در برابر صدمات محیطی بیمه کنید. محصولات آرایشی- بهداشتی زیادی برای تقویت ناخن ها تولید شده. گاهی این محصولات به قیمت بالایی هم به فروش می رسند. البته همیشه راه های ساده، سریع و ارزان تری هم وجود دارد. درمان های خانگی برای بهبود کیفیت ناخن ها چندان هزینه ای ندارند ولی نتیجه عالی است. در ادامه نکات مهم برای تقویت ناخن ها ارائه شده است:
1- خیساندن ناخن ها ممنوع
وقتی تمام روز دست تان در آب است چگونه انتظار دارید ناخن های سالم و قوی داشته باشید؟ آب و رطوبت زیاد باعث می شود تا ناخن ها ضعیف شوند. ناخن های خیس خورده مستعد شکستن هستند. حتی لاک زدن هم نمی تواند چاره ناخن های ضعیف و شکننده باشد. برای تقویت ناخن و جلوگیری از آسیب های جدی، از دستان خود مراقبت کنید.
موقع شستشوی ظروف و نظافت دستکش دست کنید تا ناخن ها کمتر در معرض رطوبت باشند. البته نمی توانید برای همیشه دست ها را از آب دور نگهدارید ولی سعی کنید همیشه یک دستکش دم دست تان باشد. علاوه بر آب، مواد شیمیایی موجود در شوینده ها نیز ناخن ها را خشک و شکننده می کنند. خشک نگه داشتن ناخن یکی از مهم ترین کارهایی است هیچ هزینه ای برای شما ندارد. با همین کار ساده ناخن ها همیشه سالم و قوی هستند و نیازی به تقویت ناخن ندارید.
2- تقویت ناخن با مکمل بیوتین
بیوتین از ویتامین های ضروری برای سلامت مو و ناخن است. این ویتامین برای بهبود عملکرد سیستم عصبی بدن ضروری است و نباید از زنجیره غذایی حذف شود. از نظر علمی بیوتین در گروه ویتامین B قراردارد و با نام ویتامین ب7 هم شناخته می شود. خانواده ویتامین ب برای رشد و بهبود کیفیت ناخن های دست و پا و موی سر، عالی عمل می کنند اما در این میان بیوتین ارحج است. مکمل های غذایی بیوتین به شکل کپسول و قرص در داروخانه به فروش می رسد. البته می توانید از مواد غذایی حاوی بیوتین نیز در سبد غذایی استفاده کنید. غذاهای دریایی، تخم مرغ و حبوبات منبع غنی از بیوتین هستند که مصرف آن ها به صورت منظم توصیه می شود. به طور کلی در افراد سالم، مصرف مواد غذایی به مکمل های دارویی ترجیح دارد. در صورتی که نسبت به کمبود بیوتین شک دارید با پزشک خود مشورت کنید و در صورت لزوم مکمل تجویز خواهد شد. ناخن ها جلوه ای از سلامت شما هستند. با مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین ها و املاح و به خصوص پروتئین، ناخن هایی زیبا، محکم و قوی خواهید داشت.
3- حذف محصولات نامرغوب ناخن
استفاده از لاک و ژلیش می تواند دلیل اصلی شکستن و ضعیف شدن ناخن ها باشد. در حالت کلی لاک زدن اشکالی ندارد ولی مشکل وقتی است که از لاک های نامرغوب و حاوی مواد مضر استفاده می کنید. بسیاری از لاک ها حاوی مواد شیمیایی قوی هستند و اصلا نباید استفاده شوند. به صرف خوش رنگ بودن لاک، اقدام به خرید می کنید ولی باید به محتویات ان دقت کنید. پاک کننده های ناخن را دست کم نگیرید. اغلب این مواد حاوی آستون هستند که عامل اصلی ضعیف شدن ناخن ها است. برای تقویت ناخن روی محصولاتی که خریداری می کنید حساس باشید. به این ترتیب لازم نیست کار خاصی انجام دهید فقط لاک و استون های به درد نخور را روی ناخن ها نمالید. هم اکنون لاک های بسیار مرغوب و پاک کننده های فاقد آستون نیز در بازار موجود است چرا از آن ها استفاده نمی کنید؟ اگر به ناخن ها لاک می زنید حتما گاهی به ناخن ها استراحت دهید. این زمان حداقل یک هفته ای برای نفس کشیدن ناخن ضروری است و موجب تقویت ناخن نیز می شود. ژلیش کردن ناخن و اشعه یو وی نیز از مواردی است که نباید زیاد تکرار شود. امکان آسیب شدید و حتی کنده شدن ناخن نیز وجود دارد.
