عوارض عطر زدن
حساسیت پوستی
هر فرآورده آرایشی و بهداشتی هر قدر گران قیمت و با کیفیت هم باشد، ممکن است مصرف آن در بعضی شرایط باعث ایجاد واکنش پوستی در افراد شود. استفاده از این مواد در ابتدای امر ممکن است عارضه ای برای مصرف کننده ایجاد نکند اما بعد از مدتی ممکن است پوست فرد در اثر تماس با این مواد مقاومت نشان دهد تا جایی که ممکن است این مواد به محض تماس مستقیم با آفتاب، تاثیر منفی شان را بروز دهند.
درصورتی که واکنش هایی مانند تاول زدن، خارش، قرمزی پوست، پوسته پوسته شدن، ترشح، باقی گذاشتن لک، حساس کردن فرد به نور آفتاب رخ بدهد، فرد باید مصرف آن مواد را قطع کند. هرچند به وجود آمدن این عوارض باعث نمی شود تا مصرف آنها قدغن اعلام شود زیرا اگر فرآورده به شکل استاندارد تولید شده باشد احتمال وقوع این عوارض بسیار نادر است.
تاثیر بر عملکرد هورمون ها
مورد دیگری که راجع به عطر زدن باید اشاره کرد این است که اگر عادت دارید روزی چندبار به خودتان عطر بزنید، یا شیشه عطر را روی صورتتان خالی کنید،باید بدانید که تعدادی از این محصولات حاوی حجم بالایی از نوع ماده شیمیایی خطرناک و تاثیرگذار بر عملکرد هورمون ها هستند. در واقع، در بعضی از این محصولات نوعی ماده شیمیایی موسوم به «دی اتیل فنالات» وجود دارد که تاثیر سوء بر عملکرد هورمون ها می گذارد.
به گفته کارشناسان اتریشی، از عوارض جانبی این ماده شیمیایی این است که هنگام تماس با پوست، وارد جریان خون می شود و می تواند برای زنان و مردان مشکلات باروری به وجود آورد و همچنین ابتلا به سرطان های پستان، پروستات و بیماری های متابولیک همچون دیابت و چاقی را افزایش دهد. پژوهش اخیر تنها تحقیق در مورد تاثیر سوء عطرهای شیمیایی بر ارگان های بدن نیست. پیشتر دراین زمینه گزارش های پزشکی متعددی منتشر شده است.
تاثیر بر عملکرد دستگاه تنفسی و برخی دیگر از آثار مضر
بسیاری از مواد تشکیل دهنده عطر در لیست زباله های خطرناک سازمان حفاظت محیط زیست در کشورهای مختلف قرار دارند. این مواد در صورت تنفس باعث تنگی نفس، سوزش چشم، دهان، پوست، ریه و گلو می شوند. بنزالدئید نام یکی از مواد استفاده شده در انواع عطر است؛ این ماده باعث پژمردگی و افسردگی سیستم مرکزی اعصاب مغز می شود. بنزیل الکل یکی دیگر از مواد رایجی است که در انواع عطر مورد استفاده قرار می گیرد.
این ماده باعث تحریک دستگاه تنفسی فوقانی و بروز علایمی چون تهوع، سرگیجه، سردرد و نارسایی تنفسی می شود. یکی دیگر از مواد مضر موجود در عطر، اتیل استات است که با کم خونی، آسیب کلیوی و آسیب کبدی در ارتباط است. یکی دیگر از مهمترین اثرات مضر عطر، افزایش انواع آلرژی است. مواد اولیه تولید عطر معمولا از گل های مختلف گرفته می شوند که اغلب حاوی مواد آلرژن هستند. این مواد با علایمی مانند سرفه، عطسه، خارش و کهیر همراه هستند. استفاده زیاد از عطر باعث می شود که این عوامل آلرژی زا همراه با باد در محیط منتشر شوند و به افرادی که مبتلا به آلرژی هستند ولی خودشان از عطر استفاده نمی کنند نیز آسیب برساند.
علاوه بر این مواد فرّاری که برای انتشار بوی عطر مورد استفاده قرار می گیرند، معمولا در پوست، خون و شیر مادر انباشته می شوند و تجمع آنان باعث تحریکات پوستی، سرطان، اختلالات هورمونی و ناباروری می شود. این مواد به راحتی وارد زنجیره غذایی می شوند و در عملکرد سیستم بدن اختلال ایجاد می کنند. متخصصان محیط زیست معتقدند استفاده از عطر و اسپری منجر به گرمایش جهانی می شود.
