به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، گیربکس اتوماتیک به صورت استاندارد اولین بار در سال 1941 در خودرو لوکس کادیلاک استفاده شد، در آن زمان به دلیل کم بودن نسبی تعداد اتومبیل و ترافیک استفاده از این نوع جعبه دنده صرفا جنبه لوکس و تشریفاتی داشت اما به دلیل تقاضای زیاد در ایالات متحده بسرعت استفاده از آن عمومیت پیدا کرده و رو به گسترش رفت تا جایی که در اواسط دهه نود بررسی ها نشان داد نزدیک به هشتاد درصد رانندگان در ایالات متحده طریقه استفاده از جعبه دنده دستی را نمی دانستند زیرا آموزش و امتحان گواهینامه رانندگی با خودرو های گیربکس اتوماتیک انجام می شد.
از دهه گذشته در ایران نیز تعداد اتومبیل های گیربکس اتوماتیک به سرعت رو به افزایش است. این در حالیست که آموزش و آزمایش گواهی نامه رانندگی همچنان با اتومبیل های گیربکس دستی صورت می گیرد. اکثر دارندگان اتومبیل های گیربکس اتوماتیک تصور می کنند رانندگی با خودرو دنده اتوماتیک در فشردن پدال گاز و ترمز خلاصه می شود، از این رو در کوتاه مدت باعث صدمه به گیربکس اتومبیل خود می شوند. نکات زیادی در مورد رانندگی و نگهداری گیربکس اتوماتیک وجود دارد.
شناخت بیشتر خودرو با گیربکس اتوماتیک
انتخاب روغن مخصوص و مناسب
حتما می دانید که برای انتخاب روغن خودرو با گیربکس اتوماتیک بهترین گزینه مراجعه به دفترچه راهنمای خودرو است؛ چون در دفترچه راهنمای هر اتومبیل بهترین و مناسب ترین روغن برای استفاده در گیربکس اتوماتیک ذکر شده است.
حتما می دانید که قطعات داخلی گیربکس در طی مراحل کارکردشان بسیار داغ خواهند شد و از این رو وجود روغن مناسب و کافی برای این قسمت برای سلامت این قطعات بی اندازه موثر خواهد بود و توصیه شده است که برای تعویض این روغن سالی یک بار اقدام کنید.
اما برای اطمینان خاطر از عملکرد صحیح این قسمت و جلوگیری از بروز مشکل، بازدیدهای منظم دوره ای بهترین پیشنهاد است و چک کردن گیج روغن (که کار بسیار ساده ای است) به درست کار کردن این قطعه کمک خواهد کرد.
نکته ای که حائز اهمیت است این است که برخی از گیربکس های اتومات دارای فیلتر هستند و در صورت تعویض و تخلیه روغن گیربکس می باید که فیلتر آن را هم عوض کنید؛ که البته این بستگی به نوع مدل خودروی شما دارد و اکثر خودروها فاقد این فیلتر می باشند.
بالا رفتن دمای موتور و تاثیر آن بر گیربکس اتومات
هیچگاه از سیستم خنک کننده خودرویتان غافل نشوید؛ چون سیستم خنک کننده اتومبیل علاوه بر کاهش دمای موتور، از بالا رفتن دما در روغن گیربکس جلوگیری می کند و کنترل و تنظیم دمای تمام این قسمت ها را برعهده دارد.
بالا رفتن دمای موتور بر روی چگونگی عملکرد گیربکس و صحت عملکرد آن تاثیر منفی خواهد گذاشت.
تعویض حالت های گیربکس اتومات در حال سکون کامل خودرو
به یاد داشته باشید در خودرو با گیربکس اتوماتیک قبل از انجام هر اقدامی باید اول اتومبیل را در حالت سکون کامل قرار دهید؛ مثلاً برای پارک کردن خودرو، ابتدا باید به توقف کامل برسید و بعد حالت پارک (P) را برای خودروی تان انتخاب کنید.
یا اگر در حال حرکت هستید و می خواهید دنده عقب بروید؛ هیچ گاه نباید قبل از ایست کامل خودرو را از حالت Drive به حالت Reverse (دنده عقب) تغییر دهید؛ چون باعث تغییر وضعیت سریع قطعات گیربکس و به مرور خراب شدن آنها می شوید.
این در حالی است که در اتومبیل های اتومات، عملکرد تعویض حالت گیربکس با اصطکاکی همراه است که در صورت ساکن بودن سایش و فشار کمتری را به خودرو وارد خواهد کرد.
این مسئله در مورد شتاب اولیه خودرو هم وجود دارد؛ چون برخی از افراد فکر می کنند که برای بیشتر شدن شتاب اولیه می توانند از ابتدا حالت اتومبیل را به Drive تغییر دهند و با فشردن بر پدال گاز، حرکت کنند.
ولی این کار جز آسیب رساندن به اتومبیل و تحمیل هزینه های گزاف برای تعمیرات ثمر دیگری در بر نخواهد داشت.
پس بهتر است بگذارید تا خودرو به آرامی از حالت خلاص Neutral به حالت Drive تغییر پیدا کند و به این حالت برسد.
خلاص رانندگی کردن در سراشیبی با خودروی گیربکس اتومات
برخی فکر می کنند که اگر با خودروی گیربکس اتوماتیک در سراشیبی به صورت خلاص رانندگی کنند در مصرف سوخت صرفه جویی کرده و این کار آنان منجر به کاهش مصرف سوخت اتومبیل می شود.
ولی باید گفت که این کار تنها سبب فشار آمدن به گیربکس خواهد شد؛ چون در اینگونه گیربکس ها، در سراشیبی ها به طور اتومات سوخت رسانی به موتور کمتر شده و خود به خود کنترل خواهد شد؛ پس لزومی به خلاص کردن اتومبیل در سراشیبی نخواهد بود.