امروزه لیزر فرکشنال جای این نوع لیزر را گرفته و با متعدد کردن و کوچک کردن امواج لیزر باعث می شود تخریب بسیار کمتری بر روی پوست ایجاد شود و نیاز کوتاه مدت تر و کمتری به مراقبت پس از درمان دارد. لیزر فرکشنال یک نوع جدید از لیزرهایی است که در زیبایی و جوانسازی پوست مورد استفاده قرار می گیرد. لیزرهای قدیمی لایه بردارهای قوی بودند که به صورت عمیق سوختگی را بر روی پوست ایجاد می کردند و باید ماه ها زمان برای بهبودی با آن صورت می گرفت. با توجه به این که اخیراً جوانسازی پوست و درمان عارضه های پوستی بسیار شایع شده است روز به روز دستگاه های جدیدتر و مناسب تری برای این مورد تهیه و به بازار عرضه می شود.
مکانیسم اثر لیزر فرکشنال
مکانیسم اثر لیزر فرکشنال بدین صورت است که ستون هایی در حد میکرون و کوچک را از نور لیزر بر روی پوست می تاباند. از این رو اپیدرم سالم می ماند و به همین دلیل ترمیم پوست به سرعت صورت می گیرد. به طور کلی نور لیزر وارد بخش درم می شود که لایه ی میانی پوست است. به طور کلی لیزر یک ابزار ایجاد پرتو است که پرتوها را به صورت موازی و با طول موج های مشخص از خود ساطع و به محل مورد نظر می تاباند. این دستگاه جدید و استاندارد اشعه ی خود را بسیار بهینه تر و مناسب تر بر روی پوست می پراکند و عوارض آن نسبت به لیزرهای قدیمی بسیار کمتر است. پراکنش پرتو بر روی پوست به گونه ای صورت می گیرد که یک زخم سطحی ایجاد می شود و پس از درمان طی 3 تا 5 روز زخم از بین می رود و قرمزی آن نیز تا حداکثر دو هفته وجود دارد. در این لایه است که باید تغییرات ایجاد شود تا مشکلات پوستی بهبود پیدا کند؛ زیرا کلاژن در لایه ی درم قرار دارد و مشکلاتی در این ناحیه باعث ایجاد عوارض پوستی می شود. اثر لیزر در ناحیه ی درم باعث می شود تا کلاژن ها دوباره تشکیل شوند و به مرور طی یک روند درمانی 2 تا 4 ماه چروک ها به مقدار زیادی کاهش می یابند و حالت شلی و افتادگی و چاله های چروکی از بین می رود.
موارد استفاده از لیزر فرکشنال
از لیزر فرکشنال در درمان خطوط کشش پوستی، جوانسازی پوست و از بین بردن چین و چروک در نواحی مختلف صورت، درمان لک های پوستی و از بین بردن آن ها، درمان شل شدگی پوست و ایجاد استحکام پوستی، اسکارهای مختلف موجود بر روی پوست به دلایل متعدد، بستن منافذ باز پوست و … استفاده می شود و می توان اثرات درمانی آن را به سرعت بر روی پوست مشاهده کرد.
درمان با لیزر فرکشنال چگونه انجام می گیرد؟
بین 3 تا 5 جلسه که در فواصل یک ماهه صورت می گیرد برای لیزر فرکشنال زمان نیاز است. تعداد جلسات بسته به پوست فرد و شدت عوارض موجود تعیین می شود. پس از فرآیند درمان با لیزر، پوست برافروخته و ملتهب می شود و باید با کمپرس یخ یا ایجاد سرما به هر طریقی بر روی پوست این التهاب را کمتر کرد. حدود 12 تا 24 ساعت پس از این که درمان با لیزر فرکشنال انجام گرفت پوست حالت آفتاب سوخته و قهوه ای رنگ پیدا می کند و طی زمانی 3 تا 6 روزه پوست اندازی صورت می گیرد و این حالت برطرف می شود در این زمان باید به این نکته توجه داشت که به هیچ عنوان حتی در معرض آفتاب با نور کم نیز قرار نگیرد. در مرحله ی بعد پوست شفاف تر و حالت قرمز پیدا می کند و این رنگ قرمز خفیف احتمالاً تا 2 هفته بماند. در طی درمان به مرور پوست شفاف تر می شود و باید توجه داشت که استفاده از ضد آفتاب مناسب در این زمان بسیار حائز اهمیت است.
کلاژن سازی صورت
چروک یا سفت شدگی و جوانسازی پوست نیز بدین صورت است که در طی رفع چین و چروک صورت باید کلاژن سازی صورت گیرد. به دلیل این که روند تولید کلاژن زیر پوست مدت زمانی پس از لیزر طول می کشد معمولاً نتایج از جلسه سوم به بعد قابل مشاهده است و پس از کلاژن سازی و کامل کردن درمان کلاژن ها به صورت میانگین تا دو سال خواهند ماند. برای درمان پف و تیرگی دور چشم نیز در صورت متوسط بودن عارضه لیزر فرکشنال می تواند مؤثر واقع شود. البته باید توجه داشت در چروک های حاصل از انقباض عضلات مانند خط اخم و چروک های پیشانی تأثیر لیزر کمتر است؛ زیرا اثر لیزر بر روی پوست است نه عملکرد عضلات. درمان اسکار و جای زخم نیز به صورت دوره ای صورت می گیرد و در طی هر درمان که در فواصل یک ماهه با لیزر فرکشنال صورت می گیرد، عمق چاله ها یا ارتفاع زوائد کم تر می شود پوست حالتی صاف به خود می گیرد.
عوارض و درد درمان با لیزر فرکشنال
مدل های قدیمی لیزر درد زیادی داشتند و اکثر افراد به همین علت کمتر سراغ آن ها می رفتند؛ اما درد لیزر فرکشنال قابل تحمل است و اکثر اوقات قبل از درمان از کرم های بی حسی استفاده می شود تا درد خیلی کمتر شود. برای درمان با لیزر فرکشنال باید توجه داشته باشید که حتماً از پزشک با تجربه و ماهر در این نوع درمان های پوستی کمک بگیرید. همچنین استفاده از برندهای خوب این دستگاه ها می تواند تأثیر زیادی در عملکرد آن داشته باشد. در غیر این صورت ممکن است عوارضی مانند لک های قهوه ای یا سفید پس از لیزر بر روی پوست دیده شود. البته ممکن است در اسکارهای قوی به دلیل افزایش قدرت دستگاه این لک ها به وجود آیند ولی ایجاد آن ها نگران کننده نیست و به مرور از بین می روند. در صورتی که بیمار در بهداشت پوست خود کوتاهی کند یا در سیستم ایمنی بدن خود نقصی داشته باشد، ممکن است عارضه ی دیگری مانند عفونت های پوستی ایجاد شود. در صورتی که هر کدام از این عوارض برای بیمار حاصل شد باید حتماً به پزشک خود مراجعه کند و موارد را برطرف سازد.