ساعدنیوز
ساعدنیوز

رازهای جزیره ایستر؛ جنگل‌های گمشده و غول‌های سنگی

  جمعه، 15 تیر 1403 ID  کد خبر 395727
رازهای جزیره ایستر؛ جنگل‌های گمشده و غول‌های سنگی
ساعدنیوز: جزیره راپا نوئی، دورافتاده‌ترین خشکی مسکونی روی زمین، به خاطر مجسمه‌های عظیم موآی خود معروف شده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعدنیوز به نقل از فرادید، راپا نوئی (Rapa Nui) که به نام جزیره ایستر نیز شناخته می‌شود (نامی که اروپایی‌ها به آن داده‌اند) در جنوب شرقی اقیانوس آرام قرار دارد و به خاطر حدود 1000 مجسمه موآی با چهره انسان خود مشهور شده است.

ابعاد این جزیره حدود 22 در 11 کیلومتر است و می‌گویند می‌توان آن را با پای پیاده در یک روز طی کرد. این جزیره آتشفشانی، دورافتاده‌ترین خشکی مسکونی روی زمین است. نزدیکترین سرزمین مسکونی به آن، جزایر پیتکِرن در 1900 کیلومتری غرب آن و شیلی، نزدیکترین کشور آمریکای جنوبی، در 3700 کیلومتری شرق آن است.

مجسمه‌های معروف این جزیره، 12 متر ارتفاع و 75 تن وزن دارند. روی برخی از آن‌ها با «پوکائو»، یک سنگ قرمز نرم به شکل کلاه تزئین شده است. این مجسمه‌ها دارای نیم‌تنه‌هایی هم هستند که زیر سر مجسمه‌ها دفن شده‌اند.

دانشمندان هنوز در حال یافتن موآی‌های جدید هستند، از جمله موآیی که اندکی کوچک‌تر از سایر موآی‌هایی بود که محققان سال 2023 در بستر یک دریاچه خشک‌شده کشف کردند.

چه زمانی راپا نویی سکونتگاه شد؟

تاریخ‌گذاری رادیوکربنی غذای نشاسته‌ای روی تیغه‌های آبسیدین نشان داده که انسان‌ها دست‌کم سال 1000 پس از میلاد در راپا نوئی ساکن شدند، دوره‌ای که در آن پولینزیایی‌ها به شرق اقیانوس آرام و شاید به آمریکای جنوبی سفر کردند. برای مثال، یک مطالعه ژنتیکی در سال 2020 نشان داد پولینزیایی‌ها و بومیان آمریکایی در منطقه کلمبیای کنونی در حدود سال 1200 پس از میلاد با هم جفت شدند، اگرچه روشن نیست این اتفاق کجا افتاده است. این امکان وجود دارد که پلینزی‌ها به کلمبیا سفر کرده و با مردم محلی جفت شده و سپس فرزندان آن‌ها به پلینزی بازگشته باشند یا شاید افرادی از کلمبیا به پلینزی سفر کرده‌اند.

در مورد زمان سکونت اولیه در راپا نوئی، طبق افسانه‌ها، رئیسی به نام هوتو ماتوآ که از گروهی از کاوشگران درباره راپا نوئی مطلع شده بود، گروه کوچکی از افراد را که شاید بیش از 100 نفر نبودند، به سمت این جزیره هدایت کرد.

زادگاه آن‌ها همچنان معما باقی مانده، ممکن است زادگاه آن‌ها جزایر مارکزاس باشد که در 3700 کیلومتری شمال غربی راپا نوئی است. پیشنهاد دیگر راروتونگا است که 5200 کیلومتری جنوب غربی جزیره است. در هر صورت، این سفر یک سفر دشوار بوده و شاید مستلزم مقاومت در برابر بادها بوده است.

مجسمه‌های غول‌پیکر موآی در آهو تونگاریکی در راپا نوئی

یک محیط جنگل‌زدایی‌شده

وقتی مردم برای نخستین بار به راپا نوئی آمدند، حدود 1000 سال پیش، این جزیره پر از درختان نخل، میان گیاهان دیگر، بود. در قرون بعدی راپا نوئی جنگل‌زدایی شد تا اینکه در قرن نوزدهم، مناظر آن کاملاً بایر شدند.

چگونگی وقوع این اتفاق محل بحث است. وقتی مردم به راپا نوئی رسیدند، با خودشان موش‌های پلینزی را (عمداً یا سهواً) به جزیره آوردند و موش موجودی است که به سرعت تولیدمثل می‌کند و پلینزی‌ها گاهی آن‌ها را مصرف می‌کردند. به این ترتیب، این گونه هیچ دشمن طبیعی در جزیره نداشته و شاید به همین دلیل نقش عمده‌ای در جنگل‌زدایی آن داشته است.

