عوامل متعددی می تواند به ایجاد درگیری در خانواده منجر شود. متداول ترین عاملی که اغلب مورد توجه قرار می گیرد درگیری «داماد با مادرزن» است.از قدیم، همیشه رابطه عروس و مادرشوهر حساسیت برانگیز بوده، اما خیلی وقت ها رابطه مادرزن و داماد هم بحرانی می شود.مشکل مشترک، قدرت کشمکش نسل هاست. هر شخصی سلیقه ها و احساسات خاص خود را دارد، بنابراین اختلاف داماد با مادرزن تعجب ندارد. این اختلاف ذائقه در موضوعاتی نظیر کجا زندگی کردن، چگونگی تعیین خط مشی زندگی و … خود را نشان می دهد. در این میان برخی ترجیح می دهند شیوه ترکیبی زندگی را انتخاب کنند و برخی به سبک مستقل روی می آورند. به هر حال نمی توان انکار کرد یکی از عوامل شایع و ویرانگر ازدواج، کشمکش بر سر قدرت است. بیشترین کشمکش ها هم بین«داماد و مادرزن» اتفاق می افتد. در کشمکش های طولانی به ندرت می توان برنده را پیدا کرد. وجود کشمکش زیاد به این معناست که مردم اصلا فراموش کرده اند برای چه چیزی می جنگند. این مطلب به شما کمک می کند تا فوت و فن رابطه گرم و صمیمی و بدون چالش با مادرزن تان را یاد بگیرید.
دلایل کینه ورزی مادرزن نسبت به داماد
عضو جدیدی که وارد خانواده می شود می تواند نگرانی های را به دنبال داشته باشد زیرا با وجود شباهت های فرهنگی میان دو خانواده، تربیت های خانوادگی هر فرد با دیگران متفاوت است، به همین دلیل برای شکل گیری روابط عاطفی مناسب به زمان بیشتری نیاز است.
1. حس مالکیت مادر به دخترش
در میان اعضای خانواده عروس ،مادرزن از چند نظر نسبت به داماد، کینه و نفرت ورزیده و نسبت به او احساس خصومت و دشمنی می کند. البته که همه خانم ها پس از بچه دار شدن بخشی از خواسته های خود را به فرزندشان منتقل می کنند و سعی در برآورده کردن خواسته های خود توسط فرزند می نمایند. اما هنگامی که دختر ازدواج کرده و به خانه بخت می رود، حس مالکیت مادر کمی تنزل پیدا می کند. به همین دلیل اولین علت ابراز نفرت و دوست نداشتن داماد توسط مادرزن همین احساس تملک مادر می باشد که متزلزل شده است. بدین معنا که کودکی را که تا کنون بر روی او کنترل داشته است، حال فرد دیگری احساس مالکیت و کنترل او را برعهده گرفته و تملک مادر کمتر شده است. در نتیجه مادرانی که حس تملک و کنترل زیادی نسبت به دختر خود دارند هنگام ازدواج فرزندشان، ناخودآگاه احساس نفرت و کینه بیشتری نسبت به داماد خواهند داشت.
اغلب مادر خانمها سعی می کنند با اعمال قدرت بر روی داماد ، روی او کنترل داشته باشند که در فرهنگ عامیانه، به دخالت مادرزن تعبیر می شود و بیشتر دامادها در صحبت های روزانه و شوخی های خود از دخالت های بسیار مادرزن گه مند هستند. مادرزن ها بای بازپس گرفتن مالکیت و کنترل دخترشان در زندگی او دخالت می کنند اما به طور کلی نه تنها موفق به این کار نمی شوند بلکه کنترل دختر نیز به مرور از دستشان خارج می شود بنابراین در ناخودآگاه مادر، احساس کینه و تنفر نسبت به داماد بیشتر می شود.
