با ورود به فصول سرد سال و سرد و خشک شدن هوا بسیاری از افراد عادت دارند که هوای محیطی که در آن قرار دارند را مرطوب نمایند تا از سینوزیت و خشکی پوست و مخاط در امان بمانند. برخی این کار را با کمک دستگاه بخور انجام می دهند، اما غافل از آنکه راه های ساده تری هم برای مرطوب نگه داشتن هوای منزل و یا آن محیط وجود دارد که این مطلب قصد دارد امروز آن ها را برای شما شرح دهد.
فواید و مضرات مرطوب کردن هوای منزل
معمولاً برای جلوگیری از خشکی هوا که ممکن است سبب تحریک دستگاه تنفسی و پوست شود، رطوبت هوای منزل را افزایش می دهیم. مرطوب ساختن هوای منزل از خشکی پوست، مخاط بینی و گلو و لب های پیشگیری می کند. بعضی افراد نیز برای کاهش علائم سینوزیت، سرماخوردگی و آنفولانزا از آن استفاده می کنند.
اما مرطوب ساختن بیش از حد هوا نیز ممکن است مشکلات تنفسی ایجاد کنند، بنابراین استفاده صحیح از آن بسیار مهم است.
معمولاً بهتر است میزان رطوبت منزل از ۵۰ درصد بیشتر نشود.
رطوبت بیش از حدِ هوا سبب افزایش قارچ، کپک، باکتری های مضر و موجودات ذره بینی شود. با یک رطوبت سنج می توان میزان رطوبت هوای منزل را تعیین کرد.
بهتر است رطوبت بین ۳۰ تا ۵۰ درصد باشد. کنترل رطوبت هوا برای کسانی که آلرژی یا اسم دارند بسیار مهم است.
راهکارهای آسان برای مرطوب کردن هوای منزل
- اولین چیزی که در خانه شما ایجاد رطوبت می کند، گیاهان سبز آپارتمانی هستند؛ در زمستان تعداد گیاهان بیشتری در خانه خود نگهداری کنید، گیاهان در طول روز تعرق دارند و می توانند رطوبت فضای شمارا بیشتر کنند. استفاده از گلدانی پر از گل در شیشه ای از آب و قرار دادن آن پشت پنجره نیز می تواند فضای شمارا رطوبت رسانی کند، چراکه آب داخل گلدان تبخیر شده و در فضای شما پخش می شود، به این شکل هم از رطوبت گیاه استفاده کرده اید و هم از زیبایی آن در دکوراسیون بی بهره نمانده اید.
- در زمستان به جای اینکه از دستگاه چای ساز و کتری برقی استفاده کنید، بهتر است کتری ساده ای بر روی شعله قرار دهید و اجازه دهید آب به آرامی جوش بیاید و بخار کتری داخل فضای شما بپیچد.
- پس از دوش گرفتن درب حمام را باز بگذارید تا بخارآب به فضاهای دیگر نیز برسد؛ با این روش هم بخارآب را بهینه مصرف کرده اید و هم به کاهش رشد باکتری در حمام کمک کرده اید!
- در زمستان همواره ظرف آبی کوچک بر روی بخاری و یا رادیاتور قرار دهید تا آب آن کم کم تبخیر شده و در هوای شما آزاد شود.
سایر راه کارها برای ایجاد رطوبت در خانه
شما می توانید با استفاده از دستگاه های مرطوب کننده هوا به سرعت و به آسانی میزان رطوبت هوای منزل خود را تنظیم و تولید بخار کنید. اما استفاده از این نوع دستگاه ها قطعاً ملزم به استفاده بیشتر از حامل های انرژی و برق است. خشک شدن هوای منزل باعث بروز آلودگی در منزل شما می شود. بنابراین اگر نمی خواهید از دستگاه بخور سرد یا مرطوب کننده هوا برای ایجاد رطوبت در خانه استفاده کنید، این روش ها را به کار ببندید.
استفاده از رخت آویز در منزل راهکاری برای ایجاد رطوبت در خانه
- زمانی که لباس ها در حال خشک شدن هستند، رطوبتی را از خود آزاد می کنند که این رطوبت باعث جلوگیری از خشک شدن هوای منزل می شود.
- در فصل های سرد و خشک توصیه می شود، لباس های خود را با استفاده از رخت آویز و با گرمای موجود در منزل خود خشک کنید.
- استفاده از این روش برای خشک کردن لباس ممکن است به زمان طولانی تری نیاز داشته باشد، اما شما می توانید به راحتی و بدون هزینه اضافی از فواید هوای مرطوب در خانه خود استفاده کنید.
