ساعدنیوز
ساعدنیوز

وزارت بهداشت توان ادامه افزایش ظرفیت پزشکی را ندارد

  چهارشنبه، 18 بهمن 1402 ID  کد خبر 374514
وزارت بهداشت توان ادامه افزایش ظرفیت پزشکی را ندارد
معاون آموزشی وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت دیگر توان ادامه افزایش ظرفیت پزشکی را ندارد و از 5 همت هزینه افزایش ظرفیت ریالی دریافت نکرد.

به گزارش ساعدنیوز به نقل از ایسنا، دکتر ابوالفضل باقری فرد امروز در نشست خبری به مناسبت دهه فجر انقلاب اسلامی در محل وزارت بهداشت افزود: ما در حوزه پزشکی باید توسعه کمی و کیفی داشته باشیم، نمی‌توانیم پزشکی را افزایش دهیم اما پرستاری و مامایی بماند. رشد رشته‌ها و ظرفیت‌ها باید متوازن باشد.

وی افزود: وزارت بهداشت در دو سال اخیر تکلیف شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر افزایش 20 درصدی پزشکی و 15 درصدی دندانپزشکی را اجرا کرده است و بر همین اساس 4800 دانشجو پذیرش کرده ایم. حتی 800 دانشجو بیشتر از مصوبه پذیرش شده است.

باقری فرد اظهار داشت: طبق آن تکلیف قرار بود زیرساخت‌های افزایش ظرفیت تأمین شود اما دانشگاه‌های علوم پزشکی بسیار مشکل دارند و این زیرساخت‌ها تأمین نشدند.

وی تاکید کرد: اگر بر همین روال بودجه‌ای داده نشود وزارت بهداشت قادر نیست افزایش ظرفیت را ادامه دهد. آموزش زوری و اجباری امکان پذیر نیست. کسانی که تربیت می‌کنیم قرار است در آینده پشت فرمان سلامت بنشینند.

معاون آموزشی وزارت بهداشت گفت: ما در همین زمینه چندین مکاتبه داشته ایم و قرار است جلساتی هم داشته باشیم که تدبیری در این زمینه صورت گیرد. دانشگاه‌ها دو شیفت مهر و بهمن داشته اند دیگر شیفت سوم نمی‌توانیم تعریف کنیم.

به دلیل نبود زیرساخت دانشگاه‌های علوم پزشکی پارکینگ و سالن ورزشی را به کلاس بدل کرده اند

وی گفت: اکنون به دلیل نبود زیرساخت دانشگاه‌های علوم پزشکی پارکینگ و سالن ورزشی را به کلاس بدل کرده اند. طبق اساسنانه تشکیل دانشگاه علوم پزشکی به ازای هر دانشجوی پزشکی باید 5.6 تخت آموزشی وجود داشته باشد تا فراگیری دانشجو به مشکل برنخورد. اکنون با وجود 75 هزار تخت آموزشی و 70 هزار دانشجوی پزشکی این شاخص 1.2 است که به آموزش آسیب می‌زند.

باقری فرد افزود: وقتی در دانشگاه 100 دانشجو در یک کلاس باشد دیگر آموزش نیست و صرفاً استاد سخنرانی می‌کند و پرسش و پاسخی در کار نیست. نیاز یک مطلب است و توان هم مطلبی دیگر. وزارت بهداشت توان ادامه این روند را ندارد.

وی درباره خالی ماندن صندلی دستیاری در سه رشته طب اورژانس، بیهوشی و کودکان گفت: بخش عمده علت خالی ماندن ظرفیت این سه رشته مشکل نظام پرداخت به متخصصان این رشته‌ها است. وقتی درآمد کم باشد اقبال به آن رشته کمتر می‌شود.

معاون وزیر بهداشت گفت: تدابیری برای این موضوع اندیشیده شده از جمله تا حدی تعرفه افزایش پیدا کرده است و همچنین در رشته‌های فوق تخصصی تا حد زیادی مشکل خالی ماندن ظرفیت مرتفع شده است.

بخشی از ظرفیت خالی مانده دستیاری تخصصی با بومی گزینی و تکمیل ظرفیت، تکمیل شده است

وی افزود: درباره دستیاری تخصصی هم با بومی گزینی و تکمیل ظرفیت بخشی از ظرفیت خالی مانده تکمیل شده است. ضمن اینکه این کمبودها مربوط به سه چهار سال اخیر هستند. نکته دیگر اینکه دوره دستیاری دوره سختی است در همه دنیا هم سخت است. چون هم آموزش و هم درمان را در درون خود دارد.

