فقط یک آفتاب سوختگی همراه با تاول در دوران کودکی کافی است تا خطر ابتلای کودکتان به ملانوما، کشنده ترین نوع سرطان پوست، دو برابر شود. پوست حساس کودکان، در برابر اشعه های مضر فرابنفش خورشید آسیب پذیر است؛ بنابراین محافظت از پوست آنها در مقابل خورشید و استفاده از ضد آفتاب کودکان به عنوان اولین و مهم ترین قدم ضروری است.محافظت از پوست کودکان در برابر آفتاب، یکی از مهمترین کارهایی است که همه والدین باید انجام دهند. حتی کودکانی که پوست تیره تری دارند هم دچار آفتاب سوختگی می شوند و زمانی که بزرگ شوند، در معرض خطر سرطان پوست قرار می گیرند. خطر ابتلا به سرطان پوست صرف نظر از سن، جنسیت و نژاد برای هر کسی وجود دارد. در حقیقت، برآورد شده است که از هر پنج آمریکایی، یک نفر در طول دوره زندگی خود به سرطان پوست گرفتار می شود.
محافظت از پوست کودکان زیر شش ماه در برابر آفتاب
هنگامی که خارج از منزل هستید و آفتاب هنوز در آسمان وجود دارد باید از ضدآفتاب طبیعی برای کودکان و بزرگسالان استفاده کرد اما معمولا به دلیل عوامل حساسیت زا و نفوذ پذیری پوست کودک استفاده از ضدآفتاب برای نوزادان زیر 6 ماه توصیه نمی شود زیرا کرم ضدآفتاب سبب تحریک پذیری پوست، خشکی و ترک خوردگی خواهد شد که می تواند منجر به عفونت شده و در بدترین حالت منجر به سمیت شیمیایی سیستمیک شود اما بعد از 6 ماهگی از ضد آفتاب مناسب و تایید شده توسط متخصص پوست برای او استفاده کنید. برای مراقبت و محافظت از پوست کودکان زیر شش ماه نکات و راهنمایی های زیر را رعایت کنید:
پوست کودک را بپوشانید
آکادمی طب اطفال امریکا پیشنهاد می کند به کودکان شلوارهای بلند سبک، پیراهن های آستین بلند و کلاه های لبه داری که روی گردن سایه می اندازند بپوشانید تا از آفتاب سوختگی جلوگیری کنید. پارچه های دارای بافت فشرده و متراکم بهتر از بافت های شل است. به خاطر داشته باشید که اگرچه کلاه های مختلفی مثل کلاه بیس بال بامزه هستند اما روی گردن و گوش ها که نواحی حساسی برای کودک هستند، سایه نمی اندازند.
گرم شدن بدن کودک را در نظر بگیرید
گرمای تابستان چالش های دیگری را برای کودکان ایجاد می کند. کودکان خردسال تر مثل ما عرق نمی کنند. وقتی ما گرممان است، عرق به طور طبیعی بدنمان را خنک می کند اما در کودکان هنوز آن سیستم گرمایش و سرمایش داخلی کاملاً ایجاد نشده است. بنابراین، باید مطمئن شوید که کودکتان بیش از حد گرمش نمی شود. همچنین در گرما، این کودکان بیشتر در معرض ریسک کم آبی بدن هستند. برای اطمینان از وجود آب کافی در بدنشان، به آنها شیر مادر یا شیر خشک بدهید. محتوای آب هر دوی آنها به هیدراته نگه داشتن بدن کودک کمک می کند.
نکات مهم برای خرید ضد آفتاب مناسب نوزادان و کودکان
انتخاب یک ضد آفتاب مناسب برای نوزادان بالای شش ماه، امری بسیار ضروری به شمار می آید و این ضد آفتاب ها باید دارای برخی ویژگی هایی باشند که هنگام خرید باید به آن توجه نمود. از جمله این نکات توجه به میزان spf ضد آفتاب نوزاد، مواد تشکیل دهنده ضد آفتاب نوزاد و... است که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم.
1- ضد آفتابی مبتنی بر مواد معدنی انتخاب کنید
مجددا توصیه می شود برای نوزادان زیر 6 ماه از ضدآفتاب استفاده نکنید اما اگر استفاده می کنید به دنبال یک محصول معدنی حاوی زینک اکسید یا دی اکسید تیتانیوم باشید و استفاده از آن را تنها در دست و صورت محدود کنید . مراقب باشید که ضدآفتاب را اطراف چشمان کودک استفاده نکنید تا از بروز هرگونه تحریک پوستی جلوگیری کنید. ضد آفتاب های مبتنی بر مواد معدنی مانعی فیزیکی هستند و از بازتاب اشعه فرابنفش جلوگیری می کنند؛ همچنین برخلاف گزینه های دیگر به سرعت از طریق پوست کودک جذب خواهند شد.
