اهدای خون یکی از کار های خداپسندانه است و از آنجا که روزانه در اتاق های عمل نیاز به تزریق خون به شدت احساس می شود، این امر از اهمیت بالایی برخوردار است. بسیاری از خانم ها به طور مرتب خون اهدا می کنند و هیچ چیزی نمی تواند آرامشی را که ناشی از کمک به سلامت فرد دیگر است، انکار کند. اما وقتی باردار هستید، اوضاع فرق می کند و اول از همه باید به خود و رشد جنین دلبندی که روز به روز درون وجود شما انجام می گیرد، فکر کنید. دلیل مشخصی وجود ندارد که چرا یک زن باردار نباید خون اهدا کند، اما کم خونی در دوران بارداری یک نگرانی بزرگ بوده و اهدای خون می تواند شرایط را بدتر کند. از این رو در این مطلب، به بررسی همه جانبه "اهدای خون در بارداری" و همچنین اهدای خون پس از زایمان می پردازیم؛ با ما همراه باشید.
اهدای خون در بارداری
اهدای خون در بارداری و مناسب بودن یا نبودن آن، یکی از سوالاتی است که خانم های باردار ممکن است در ذهن داشته باشند. در حقیقت خانم های باردار واجد شرایط اهدای خون نیستند. درست است که مقدار خون بدن شما در دوران بارداری حدود ۵۰ درصد افزایش می یابد، اما شما و جنین در حال رشد برای سلامت و تغذیه مطلوب به آن نیاز دارید. صلیب سرخ توصیه می کند که خانم های باردار حداقل تا شش هفته پس از زایمان نیز از انجام این کار خودداری کنند. در صورتی که نوزاد از شیر مادر تغذیه می کند، لازم است مادران اهدای خون را تا زمان از شیر گرفتن نوزاد به تاخیر بیندازند.
برخی از زنان قبل از اینکه بدانند باردار هستند، خون اهدا می کنند. این امر به احتمال زیاد باعث بروز مشکلات ناشی از بارداری نخواهد شد، اما اگر شما در این مورد نگران هستید، با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است پزشک انجام آزمایش خون را به شما پیشنهاد کند تا از وضعیت سلامتی خود مطمئن شوید. همچنین بهتر است در این وضعیت علائم کمبود آهن در بارداری را جدی بگیرید.
اما اگر به دنبال کمک به دیگران هستید، اهدای خون بند ناف بعد از تولد نوزاد، بهترین گزینه است. اگر قصد ندارید خون بند ناف را در بانک خون خصوصی، ذخیره کنید، می توانید آن را به یک بانک خون بندناف عمومی اهدا کنید. خون بند ناف و جفت پس از زایمان، شامل سلول های بنیادی است؛ این سلول ها برای درمان افراد مبتلا به بیماری های مهلک، از جمله سرطان خون و اختلالات سیستم ایمنی به کار می روند.
اهدای خون پس از زایمان
خوب است بدانید که در برخی از موارد، بارداری می تواند پلاکت خون را تحت تاثیر قرار دهد. در واقع برخی از خانم ها بعد از بارداری آنتی بادی هایی را در بدن خود دارند که ممکن است برای فرد دریافت کننده خون مشکل ایجاد کند. به همین خاطر است که هنگامی که به مرکز اهدای خون مراجعه می کنید، ممکن است قبل از دریافت خون خون، خون شما را بررسی کنند و در صورت عدم وجود آنتی بادی های ذکر شده، از شما خون بگیرند.
نکاتی که خانم غیر باردار قبل از اهدای خون باید بدانند
قبل از اهدای خون بهتر است ۲ لیوان آب بنوشید و تا ۳ ساعت قبل از اهدای خون غذای مختصری علاوه بر تغذیه معمول میل کنید. توجه کنید که از فعالیت بدنی شدید که منجر به خستگی شود پرهیز کنید.یک واحد خون اهدا شده تقریبا ۴۲۵ میلی گرم آهن دارد که در حالت عادی بدن این میزان آهن را به مرور زمان جبران خواهد کرد که با دریافت خوراکی های حاوی آهن معمولا زمان جایگزینی آن تسریع می شود. جگر، گوشت قرمز، ماهی، حبوباتی مانند عدس و نخود، آجیل و خشکبار و گیاهان دارای برگ سبز میزان مناسبی آهن دارند.
بنابر اعلام روابط عمومی سازمان انتقال خون، در هر بار اهدای خون پزشک به شما ۳۰ عدد قرص آهن می دهد که باید هنگام مصرف آن نکاتی را رعایت کنید. از نوشیدن چای یا قهوه از یکساعت قبل تا دو ساعت پس از مصرف قرص آهن خودداری کنید. نباید قرص آهن را با مواد حاوی کلسیم مانند لبنیات استفاده کنید. می توانید برای جذب بهتر قرص آهن از ترکیبات حاوی ویتامین ث مانند مرکبات، توت فرنگی و… استفاده کنید.
داروهای آنتی اسید و ویتامین E باعث کاهش جذب مکمل می شوند؛ بنابراین این داروها با فاصله یک تا ۲ساعت پس از قرص فروس سولفات یا فروس فومارت باید مصرف شوند. از مصرف قرص آهن با معده خالی خودداری کنید و در جریان باشید که تیره شدن رنگ مدفوع با مصرف قرص آهن طبیعی است. در صورتی که با مصرف قرص آهن با عوارض شدید یا جدی مواجه شدید، مصرف قرص را قطع و با پزشک مشورت کنید.
سخن پایانی
زمانی که باردار هستید، تنها کسی که می تواند به شما آسیب برساند، خود شما هستید! پس، در این دوران فقط به خودتان فکر کنید. شما شش ماه پس از زایمان می توانید هر زمانی که بخواهید خون اهدا کنید، اما دوران بارداری هرگز باز نخواهد گشت. سعی کنید از این دوران لذت ببرید و با اهدای خون، سلامت خود و موجود زیبای درون تان را به خطر نیندازید.