نوکیا، برند قدیمی و آشنا در تجهیزات ارتباطی

  دوشنبه، 13 دی 1400   زمان مطالعه 12 دقیقه
نوکیا، برند قدیمی و آشنا در تجهیزات ارتباطی
نوکیا اوئی‌یه (NOKIA Oyj) یک شرکت چندملیتی فنلاندی است که به طراحی و تولید تجهیزات و زیرساخت‌های مرتبط با مخابرات، فناوری اطلاعات و لوازم الکترونیکی مصرفی می‌پردازد. این شرکت در سال ۲۰۲۰ در حدود ۹۲٬۰۰۰ کارمند دارد و در بیش از ۱۳۰ کشور، فعالیت تجاری دارد. در ادامه مطلب قصد داریم بیشتر این برند قدیمی را معرفی کنیم با ما همراه باشید.

تاریخچه برند نوکیا پر از فراز و نشیب است. زمانی این شرکت با صورت به زمین خورد اما دوباره روی پا ایستاد و به حیات خود ادامه داد. در این مطلب قرار است این تاریخچه پر از پستی و بلندی را با هم مرور کنیم. با مجله اعتبارکالا همراه باشید.

برند نوکیا که در کشور فنلاند متولد شده است بیش از ۱۵۰ سال عمر دارد. این شرکت دو جنگ جهانی را پشت سر گذاشت و در زمان بحران به کشور فنلاند کمک کرد و تا سال ۲۰۰۰، ۴ درصد از تولید ناخالص این کشور را به خود اختصاص داد. این شرکت در صنایع مختلفی مثل لاستیک، کابل، الکترونیک و مخابرات فعالیت کرده است و پس از اینکه به صنعت الکترونیک و مخابرات روی آورد، بزرگ و بزرگ تر شد و چنان برندی ساخت که سراسر جهان آن را شناختند.

غرور ناشی از همین قدرت و بزرگی باعث شد تا در بازار موبایلی که ۴۹.۴ درصد از سهم آن را در سال ۲۰۰۷ در دست داشت، شکست بخورد. داستان برند نوکیا را می توان به عنوان یک درس تدریس کرد. پس بیایید با مرور این تاریخ از آن درس بگیریم.

شرکت نوکیا

تولد برند نوکیا در ۱۸۶۵

در سال ۱۸۶۵، فردریک ایدستام (Fredrik Idestam) یک کارخانه کاغذسازی در جنوب فنلاند تاسیس کرد و سه سال بعد شعبه دوم این کارخانه را در نزدیکی شهری به نام «نوکیا» افتتاح کرد. سال ۱۸۷۱، ایدستام با همکاری دوستش لئو میشلین (Leo Mechelin)، شرکتی مشترک به نام Nokia Ab تشکیل داد. سال ۱۸۹۶، ایدستام بازنشسته شد و میشلین سکان Nokia Ab را به دست گرفت.

فردریک ایدستام

پس از بازنشستگی ایدستام، میشلین در سال ۱۹۰۲ فعالیت نوکیا را به تولید برق گسترش داد. فردریک با این کار موافق نبود ولی نتوانست موجب توقف این گسترش فعالیت شود. با شروع جنگ جهانی اول، در سال ۱۹۲۲ نوکیا تا مرز ورشکستگی پیش رفت و شرکت Finnish Rubber Works برای جلوگیری از این اتفاق، نوکیا را به تملک خود درآورد. شرکت لاستیک فنلاند علاوه بر نوکیا، Suomen Kaapelitehdas Oy (شرکت کابل فنلاند) را نیز خرید.

تاسیس نوکیا کُرپریشن (Nokia Corporation) در ۱۹۶۷

نقطه عطف برند نوکیا سال ۱۹۶۷ بود. در این سال سه برند Nokia Ab، شرکت لاستیک فنلاند و Kaapelitehdas با هم ادغام شدند و برند نوکیا که امروز می شناسیم به وجود آمد. شرکت نوکیای جدید به چهار فعالیت عمده لاستیک، کابل، جنگلداری و الکترونیک مشغول شد و در کنار آن شروع به ساخت دستگاه های ارتباطی و ماسک گاز M61 برای نیروهای دفاعی فنلاند کرد. در این دوران برند نوکیا بیشتر تمرکز خود را روی صنعت مخابرات گذاشت؛ چون در آن زمان هنوز کسی در این حوزه فعالیت نمی کرد.