باقری فرد گفت: قبل از دولت سیزدهم حق الزحمه دستیار 2 میلیون تومان بود که این میزان در دولت سیزدهم به 8 میلیون تومان برای دستیار مجرد و 11 میلیون تومان برای دستیار متاهل افزایش یافت. برای سال آینده هم قرار است به این مبالغ اضافه شود. ضمن اینکه در تلاش هستیم که کارانه دستیاران هم افزایش پیدا کند و در مجموع معیشت آنها بهبود یابد.

وی درباره میزان ظرفیت دستیاری و صندلی‌های خالی این دوره گفت: سال گذشته از میان 4 هزار و 600 ظرفیت پذیرش دستیاری 800 صندلی خالی ماند که این نسبت به پذیرش 3600 نفری سال قبل کمتر است. اگرچه هر یک صندلی دستیاری هم برای ما اهمیت دارد اما اینکه گفته می‌شود رشته‌های لوکس خالی مانده است اصلاً این طور نیست. رشته‌های لوکس دستیاری همه پر شده اند ضمن اینکه ما مدیریت کردیم که همه تقاضاها به سمت آن رشته‌ها نروند. تمهیداتی برای افزایش شرکت در آزمون دستیاری اندیشیده شده است.

معاون آموزشی وزارت بهداشت درباره میزان بودجه مورد نیاز برای افزایش ظرفیت پزشکی گفت: اینکه به پزشک در کشور نیاز داریم یک بحث است و اینکه امکان دسترسی به پزشک در همه جا وجود دارد بحث دیگری است. در اولین وهله باید شرایط ماندگاری پزشکان را فراهم کرد.

باید حداقل 5 همت (هزار میلیارد تومان) برای افزایش ظرفیت پرداخت می‌شد که حتی یک ریال هم دریافت نکردیم

وی افزود: سرانه تربیت دانشجوی پزشکی مشخص است و برای شروع به تحصیل یک دانشجوی پزشکی یک میلیارد تومان هزینه می‌شود. بابت 4800 دانشجوی پزشکی ناشی از افزایش ظرفیت، باید حداقل 5 همت (هزار میلیارد تومان) به وزارت بهداشت پرداخت می‌شد که حتی یک ریال هم دریافت نکردیم.

باقری فرد یادآور شد: اسم زیرساخت روی آن قرار دارد یعنی باید ابتدا ساخته شود و پس از آن افزایش ظرفیت صورت گیرد. نباید پول را زمانی بدهند که اول ظرفیت افزایش پیدا کند بعد به فکر زیر ساخت باشند. اگر همین الان هم این پول داده شود برای ایجاد زیرساخت‌ها کافی نیست. اکنون برخی از دانشجوها صندلی ندارند و روی کاغذ می‌نشینند. باید به این فکر کنند که این مبالغ صرف تربیت پزشکی می‌شود که قرار است در آینده مردم را درمان کند.

اجرای آزمون صلاحیت بالینی در پزشکی و دندانپزشکی

وی درباره آزمون‌های صلاحیت بالینی گفت: آزمون‌های طول دوره آموزش در علوم پزشکی آزمون‌های مهمی هستند اما آزمون‌های صلاحیت بالینی نیز اهمیت بیشتری دارند. ممکن است فردی تئوری به خوبی بلد باشد اما باید دید در امور پزشکی هم همانقدر ماهر است یا خیر. در رشته پزشکی سال‌ها است که آزمون صلاحیت بالینی برگزار می‌شود و از امسال هم آزمون صلاحیت بالینی در دندانپزشکی هم اجرا شده است.

معاون آموزشی وزارت بهداشت گفت: از امسال در آزمون‌های علوم پایه پزشکی و دندانپزشکی و آزمون پیش کارورزی صرفاً نمره آزمون مدنظر نیست و 40 درصد سوابق تحصیلی دانشجو در طول ترم هم در نمره آزمون موثر است. به این ترتیب حضور در کلاس و نمرات کلاسی هم در نمره آزمون دخیل هستند.