ادعای رایج مبنی بر قطع درختان نخل جزیره برای ایجاد وسایل برای جابجایی مجسمه‌های موآی احتمالا نادرست است. بر اساس داستان‌های باستانی، مجسمه‌ها از معادن تا محل نصب‌شان روی سکوهای سنگی (معروف به آهو) پیاده برده شدند و در واقع، تحقیقات نشان داده که دو تیم کوچک با استفاده از طناب می‌توانند مجسمه‌ها را به صورت عمودی حرکت دهند. تری هانت، استاد مردم‌شناسی دانشگاه هاوایی و کارل لیپو، استاد مردم‌شناسی در بینگهمتون، دانشگاه ایالتی نیویورک، به تازگی این موضوع را در یک ویدیوی یوتیوب اثبات کردند.

هانت و لیپو خاطرنشان کردند که جنگل‌زدایی جزیره شاید به بحران غذایی منجر نشده باشد. آن‌ها در کتاب خود با عنوان «مجسمه‌هایی که راه می‌رفتند: کشف رمز و راز جزیره ایستر» نوشته‌اند که صخره‌های فراوان جزیره امکان ساخت باغ‌های محافظت‌شده از سنگ را به نام «ماناوای» می‌دهد. این باغ‌های سنگی با مالچ‌کاری سنگی پشتیبانی می‌شدند، فرآیندی که در آن مواد معدنی سنگ‌ها خاک را بارور می‌کنند.

در یک مطالعه در سال 2024 که در مجله Science Advances منتشر شد، لیپو، هانت و همکاران دریافتند که جمعیت راپا نوئی هرگز افزایش سریع یا کاهش فاجعه‌بار نداشتند، چون پیش از ورود اروپایی‌ها، جمعیت آن‌ها هرگز از حدود 3900 نفر فراتر نرفت. تیم آن‌ها با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای مادون قرمز موج کوتاه و یادگیری ماشینی برای یافتن باغ‌های سنگی باستانی در جزیره، به این نتیجه رسیدند، چون مردم بومی از این باغ‌ها برای تقویت خاک با مواد مغذی استفاده می‌کردند. این تیم استدلال کرده که این باغ‌های صخره‌ای نمی‌توانستند بیش از 3900 نفر را پشتیبانی کنند، اما دانشمندان دیگر این روش‌ها را برای تعیین تعداد جمعیت، بیش از حد ساده خواندند.

به نظر می‌رسد مردم جزیره نه تنها برای ساختن و جابجایی مجسمه‌ها بلکه برای توسعه یک خط نوشتاری که امروزه به نام رونگورونگو شناخته می‌شود و محققان هنوز در تلاش برای رمزگشایی هستند، غذای کافی در اختیار داشتند. قدمت‌یابی رادیوکربن چهار لوح چوبی که این خط روی آن‌ها حک شده بود نشان داد چوب این لوح‌ها 200 سال پیش از رسیدن اروپاییان به راپا نوئی در دهه 1720 بریده شده است. این امکان وجود دارد که مردم بومی راپا نوئی این متن‌ها را روی چوب قدیمی حک کرده باشند، اما اگر آن‌ها را روی چوب تازه بریده‌شده حک می‌کردند، سیستم نوشتاری آن‌ها یکی از معدود سیستم‌های نوشتاری مستقلاً اختراع‌شده در جهان میشد.

کتیبه‌های رونگورونگو روی یک لوح چوبی

راز موآی

هانت و لیپو در کتابشان، شواهد بیشتری برای این ایده ارائه داده‌اند که مجسمه‌ها به صورت عمودی جابجا شدند. آن‌ها به وجود مسیرها یا «جاده‌هایی» اشاره می‌کنند که از محوطه‌های معدن به مکان‌های موآی در بخش‌های جنوب شرقی، شمال غربی و جنوب غربی جزیره منتهی می‌شوند.

«شواهد روی زمین نشان داد که جاده‌ها بخشی از یک شبکه کلی برنامه‌ریزی‌شده نیستند، بلکه بقایای مسیرهایی هستند که حمل‌کننده‌های موآی هنگام جابجایی مجسمه‌ها در سراسر چشم‌انداز طی می‌کردند.»

