به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از شفقنا، جماعت شیعیان خوجه در لندن پرسش هایی را درباره واکسن کرونا از محضر مرجع عالیقدر جهان تشیع مطرح کردند که دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی به این پرسش ها در تاریخ هفتم دی ماه ۱۳۹۹ (۱۲ جمادی الاول ۱۴۴۲) پاسخ دادند.
متن پرسش ها و پاسخ ها به این شرح است:
محضر مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت آیت الله العظمی سیستانی
سلام علیکم با آرزوی طول عمر با کمال صحت و عافیت حضرت عالی، لطفاً ما را در مسائل زیر راهنمایی بفرمایید:
۱- واکسن های ضد کرونا تولید شده توسط شرکت های «فایزر (آمریکایی)» و «استرازنکا (اروپایی)» و «مودرنا» آماده شده و از کشورهای دیگر هم عن قریب به بازار عرضه خواهد شد. مجامع پزشکی برخی کشورها این واکسن ها را تایید کرده و مجوز برای استفاده عموم صادر نموده علی رغم برخی عوارض جانبی. ولی برخی مقلدین نگران احتمال ضرر این واکسن هستند چون برخلاف موارد قبلی مراحل آزمایش را با شتاب گذرانده و هنوز به مرحله نهایی نرسانده از باب اضطرار دولت ها مجوز صادر نمودند. برخی قومیت ها هم بر اساس تجربیات منفی سابق که ضرر دیدند، در این واکسن ها مشکوک هستند ولی تا حالا برای اکثریت هنوز ضرر بزرگ دیده نشده. در این شرایط حضرت عالی چه توصیه می فرمایید؟
۲- دولت ها در تزریق واکسن اولویت بندی نموده به ترتیب برای کارمندان پزشکی و درمان، سالمندان، رجال امنیت عمومی و قس علی هذا… اما برخی با پرداخت هزینه اضافی می خواهند خارج از نوبت زودتر به واکسن دسترسی پیدا کنند. آیا رعایت این اولویت ها شرعاً الزامی می باشد؟
۳- اگر برخی دولت های جهان سوم توان خرید واکسن و تهیه آن برای همه شهروندان ندارند و یا به موقع آن را فراهم نکنند و اگر پزشکان توصیه به تزریق کنند در صورت امکان، و اگر هزینه شخصی تهیه آن از بازار آزاد کفاف نکند، آیا حضرت عالی اجازه می فرمایید در صرف حقوق شرعی برای خرید و توزیع و تزریق واکسن به نیازمندان داخل و خارج جماعت؟
۴- اگر شرکت تولید واکسن فراخوان ثبت نام داوطلبان برای مشارکت در آزمایش تأثیرگذاری و سلامتی واکسن ها کند، آیا مؤمنین می توانند داوطلب شوند با تضمین شرکت در رعایت احتیاط و مراقبت از سلامتی داوطلب اما با احتمال قرار گرفتن در معرض برخی عوارض غیرمترقبه که ای بسا شدید و یا حتی موجب خطر جانی می تواند باشد؟
۵- برای تثبیت مواد واکسن تا حین تزریق، تولیدکنندگان از مواد مختلف استفاده می کنند من جمله ژلاتین خوکی. آیا می شود به عدم تصریح آن ها یا اعلام عدم استفاده همچو مواد کفایت کرد چون گفته می شود در اکثر واکسن ها ژلاتین خوکی استفاده می شود؟ و اگر امکان استحاله در جریان ساخت آن باشد، آیا تحقیق لازم است؟ و اگر مقدار آن در واکسن مستهلک باشد، آیا پیش گیری از احتمال خطر جانی مجوز برای تزریق اضطراری محسوب می شود؟
متن پاسخ های دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی به این شرح است:
۱- در این گونه موارد شایسته است به تشخیص پزشکان متخصص و با تجربه اعتماد شود. و اما از نظر شرعی استفاده از واکسنی که مجوز گرفته در صورتی لازم است که احتمال ابتلا به ویروس کرونا و در پی داشتن خطر جانی و یا آسیب بسیار شدید غیرقابل تدارک بر احتمال عوارض شدید جانبی استفاده از واکسن فزونی قابل توجه داشته باشد.
۲- تخلف از رعایت اولویت ها اگر خلاف قانون باشد مجاز نیست.
۳- در مواردی که ضرورت داشته باشد بی مانع است.
۴- اگر خطر جانی و یا احتمال عوارض شدید غیرقابل تدارک داشته باشد جایز نیست مگر آن که احتمال آن خیلی ضعیف و غیرقابل اعتنا باشد.
۵- در هر صورت اشکال شرعی ندارد.
۱۲ جمادی الاول ۱۴۴۲ / هفتم دی ۱۳۹۹