درب حمام را هنگام دوش گرفتن باز بگذارید!
طبیعتا در فصل های سرد و خشک اغلب افراد دوش آب گرم را ترجیح می دهند.
- هنگامی که شما دوش آّب گرم می گیرید، بخار در فضای حمام پخش می شود. بهتر است با گشودن درب حمام هنگام دوش گرفتن، اجازه دهید هوای منزل از بخار آب گرم موجود در حمام استفاده کرده و مرطوب شود.
- به افرادی که در حمام خود وان دارند یا عادت به استفاده از وان در حمام دارند توصیه می شود آب گرم موجود در وان را در پایان دوش گرفتن تخلیه نکنند و اجازه دهند این آب سرد شود. زیرا آب گرم نیاز دارد بخار گرم خود متصاعد کند تا تبدیل به آب سرد شود و انجام این عمل بهانه بسیار خوبی برای ایجاد رطوبت در خانه است.
- حتی پس ازدوش گرفتن درب حمام خود را باز بگذارید تا بخارهای موجود در حمام به اتاق شما منتقل شود و هوای مرطوب در خانه ایجاد کند.
استفاده از اجاق گاز جهت پخت و پز برای ایجاد رطوبت در خانه
- توصیه می شود زمانی که به فصل های خشک و سرد نزدیک می شویم، استفاده از چای ساز، قهوه ساز، سولاردوم و کتری برقی را برای خود و خانواده ممنوع کنید.
- استفاده از اجاق گاز برای پخت و پز و گرم کردن مواد غذایی یا نوشیدنی باعث ایجاد بخار و رطوبت کافی در منزل شما می شود.
- یکی از مزایای مرطوب کنندگی به واسطه استفاده از اجاق گاز، تنفس راحت است. رطوبت و بخار تولید شده توسط گرم کردن و پخت و پز روی اجاق گاز باعث کاهش استفاده از دستگاه بخور می شود.
یک ظرف حاوی آب را روی بخاری یا شوفاژ قرار دهید!
- مؤثرترین و بهترین روش برای ایجاد رطوبت در خانه قرار دادن یک ظرف سرامیکی یا فلزی حاوی آب روی رادیاتور، بخاری یا شوفاژ خانه است.
- ممکن است زمانی که این عمل را انجام می دهید از سرعت تبخیر آب متحیر شوید.
- توصیه می شود در صورت استفاده از بخاری، از هر نوع (برقی یا گازی)، از ظروف کاملاً فلزی استفاده کنید؛ زیرا ممکن است ظروف سرامیکی در اثر مداومت در گرما دیدن بشکنند و زحمات شما بی ثمر بماند.
قرار دادن گلدان های حاوی آب پشت پنجره در معرض نور آفتاب
- یک گلدان حاوی آب به همراه یک شاخه گل و یا برگ را در پشت پنجره یا نورگیر خود در معرض آفتاب قرار دهید.
- نور خورشید باعث می شود آب موجود در گلدان به آهستگی تبخیر شده و باعث ایجاد رطوبت در خانه شما می شود.
گیاهان خانگی را فراموش نکنید!
- به طور طبیعی همه گیاهان خانگی دارای تعرق هستند و این امر باعث می شود رطوبت از سطح برگ یا گل آن ها تبخیر شود و هوای مرطوب در خانه جریان پیدا کند.
- همچنین نگهداری گیاهان خانگی باعث جلوگیری از آلودگی منزل و تولید اکسیژن کافی نیز می شود.
- البته فراموش نکنید گیاهان شما باید به اندازه کافی آب دریافت کرده باشند تا برای شما تولید رطوبت کنند وگرنه نبرد بسیار شدیدی بین شما و گیاهان خانگی برای جذب رطوبت اتفاق می افتد.
- گیاهان خانگی می توانند به راحتی هوای خانه شما را تصفیه کنند. این نوع گیاهان یک عامل بسیار مهم برای کاهش گاز ازن موجود در هوا هستند. جالب است بدانید گاز ازن یکی از موثرترین دلایل آلودگی هوا است؛ که شما با نگهداری گیاهان آپارتمانی می توانید از خطرات ناشی از آن در امان بمانید.
- توصیه می شود برای هر ۱۰ متر مربع یک گیاه آپارتمانی را در نظر بگیرید و با ایجاد هوای مرطوب در خانه سلامتی خود را در برابر گلو درد، سر درد و خستگی تضمین کرده باشید.
