ساعدنیوز
ساعدنیوز

پدیده انتخابات ۱۴۰۰ را بشناسید /صاحبان آرای باطله چه کسانی هستند؟

  دوشنبه، 31 خرداد 1400 ID  کد خبر 155776
پدیده انتخابات ۱۴۰۰ را بشناسید /صاحبان آرای باطله چه کسانی هستند؟
ساعد نیوز: کارشناسان دیدگاه شهروندانی که در انتخابات ریاست‌جمهوری رأی باطله به صندوق انداختند را بررسی می‌کنند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از همشهری، ناظران سیاسی در ادوار مختلف انتخابات ریاست جمهوری کشورمان به دنبال یک «پدیده» می گردند. پدیده انتخابات معمولا به فردی اطلاق می شود که در محاسبات و تحلیل های پیشینی کمتر روی او حساب باز می شود اما حین انتخابات، معادلات را به هم می زند و شگفتی می سازد. در انتخابات سیزدهم ریاست جمهوری اگرچه چنین نامزدی در میان نامزدهای احراز صلاحیت شده وجود نداشت و نتیجه نهایی انتخابات، همان شد که در اغلب تحلیل ها پیش بینی می شد اما اتفاق متفاوتی با ادوار قبلی پدید آمد. در این دوره، آرای باطله پس از منتخب مردم، رتبه دوم را کسب کرد و ۳ کاندیدای دیگر حاضر در صحنه را پشت سر گذاشت. در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بیش از ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار رأی باطله به صندوق انداخته شده و آرای باطله نزدیک ۱۳ درصد مجموع آرای شرکت کنندگان در انتخابات ریاست جمهوری را تشکیل داده است. این در حالی است که در ادوار گذشته انتخابات ریاست جمهوری در کشورمان، معمولا این آرا ۲ تا ۳ درصد کل آرای ماخوذه را تشکیل می داده است.

افزایش بی سابقه آرای باطله می تواند یک پدیده اجتماعی نوظهور تلقی شود. صاحبان این رای ها را می توان کسانی تلقی کرد که ضمن وفاداری به سازوکار انتخابات، علاج دردهای مزمن جامعه و مسیر کنشگری عمومی را خارج از چارچوب های سنتی جست وجو می کنند و از دوگانه مرسوم در همه ادوار انتخابات عبور کرده اند. آرای باطله اگرچه در نتیجه نهایی انتخابات تأثیرگذار نبود اما می تواند پدیده انتخابات سیزدهم لقب بگیرد؛ پدیده ای که بیش از ظاهر سیاسی، بر دلالت های اجتماعی روشنی اشاره دارد و باید درصورت بندی تحولات جامعه مورد توجه قرار بگیرد. در ادامه در گفتارها و نوشتارهایی، به تحلیل پدیده آرای باطله در انتخابات ریاست جمهوری و پیام های اجتماعی آن پرداخته ایم.

تقی آزاد ارمکی: آرای باطله را باید اعتراضی تلقی کنیم

انتخابات ریاست جمهوری چه از نظر فرایند برگزاری و چه از نظر نتیجه نهایی، متفاوت از ادوار پیشین بوده است. در دوره ثبت نام این انتخابات، برخلاف ادوار قبلی، تعداد زیادی از سران و رجال سیاسی کشور برای کاندیداتوری ثبت نام کردند، گو اینکه همه آنها می خواستند بحران ناکارآمدی و بحران های مختلف اجتماعی و مشکلات اقتصادی را حل کنند و اساسا هیچ نقشی در به وجود آمدن وضع فعلی نداشتند. با وجود ثبت نام حداکثری اما نهایتا بسیاری از داوطلبان، احراز صلاحیت نشدند و در نهایت صحنه انتخابات با جمعی از نامزدهای اصولگرا و ۲ نامزد شبه اصلاح طلب چیده شد؛ ترکیبی که اگرچه واکنش های بسیاری را برانگیخت اما تغییر نکرد. در روز انتخابات هم، زمان رای گیری تمدید شد تا با افزایش رای دهندگان، مشارکت به حد قابل قبولی برسد. با توجه به ترکیب نامزدها، نتیجه انتخابات قابل پیش بینی بود. اما آنچه در نتیجه نهایی آرا توجه ناظران را به خود جلب کرد، این بود که بعد از نفر اول، شاهد آرای باطله به اندازه نزدیک به ۱۳ درصد آرای اخذشده هستیم، به طوری که فراوانی آرای باطله از تعداد آرای هر کدام از ۳ کاندیدای دیگری که انصراف ندادند و تا پایان در رقابت ها ماندند نیز بیشتر شده است.