ماسک گاز M61 نوکیا

اواخر دهه ۱۹۷۰ بود که اتحاد جماهیر شوروی به بازار بزرگی برای برند نوکیا تبدیل شد و سود بالایی نصیب این شرکت و دولت فنلاند کرد. یکی از شاخه های فعالیت نوکیا با شوروی در زمینه فناوری های علمی بود. در همین زمان و سال ۱۹۷۷ کاری کایرامو (Kari Kairamo) روی کرسی مدیرعاملی برند نوکیا نشست و این شرکت را متحول کرد.

همکاری نوکیا با شوروی باعث شد تا دولت آمریکا اوایل دهه ۸۰ و پس از پایان جنگ سرد، به نوکیا و فعالیت هایش مشکوک شود. نوکیا بسیاری از قطعات آمریکایی را وارد می کرد و از آن ها در محصولاتی که برای شوروی می ساخت استفاده می کرد و به گفته معاون وزارت دفاع وقت ایالات متحده، ریچارد پرل (Richard Perle)، نوکیا به صورت پنهانی با پنتاگون همکاری داشت تا از این طریق پیشرفت های تکنولوژی در شوروی را به اطلاع آمریکا برساند. نوکیا به راحتی از دو طرف استفاده می کرد؛ چون در طول جنگ سرد کاملا بی طرف بود.

در زمان مدیریت کایرامو و سال ۱۹۸۴، نوکیا شرکت سازنده تلویزیون سالورا (Salora) را خرید و یک سال بعد شرکت Luxor AB که لوازم الکترونیکی و رایانه ای می ساخت را به تملک درآورد. پس از آن و در سال ۱۹۸۷ هم شرکت تلویزیونی فرانسوی Oceanic را زیر پرچم خود گرفت.

روند تصاحب دیگر شرکت ها توسط برند نوکیا به اینجا ختم نشد و آن ها شرکت موبیرا (Mobira) که تلفن همراه می ساخت را خرید تا دوران طلایی این برند نام آشنا آغاز شود. نوکیا با خرید موبیرا اولین تلفن همراه خود با نام Mobira Senator را در سال ۱۹۸۲ ساخت.

موبایل موبیرا سناتور

با وجود ساخت موبیرا سناتور، شرکت هیچ علاقه ای به تولید گوشی موبایل نداشت و هیئت مدیره شرکت این دستگاه را شبیه وسایل جیمز می دانست که فقط آینده نگرانه و زیبا است. پس از تمام این اتفاقات درآمد برند نوکیا به ۲.۷ میلیارد دلار رسید.

در این مقطع از تاریخ برند نوکیا همه چیز آنقدرها هم خوب نبود؛ چون کایرامو در ۱۱ دسامبر ۱۹۸۸ خودکشی کرد. دلیل خودکشی این شخص پس از این همه موفقیت هنوز نامعلوم است اما پس از آن سیمو والنتینو (Simo Vuorilehto) بر مسند قدرت نوکیا نشست.

بازسازی نوکیا در اوایل دهه ۱۹۹۰

پس از اینکه والنتینو روی صندلی مدیریت نوکیا نشست بازسازی بزرگی در این شرکت آغاز شد. بسیاری از زیرمجموعه ها واگذار شدند؛ لاستیک فنلاند از نوکیا جدا شد و بخش کامپیوتر و نوکیا دیتا (Nokia Data) در سال ۱۹۹۱ به شرکت انگلیسی International Computer Limited فروخته شدند.