2- از ضدآفتابی با spfبالای 50 استفاده نکنید
ضد آفتاب با یک عامل محافظت کننده در برابر آفتاب ( spf) حداقل 15 را انتخاب کنید . ضد آفتاب هایی با spf بالای 50 حس غلطی از محافظت در برابرآفتاب می دهند.
3- به دنبال محافظی از انواع طیف های گسترده باشید
به دنبال کرم های ضدآفتاب همچنین به دنبال آن هایی باشید که از قدرت سوزش اشعه فرابنفش و ماورابنفش خورشید جلوگیری می کنند.
4- امتحان کردن و زمان استفاده از کرم ضد آفتاب برروی نوزادان
همیشه قبل از استفاده از ضد آفتاب و سایر کرم های دیگر ابتدا مقداری کوچک از آنرا برروی قسمتی از پوست نوزاد امتحان کنید تا از عدم حساسیت او مطمئن شوید.حداقل 30 دقیقه قبل از قرارگیری در معرض آفتاب از ضدآفتاب استفاده کنید و حداقل هر 2 ساعت یکبار در صورت بیرون بودن آن را تمدید کنید.
5- مقاوم به آب
در صورتی که نوزاد شیرخوار شما نمی تواند به داخل آب برود پس به احتمال زیاد عرق نیز نمی کند دراین شرایط به ضد آفتاب مقاوم در برابر آب احتیاج ندارید اما چنان چه کودک رشد کرد و به دویدن و آب بازی مشغول شد دنبال ضد آفتابی حاوی موم زنبورعسل یا روغن هایی چون شی باتر یا روغن آفتاب گردان باشید تا مقاومت طبیعی در برابر آب داشته باشد.
از وجود چه موادی در ضد آفتاب باید دوری کرد ؟
مواد شیمیایی موجود در ضد افتاب ها مانند آووبنزون، اکسی بنزن، اکتوسیللن واگزوسول نشان داده است که در کودکان و بزرگسالان از طریق جذب پوست به داخل خون نیز نفوذ و می توانند هورمون هارا مختل کنند. این امر در نوزادان حساس تر بوده زیرا پوست لطیف آن ها سریعا مواد را به خود جذب می کند. محتوی دیگری که باعث ایجاد جوش و سوزش می شود مشتقات پی.ای.بی.ای می باشد که باید از آن نیز دوری کرد.همچنین باید از اسپری کردن ضدآفتاب خودداری کنید زیرا علاوه بر آن که پوشش مناسبی در برابر آفتاب ندارند بلکه خطر استنشاق را سبب می شوند که ممکن است باعث مشکلات ریوی شود. و در آخر پس از استفاده از ضد آفتاب طبیعی وشیمیایی دستان خود را بشویید زیرا هرعاملی می تواند سبب جذب پوست شود.
قبل از استفاده ضد آفتاب برای کودکان
ما به خورشید نیاز داریم و اشعه ماورا بنفش آن برای تولید ویتامین دی ضروری است و نبود آن می تواند بر خلق و خو ، استخوان ها، سیستم ایمنی بدن و هورمون های ما اثر بگذارد . با استفاده از ضدآفتاب پرتوهای اشعه ماورابنفش مسدود شده و اجتناب بیش از حد خطر کمبود ویتامین دی را افزایش می دهند که نوزادان به خصوص مستعد آن هستند . لازم است با پزشک کودک در مورد مکمل رژیم غذایی او با ویتامین دی صحبت کنید.پوست ملانین تولید می کند و ملانین رنگدانه ای است که از اشعه ماورابنفش محافظت می کند اما پوست لطیف کودک مقدار کمتری ملانین نسبت به یک بزرگسال تولید می کند وهمین امر سبب مستعد شدن او به آفتاب سوختگی خواهد بود. حتی افرادی که ملانین بیشتری نیز تولید می کنند در برابرسوزش این اشعه قرار دارند اما با شدت کم تر.آفتاب سوختگی مکرر وقرارگیری در معرض نور زیاد خورشید در دوران کودکی به شدت با ملانوما که نوعی سرطان کشنده پوست محسوب می شود ارتباط دارد، بنابراین محافظت از پوست نوزاد و کودک در برابرآفتاب سوختگی بسیار مهم است.
بهترین راه های حفاظت از پوست کودک
- کودک را با لباس بپوشانید از کلاه، پیراهن و شلوار آستین بلند نازک استفاده کنید. همچنین می توان از عینک آفتابی نیز استفاده کرد. بهتر است به دنبال لباس هایی با فاکتور محافظ فرابنفش باشید.