متاسفانه اغلب تولید کننده های عطر از مواد سمی و مضری که مورد تاییدسازمان های بین المللی پزشکی معتبر جهان نیست استفاده می کنند و تشخیص آن برای افراد عادی غیر ممکن است. ترکیبات شیمیایی عطر باعث رشد غیر طبیعی اندام تناسلی در جنین پسر می شود. ادامه تحقیقات نشان می دهد که این ترکیبات در تعداد اسپرم مردان بالغ نیز موثر است و باعث کاهش ناباروری می شود.
البته برخی از گزارش های پزشکی بر عطر درمانی یا بو درمانی تاکید دارد که البته دراین روش ها از بوی طبیعی گل ها و گیاهان استفاده شده و تحت نظر پزشک انجام می شود.
نکاتی مهم راجع به عطر زدن
- هرگز عطر را به ناحیه زیربغل نزنید زیرا اثر ضدعرق و خوشبوکننده ندارد و وقتی با عرق ترکیب می شود، بوی بدی تولید می کند.
- در طول روز می توانید عطر را روی مچ دست ها و مفاصل پاها ي خود استفاده کنید. بهتر است عطر را روی پشت گردن بزنید. این دو توصیه برای اجتناب از واکنش بین پرتوهای ماورای بنفش و عطر است چون ترکیب این دو ایجاد حساسیت می کند و به پوست آسیب می رساند.
- عطر را روی لباس های روشن نزنید زیرا ایجاد لکه می کند.
- اگر عطری تازه خریده اید، نمونه آن را اواخر عصر امتحان کنید زیرا قدرت بویایی در این زمان از روز زیاد است. در شروع استفاده از عطر تازه، ابتدا آن را روی ناحیه کوچکی از پوست بزنید زیرا اگر حساسیت داشته باشید، درگیری شما کمتر می شود. اگر بعد از یک ساعت واکنشی نبود، می توانید از عطر استفاده کنید.
- هنگام استفاده از عطر، آن را روی نقاطی بزنید که نبض وجود دارد مثل روی مچ داخلی دست، پشت زانوها و زیر خط فک نزدیک گوش. نبض باعث پخش شدن رایحه می شود.
- عطر را در مکانی سرد و تاریک و دور از نورخورشید نگه دارید زیرا گرما با آن واکنش می دهد و خراب می شود. بعد از بازکردن در عطر، حداکثر تا ۲ سال باید از آن استفاده شود.
- عطر را روی لوازم تزیینی و جواهرات نزنید زیرا بعضی عطرها باعث تخریب طلا و جواهر می شوند.
- در هوای سرد از عطرهای قوی استفاده کنید زیرا سرما شدت عطر را کم می کند و برعکس تابستان ها عطر ملایم بزنید.
- بهترین زمان عطر زدن، درست بعد از حمام است چون منافذ پوست باز هستند و عطر کاملا نفوذ می کند. بهتر است در حمام از صابون بدون عطر استفاده کنید به خصوص در نواحی ای که قرار است عطر بزنید. صابون ها و دئودورانت ها روی بوی عطر تاثیر می گذارند و ترکیب آنها خوشبو نمی شود.
- روش های مختلفی برای عطر زدن وجود دارد و روی تاثیرگذاری عطر، مهم است. بهتر است عطر در هوا چندان پراکنده نشود و فاصله آن با ناحیه موردنظرتان زیاد نباشد حتی بهتر است عطر را روی پنبه بزنید و آن را به محل موردنظر بمالید تا بوی آن بیشتر حس شود.
بیماری هایپرهیدروز و خوشبو کننده ها
کسانی که ترشح غدد عرقی شان طبیعی است مشکلی ندارند و به راحتی می توانند از خوشبوکننده با رعایت نکات ایمنی استفاده کنند. اما در این میان افرادی هستند که شرشر عرق می کنند و به خاطر اینکه کسی متوجه بوی بد عرق شان نشود، از انواع و اقسام خوشبوکننده ها استفاده می کنند تا بوی بد را مهار کنند. اما این راه حل برخورد با این مشکل نیست و حتی وقتی از خوشبوکننده ها روی بدنشان استفاده می کنند از ترکیب عرق و خوشبوکننده ها بوی غیر قابل تحملی متصاعد می شود.