پسوریازیس نوعی بیماری پوستی است که منجر به پیدایش قرمزی پوست همراه با لکه ها و پوسته پوسته شدن می شود. بسیاری از زنانی که از این بیماری رنج می برند، فکر می کنند که آیا پسوریازیس بر بارداری آن ها تأثیر می گذارد یا خیر.از آن جا که پزشکان هیچ درمانی را برای آن در دوران بارداری توصیه نمی کنند درک دقیق این که پس چه کاری باید انجام شود دشوار می شود. بدین منظور مطالعه این قسمت به شما کمک خواهد کرد تا همه چیز در مورد پسوریازیس و ارتباط آن با بارداری را کشف کنید.
پیسی یا پسوریازیس چیست؟
پیسی یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد لکه های غیر طبیعی، قرمزی و پوسته پوسته شدن پوست می شود که ممکن است با التهاب و خارش همراه باشد. این بیماری نوعی خود ایمنی خودکار است، یعنی بیماری ای که به دلیل پاسخ غیرطبیعی سیستم ایمنی بدن هنگام فعال شدن توسط آنتی ژن ها ایجاد می شود.لکه های مرتبط با پسوریازیس بسته به شدت بیماری از اندازه های کوچک تا بزرگ به حدی که کل بدن را پوشش می دهند متغیر هستند. برخی از قسمت هایی که به این بیماری مبتلا می شوند شامل پوست، پوست سر، آرنج و زانو می شوند.به طور کلی پسوریازیس به عنوان یک بیماری طولانی مدت در نظر گرفته می شود که از نظر ماهیت مسری نمی باشد. اگرچه پسوریازیس غیرقابل درمان است اما راهکارهایی یافت شده است که به کاهش شدت ناهنجاری آن کمک می کند.
علائم پیسی
علائم اساسی پسوریازیس بر اساس شدت بیماری متفاوت است اما با این حال، برخی از علائم شایع که ممکن است فرد متوجه آن ها شود، عبارتند از:
- خشکی:پوست خشک و ترک خورده که با یک خراش کوچک به راحتی خونریزی می کند.
- لکه های ملتهب و قرمز روی پوست
- لکه های قرمز پوشیده شده با پوسته های ضخیم و نقره ای
- ناخن های غیر طبیعی، ضخیم یا فرو رفته
- احساس سوزش در لکه های قرمز پوستی
- خارش طولانی مدت پوست
- مفاصل سفت، متورم و دردناک
تاثیرات پیسی
بیماری پیسی در بارداری تأثیری ندارد؛ حتی در دوران بارداری برای بعضی از مادران باردار این بیماری بهبود پیدا می کند، اما بهتر است قبل از بارداری، مادر باردار تحت نظر متخصص زنان و پوست باشد. بیماری پسوریازیس نوعی بیماری ژنتیکی است که بر اثر فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی ایجاد می شود و در ناحیه های مختلف بدن از جمله آرنج، زانو، ناخن، پوست و… تأثیر می گذارد.
پسوریازیس چگونه بر بارداری تأثیر می گذارد؟
همان طور که گفته شد پسوریازیس بر بارداری زنان تأثیر نمی گذارد و بیشترین نگرانی در این دوران داروهایی ست که برای درمان پسوریازیس استفاده می شود. البته بعضی از داروها در درمان بیماری پسوریازیس کاملا بی خطر بوده و مشکلی برای مادر باردار و جنین نخواهند داشت، اما داروهای دیگری هستند که منجر به سقط جنین و ایجاد نقایص در رشد طبیعی نوزاد می شوند. چنین داروهایی باید حتما تحت نظر پزشک مصرف گردد. مادران بارداری که دچار بیماری پسوریازیس هستند اغلب نوزادانی با وزن کم به دنیا می آورند.