وی درباره پذیرش دانشجو بر اساس سهمیه‌های مختلف خاطرنشان کرد: افراد برای ورود به دانشگاه ممکن است سهمیه‌های مختلفی استفاده کنند اما در زمان آموزش هیچ فرقی میان فردی که با سهمیه آزاد آمده و یا با سهمیه منطقه محروم، وجود ندارد. هیچ نمره آزمون دانشگاهی برای افراد دارای سهمیه کاهش نمی‌یابد. اینکه فردی بیاید در دانشگاه و بی سواد برود ضعف آموزش است که این مساله برای ما بسیار حساس است.

باقری فرد اظهار داشت: بسیاری از دانشجویان ممکن است به دلایل خانوادگی، معیشتی و یا نقل و مکان با مشکلاتی مواجه شوند و در کمیسیون موارد خاص به آنها رسیدگی می‌شود. بسیار فکر می‌کنند مشکلات دانشجویانی که با سهمیه وارد شدند در آن کمیسیون بررسی می‌شود که اینطور نیست. ما چارچوب‌های علمی را برهم نمی زنیم.

وی با اشاره به لزوم شروع سلامت از مدارس، از پذیرش 350 نفر مراقب سلامت در دانشگاه فرهنگیان خبر داد و گفت: معلم بهداشت ها در سابق از رشته‌های مختلف انتخاب می‌شدند اما اکنون با تعریف مراقب سلامت تعداد 350 نفر بورسیه وزارت آموزش پرورش می‌شوند و در دانشگاه فرهنگیان با کوریکولوم یکسان آموزش می‌بینند و مسائل بهداشتی را به دانش آموزان آموزش می‌دهند. ضمن اینکه سایر معلم بهداشت ها با کوریکولوم یکسان توانمندسازی می‌شوند.

استقبال از جذب هیات علمی وزارت بهداشت

معاون وزیر بهداشت با اشاره به استقبال از جذب هیات علمی گفت: با اینکه در اخبار منفی می‌گویند همه دارند مهاجرت می‌کنند و کسی دیگر برای استادی دانشگاه نمی‌رود، شاهد هستیم که با اینکه دو روز است که فراخوان جذب هیات علمی وزارت بهداشت آغاز شده است تاکنون 2 هزار نفر در این فراخوان ثبت نام کرده اند. در فراخوان قبلی با یک هزار مجوز تعداد 6 هزار نفر ثبت نام کرده بودند. برای این دوره هم پیش بینی می‌کنیم که 6 برابر مجوز دریافتی ثبت نام کنند.

متاسفانه سازماندهی نخبگان انجام نشده است

وی درباره لزوم سازماندهی و ساماندهی نخبگان در وزارت بهداشت گفت: متاسفانه سازماندهی نخبگان انجام نشده است و نمی‌دانیم که برندگان المپیاد در سال‌های گذشته اکنون چه می‌کنند. این سازماندهی می‌تواند به ما کمک کند که نیازهای حوزه سلامت را با توجه به توان نخبگان برطرف کنیم.

موضوع ارائه تضامین برای دوره دستیاری تسهیل شده است

باقری فرد با اشاره به حساسیت دوره دستیاری گفت: موضوع اخذ تعهد و ضامن از پذیرفته شدگان دوره دستیاری در دو سال اخیر حل شده است. قبلاً باید افرادی را یا مبلغی را برای تضمین ارائه می‌کردند که اکنون با همکاری معاونت حقوقی این موضوع تسهیل شده است و اگر فردی هیچ کس را هم نداشته باشد امکان تضمین به روش‌هایی که تسهیل شده فراهم شده است. ضمن اینکه نمی‌توان دوره دستیاری را بدون تضمین ارائه کرد اما برای حل مساله می‌توانند به حوزه حقوقی مراجعه کنند.

وی درباره نظرات برخی داوطلبان آزمون دکتری تخصصی درباره اعلام دوباره کارنامه گفت: این مساله در حال بررسی است و ممکن است برای داوطلبان معدودی این مساله بوجود آمده است که قابل رسیدگی است و موضوعی عمومی نیست.

معاون آموزشی وزارت بهداشت درباره نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه‌های علوم پزشکی گفت: 22 هزار عضو هیات علمی در دانشگاه‌های علوم پزشکی داریم که از این میان 6 هزار نفر تعهدات و قراردادی هستند و 16 هزار نفر نیز پیمانی هستند. اساتید تعهدات و قراردادی هر وقت تعهدشان به پایان برسد می‌توانند بروند بنابراین نمی‌توان آن را به حساب آورد.