به نظر می رسید نوکیا از نظر اقتصادی با مشکل روبرو شده است؛ در نتیجه سهام شرکت افت کرد و فروپاشی جماهیر شوروی مانند نمک روی زخم آن ها شد؛ چون شوروی بزرگ ترین مشتری نوکیا بود. اتفاقات پیش آمده باعث شد تا والنتینو استعفا دهد و جورما اولیلا (Jorma Ollila) جای او را بگیرد. اولیلا مخالف ایده فروش بخش تلفن همراه بود و آن را به شرکتی مبتنی بر مخابرات تبدیل کرد. این حرکت به شدت مثمر ثمر واقع شد و کمپانی به سرعت رشد کرد. سود عملیاتی منفی نوکیا در سال ۱۹۹۱ به یک میلیارد دلار در ۱۹۹۵ و تقریبا ۵ میلیارد دلار در سال ۱۹۹۹ رسید.

دوران طلایی برند نوکیا اواخر دهه ۱۹۹۰

سال ۱۹۹۲ بود که برند نوکیا اولین تلفن تجاری جهان با فناوری GSM را با نام ۱۰۱۱ معرفی کرد. این گوشی توسط نخست وزیر فنلاند، هاری هولکری (Harri Holkeri) برای برقراری اولین تماس GSM مورد استفاده قرار گرفت. پس از این اتفاق نام برند نوکیا در سراسر جهان بر سر زبان ها افتاد.

نوکیا ۱۰۱۱

اکتبر سال ۱۹۹۸، نوکیا از موتورولا پیشی گرفت و به اولین تولیدکننده گوشی موبایل تبدیل شد و تا ماه دسامبر همین سال ۱۰۰ میلیون دستگاه گوشی موبایل وارد بازار کرده بود. حالا برند نوکیا به برندی محبوب تبدیل شده بود و به دلیل تولید گوشی های مد روزی مانند نوکیا ۵۱۱۰ و ۳۲۱۰ که رنگ های متنوعی داشتند، در بین جوانان طرفداران زیادی پیدا کرده بود.
برای مد روز بودن نوکیا در آن زمان همین کافی است که بدانید اولین گوشی فشن دنیا در سال ۱۹۹۲ را تولیدکننده ساعت سوئیسی سواچ (Swatch) از روی نوکیا ۱۰۱ الهام گرفت و ساخت. نوکیا همچنین برند ورتو (Vertu) را جهت ساخت گوشی های لوکس راه اندازی کرد.
نوکیا سال ۱۹۹۷ مانیتورهای 447Xav و 447K تولید کرد که اولین مانیتورهای دارای بلندگوی استریو و ساب ووفر بودند. سال ۱۹۹۹ بود که این شرکت اولین محصولات وایرلس لن (LAN) خود را معرفی کرد.

ادامه دوران طلایی برند نوکیا در قرن بیست و یک

برند نوکیا به تنهایی در سال ۱۹۹۸ حدود ۲۰ میلیارد درآمد داشت که ۲.۶ میلیارد دلار آن سود بود. این شرکت سال ۲۰۰۰ بیش از ۵۵ هزار نفر نیرو داشت؛ این تعداد نیرو تقریبا دو برابر بیشتر از موتورولا بود.

برند نوکیا تا سال ۱۹۹۹ در بیش از ۱۴۰ کشور دنیا در حال فعالیت بود. جالب است بدانید که برخی از افراد در آن زمان به اشتباه تصور می کردند که نوکیا یک برند ژاپنی است. بین سال های ۹۶ تا ۲۰۰۱ گردش مالی نوکیا ۵ برابر شد و از ۶.۵ میلیارد یورو به ۳۱ میلیارد یورو رسید.

نوکیا اولین شرکتی بود که دوربین را به اجزای گوشی موبایل اضافه کرد. سال ۲۰۰۳ گوشی موبایل نوکیا ۳۶۰۰/۳۶۵۰ اولین تلفن همراهی بود که دوربین داشت و در آمریکای شمالی به فروش رفت. آوریل سال ۲۰۰۵ بود که نوکیا قرارداد همکاری با Carl Zeiss AG، تولیدکننده اپتیک امضا کرد و همان ماه برای اولین گوشی های سری N خود را معرفی کرد. این سری از گوشی ها برای ۶ سال پرچمدار گوشی های نوکیا تا ۶ سال آینده بودند.

