به همین خاطر شناخت پرکاربردترین حوزههای برنامه نویسی میتواند به ما کمک کند تا در هر صنعت، کاربردهای Programming را بشناسیم و با توجه به نیازی که در بازار برای آنها وجود دارد، خود را آماده کنیم. در این مطلب قصد داریم تا این حوزههای کاربردی را معرفی کنیم و از وضعیت هر حوزه در ایران مطلع شویم. با ما همراه باشید.
تقریبا همه ما هر روز از دستگاههای مختلف الکترونیکی مانند کامپیوتر، لپتاپ یا تلفن همراه هوشمند استفاده میکنیم؛ این به این معناست که هر روز با اپلیکیشنها و وبسایتهایی که به کمک برنامهنویسی ایجاد شدهاند سر و کار داریم. به همین خاطر یکی از حوزههای کاربردی در برنامه نویسی، توسعه وب و اپلیکیشن موبایل است. توسعه فرانتاند، توسعه بکاند و فول استک، در کنار توسعه اندروید و IOS یا وبسایتها و اپلیکیشنهای چند پلتفرمی، همگی زیر مجموعه این حوزه هستند.
حوزه AI یا هوش مصنوعی یکی دیگر از حوزههای ایجاد شده توسط برنامه نویسی است. چرا که ابزارها و الگوریتمهای مختلف AI به کمک زبانهای برنامه نویسی مانند R یا پایتون (Python) و کتابخانههای آنها ایجاد میشوند.
برای مثال چتبات معروف ChatGPT را در نظر بگیرید. این چتبات هوش مصنوعی که امروز در بین ابزارهای محبوب روزمره ما قرار دارد، دارای ویژگیهایی مانند تشخیص زبان طبیعی است که به کمک پردازش زبان طبیعی (NLP چیست؟) برای آن ایجاد شدهاند. بینایی کامپیوتر یا Computer vision هم یکی دیگر از کاربردهای هوش مصنوعی است که به لطف زبانهای برنامه نویسی وجود دارد.
علم داده به مجموعه وسیعی از تکنولوژیها، روشها و علوم گفته میشود که تمرکز آنها روی استفاده از داده برای رسیدن به اهداف مختلف است. حوزههایی مثل داده کاوی، تحلیل داده، یادگیری ماشین و تجسم داده از زیرمجموعههای علم داده هستند. در این حوزهها از زبانهایی مانند پایتون و R، کتابخانههایی مانند Pandas یا NumPy، ابزارهایی مانند TensorFlow، Tableau و … استفاده میشود.
در بحث امنیت سایبری یا Cybersecurity، برنامه نویسی بیشتر به شکل تکنیکهای مختلف برای افزایش امنیت وبسایتها، اپلیکیشنها و شبکه ظاهر میشود. تکنیکهای مختلف امنیتی مانند رمزگذاری (Encryption)، فایروال، بازبینی کد برنامه، مدیریت دسترسی و … به شرکتها کمک میکنند تا از داده، اطلاعات و سیستمهای خود در مقابل انواع تهدیدات سایبری محافظت کنند.
در حوزه بازی سازی (Game development)، برای توسعه و نوشتن کد بازیها از زبانهایی مانند C#، پایتون و C++ استفاده میشود. در کنار این زبانها که داشتن دانش پایه آنها به توسعه بهتر جزئیات کمک میکند، ابزارهایی مانند یونیتی، Unreal Engine و … میتوانند در طراحی بهتر بازی و حرکات و فلوی کد به شما کمک کنند.
با نیاز افراد به فضای ذخیرهسازی بیشتر و دستگاههای قابل حمل مانند لپتاپ و تبلتها، موضوع رایانش ابری (Cloud Computing) بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرد. به کمک برنامهنویسی، ابزارهای مختلفی ایجاد شدند که به کاربران امکان استفاده بهینه از فضای ابری را میدادند. زیرساختهای ابری مانند AWS، یا مایکروسافت Azure، ابزارهای دواپس مانند داکر، کوبرنتیز و … از شناختهشدههای محاسبات ابری هستند.
در بین تمام حوزههای مختلفی که بالاتر بررسی کردیم، بعضی از آنها بازار کار پرتقاضاتری در ایران دارند. برای مثال توسعه وب و اپلیکیشن با اختلاف نسبت به سایر حوزهها بازار کار قویتری دارد. البته در ایران در تمام حوزههای بالا مشاغل مختلفی را میبینیم، اما نکته مهم این است که در این حوزهها بازار به دلیل کمبود نیروی کار متخصص و با مهارت، رقابتیتر است و برای ورود به این مشاغل نیاز به مهارت بالایی دارید.
ویستا سامانه آسا یک شرکت فناوری است که در زمینه توسعه محصولات بازارهای مالی فعالیت میکند. سامانههای معاملاتی، بانکی، ارتباط با مشتریان، مدیریت و پردازش اطلاعات مالی و … از محصولات این شرکت هستند. آسا کار خود را در سال 91 با تیم کوچکی شروع کرد و حالا با داشتن بیش از 500 نفر نیروی کار متخصص، با تمرکز بیشتر روی توسعه محصولات خود کار میکند.
به عنوان برنامه نویس، توسعهدهنده، کارشناس مارکتینگ، مدیر و مالک محصول یا عناوین ستادی و …، میتوانید رزومه خود را از طریق پلتفرمهای کاریابی یا صفحه «همکاری با آسا» در سایت آسا ارسال کنید و در بخشهای مختلف مانند هوش تجاری، مارکتینگ، محصول و … مشغول به کار شوید.