سازمان امور اداری استخدامی به وزارت بهداشت مجوز استخدام هیات علمی نمی‌دهد

وی افزود: بر اساس اساسنامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی هر 100 دانشجوی پزشکی باید 24 استاد داشته باشند. حال حساب کنید که برای 75 هزار دانشجوی پزشکی فعلی و 22 هزار عضو هیات علمی چه میزان کمبود وجود دارد. ضمن اینکه با افزایش ظرفیت صورت گرفته استاد کافی برای کلاس‌های 50 نفره هم وجود ندارد. ضمن اینکه نیاز داریم و علاقمند هم داریم اما سازمان امور اداری استخدامی به وزارت بهداشت مجوز استخدام هیات علمی نمی‌دهد.

باقری فرد گفت: در حال حاضر 300 بیمارستان آموزشی در کشور داریم که به هر دانشجوی پزشکی 1.2 تخت آموزشی می‌رسد که این کمبود قطعاً در آموزش پزشکی موثر است. دانشجو وارد بیمارستان می‌شود اما دور یک تخت 40 دانشجو می‌ایستد و هیچ آموزش چهره به چهره درستی نمی بیند.

وی گفت: حتی بین المللی سازی آموزش پزشکی هم تحت تاثیر افزایش ظرفیت قرار گرفته است. اکنون 8 هزار دانشجو از 50 کشور در دانشگاه‌های داخل کشور تحصیل می‌کنند و اگر افزایش ظرفیت، زیرساخت کافی برای دانشجویان داخلی وجود نداشته باشد بعد از اینکه به مرحله آموزش در بالین برسند این کمبودها خود را نشان می‌دهد و بر پذیرش دانشجو تاثیر می‌گذارد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: نشون به اون نشون که شهربانو منصوریان گفت من از بسیج ورزشکاری هستم من هم دو تا ربع سکه برای شما دادم از جیب خودم/ لال شده بودم عین مرده! من تهدیدت نمیکنم +فیلم (84 نظر) رهبر معظم انقلاب: برای صبحانه مهمان داشتیم و پنیری در خانه نداشتیم مجبور شدم از دوستان یک مقدار پنیر بخواهم+ویدیو (63 نظر) مات و مبهوت موندن رضا گلزار از دیدن همزاد خودش/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (52 نظر) نفیسه روشن: کل سال برق نداریم من نمیدونم لوازم خانگی ما بسوزه کی میخواد جواب بده (43 نظر) اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 1- پیرم و گاهی دلم یاد جوانی می کند+ متن صوتی با صدای اشکبار و پراحساس استاد (42 نظر) (ویدئو) سردار تنگسیری: پهپاد جدید ما دنیا را متعجب می‌کند (36 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی:حتما به وقتش قصد ازدواج دارم، با اینکه 56 سالمه ولی هورمون‌هام اندازه پسر 15 سالست/ بیشتر از جمع‌های زنونه دوست دارم تو جمع‌های مردونه باشم (35 نظر) عاملی از موافقان فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی: دو پسرم در خارج هستند، همسر یکی از آن‌ها ایرانی نیست! (32 نظر) گلوریا هاردی: ساعد وقتی گرسنه هست اصلا تحمل نداره باید سریع غذا بخوره/ من غذاهای فرنگی بلدم اما الان بیشتر غذاهای ایرانی درست می کنم (32 نظر) فریبا نادری: تعرض و پیشنهادهای بی‌شرمانه در بین بازیگران سینما وجود دارد اما هرچیزی دو طرفه است/ دخترم تا پیش از سن قانونی حق ورود به سینما ندارد (27 نظر) نصرالله رادش: من هم خیلی زشتم هم معتادم میخوام همه بدونن ولی راحت میگم غلط کردم سیگار بهتر از هروئینه!