اما این افراد که آرای باطله را به صندوق انداخته اند، چه کسانی هستند؟ به زعم نگارنده آنها در زمره شهروندانی هستند که هم معتقد به دمکراسی و نهاد انتخابات بوده و هم در میان کاندیداها فردی را نمی شناختند که از نظر آنها صلاحیت اداره کشور را داشته باشد. یعنی این حدود ۴ میلیون نفر ضمن این که به دمکراسی و مشارکت سیاسی اعتقاد داشته اند، اما در مجموعه انتخابات فاقد کاندیدا برای نمایندگی خود بوده اند. این دست از شهروندان در واقع خواهان نامزد جدید هستند.

آنها با آرای باطله عملا از دوگانه اصلاح طلب-اصولگرا عبور کرده اند. آنچه در این بین اهمیت دارد، نوع تلقی از افزایش چند برابری آرای باطله در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و نحوه مواجهه با آن است. به نظر می رسد که اصلا نباید به این موضوع به عنوان یک پدیده ناخوشایند نگاه شود؛ این پدیده نشان می دهد که بخشی از جامعه دیگر در چارچوب دوگانه سبز و قرمز عمل نمی کنند و عمل اجتماعی خود را از مسیر دیگری پیش می برند. در سوی مقابل به اعتقاد من این اجازه را هم نداریم که آرای باطله را «رای اعتراضی» تلقی کنیم، چون شهروندان معترض که اصلا نیامدند رأی بدهند. به نظر می رسد رای دهندگان باطله حتی اگر در دوره بعدی انتخابات ریاست جمهوری نیز کاندیدایی نداشته باشند، چون به مشارکت اعتقاد دارند، باز هم پای صندوق حاضر می شوند اما باز هم به هیچ کدام از کاندیداهای حاضر در صحنه رأی نخواهند داد و آرای شان جزو باطله ها خوانده خواهد شد.

غلامرضا ظریفیان: رأی های باطله هم حس تعهد ملی دارند هم اعتراض

سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با برخورد بخشی از شهروندانی روبه رو شد که در گذشته با شور و شوق فراوان رأی می دادند. البته پیش بینی می شد که به دلیل انتقادها به وضع موجود و نارضایتی از روند بررسی صلاحیت کاندیداها، با عدم اقبال جدی تر از وضعیتی که الآن رخ داده است مواجه شویم. اما بسیاری از دلسوزان کشور با وجود انتقادهایی که به برخی رویه ها داشتند، احساس نگرانی و خطر کردند که خدای ناکرده اگر پایه رأی مردم با یک کاهش جدی روبه رو شود، مملکت در برابر اسرائیلی ها، آمریکایی ها، جریان هایی مانند سلطنت طلبان و منافقان و همه کسانی که در گذشته دشمنی شان را به کشور و ملت نشان داده اند و خیر این جامعه را هم نمی خواهند، آسیب ببیند و کشور با وجود مشکلاتی که با آن روبه رو است، دچار آسیب های دیگری هم بشود.

بنابراین بخشی از شهروندانی که به حوزه های اخذ رأی رفتند، هیچ کدام از کاندیداها را مطلوب ندیدند. ولی این سؤال مطرح است که کسانی که کاندیدای مطلوب نداشتند اصلا برای چه رأی دادند؟ افرادی که رأی باطله دادند از یک طرف می خواستند پایه رأی کلان در انتخابات آسیب نبیند و از طرف دیگر هم به نوعی اعتراض خود را با همین رای های باطله نسبت به برخی رویه ها اعلام کنند.