2. اکراه از ازدواج دخترش
علت دیگر احساس نفرت مادرزن نسبت به داماد ،شرم و اکراهی است که در هنگام ازدواج دختر به وجود می آید. شرم از این که دختر معصوم و بی گناه خود را به دست مردی غریبه سپرده است. به همین دلیل در بسیاری از فرهنگ ها، مادرزن برای از بین بردن احساس شرم خود، داماد را با واژه های همچون پسرم و فرزندم خطاب می کند و معمولا می گوید که تا کنون اگر یک پسر داشتم، تو پسر دومم هستی .با این روشها سعی در از بین بردن احساس شرم خود می کنند. همچنین دخترها نیز این شرم را درک کرده و از همسرشان می خواهند که مادر زن خود را مادر خطاب کنند تا این اطمینان را در مادر خود به وجود آورند که داماد فردی غریبه نیست.
3. حس خوب وقتی از حد بگذرد
مادر در فرزند خود به دنبال شادی دائمی است و زمانی که متوجه می شود، فرزندش با ازدواج شادتر شده است، احساس شادی در خود خواهد داشت، به همین دلیل که داماد زندگی شادی را برای دخترش فراهم کرده است نسبت به او حس خوبی خواهند داشت. اما اتفاق دگیری نیز ممکن است رخ دهد؛ چون مادر زن خود را در آئینه فرزندش می بیند شاید در ناخودآگاه حس کند که به داماد علاقه مند شده است و برای مبارزه با این حس شرم، به مرور به مقابله با داماد برخواهد آمد در نتیجه حس علاقه و نفرت در ناخودآگاه او مدام در حال مبارزه است و همین تضاد و دوگانگی باعث ایجاد رفتار دوگانه و متضاد با داماد می شود.
راهکارهایی برای بهبود رابطه مادرزن و داماد
رابطه داماد و مادرزن هم چالش های خاص خودش را دارد و ممکن است بی توجهی به آن یا نابلدی در برقراری یک رابطه درست با مادرزن، منجر به تنش و سردی رابطه شده یا برعکس، توقعات بیش از حدی را از داماد در مادرزن ایجاد کند.اگر می خواهید فوت و فن رابطه گرم و صمیمی و بدون چالش با مادرزن تان را یاد بگیرید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
ذهنتان را پاکسازی کنید
متاسفانه در جامعه ما شوخی ها و صحبت های ناعادلانه ای راجع به «مادرشوهر» و «مادرزن»وجود دارد که از قبل از ازدواج بر روی ذهن جوانان تاثیر می گذارد و سبب می شود آنها تصویری منفی از «مادرزن» یا مادر شوهر داشته باشند .بخشی از اختلافات داماد و مادرزن ناشی از این تلقینات است. بسیاری از زوج هایی که با این ذهنیت غلط زندگی شان را شروع می کنند بدون آن که دخالتی از جانب بزرگ ترها به زندگی آنها شود اقدام به جداسازی و محدودیت در رفت و آمد می کنند که این امر سبب شروع چالش های خانوادگی بعدی می شود پس لازم است ذهن خود را پاکسازی کنیم و به مسائل نگرش واقع گرایانه داشته باشیم تا پیوندها استحکام یابند.
قدرشناس او باشید
مادر همسر شما با زحمت فرزندش را بزرگ کرده و ثمره زندگیش را تقدیم شما نموده بنابراین به عنوان مادری مهربان به گردن شما حق دارد و شما وظیفه دارید به او احترام بگذارید و جایگاه و موقعیت او را به رسمیت بشناسید و به او محبت کنید.شما نباید ذهنیت بدی به علت شوخی ها و صحبت های دور از انصاف معمول در جامعه به مادر همسرتان داشته باشید و رابطه ای شیرین و سرشار از محبت و احترام با او برقرار کنید. باید بدانید مادر همسرتان از ارکان اصلی خانواده است پس با پایه ریزی درست رابطه و رعایت یکسری از مسائل، رابطه خوبی با خانواده همسرتان برقرار کنید.