استفاده از دستگاه های رطوبت ساز برای ایجاد رطوبت در خانه
- درفصل های سرد و خشک مثل زمستان، استفاده مداوم از لوازم گرمایشی همچون بخاری یا شومینه, باعث از بین رفتن رطوبت هوا می شوند.
- مرطوب نبودن یا خشک بودن هوا باعث کشیدگی، خارش و خشکی پوست می شود.
- خارش پوست یکی از رایج ترین مشکلات نبود رطوبت در هوا است، که اگر ادامه دار باشد، ممکن است به اگزمای پوستی تبدیل شود.
- همچنین افرادی که دارای پوست خشک هستند، در نبود رطوبت، پوست های آنان دچار ترک و گاهی خون ریزی می شود.
- استفاده از دستگاه های رطوبت ساز برای افرادی که دارای سینوزیت هستند، بسیار مفید است، زیرا اجازه نمی دهد مژه های سینوس از کار بیفتد.
- درصورتی که مژه های سینوس از کار بیفتد دیگر امکان تخلیه سینوس وجود ندارد و به همین دلیل موجب بروز سینوزیت می شود.
- همچنین هوای خشک باعث ایجاد خشکی حتی در ناحیه چشم نیز می شود که با استفاده از دستگاه بخور می توانید از خشکی چشم های خود جلوگیری کنید.
دستگاه های مرطوب کننده هوا دو نوع هستند:
- دستگاه بخور گرم
- دستگاه بخور سرد
- دستگاه بخور یکی از روش های ایجاد رطوبت در خانه است. که این امر را به راحتی و به سرعت برای شما میسر می کند.
- حتی می توانید با استفاده از اسانس هوای مرطوب در خانه خود را خوش بوتر کنید.
- توصیه می شود در زمان سرماخوردگی، اگر از دستگاه بخور استفاده می کنید اسانس اکالیپتوس در آن ریخته تا راه های تنفسی شما را به خوبی باز کند
- . در فصل های سرد بهتر است از دستگاه بخور گرم استفاده کنید.
- نکته ای که در رابطه با دستگاه بخور باید به یاد داشته باشید این است که باید مخزن آن را از آب مقطر پر کنید. زیرا رسوباتی که در آب شیر وجود دارد باعث کاهش عمر دستگاه بخور شما می شود.
- به این نکته بسیار توجه کنید: افرادی که دارای آسم آلرژی یا مشکلات تنفسی هستند به هیچ وجه نباید مخزن دستگاه بخور خود را از آب شیر پر کنند. زیرا این امر باعث می شود املاح آب و میکروارگانیسم های موجود در آن به راحتی در فضا پخش شود.
- فیلترهای دستگاه بخور باید پس از هر ۴ بار استفاده تعویض شود.
- متأسفانه استفاده از دستگاه بخور باعث استفاده بسیار زیاد برق می شود، که ما توصیه می کنم جهت ایجاد رطوبت در خانه از روش های بدون دستگاه استفاده کنید.
فواید رطوبت هوا
- رطوبت هوا رابطه مستقیم با گرما دارد.
- هرچه گرما بیشتر باشد رطوبت هوا نیز افزایش پیدا می کند.
- رطوبت همان بخار آب موجود در هوا است.
- میزان رطوبت مطلوب هوا ۵۰ درصد است.
- بخار یا همان رطوبت با چشم انسان قابل دیدن نیست و بسیار شفاف است.
- اگر پوست اهمیت بسیار بالایی برای شما دارد، بهتر است بدانید هوای مرطوب در خانه باعث جلوگیری از خشکی پوست می شود.
از جمله فواید هوای مرطوب در خانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از خشکی پوست
- جلوگیری از سر درد
- جلوگیری از گلو درد
- کاهش الکتریسیته ساکن بدن
- جلوگیری ازخشکی لب
- جلوگیری از ترک های پوستی
- جلوگیری از سرماخوردگی شدید
- کاهش ابتلا به آنفولانزا
- جلوگیری از خشکی چشم ها
- جلوگیری از سرفه های شدید
- جلوگیری از تشدید سینوزیت
- کاهش سر دردهای سینوسی
- جلوگیری از خارش پوست
- جلوگیری از عفونت های مجاری تنفسی
- جلوگیری از گرفتگی بینی
- کاهش خر و پف
- کاهش علائم آسم و آلرژی
- جلوگیری از خشکی ریه ها
- محافظ رطوبت پوست و مو