نوکیا N95 سپتامبر سال ۲۰۰۶ معرفی شد و به یکی از محبوب ترین گوشی ها در ایران و دیگر کشورهای جهان تبدیل شد. این گوشی سال ۲۰۰۷ به عنوان بهترین گوشی برای عکاسی در اروپا نام گرفت. در همین سال سهم بازار برند نوکیا به رغم فوق العاده ۴۹.۹ درصد رسید. پس از این تاریخ هیچ شرکت دیگری نتوانست به این رکورد نوکیا برسد. سرانجام روزهای طلایی برند نوکیا به پایان رسید و مسائل داخلی آرام آرام باعث شکست و فروپاشی این غول مخابراتی شد.

نوکیا N95

فروپاشی برند نوکیا اوایل دهه ۲۰۱۰

برند نوکیا از بزرگ ترین کمپانی مخابراتی در سال ۲۰۰۷، به مرز ورشکستگی در ۲۰۱۳ رسید و بدترین روزهای خود را تجربه کرد. سقوط این غول فنلاندی نتیجه مشترکی از عوامل داخلی و خارجی بود. دلایل زیادی برای این اتفاق وجود دارد اما در ادامه به چند مورد از اصلی ترین آن ها اشاره می کنیم:

  • مدیران اصلی کمپانی در تصمیم گیری های اساسی بسیار کند عمل می کردند و همین امر باعث شد تا فرصت های زیادی از دست برود.
  • سال ۲۰۰۶، اولی-پکا کالاسوو (Olli-Pekka Kallasvuo) جایگزین اولیلا به عنوان مدیرعامل شرکت شد. مدیرعامل جدید به جای نوآوری، روی تولید انبوه تمرکز کرد. این تصمیم کاملا اشتباه بود؛ چون نوآوری بود که در سال های اولیه باعث پیشرفت نوکیا شد و کنار گذاشتن این رویکرد ضرر زیادی به این برند وارد کرد.
  • مدیران برند نوکیا آیفون اپل و گوشی های اندرویدی گوگل را به عنوان رقیب قبول نداشتند. آن ها تصور می کردند هیچ شرکتی نمی تواند به سهم آن ها در بازار گوشی موبایل نزدیک شود.

برند نوکیا زمانی به اشتباه خود پی برد که دیگر دیر شده بود. آن زمان اپل و گوگل بازار را در دست گرفته بودند و سهم بازار نوکیا روزبه روز کمتر می شد؛ به علاوه سیستم عامل سیمبین (Symbian OS) دیگر منسوخ شده بود و توان رقابت با اندروید و iOS را نداشت.

همکاری برند نوکیا و مایکروسافت در دهه ۲۰۱۰

نوکیا لومیا ۱۰۲۰ با دوربین ۴۱ مگاپیکسلی – یکی از گوشی های نوکیا که از سیستم عامل ویندوز فون استفاده می کرد. سال ۲۰۱۰، استفان ایلاپ (Stephen Elop) از مایکروسافت آمد و مدیرعامل برند نوکیا شد؛ سال بعد این شرکت اعلام کرد که یک همکاری استراتژیکی با مایکروسافت داشته و سیستم عامل Windows OS را برای گوشی های موبایل توسعه داده است. آن ها با این تصمیم سعی داشتند برند گوشی موبایل نوکیا را دوباره زنده کنند.

مشکل اصلی گوشی های ویندوزی اپلیکشن های محدود آن بود. همین امر باعث شد تا فروش نوکیا در سال های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ شدیدا افت کند و این وضعیت به حدی خراب شد که برند نوکیا تا مرز ورشکستگی پیش رفت. مایکروسافت برای جلوگیری از چنین اتفاقی بخش موبایل نوکیا را با پرداخت ۷.۲ میلیارد دلار به تملک خود درآورد.

چند هفته پس از خرید نوکیا توسط مایکروسافت این شرکت گوشی نوکیا X را معرفی کرد که نسخه سفارشی اندروید قدرت بخش آن بود. چنین تصمیمی واقعا عجیب به نظر می رسید. همه از جمله ساتیا نادلا (Satya Nadella) مدیرعامل مایکروسافت گمان می کردند که خرید نوکیا باعث تسریع در رشد ویندوز فون (Windows Phone) می شود اما چنین اتفاقی هیچوقت نیفتاد. ویندوز فون شکست خورد و وضعیت بخش موبایل برند نوکیا از گذشته هم بدتر شد.