احترام، فاصله و رسمیت در برقراری رابطه با مادر همسرتان
شما باید در برقراری رابطه با مادر همسرتان حریم ها را حفظ کنید و همیشه در هاله ای از احترام، فاصله و رسمیت با او رفتار کنید.مادر همسرتان، مادر شما نیست پس بی دعوت به خانه اش نروید و جلوی او دراز نکشید و از او نخواهید که غذای مورد علاقه شما را برایتان بپزد.
به رابطه همسرتان و مادرش حسادت نکنید
اگر همسرتان با مادرش ارتباط خوبی دارد ، این علاقه و ارتباط را نشانه مهربانی، اصالت و خانواده دوستی او بدانید و به این رابطه حسودی نکنید و آن را رقیبی برای رابطه خود ندانید.
همه صحبت ها را جدی نگیرید
برای اینکه در رابطه با مادر زنتان دچار مشکل نشوید همه صحبت ها را جدی نگیرید و برخی رفتارها و صحبت ها و کنایه ها را نشنیده بگیرید و در صدد پاسخ دادن به آن نباشید تا با این کار روح و روانتان سالم تر شود.
سختگیری نکنید
در زمان خواستگاری مادران بیش از همه نگران دختر خود هستند و به همین دلیل و برای اطمینان از انتخاب فردی مناسب برای ازدواج با دخترشان،سختگیری و حساسیت زیادی به خرج می دهند که سبب دلخوری می شود.اگر منصف باشید و از دید مادر زنتان به ماجرا نگاه کنید به مادر همسرتان حق می دهید که نگران آینده دخترش باشد . بنابراین سختگیری های او را ببخشید و او را مطمئن کنید که همسر خوبی برای دخترش هستید.
رابطه خود را مدیریت کنید
ممکن است اعصاب شما از راهنمایی های درخواست نشده و یا دخالت های گاه و بی گاه مادر زنتان خرد شده باشد اما بدانید که مادر زن شما دشمن شما نیست و او آرزوی خوشبختی زندگی دخترش را دارد پس فکر می کند در مواقعی که شما به خاطر تجربه کم،راه را اشتباه می روید باید دست شما را بگیرد و به راه درست بازگرداند و به همین نیت به شما راهنمایی های درخواست نشده می دهد .به محبت و نیت خیر اواحترام بگذارید و سیاست داشته باشید اینگونه که حرف آنها را بشنوید، تایید کنید، از آنها نظرخواهی کنید اما تصمیم نهایی را خود و همسرتان بگیرید.
حواستان به رفتار همسرتان با مادرش باشد
شما به عنوان داماد خانواده به جز اینکه باید خودتان حواستان به رفتار با مادر زنتان باشد باید رفتار همسرتان با مادرش را نیز کنترل کنید تا زمانی همسرتان نسبت به مادرش رفتار بدی نداشته باشد تا او را برنجاند و در وظایف خود نسبت به مادرش کوتاهی نکند. شما باید وظایف همسر تان نسبت به مادر و پدرش را یاد آوری کنید. اینگونه خودتان نیز حس بهتری به این روابط می یابید.
خطای مادرزن را پای زنتان ننویسید
اگر مادر زنتان رفتاری داشته است که شما را ناراحت نموده سعی کنید مهارت های برقراری ارتباط با او را یاد بگیرید و هیچگاه به علت رفتار او همسرتان را مقصر ندانید.
توصیه به خانم ها درباره بهبود رابطه مادرزن و داماد
مشکل مشترک، قدرت کشمکش نسل هاست. هر شخصی سلیقه ها و احساسات خاص خود را دارد. بنابراین اختلاف داماد با مادرزن تعجب ندارد. این اختلاف ذائقه در موضوعاتی نظیر کجا زندگی کردن، چگونگی تعیین خط مشی زندگی و ... خود را نشان می دهد. اما شما به عنوان همسر باید نکای را برای بهبود روابط مادر و شوهرتان رعایت کنید.