در دل این رای های باطله، هم نوعی احساس تعهد ملی به سرنوشت کشور و ایفای وظیفه ملی برای جلوگیری از آسیب های احتمالی ناشی از مشارکت کم دیده می شود و هم نوعی اعتراض و مخالفت با روندها و رویه ها. در تحلیل اینکه چه کسانی صاحب این آرای باطله هستند، نمی توان همه آنها را به اصلاح طلبان نسبت داد. چون دلسوزان این جامعه فقط اصلاح طلبان نیستند بلکه لایه هایی از روشنفکران که اصلا در دسته بندی های سیاسی رایج کشور نمی گنجند نیز مردم را برای رأی دادن دعوت کردند. هر چند که تلاش اصلاح طلبان باعث شد تا یک بخشی از مردم که از جهات گوناگون ناراحتی داشتند به صحنه مشارکت در انتخابات بیایند، که بخشی از آنها آمدند و بالاخره به یک کاندیدایی رأی دادند و بخشی هم رأی سفید به صندوق انداختند.

نکته دیگری که در این انتخابات وجود داشت این بود که رأی کاندیداهایی که وعده های کمی شده و مشخصی در حوزه یارانه نقدی، پرداخت حقوق به زنان خانه دار و... داده بودند، مورد استقبال مردم قرار نگرفتند. همین نشان دهنده این است که جامعه ما هوشمند است. درست است که سطح مطالعات کلاسیک پایین آمده اما سطح رجوع به اخبار سیاسی و دنیای مجازی خیلی گسترده و وسیع شده است.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
دکوراسیون مجلل قصر فرح و محمدرضا پهلوی/ از اتاق خلوت باشکوه فرح تا اتاق پذیرایی و غذاخوری، وجب به وجبش نشان از ولخرجی‌های الکی داره اونم در شرایطی که اکثر مردم در فقر شناور بودند (406 نظر) سحر زکریا: جوکرِ احسان علیخانی اگر ابتذال نیست پس چیه؟ رقص دسته جمعی بازیگران در جوکر نشانه جهل آنهاست+عکس (270 نظر) مراسم عروسی کاملا متفاوت و تکرار نشدنی مهدی ترابی، ستاره تیم ملی/ از نصب بنر حاج قاسم سلیمانی روی سِن تالار تا خواندن شعر حماسی در وصف سردار (115 نظر) مقایسه پراید و پژو با سانتافه توسط نماینده مجلس! / مگه سانتافه کره‌ای نیست؟ (101 نظر) گلوریا هاردی: هم ایران خانه من است و هم فرانسه؛ هر دو وطن من هستند/اگر روزی تیم ملی ایران و تیم ملی فرانسه بازی کنند، من دوست دارم بازی مساوی شود (80 نظر) جشن تولد مجلل و شاهانه نوید محمد زاده برای فرشته خانوم، نور زندگی اش+عکس/تزئین زیبای کیک با تم یونیکورن (78 نظر) رضا رویگری: یک استخری در جنوب شهر بود که لطف کردند یک شب من را دعوت کردند نوشتند رویگری در استخر خانه‌اش دارد شنا می‌کند! (73 نظر) یادی کنیم از ناهار ظهر جمعه‌های خونه‌ی مادر بزرگ/ از غذاهایی که عطر و بوی خونه های قدیمی دارن تا سفرهای چیده شده به سلیقه‌ی مادربزرگ (67 نظر) فریبا نادری؛ الان دوره بد اقتصادی ایرانه، مردم خوشحال نیستن و همدیگه رو مقصر میدونن، منم نمیتونم 1 کیلو آجیل شب یلدا بخرم، حداقل میتونیم بهم لبخند بزنیم (64 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی: تطبیق جنسیتی من دخالت در کار خدا نیست/ دردها و مشکلات من اصلا ربطی به تبدیل جنسیت من ندارد (60 نظر) کنایه سنگین علی دایی به پژمان جمشیدی:خدارو شکر میکنیم که حداقل تو فوتبال به جایی نرسیدی ، عوضش یه هنرپیشه ی خوب شدی که خود من هم بهت افتخار میکنم (54 نظر) نگاهی به بازیگران و سلبریتی های مشهور ایرانی که مجردی را به متاهلی ترجیح دادند +عکس/ از مهراوه شریفی نیا و نیکی کریمی تا الناز شاکردوست و پریناز ایزدیار (51 نظر) خلاقیت خنده دار عروس دست و پا چلفتی با تزئین سینی مرغ برای مادرشوهر حماسه آفرید+عکس/هنر نزد ایرانیان است و بس (50 نظر) لعیا زنگنه: افتخارم این است که در کشوری زندگی می‌کنم که رهبر آن از نسل حضرت فاطمه زهراست + ویدیو (50 نظر) برادر علی دایی: همه ما داداش ها دو اسم داریم اسم اول را پدرم در شناسنامه و اسم دوم را عمه‌ام برایمان گذاشته است!