در حالی که این شواهد به توضیح چگونگی جابجایی مجسمه‌ها در جزیره کمک می‌کند، دلیل آن را روشن نمی‌کند. محققان نمی‌دانند دلایل ایجاد مجسمه‌ها چه بوده است، اما چندین ویژگی را برشمردند که سرنخ‌هایی ارائه می‌دهد.

مجسمه‌هایی را روی سکو می‌توان یافت که تقریباً کل ساحل جزیره را احاطه کردند. به‌طور قابل‌توجهی، با وجود موقعیت ساحلی‌شان، به نظر می‌رسد تک‌تک موآی‌ها رو به داخل و نه به دریا هستند و این نشان می‌دهد آن‌ها برای احترام به مردم یا خدایان واقع در خود راپا نوئی ساخته شدند.

به نظر می‌رسد ساخت مجسمه‌های موآی در زمان تماس اروپایی‌ها در سال 1722 متوقف شده است، زمانی که کاشفان هلندی روز عید پاک پا به آنجا گذاشتند. در طول قرن بعد، موآی‌ها یا به عمد از بین رفتند یا به دلیل غفلت، سقوط کردند. این که چرا ساخت و ساز رها شد هم روشن نیست، اما روشن است که بیماری پس از تماس مردم جزیره با اروپاییان بخاطر علاقه‌شان به کالاهای اروپایی، آن‌ها را بلازده کرد. کاشفان اولیه ثبت کردند که کلاه بین مردم جزیره محبوبیت خاصی داشت.

صرف نظر از اینکه موآی‌ها برای چه هدفی ساخته شدند و چرا ساخت آن‌ها متوقف شد، امروزه محبوبیت آن‌ها از همیشه بیشتر شده است. مجسمه‌های بسیاری دوباره ساخته شده‌اند و راپا نوئی اکنون بیش از 5000 نفر جمعیت دارد و هتل‌ها و امکانات آن از صنعت پررونق توریسم، پشتیبانی می‌کنند.