- بهتراست زمان خروج از منزل وفعالیت کودک هنگام غروب آفتاب، اوایل صبح و اواخر بعدازظهر باشد.
- البته که مهم است از فضای سایه برای تردد استفاده کنید.
در هر فصل و هر روز از پوست نوزاد محافظت کنید
استفاده از ضد آفتاب و سایر روش های محافظتی در فصل تابستان منطقی است اما در زمستان نیز باید این اصول حفاظتی را در نظر گرفت به خصوص اگر کودک در سطوح بازتابی مانند برف، شن و یخ بازی می کند. تابش اشعه ماورابنفش در تمام ساعات روز ثابت است و می تواند به ابر ها و شیشه ها نیز نفوذ کند بنابراین مراقب باشید که از پوست کودک در هر روزی از سال؛ بارانی یا آفتابی محافظت کنید.
هنگامی که کودک آفتاب زده می شود
آفتاب سوختگی برای کودک بد است. حتی اگر پوست او کمی صورتی نیز بنظر رسید سریعا از آفتاب دوری کنید. ناراحتی ناشی از آفتاب سوختگی می تواند ساعت ها طول بکشد و یا حتی در روزهایی قرمز، داغ، خارش دار و تاول زده شود. اگر این اتفاقات بدتر شد و یا پوست کودک صورتی شد از کمپرس خنک، حمام خنک و یا استفاده از ژل آلوئه ورا برای کمک به تسکین و ترمیم پوست استفاده کنید. برای سوختگی ها یا علائم آفتاب سوختگی شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
عوارض گرمای بیش از حد
از آن جایی که پوست کودک کاملا رشد نکرده است تنظیم دمای بدن آن ها دشوار است که این امر می تواند سبب از دست دادن گرمای بیش از حد بدن شود و آن ها را درمعرض خطر گرما زدگی قرار دهد ؛ بنابراین از پوشش مناسب کودک مطمئن شوید و اجازه ندهید بدن او بیش از حد گرم شود. سعی کنید کودک را هیدراته نگه دارید حال چه با نوشیدن شیر باشد چه آب. درصورت مشاهده هریک از علائم مربوط به گرمازدگی کودک لازم است به پزشک معالج مراجعه کنید.
علائم گرما زدگی کودک
- درجه حرارت بالا
- پوست براق وخشک
- ضعف
- سرگیجه
- تهوع
- تنفس سریع و تپش قلب
- از دست دادن تمرکز و آگاهی
- عدم تعریق
- تشنج
با این توصیه ها از آفتاب و لذت خروج از منزل نترسید. با کودک خود زیر آفتاب بازی کنید.از لباس هایی نازک و ضد آفتابی مبتنی بر مواد طبیعی و معدنی استفاده کنید.برای خنک نگه داشتن زیر سایه و هیدراته ماندن نیز اقدام کنید.
هشدار : ضد آفتاب بزرگ سالان برای کودکان استفاده نشود!
مهم ترین ترکیبات یک ضدآفتاب فیلتر های موجود در آن است که در ضدآفتاب کودکان برخی از این فیلتر ها نباید وجود داشته باشد. پوست کودکان نازک تر از پوست بزرگ سالان است و جذب ترکیبات شیمیایی ضدآفتاب ها در پوست کودکان بیشتر است، از طرفی بدن کودکان نمی تواند به اندازه بزرگ سالان این ترکیبات را دفع کند. برخی فیلتر های ضدآفتاب ها مانند اکتینوکسات، اکتوکریلن و عطر ها می تواند حتی در بزرگ سالان با پوست حساس، موجب بروز حساسیت شود. پس بهتر است برای سلامت کودکان از ضدآفتاب های فاقد این ترکیبات استفاده شود تا احتمال بروز آلرژی کمتر باشد.
نکته: حتماً پیش از آن که از یک کرم ضدآفتاب جدید به تمام بدن کودک بزنید، روی بخش کوچکی از پوست دستش امتحان کنید و اگر پس از ۲۴ ساعت نشانه قرمزی و التهاب دیده نشد از آن استفاده کنید.
انتخاب زمان مناسب برای استفاده از ضد آفتاب
همیشه مهم است که قبل از استفاده از ضد آفتاب و سایر کرم ها مقدار کمی از آن را روی بخشی از پوست کودک امتحان کنید تا از حساسیت آن اطمینان حاصل کنید.حداقل 30 دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب از ضد آفتاب استفاده کنید و اگر بیرون است حداقل 2 ساعت یکبار آن را تمدید کنید.