بارداری چگونه بر پسوریازیس تأثیر می گذارد؟
بیماری پسوریازیس تأثیرات مختلفی بر مادران باردار خواهد داشت. ۶۰ درصد مادران باردار معتقدند که بیماری پسوریازیس در دوران بارداری بعد از ۹ ماه بهبود پیدا می کند؛ زیرا در این دوران هورمون پروژسترونی که ترشح می شود از فعالیت بیش از اندازه سیتم ایمنی جلوگیری می کند. بیماری پسوریازیس در دوران بارداری برای ۱۰ تا ۲۰ درصد افراد وخیم تر می شود و اگر بیماری مادران باردار در این دوران وخیم تر شد، باید زیر نظر پزشک متخصص خود باشند تا بیماری آنها مشکلی در بارداری ایجاد نکند.
چگونه می توان پسوریازیس ( پیسی ) را در دوران بارداری درمان کرد؟
در دوران بارداری درمان پسوریازیس دشوار به نظر می رسد بخصوص هنگام مراجعه به متخصص زنان و زایمان و معاینات بدنی که ممکن است سبب خجالت فرد شود. به طور کلی توصیه می شود در هنگام بارداری هیچ دارویی مرتبط با پسوریازیس را مصرف نکنید اما اگر مایل به درمان این بیماری نادر هستید می توانید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- طبق توصیه پزشک از یک مرطوب کننده یا نرم کننده استفاده کنید:همچنین می توانید از وازلین نیز استفاده کنید تا نه تنها به تسکین پوست کمک کند بلکه در مرطوب شدن پوست خشک نیز موثر واقع خواهد شد.
- همچنین ممکن است پزشک یک استروئید موضعی یعنی کرمی مخصوص کاهش التهابات پوستی را تجویز کند اما باید توجه داشت که در صورت بارداری هنگام استفاده از آن در نزدیکی ناحیه پستان باید بسیار مراقب باشید. این امر به این دلیل است که استفاده از این استروئیدهای موضعی ممکن است منجر به اختلاط آن با شیر مادر شود که هرگز وضعیت ایده آلی نخواهد بود.
- در موارد نادری ممکن است خانم های باردار از نوع شدید پسوریازیس رنج ببرند و پمادهای موضعی مفید واقع نشوند، در چنین مواردی پزشک دستگاه باند باریک UVB را تجویز می کند که فوتو درمانی با اشعه ماوراء بنفش نور B را انجام می دهد.
- و یا بسته به این که شرایط چقدر شدید باشد، پزشک باند پهن UVB، یعنی درمان با نور ماوراء بنفش نور B را نیز انجام خواهد داد.
کدام روش های درمان پسوریازیس می توانند به کودک آسیب برسانند؟
به طور کلی، ارجح است که در دوران بارداری هر نوع داروی پسوریازیس را که مصرف آن ضروری نیست، قطع کنید. بعضی از درمان های پسوریازیس ممکن است موجب نواقص مادرزادی شوند. درمان هایی برای پسوریازیس که در دوران بارداری یا شیردهی توصیه نمی شوند شامل موارد زیر هستند:
- رتینوئیدهای خوراکی: مانند آسیترتین
- کورتیکواستروئیدهای خوراکی: مانند پردنیزولون
- متوترکسات: دارویی که هم به صورت خوراکی و هم به صورت تزریق عضلانی استفاده می شود.
- تازاروتن: یک درمان موضعی برای پسوریازیس
- پسورالن به همراه پرتو درمانی فرابنفش نوع آ (PUVA): مصرف هم زمان داروی پسورالن به همراه نور درمانی برای پسوریازیس استفاده می شود.
پسوریازیس در دوران شیردهی
بعد از زایمان شدت این بیماری در بعضی از مادران بیشتر می شود که در این زمان نباید داروهایی از جمله رتینوئیدهای خوراکی، متوترکسات (Trexall) و داروهای بیولوژیک و… که در دوران بارداری ایمن نبوده و منع شده اند، استفاده شود. تا زمانی که کودک از شیر مادر تغذیه می کند، مادر باید از نرم کننده ها، مرطوب کننده ها و استروئیدهای موضعی استفاده کند.در دوران بارداری و شیردهی بهترین روش برای درمان بیماری پسوریازیس درمان های موضعی است. در هنگام شیردهی توصیه می شود که نوک سینه ها از داروی موضعی استفاده نشود و قبل از شیردهی کاملا دارو از آن ناحیه پاک شود.
