به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از ایسنا، احسان خاندوزی در ابتدای نخستین نشست خبری سال جدید با اشاره به وضعیت برخی شاخصهای اقتصادی در سال 1401 اظهار کرد: بر اساس گزارش بانک مرکزی درباره رشد اقتصادی در پایان پاییز سال گذشته نرخ رشد اقتصادی بدون احتساب نفت 4.5 درصد و با احتساب آن 5.3 درصد بوده است که این رشد نسبت به فصل بهار 2.3 درصد و نسبت به فصل تابستان 3.6 درصد افزایش داشته است.
وی افزود: بخش کشاورزی 1.1 درصد، بخش نفت 15.4 درصد و گروه صنعت و معدن 8.9 درصد رشد را تجربه کردهاند که به طور مجزا بخش صنعت 11.6 درصد رشد را محقق کرد. در بخش خدمات هم 3.3 درصد رشد داشتهایم و مجموعا در 11 ماه پیاپی شاهد رشد اقتصادی ایران بودهایم.
خاندوزی تاکید کرد: در مورد افزایش سرمایه بانکها هم از ابتدای دولت سیزدهم تا امروز 150 هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه ثبتی بانکهای وابسته به دولت را تجربه کرده است. در کل سالهای گذشته و تمام دولتهای قبلی سرمایه ثبتی بانکهای دولتی حدود 230 هزار میلیارد تومان بوده و این عدد در طول یک سال و نیم گذشته 150 هزار میلیارد تومان افزایش یافته که 107 هزار میلیارد تومان آن متعلق به سال 1401 است.
افزایش 100 همتی تامین مالی بخش خصوصی از بازار سرمایه
وی ادامه داد: همچنین تامین مالی بخش خصوصی از بازار سرمایه در قالب انتشار اوراق 100 همت افزایش داشت؛ به طوریکه این عدد از 35 همت در سال 1400 به 135 همت در سال 1401 افزایش پیدا کرده است.
سخنگوی اقتصادی دولت با بیان اینکه میزان تحقق درآمدهای مالیاتی و گمرکی در کشور و هم منابع حاصل از صادرات نفت و فرآوردههای نفتی بسیار قابلتوجه بوده است، اظهار کرد: درآمدهای مالیاتی کشور سال گذشته 471 هزار میلیارد تومان با 104 درصد تحقق بوده و درآمدهای حقوق گمرکی کشور 59 هزار میلیارد تومان با 139 درصد رشد نسبت به سال 1400 بوده و منابع حاصل از صادرات نفت و فرآوردههای نفتی 76 درصد نسبت به واریزیهای خزانه در سال 1400 افزایش شاهد بوده است.
خاندوزی ادامه داد: اتفاق مهم سال 1401 این بود که موفق شدیم بدون استقراض خزانه بابت منابع عمومی بودجه از بانک مرکزی کل سال را پشت سر بگذاریم. در حوزه مصارف و هزینههای بودجه 1401 رشد بودجه عمرانی بسیار عالی بود.
وی با بیان اینکه دولت سیزدهم موفق شد نسبت اعتبارات عمرانی به کل بودجه عمومی را از 12.7 درصد به 17 درصد در سال 1401 افزایش دهد، تأکید کرد: این میزان در 10 سال گذشته (سال 91 به بعد) بالاترین عددی است که محقق شده است. پرداخت از محل خزانه به پروژههای عمرانی سال گذشته 273 هزار میلیارد تومان بوده که 94 درصد بیش از عدد سال قبلتر از آن است که این میزان هم در طول تقریباً 20 سال گذشته سابقه نداشته است.
سخنگوی اقتصادی دولت با اشاره به میزان صادرات غیرنفتی کشور در سال گذشته این میزان را 53 میلیارد و 166 میلیون دلار اعلام کرد و گفت: این عدد بدون احتساب صادرات برق است و 9.7 درصد هم رشد نسبت به سال 1400 را نشان میدهد و بالاترین عددی است که در حوزه صادرات غیرنفتی کشور در طول دهههای اخیر تجربه کردهایم.
خاندوزی افزود: در حوزه واردات هم عملکرد سال 1401 نشانگر 59 میلیارد و 655 میلیون دلار است که 12.5 درصد بیش از سال 1400 است و تامین ارز بیشتری در این زمینه صورت گرفت.
وی با برشمردن مقاصد عمده صادراتی کشور گفت: اول چین با سهم 27 درصدی، سپس عراق با 19 درصد، بعد ترکیه با 14 درصد، امارات با 11 درصد و در نهایت هند با 4 درصد سهم، مجموعا حدود 75 درصد کل تجارت ما را تشکیل میدهند.
