ثبت بهترین لحظات و صحنه های تکرار نشدنی اگر با نور مناسب نباشد، ارزش چندانی نخواهد داشت. فرقی نمی کند عکاس یا فیلمبرداری آماتور یا حرفه ای باشید، نورپردازی مناسب برای همه تولیدکنندگان تصویر یک چالش است.
انواع منابع نور مصنوعی
منابع نور مصنوعی را می توان به دو گروه منابع نور لحظه ای یا فلاش ها و منابع نور ثابت یا پیوسته تقسیم نمود.
فلاش ها
فلاش ها که از آن ها بصورت اسپیدلایت (فلاش روی دوربین) یا استروب (فلاش استودیویی) هم نام برده می شوند سال هاست که مورد استفاده عکاسان قرار داشته و دارند. این منابع نور می توانند بطور لحظه ای و با قدرت زیاد میزان نور قابل توجهی را به سوژه برسانند. همانگونه که مشخص است از این منابع نور نمی توانید برای فیلمبرداری استفاده کنید.
نورهای پیوسته
استفاده از پروژکتورهای نورپردازی قدمتی به اندازه تاریخ فیلم سازی دارد. برخلاف فلاش ها، این منابع نور می توانند بصورت پیوسته، محیط اطراف خود را روشن کنند. درحال حاضر از منابع نور ثابت نه تنها در فیلمبرداری بلکه برای عکاسی نیز استفاده می شود. عکاسان آماتور در ابتدای کار خود بدلیل عدم آشنایی با شرایط نورپردازی توسط فلاش ها، ترجیح می دهند از منابع نور ثابت استفاده کنند.
مزیت مهم کاربرد نورهای پیوسته در عکاسی نسبت به فلاش ها این است که می توانید تاثیر نور را بر روی سوژه بلادرنگ ببینید. در صورت استفاده از فلاش ها، معمولاً باید چندین بار عکس بگیرید تا تنظیمات مطلوب نورپردازی را پیدا کنید.
شاید تنها ایراد و نقص مهم منابع نور پیوسته، شدت کمتر نور آن ها نسبت به فلاش ها باشد. هنگام استفاده از این منابع نور معمولاً باید میزان حساسیت را کمی بیشتر از حالت نرمال تنظیم کنید. همچنین در فضای باز و هنگام روز، تاثیر منابع نور ثابت کاهش می یابد.
در میان منابع نور ثابت، انواعی که از دیودهای LED استفاده کرده و روی دوربین نصب می شوند محبوبیت بسیار زیادی دارند. این منابع نور، انرژی کمی مصرف کرده و حرارت اندکی تولید می کنند. نور حاصل از آن ها بدون لرزش یا همان Flicker بوده و ثبات بسیار بالایی دارند. قابلیت کنترل شدت نور و دمای رنگ به همراه طول عمر بالا از مزیت نورهای ثابت روی دوربین محسوب می شوند. این منابع نور دارای پایه ای هستند که بر روی کفشک دوربین قرار می گیرند. همچنین می توانید این نورها را روی انواع سه پایه نصب کنید.
برای حفظ تعادل بهتر قابلیت نصب این نورها بر روی براکت و کنار دوربین نیز وجود دارد.
نکات مهم در باره نورهای روی دوربین
- قدرت اسپیدلایت (فلاش روی دوربین) با ابعاد فیزیکی آن و تعداد LED ها نسبت مستقیمی دارد. نورهای بزرگتر نور قوی تری تولید می کنند اما درصورت استفاده بر روی دوربین، باید تعادل وزنی را هم درنظر بگیرید. همچنین به وزن باتری ها هم توجه کنید.
- درحالی که اکثر نورهای روی دوربینی امکان کنترل پیوسته شدت نور را فراهم می کنند اما برای کنترل دمای رنگ از سه روش استفاده از فیلترهای رنگی، تغییر دمای رنگ بین دو حالت و تغییر پیوسته دمای رنگ استفاده می کنند که روش آخر بهترین روش است.
- ویژگی های جانبی مثل امکان کنترل راه دور یا کنترل توسط اپلیکیشن از مزیت های مهم این منابع نور محسوب می شوند.
معرفی چند مدل نورهای روی دوربین
از آنجایی که از نظر فناوری، تولید منابع نور LED خیلی پیچیده نیست، تولیدکنندگان زیادی در این عرصه وجود دارند. برندهای معروف از مواد اولیه بسیار بهتری استفاده کرده و دستگاه های آن ها عملکرد بهتری ارائه می کنند.
پروژکتور LED مدل GODOX LEDP120C