برچسب ها: تاریخ عجایب

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
پزشک رهبر معظم انقلاب: به رهبری توصیه کردیم که میوه بخورند اما ایشان بعد از پرسیدن قیمت میوه‌ها ارزانترین میوه را انتخاب کردند که همه مردم توان خرید آن را دارند+ویدئو (1172 نظر) خداداد عزیزی: 17 سالم بود آرزو داشتم چلوکباب بخورم؛ واقعا تو یخچالمون هیچی پیدا نمیشد؛ مادرم بخاطر بی پولی فوت کرد / مصاحبه تکان دهنده خداداد+ ویدئو (107 نظر) اقدام قابل تقدیر بازیکن تیم ملی؛ مهدی طارمی هزینه تحصیل دختر دانش آموزی که مدیر از مادرش درخواستی غیرمنتظره کرده بود را برعهده گرفت (100 نظر) الهام حمیدی: تا حالا بوتاکس نکردم؛ مخالف عمل زیبایی نیستم اما احساس می‌کنم برای من زوده+ ویدیو (98 نظر) محمود احمدی‌نژاد: مهران مدیری به من پیغام داد که من یه سریال ساختم و مجوز نمیدن پرسیدم و به من گفتند این داره دوره ریاست‌جمهوری تو رو نقد میکنه+ویدیو (84 نظر) واکنش تحسین برانگیز هادی چوپان به حمله اسرائیل: شهادت برای مادرمان ایران تسلیت ندارد تبریک دارد/ پرسنل غیور ارتش و نیروی انتظامی شهادت هم رزمتان مبارک! (62 نظر) خلاقیت خنده دار مادر شیرازی برای طراحی پرچم ایران روی قرمه سبزی حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس! (57 نظر) ترافیک چهره‌های سیاسی کشور در مراسم دامادیِ پسر علی لاریجانی؛ از قدردانی داماد از فرزند رهبر معظم انقلاب به خاطر حضور در مراسم تا چهره شاد علی مطهری به عنوان دایی داماد+عکس (59 نظر) ناصرالدین‌شاه: این شهر زن‌های بسیار خوشگل دارد /دخترهای مثل حوری را نگاه می‌کردم و افسوس‌ها می‌خوردم (53 نظر) پریوش نظریه: من به خاطر دخترم جدا شدم/ ما آدم هم نبودیم اصلا چیز شرم آوری نیست/ ترجیح دادم که بچم تو یه محیط آروم بزرگ بشه+فیلم (40 نظر) خلاقیت جذاب و هوشمندانه شهرداری در ایجاد دستگاهی برای گرم کردن دست شهروندان در زمستان+عکس/ ذهن پویا در خدمت به مردم👌 (37 نظر) علی دایی: اگر مطالباتم را از فدراسیون بگیرم برای اینکه ثابت کنم به این پول نظری ندارم یک یتیم‌خانه می‌سازم؛ زمانی که دانشجو بودم کارگری می‌کردم+عکس (36 نظر) نگاهی به کیک تولد محمود احمدی نژاد با خلاقیت بی نظیر اُوستا قنّاد در طراحی کیک با عکس آقای سیاستمدار و شمع تولد 61 سالگی/ مبارکاا باشه (35 نظر) اکبر عبدی: شاید 4،5 سال دیگه زنده باشم ولی اونقدر پول جمع کردم که خانواده‌ام نیاز مالی نخواهند داشت، من نیاز به پول کسی ندارم +ویدیو (32 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک میوه فروش بامرام شیرازی حماسه آفرید/ به ایشون باید گفت فرشته زمینی+عکس (31 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز پنجشنبه 10 آبان ماه 1403
10 روش عالی برای پرورش خلاقیت کودکان + بایدها و نبایدهای پرورش کودک با ذهن خلاق
فال حافظ با تفسیر امروز پنج شنبه 10 آبان 1403 + فیلم
آسان ترین روش برای طرز تهیه کباب تابه‌ای خانگی + نکات تکمیلی برای پخت کباب تابه‌ای مجلسی
فال ابجد روزانه پنجشنبه 10 آبان 1403
پربازدیدشدن ازدواج جنجالی یک مرد 43 ساله؛ یک مدرسه را به عقد خود درآورد!+عکس
متلک سنگین یک نماینده مجلس مشهور به سعید جلیلی بعد از قاف بودجه ای: "او نمی داند که بودجه را با کدام ج می نویسند!"
رامین رضائیان نقره داغ شد! موسیمانه با هیچ کس شوخی ندارد/ غیبت ستاره 100 میلیاردی استقلال مقابل تراکتور با تصمیم آقای سرمربی
10 درمان خانگی و بدون ضرر برای از بین بردن شپش موی سر؛ معضلی که در پاییز گریبان‌گیر والدین دارای فرزند مدرسه‌ای می‌شود
شبنم قلی خانی: کارت عروسی‌ را همسرم طراحی کرد در پایان هم نوشتیم خواهشمندیم از آوردن هرگونه دوربین خودداری کنید!
نظر رهبر معظم انقلاب درباره تصاویر پروفایل؛ آیا قرار دادن عکس زنان به عنوان تصویر پروفایل اشکال شرعی دارد؟
همه چیز درباره بی خوابی شبانه، علل و تکنیک­‌های درمان / درمان سریع بی خوابی با روش‌های خانگی
کشف شهر گمشده و «اهرام» پنهان در جنگل‌های مکزیک
راهنمای خرید بهترین شوینده پوست چرب / معرفی 4 محصول پرفروش و کاربردی برای شتشوی پوست چرب
انتخاب جنین های باهوش تر ممکن میشود!
منتخب روز   
انتخاب جنین های باهوش تر ممکن میشود! حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / جنگ واقعی بین عقرب زهری و تارانتولا پیشنهاد وسوسه‌انگیز دختر جوان، پسر دکوراتیو را راهی زندان کرد پایان گروگانگیری 4 روزه در نقطه صفر مرزی /گروگان 4 روز در اتاقک کامیون زندانی بود سکانس عاشقانه عاشق شدن قباد سر سفره عقد و بی قراری های فرهاد/ بی من چه شیرین می روی من دوستت دارم هنوز + فیلم 7 مورد از عجیب ترین واقعیت های زمان از ماموت ها گرفته تا اهرام مصر و ایستگاه های فضایی/باور کردنشون سخته! اعترافات دردناک زنی که همسرش را کشت: پدرم مرا به شوهرم فروخته بود پایان شوم دوستی اینستاگرامی/ آزیتا دختر 17 ساله 48 ساعت بیهوش بود تا اینکه معجزه رخ داد غمگین ترین و دردناک ترین سکانس فیلم عاشقانه شهرزاد/ مرگ جمشید خان در آغوش رفیق صمیمی اش با حسرت لبخند شهرزاد اشکال حک شده روی دیوار که نشان میدهند مصری‌های باستان شکل وسایل نقلیه آینده را پیش بینی کرده اند! رقابت عشقی دو پسر جوان رنگ خون گرفت پشت پرده شهر ممنوعه چین و رازهایی که در قلب پکن نهفته‌ است!