سخنگوی اقتصادی دولت همچنین با اشاره به پنج کشور اصلی مبادی وارداتی یادآور شد: امارات با حدود 30 درصد سهم که مبدأ میانی است و به دلیل شرایط تحریمی مبادی کشورهای دیگری است که از مسیر امارات وارد ایران میشود در رتبه نخست قرار دارد. سپس چین با 26 درصد، ترکیه با 10 درصد، هند پنج درصد و آلمان سه درصد سهم حدود 75 درصد کل سهم واردات کشور در سال گذشته تشکیل میدادند.
خاندوزی با تاکید بر اینکه سیر نزولی نرخ رشد نقدینگی از نیمه دوم سال 1400 آغاز شده، یادآور شد: نرخ رشد نقدینگی از 40.5 درصد در 12 ماه منتهی به شهریور 1400 به 32 درصد در 12 ماه منتهی به بهمن ماه 1401 کاهش یافته است.
وی افزود: همچنین برآوردهای اولیه بانک مرکزی نشان میدهد نرخ رشد نقدینگی در 12 ماه منتهی به اسفند 1401 به حدود 30 درصد رسیده که کمترین نرخ رشد نقدینگی در طول 4 سال گذشته است.
رسیدگی به موضوع نبود پول نقد در عابر بانکها در جلسه امروز شورای پول و اعتبار
وزیر اقتصاد در پاسخ به این سوال که چرا عابر بانکها پول نقد ندارند و یا فقط چک پولهای 100 و 200 هزار تومانی پرداخت میکنند، گفت: این قضیه را از دو منظر باید پاسخ داد اول اینکه کشور ایران یکی از پیشرفته ترین نظامهای پرداخت بر خط را دارد و با سرعت بسیار خوبی انتقال وجوه و پرداختها در کشور ما صورت میگیرد؛ بنابراین نیاز به همراه داشتن و حمل کردن پول نقد بسیار ناچیز است و مردم در موارد بسیار خاصی به اسکناس نقد احتیاج پیدا می کنند.
وی ادامه داد: از منظر دیگر با توجه به مراجعات در هفتهها و روزهای پایانی سال برای دریافت پول نقد، بانک مرکزی انتشار چک پولهای 200 هزار تومانی را آغاز کرد تا مردم بتوانند با هر بار مراجعه به دستگاه خودپرداز مبلغ بالاتری را برای خریدهای خود دریافت کنند و بانکها مکلف شدند که حداقل 10 درصد از وجوه خود را از طریق همین چک پولهای 200 هزار تومانی تامین کنند؛ اما به طور کلی امروز هم یکی از دستور جلسات شورای پول و اعتبار رسیدگی به همین پول نقد و اسکناسها در عابربانکهاست که بعد از تصمیمگیری در شورا نتایج را اعلام خواهم کرد.
سفر به جده اواخر اردیبهشت ماه برای رایزنی با همتایان عربستانی
وزیر اقتصاد در پاسخ به پرسشی درباره سفر اخیر وزیر خارجه به چین و دیدار با همتای عربستانی و احتمال تاسیس اتاق مشترک بازرگانی میان تهران و ریاض گفت: با توجه به در دستور کار قرار گرفتن اتاق مشترک بازرگانی ایران و عربستان، سازمان توسعه تجارت به دنبال نهایی کردن نقشه راه میان دو کشور است که در گام نخست احیای روابط تا سطح یک میلیارد دلار در دستور کار قرار دارد و با توجه به اراده دو کشور برای از سر گیری روابط اقتصادی امیدواریم به هدف تعیین شده در تجارت برسیم.
خاندوزی یادآور شد: ما در برخی از سالهای اخیر تجربه تعاملات تجاری صفر در فاصله سالهای 1398 تا 1400 را با عربستان داشتیم. البته در سال گذشته نزدیک 15 میلیون دلار صادرات به عربستان داشتیم و واردات همچنان صفر بود اما با توجه به اراده دو کشور برای از سرگیری تعاملات اقتصادی و تجاری امیدواریم همان هدفگذاری یک میلیارد دلاری که سازمان توسعه تجارت در نظر گرفته رخ دهد.
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: امیدواریم در ماههای آینده بتوانیم برنامه زمانبندی کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور را هم اعلام کنیم. خود من در اواخر اردیبهشت سفری به جده در عربستان سعودی خواهیم داشت و امیدوارم از ظرفیت آن سفر چه در دیدار با همتای عربستانی و چه از ظرفیتی که بانک توسعه اسلامی دارد استفاده کنیم.
ادامه دارد