این پروژکتور با بهره گیری از 120 عدد LED می تواند شدت نور مناسبی برای انواع کاربرد اعم از عکاسی و فیلمبرداری مجالس، ماکروگرافی و عکاسی از محصولات ارائه کند. شدت نور این پروژکتور را می توانید از 10 تا 100 درصد بطور پیوسته تغییر دهید. همچنین امکان تغییر دمای رنگ از 3300 تا 5600 درجه کلوین نیز بصورت پیوسته امکان پذیر است.
منبع تغذیه این منبع نور از باتری های لیتیومی 7.4 ولتی سری L سونی تامین می شود که بایستی بطور جداگانه خریداری شود. امکان مشاهده شارژ باقی مانده باتری نیز وجود دارد. بدلیل ابعاد کوچک (ضخامت 17 میلیمتر) و وزن کم 220 گرم، می توانید براحتی آن را بر روی دوربین های فیلمبرداری و عکاسی DSLR متوسط نصب کنید.
همچنین با استفاده براکت همراه دستگاه، می توانید زاویه تابش نور را تنظیم کنید.
پروژکتور LED مدل ROTOLIGHT RL48-B

شرکت انگلیسی و معتبر روتولایت بطور اختصاصی به تولید پروژکتورهای LED می پردازد. رینگ لایت RL-48-B این شرکت بدلیل طراحی خاص و زاویه پوشش 140 درجه ای طرفداران زیادی دارد. این پروژکتور تنها با 3 عدد باتری قلمی می تواند بطور مداوم به مدت 4 ساعت نوردهی کند.
طراحی خاص این پروژکتور امکان نصب آن را بر روی میکروفن های شات گان روی دوربین فراهم می کند. تغییر شدت نور و دمای رنگ در این پروژکتور توسط فیلترهای همراه آن انجام می شود. به عنوان مثال می توانید دمای رنگ را در میزان 6300/5600/4300/3200 درجه کلوین تنظیم کنید.

بدلیل شکل مدور این پروژکتور، انعکاس نور آن در چشم سوژه هنگام عکاسی پرتره به زیبایی تصویر کمک شایانی می کند.
پروژکتور LED مدل VILTROX L116T

پروژکتور ویلتروکس مدل L116T علیرغم ابعاد نه چندان بزرگ، روشنایی بسیار خوبی ارائه کرده و می تواند اکثر نیازهای نورپردازی پرتابل را برآورده کند. این منبع نور می تواند از باتری های سری L سونی یا آداپتور برق که باید بطور جداگانه خریداری شوند استفاده کند. با یک باتری مدل NP-750 کاملاً شارژ، امکان نوردهی مداوم به مدت 2.5 ساعت امکان پذیر است.
زاویه تابش نور این پروژکتور 120 درجه بوده و می توانید شدت روشنایی آن را از 20 تا 100 درصد و دمای رنگ را بین 3300 تا 5600 درجه کلوین تغییر دهید. تنظیمات شدت نور، دمای رنگ و میزان شارژ باتری توسط نمایشگر LCD پشت دستگاه بطور خوانا نمایش داده می شود.
پروژکتور LED مدل GODOX LF308BI

یکی از کامل ترین نورهای LED در این مقاله، پروژکتور LF308BI از شرکت گُداکس است. این نور از 154 عدد ال ای دی سفید و 154 عدد ال ای دی زرد تشکیل شده و می تواند هم به عنوان نور ثابت و هم به عنوان فلاش مورد استفاده قرار بگیرد.
میزان شدت نور از صفر تا 100 درصد و دمای رنگ از 3300 تا 5600 درجه کلوین بطور پیوسته قابل تغییر است و می توانید تنظیمات و تغییرات را بر روی پنل نمایشگر پُشت دستگاه بخوبی مشاهده کنید.
در حالت پروژکتور، می توانید با کنترل راه دور همراه دستگاه، تنظیمات را بصورت بی سیم تغییر دهید. در حالت فلاش نیز می توانید با دستگاه های کنترل راه دور گوداکس سری X و از طریق پورت Sync دستگاه را بصورت فلاش استفاده کنید.
شیدرهای این پروژکتور کمک زیادی به کنترل جهت تابش نموده و درصورت عدم نیاز می توانید آن ها را جدا نمایید. تغذیه این پروژکتور از طریق باتری سونی سری L یا آداپتور برق همراه دستگاه صورت می گیرد. هنگام نصب این پروژکتور بر روی دوربین، به مسئله بالانس وزنی آن دقت کنید زیرا وزن آن نسبت به سایر پروژکتورها سنگین تر است. (500 گرم)
نکته آخر اینکه این پروژکتور قابل کنترل شدن از طریق بلوتوث و توسط گوشی هوشمند را دارا می باشد. برای این منظور کافی است اپلیکیشن مربوطه را روی گوشی خود نصب نمایید.
بهترین مراکز خرید نورهای روی دوربین کجاست؟
همیشه توصیه می کنیم کالاهای دیجیتال خود را از مراکزی تهیه کنید که مورد وثوق و اعتماد کاربران حرفه ای هستند. مراکزی مانند نورنگار با اعتبار و قدمت چند ده ساله می توانند نیازهای مختلف شما در زمینه خرید تجهیزات نورپردازی با ارائه مشاوره کامل قبل از خرید، برآورده سازند.