+عکس (49 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
گلوریا هاردی:من و ساعد آهسته، آهسته به تفاهم رسیدیم/ فکرهای مختلفی داشتیم با هم صحبت می کردیم تا به یک تفاهمی برسیم
خداداد عزیزی: کسانی که به گربه هم لگد نزده اند رئیس شده اند ؛ کسی جرات نمی کند به علی دایی سکه بدهد
رهبر معظم انقلاب: من رزق یکسال کشور را در ایام فاطمیه می‌گیرم
برادر علی دایی: علی از نظر هوشی خیلی بالا بود و یادم است معدل دوران دبیرستانش کمتر از 19 نبود!+عکس
اجازه مجلس به دولت برای گرفتن حق بیمه از مشترکان گاز و برق
یک راه برای پذیرش اجماعی و بی‌دردسر این مصوبه عفاف وجود دارد: همه‌پرسی
سرانه مصرف گوشت در کشور 35گرم است/ مصرف لبنیات نصف استاندارد
جوجه یک روزه 35 هزار تومان؟! / مرغ کیلویی 200 هزار تومان در راه است؟
چرا بیمه‌های تکمیلی "زیرمیزیِ رومیزی" هستند؟
اظهارات متناقض همسر متهم پرونده «رضایت خودرو طراوت نوین»
قانون حجاب از منظر امنیت ملی؛ چگونه این مجوز به اتباع داده شد؟
هشدار رقیب حزبی سعید جلیلی به پزشکیان؛ در میدان مین حرکت می‌کنید؛ اولین اشتباه آخرین اشتباه است
فال شمع روزانه امروز پنجشنبه 15 آذر 1403
فال انبیاء روزانه پنجشنبه 15 آذر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر چهارشنبه 15 آذر 1403 + فیلم
منتخب روز   
یادی کنیم از تحقیر شدن تاریخی فرح توسط محمدرضا پهلوی در مقابل میلیونها تماشاگر/ دیکتاتوری که حتی اگر همسرش نظری جز نظر وی داشت با خاک یکسان میشد پیرمرد مو طلایی خطاب به ظریف: مذاکره؟ نه، ممنون! + عکس دعا و نیایش؛ بخش 5/ دعاهای کوتاه و بسیار اثربخش در دفع بلا همسران پزشک هنرمندان/ از همسر خوش‌تیپ جراح شیلا خداد و همسر غزل شاکری تا آناهیتا همتی و سیروس همتی+ تصاویر (ویدئو) ستاره پسیانی: شوهری می‌خوام که فقط قدش بلند باشه و قیافش واسم مهم نیست/ مهران مدیری: یعنی یه چیز دراز بی‌ریخت؟! غش کرد از خنده😁 نگاهی به سوپرایز ویژه بهرام رادان برای همسرش، مینا مختاری/ طلای مزین شده به اسم پسر یکی یدونشون+ عکس داستان های هزار و یک شب / شب نوزدهم : غلام دروغگو ( قسمت دوم) ایده‌های یلدایی/ خورش انار مسما (خورش انار و بادمجان) گیلکی ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: من باید جوری راه بروم که مردم در چهره من ملکه بودن را ببینند! قرار نیست از فرح کپی برداری کنم من مثل فرح حرف نخواهم زد، مثل فرح راه نخواهم رفت عکسی از بی‌رحم‌ترین زن تاریخ که علاوه بر همسر و 3 دختر نوجوانش 40 غریبه را نیز به قتل رساند (عکس) حضور پرانرژی بهنوش بختیاری در تئاتر جدید بهاره رهنما با استایل رنگی و مانتوی خاص؛ چه دسته گل خوشگلی هم برده واسه خانم رهنما بانک سینا استخدام میکند/ اما آیا با خبرید چه کسانی با چه مدرک تحصیلی و در چه استانهایی میتوانند در آزمون 7 دی بانک سینا شرکت کنند؟