+فیلم (26 نظر) رضا رویگری، بهنوش بختیاری، کمند امیرسلیمانی و سایر بازیگران و هنرمندانی که در مراسم افتتاحیه کلینیک زیبایی نیوشا ضیغمی حضور داشتند/ مبارکا باشه (25 نظر) مادر احسان علیخانی: یک بار رفته بودیم مزرعه پدرش؛ آن جا چند تا مرغابی کوچک با مادرشان زندگی می کردند، تا من کیفم را زمین بگذارم ،احسان کله یکی از مرغابی ها را کَند/ نگران آینده اش شدم ... (24 نظر) علت حضور ایران در سوریه از زبان رهبر معظم انقلاب: اینکه گفته می‌شود جمهوری اسلامی می‌خواهد فلان جا را تصرف کند این ها حرف‌های مهمل و دروغ است+ ویدیو (20 نظر) جملات قصار جواد خیابانی در مورد دانش:اینکه با خواندن فکر کنی که خیلی می فهمی،نمیفهمی!/فقط قیافه ی مجری🤣🤣 (19 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 26 آذر 1403
فال شمع روزانه امروز دوشنبه 26 آذر 1403
فال روزانه امروز دوشنبه 26 آذر 1403
فال ابجد روزانه دوشنبه 26 آذر 1403
فال انبیاء روزانه دوشنبه 26 آذر ماه 1403
گلایه‌های بشار اسد از ترکیه در دیدار با وزیر خارجه ایران؛ قول عراقچی به سوریه
فال حافظ با تفسیر امروز دوشنبه 26 آذر 1403 + فیلم
علیرام نورایی: با همه وجودم به سوریه رفتم
فرودگاه دمشق از چهارشنبه فعالیت خود را از سر می‌گیرد
تصمیم هوشمندانه تهران در حفظ نظارت پادمانی آژانس بر برنامه هسته‌ای
از فرزندان روحانی موافق فیلترینگ در انگلیس تا فرزندان شهردار قم در آمریکا: سفیران گویای نظام در خارج!
چرا وقتی برق قطع می‌شود، اینترنت نداریم؟
تابعیت انگلیسی فرزندان حجت الاسلام سعید رضا عاملی دردسرساز شد: یکی از مخالفان رفع فیلترینگ از شورای فضای مجازی می رود؟
نتایج مسابقات قهرمانی کشور گنگ توان بانوان به میزبانی تبریز
اقدام تحسین برانگیز امام جمعه تبریز در پیوستن به پویش کاهش 2 درجه‌ای دما
منتخب روز   
(ویدیو) عایشه‌گل جوشکون، بازیگر مشهور ترکیه‌ای در مصاحبه با رضا رشیدپور: تُرک‌ها از قرمه‌سبزی بدشون میاد/ چرا راننده تاکسی انقدر تعارف می‌کرد😁 سنگ دوزی های شیک و خیره کننده‌ی لباس گران قیمت فرح پهلوی در شب یلدا 65 سال پیش/ چه هزینه ی هنگفتی هم کرده واسه یدونه لباس! (ویدئو) مریم مومن، فخرالزمان «بانوی عمارت»: صورت من نچراله و هیچ دستکاری نکردم، حتی وقتی آرایش می‌کنم موذب میشم! سفر به عصر قاجار؛ پروژه‌های عمرانی ناصرالدین‌ شاه، از شهر ری تا قم + عکس (عکس) نگاهی بر استایل یلدایی سلبریتی‌ها و هنرمندان، از استایل قاجاری بهنوش بختیاری و الهام حمیدی گرفته تا دور کُرسی نشستن یکتا ناصر و دورهمی شاهرخ استخری در بلژیک عکس جذاب و دیدنی گلوریا هاردی در یزد/ دیدنی ترین جاذبه‌های یزد که بازیگر جوکر 2 را شیفته خود کرد جولانی رهبر شورشیان مسلح سوریه تماس با ایران را تایید کرد (ویدیو) انگلیسی حرف‌زدن حماسی و خنده‌دار حامد آهنگی در جوارِ کاپیتان میثم ابراهیمی😁/ فقط اون خوشحالیش موقع رفتن به تایلند نحوه ثبت نام کنکور سراسری 1404 (ویدئو) نگاهی به چیدمان شیک و رویایی اتاق زیرشیروانی پردیس احمدیه با شمع‌آرایی شاعرانه و صدای بارون پاییزی گوش‌نواز/ فقط پِتِ خونگیش که بی‌اعتنا نشسته👌 اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 4- رهی از نوای نایم بزن و هوای نایی/+ ترانه‌ی "نوای نای" با صدای همایون حکایت‌های کهن/ داستان عاشقانه‌ی شیخ صنعان و دختر ترسا از عطّار نیشابوری