نوکیا X

تولد برند Nokia Networks در سال ۲۰۱۳

برند نوکیا سال ۲۰۰۷ سرمایه گذاری مشترکی با شرکت ارتباطات زیمنس (Siemens Communications) انجام داده بود. این شرکت مشترک Nokia Siemens Networks نام گرفته و به یکی از زیرمجموعه های نوکیا تبدیل شد.

پس از فروش بخش موبایل نوکیا به مایکروسافت، شرکت مادر روی شبکه داده و تجهیزات مخابراتی تمرکز کرد؛ در ادامه در سال ۲۰۱۳ تمام سهام Nokia Siemens Networks را خرید و نام این شرکت را به Nokia Networks تغییر داد.

شرکت Nokia Networks سال ۲۰۱۶، برند آلکاتل-لوسنت (Alcatel-Lucent)، یک شرکت مخابراتی جهانی فرانسوی-آمریکایی را خرید و آن را در خود ادغام کرد. این کار باعث تحکیم جای پای Nokia Networks در بازار تجهیزات مخابراتی جهان شد.

برند Nokia Networks

خرید برند نوکیا توسط HMD Global در سال ۲۰۱۶

در تاریخ ۱۸ می ۲۰۱۶ مایکروسافت بخش موبایل برند نوکیا را به شرکت HMD Global فروخت. این شرکت توسط مدیران قبلی نوکیا در فنلاند تاسیس شده بود. آن ها از اشتباهات گذشته درس گرفتند و با گوگل در پروژه اندروید وان (Android One) همکاری کردند.

HMD Global سال ۲۰۱۷ و پس از خرید نوکیا گوشی کلاسیک نوکیا ۳۳۱۰ را با تکنولوژی امروزی روانه بازار کرد که با استقبال خوبی هم روبرو شد. این برند در تاریخ ۱۹ مارس ۲۰۲۰، گوشی جدید نوکیا ۸.۳ 5G را معرفی کرد که اولین گوشی جهان با تکنولوژی 5G بود.

برند نوکیا از تقریبا فروش صفر در سال های ۲۰۱۵-۲۰۱۶، به فروش ۱.۵ میلیونی در سال ۲۰۱۷ رسید. در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۸ این برند بیش از ۴.۸ میلیون دستگاه فروخت و به نهمین سازنده گوشی موبایل در جهان تبدیل شد. HMD Global برند نوکیا را از خاکسترش دوباره زنده کرد.