4-تقویت ناخن بدون سوهان زدن
وقتی سوهان را روی ناخن ها می کشید در واقع به بدترین شکلی ناخن های خود را در معرض آسیب قرار می دهید. سوهان مثل یک اره می تواند ناخن هایتان را از بین ببرد. در صورت ضرورت تنها می توانید سوهان را با احتیاط روی لبه های ناخن بکشید. دقت داشته باشید که سوهان برای کوتاه کردن ناخن مناسب نیست. یک موضوع مهم دیگر مربوط به ناخن های بلند است. بد نیست گاهی هم از ناخن گیر استفاده کنید. با سوهان کشیدن لبه های ناخن مرتب می شود ولی لازم است تا ناخن ها را کمی کوتاه کنید. ناخن های بلند زودتر می شکنند. برای جلوگیری از آسیب بیشتر، ناخن های ضعیف و شکننده را کوتاه کنید. اگر ناخن بلند به لوازم گیر کند حتی امکان کنده شدن یا شکستن ناخن هم وجود دارد.
5-تقویت ناخن با عوض کردن شامپو!
آیا می دانستید شامپو هم روی سلامت ناخن تاثیر دارد؟ برای مثال اگر موهای چربی دارید و از یک شامپو برای موهای چرب استفاده می کنید قطعا ناخن های شما خشک خواهد شد. در فورمولاسیون این شامپوها موادی وجود دارد که چربی طبیعی پوست سر را از بین می برد. وقتی با دست موها را شستشو می دهید دقیقا ناخن ها با این شامپو در تماس هستند. نتیجه اینکه به مرور ناخن خشک و دهیدراته شده و انعطاف خود را از دست می دهد. این ناخن ها به محض برخورد با چیزی، ترک می خورند و شکافته می شوند.
6-دوری از ضد عفونی کننده ها
برای تقویت ناخن هم اگر کاری نمی کنید حداقل با مواد ضد عفونی ناخن ها را نابود نکنید. هر بار که از الکل یا ضد عفونی کننده های دست استفاده می کنید، ناخن ها خشک تر می شوند. به این ترتیب احتمال شکستن و ترک خوردن ناخن هم زیادتر می شود. همه مواد شوینده و ضد عفونی کننده دست، برای ناخن مضر هستند. تنها در مواقع ضروری از این مواد استفاده کنید.
7-تقویت ناخن با مرطوب کننده ها
خشک و دهیدراته شدن ناخن ها موجب شکستن آن می شود. برای حفظ کیفیت ناخن دست، لازم است تا از یک مرطوب کننده مناسب استفاده کنید. کرم های دست هم برای این منظور خوب است. وقتی به پوست دست خود کرم مرطوب کننده می زنید حتما دور پوست ناخن و روی ناخن ها هم از کرم استفاده کنید. با انگشتان کمی کرم را روی ناخن ها مالش دهید تا جذب شود. با همین کار ساده، ناخن ها تقویت می شوند و دیگر بی جت شکافته نمی شوند.
8-باز کردن در قوطی با ناخن ممنوع
ناخن درب باز کن نیست! برای تقویت ناخن ها موقع نظافت از دستکش استفاده کنید. دست ها را همیشه خشک نگه دارید. از لاک ناخن کمتر استفاده کنید. به ناخن های دست کرم بزنید. غذاهای مفید و حاوی ویتامین مصرف کنید. اما همه این ها در صورتی جواب می دهد که خودتان به ناخن ها آسیب نزنید. وقتی از ناخن برای باز کردن در قوطی استفاده می کنید و یا با ناخن اشیا را بر می دارید، صد در صد ناخن می شکند و آسیب می بیند. اگر یک بار اتفاقی نیفتاد برای دفعات بعدی هیچ تضمینی نیست. اگر با همه مراقبت هایی که می کنید هنوز ناخن های ضعیف و شکننده ای دارید، به پزشک مراجعه کنید. برخی مواقع قارچ و بیماری ها موجب مشکلات ناخن ها هستند. در این صورت لازم است تا درمان های تخصصی و پزشکی را دریافت کنید.