حریم خصوصی تان را حفظ کنید
هیچ زندگی بدون قهر و آشتی نیست . اولین و مهم ترین که دختر خانم ها باید بدانند این است که هرگز در مورد مسائل و اختلافات تان با مادر خود خود صحبت نکنید و رازهایتان را برملا نکنید.زیرا بعد از حل مساله و آشتی با همسر، شما همه چیز را فراموش خواهید کرد، اما مادرتان هرگز این موضوعات را از یاد نخواهند برد و براساس صحبت های شما راجع به همسرتان قضاوت خواهد کرد و ممکن است ناخودآگاه همسرتان را مقصر دانسته و رفتارش با وی تغییر کند.
از درجه وابستگی خود نسبت به مادرتان بکاهید
هرچه زودتر از درجه وابستگی خود نسبت به مادرتان بکاهید و سعی کنید آن چنان رابطه معقولی با مادرتان ایجاد کنید که نه مادر شما برنجد و نه حضور دائمی و دخالت های بی جایش زمینه دلخوری همسرتان را فراهم آورد.
مادر زن ها بخوانند!
اگر شما مادرزن هستید باید شیوه رفتار مناسب با فرد مقابل خود را به خوبی بدانید تا ریشه اختلافات خانوادگی را بخشکانید.
دائم در زندگی دختر خود مداخله نکنید
اگر فرزند شما دچار مشکلاتی است که پس از مدت ها هنوز نتوانسته اند که با هم، مسائل و اختلافات اساسی خود را برطرف کرده و زندگی آرامی داشته باشند؛ نحوه مداخله شما به عنوان بزرگ خانواده میزان توانایی شما برای حل مشکل، بسیار اهمیت دارد به طوری که این حمایت و مشاوره، دخالت نبوده و از طرف داماد مورد قضاوت قرار نگیرد. اگر خود دختر و داماد توانایی حل مشکلات زندگی را دارند باید مسائل را دو نفره رفع کرده و پشت سر بگذارند، اما اگر توانایی حل آنها را ندارند بهتر است با یک فرد باتجربه یا مشاور که تخصص کافی در این زمینه دارد مشورت نمایند، زیرا مکن است دخالت های شما، آسیب و لطمه بیشتری به زندگی دخترتان وارد کند.
متوجه علت جبهه گیری داماد شوید
در اختلافات و دعواهای زندگی مشترک به ندرت، مقصر یک نفر می باشد و معمولا هر دو طرف با درصد متفاوت، مقصر بروز اختلافات هستند. بهترین راه حل این است که دلیل این رفتارها را از دختر خود بپرسید زیرا امکان دارد منشا اصلی اختلافات، دختر شما باشد. شاید دلیل این مشکلات، بی اهمیتی به همسر، قطع رابطه با خانواده باشد که در اکثر موارد، رفتارهای متقابل داماد باعث این رفتارها می شود، که منجر به بی احترامی و اختلاف با خانواده شما و دخترتان خواهد شد. ابراز ناراحتی شما از رفتار داماد و جانبداری از دخترتان، تنها باعث افزایش ناراحتی می شود و به مرور اختلافات عمیقی ایجاد می کند.
همیشه از دخترتان طرفداری نکنید
حتی اگر مطمئن شوید که حق با دختر شما است، بهترین کار رفتار بزرگ منشانه و برخورد خوب بدون جانب داری از کسی است. زمانی بیشترین تاثیر در حل مشکلات دخترتان دارید که در یک جبهه قرار نگیریدتا مورد اعتماد دامادتان بوده و به او بفهمانید که در برابر او قرار ندارید و اگر صحبتی یا راه حلی ارائه می دهید تنها برای حل مشل است و قصد طرفداری از دخترتان را ندارید. هرگز تا زمانی که به اصل موضوع پی نبرده اید، دامادتان را قضاوت نکرده و حق را به دخترتان ندهید.