نوکیا اچ ام دی

برند نوکیا در حال حاضر

در حال حاضر برند نوکیا یکی از پیشتازان فناوری 5G در جهان است و Nokia Networks بزرگ ترین برند زیرمجموعه نوکیا محسوب می شود. ماه آگوست سال گذشته پکا لوندمارک (Pekka Lundmark) جایگزین راجیف سوری (Rajeev Suri) شد. سوری از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰ مدیرعامل برند نوکیا بود. برند نوکیا پس از چند بار تا پای ورشکستگی رفتن، دوباره روی پای خود ایستاده اما این بار دیگر از اشتباهات گذشته اش درس گرفته و به نظر می رسد که دیگر قصد تکرار آن اشتباهات را ندارد.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم+عکس/ همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم و یک وجب از خاک وطنم را با هیچ چیز عوض نمی کنم (163 نظر) مهران مدیری: بعد از مراسم خاکسپاری خسرو شکیبایی دیگه توی هیچ مراسمی شرکت نکرده و نخواهم کرد؛ مردم با گاز پیک‌نیکی و مایه کتلت آمده بودن انگار تفریح بود+ویدیو (90 نظر) الهام چرخنده: من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (83 نظر) نگرانی همسر رهبر معظم انقلاب از نداشتن شام برای پذیرایی کردن از مهمان آقا/ وقتی آن شب، در سفره غذا چیزی جز سینی نان و پنیر نبود... (80 نظر) نگاهی به مدل مانتو های اعیانی نسرین مقانلو در عین با حجاب بودن/ میشه هم خوشتیپ بود هم با حجاب+عکس (71 نظر) چهره غمزده و کمر خمیده آریا عظیمی نژاد، داور پرانرژی برنامه عصرجدید در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (60 نظر) نگاهی به ماشین هیوندای هوش پران جعفر غفارنژاد، رقیب مازندرانی هادی چوپان که همه آرزوشو دارن/غول بابلسری سوار بر هواپیمای رویاهایش😍 (53 نظر) عاشقانه های زیبا و دلنشین الهام چرخنده و همسر روحانی‌اش در شهر و حرم امام رضا(ع)/ ایشالا خوشبخت باشین+عکس (46 نظر) خلاقیت زیبا و جالب همسر جوان سید احمد خمینی برای تبریک تولد با یک شعر عاشقانه سنگین و رنگین/ در نگاه من بهارانی هنوز...+عکس (44 نظر) نگاهی به حیاط دلباز و شاهانه ویلای میلیاردی علی پروین در منطقه خوش آب و هوای تهران +تصاویر/ برای خودش یک باغه (41 نظر) مازیار لرستانی: دلم برای شهره لرستانی تنگ شده+ویدئو (39 نظر) نگاهی به گل آفساید گولسیانی به مس رفسنجان از زاویه ای متفاوت +فیلم/ قهرمانی پرسپولیس با اشتباه محرز داوری مسجل شد (39 نظر) نگاهی به ماشین بِنزِ هوش پران حمید لولایی که همه آرزوشو دارن/آقای کمدین سوار بر هواپیمای رویاهایش😍 (37 نظر) خلاقیت خنده دار قصاب شیرازی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید!/ هنر نزد ایرانیان است و بس +عکس😆 (35 نظر) پنجمین سالگرد ازدواج سوگل طهماسبی با صدای بهنام بانی و این چنین برگزار شد+ویدیو/ خوشبخت بشین و عشقتون مانا😍 (31 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
منتخب روز   
تئاتر دیدن آقای روحانی با تی شرت آبی و بدون عبا و عمامه به همراه دختر و نوه‌اش+عکس واکنش معنادار و عجیب پسر مسعود پزشکیان به استعفای ظریف + عکس یکی از غمگین ترین سکانس های شهرزاد/ مرگ جمشید خان پلاکاردی از محمدرضا شاه در دستان مردم به شکل دراکولا با شاخ های شیطانی+عکس/ نوشتن لقب هایی در شان چهره منفور پهلوی نگاهی به قاب دو نفره چهره‌های سیاسی با مادرشان؛ از حسن روحانی و خاتمی تا هاشمی رفسنجانی و جهانگیری+عکس/ جای خالی تصویر رئیس جمهور شهید با مادرشان با این قاب پر شد! شباهت معنادار و پُرمفهوم درب ورودی خانه رهبر معظم انقلاب و امام خمینی(ره)+عکس/ دری آهنی و کوچک با ساده ترین و بدون تجملات ترین حالت ممکن چهره غمزده و عرض تسلیت صمیمی جمشید هاشم پور به شهاب حسینی در مراسم تشییع پدر جوانش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (فیلم) فیلمبرداری بی‌شرمانه رضا پهلوی از معاشقه دخترش لب دریا! 😳😳😳 / حاشا به غیرتت! احساسی ترین سکانس سریال عاشقانه جیران /ناصر الدین شاه: حکیم ازت میخوام ثمره این عشق رو نجات بدی قشنگترین سکانس سریال شهرزاد / فرهاد: عشق هر ناممکنی رو ممکن میکنه سکانسی فراموش نشدنی از سریال عاشقانه شهرزاد / وقتی شهرزاد و قباد برای اولین بار باهم تفاهم دارن (عکس) تصویری معنادار از تکیه رهبر انقلاب بر اسلحه هنگام سخنرانی / علی به وقت حماسه عصا به دست نمی‌گیرد ...