مادران بارداری که قصد دارند نوزادشان از شیر مادر تغذیه کند، اما نوک سینه آنها به دلیل بیماری پسوریازیس زخم است باید به کمک ماما از روش های مختلف برای شیردهی استفاده کنند و همچنین و با پزشک خود مشورت کنند تا بهترین روش برای شیردهی نوزاد انتخاب شود و در هنگام شیردهی نباید از داروهای موضعی استفاده کنند.
درمان پسوریازیس در دوران شیردهی
برخی از درمان های پسوریازیس با در نظر گرفتن برخی از هشدار ها، می توانند در دوران شیردهی نیز ایمن باشند:
- کورتیکواستروئیدهای موضعی ضعیف و مرطوب کننده ها ایمن ترین درمان های پسوریازیس در دوران شیردهی هستند. اگر شما در سینه خود دچار پسوریازیس هستند، بلافاصله قبل از شیردهی از کورتیکواستروئیدهای موضعی استفاده نکنید. این داروها را بعد از این که کودک شما تغذیه را متوقف کرد، مصرف کنید و آن را قبل از نوبت شیردهی بعدی کودک تمیز کنید.
- کورتیکواستروئیدهای خوراکی نیز ایمن هستند. اگر داروهای موضعی پسوریازیس برای شما موثر واقع نشد، کورتیواستروئیدهای خوراکی نیز می توانند مورد استفاده قرار گیرند؛ زیرا این داروها به مقدار کمی وارد شیر مادر می شوند. از مصرف این داروها به مدت چهار ساعت قبل از شیردهی به نوزاد، اطمینان حاصل کنید. در این مورد باید با متخصص پوست خود مشورت نمایید.
اگر شما باردار یا شیرده هستید، در مورد فواید و خطرات گزینه های درمانی پسوریازیس با متخصص پوست مشورت کنید. علاوه بر درمان دارویی پسوریازیس، شما می توانید با استفاده از برخی اقدامات مراقبت از خود به کنترل علائم پسوریازیس کمک کنید. از مرطوب کننده ها به طور روزانه اسفتاده کنید، از یک پاک کننده پوست ملایم استفاده کنید، استرس را کاهش دهید و از هر عاملی که موجب تشدید پسوریازیس در شما می شود دوری کنید.
انتقال بیماری پسوریازیس به فرزند
همان طور که گفته شد عامل اصلی ایجاد بیماری پسوریازیس ارثی است؛ اما این به این معنی نیست که نوزاد حتما به بیماری پسوریازیس مبتلا می شود. اگر پدر و مادر هر دو این بیماری را داشته باشند به احتمال ۵۰ درصد نوزاد به بیماری مبتلا می شود و اگر یکی از والدین این بیماری را داشته باشند، احتمالا ۱۰ درصد نوزادان به این بیماری مبتلا می شوند.
نکاتی برای تسکین پسوریازیس ( پیسی ) در منزل
چنان چه باردار هستید و از پسوریازیس رنج می برید، توصیه می شود با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت تایید او از داروهای خانگی ساده برای تسکین پوست قرمز و پوسته پوسته خود استفاده کنید:
- بدن خود را مرطوب نگه دارید. این ساده ترین راه حل برای درمان خشکی و خارش پوست است. همچنین می توانید از یک متخصص پوست درخواست کنید تا یک مرطوب کننده متناسب با شرایط شما را توصیه کند.
- فعالیت بیش از حد انجام ندهید زیرا تجمع عرق در اطراف ناحیه پسوریازیس می تواند منجر به تحریک و خارش بیشتر شود.
- از دوش آب گرم خودداری کنید زیرا آب گرم می تواند شرایط را بدتر کند.
- استفاده موضعی از ژل آلوئه ورا حداقل 2-3 باردر روز بر قسمت های آسیب دیده به کاهش لکه های قرمز کمک می کند.