تناسب رنگ لباس مدرسه با سن دانش آموز یکی از مهم ترین فاکتورها در هنگام انتخاب و خرید لباس فرم مدرسه برای مدیران و مسئولان مدارس است. رنگ ها تاثیرات قابل توجهی بر روی قوه ادراک افراد به ویژه کودکان دارند و می تواند احساسات و روحیه آنها را تغییر دهد. تنوع رنگ در اطراف کودکان باعث می شود داده های بیشتری به مغز انتقال پیدا کند و قدرت ادراک او بیش از پیش تقویت شود.
روانشناسان رنگ ها را به دو دسته گرم و سرد تقسیم بندی کرده اند که هریک خصوصیات و تاثیرات روانی متفاوتی بر روی افراد دارد. برخی باعث افزایش هیجان و انرژی و برخی احساس آرامش و نظم را به بیننده القا می کنند. از آنجا که شرایط محیطی به میزان 50% در یادگیری موثر است و با استفاده از رنگ ها می توان یادگیری و خلاقیت را افزایش داد، مدیران مدارس باید در هنگام انتخاب لباس مدرسه از قدرت رنگ ها غافل نشوند و بعد از مشورت با انجمن اولیا و مربیان بهترین انتخاب را انجام دهند.
رنگ ها پدیده قابل تحسینی هستند و حتی از نظر عاطفی نیز بر روی انسان و گرایش های فطری و روحی او تاثیرگذار می باشند طبیعتی كه خداوند بر ما ارزانی داشته طبیعتی بی نظیر و رنگارنگ است و خداوند جهان هستی را با رنگ ها و نژادهای مختلف از انسان ها خلق كرده است. چنانچه در قرآن كریم می فرماید: «من آیاته خلق السموات والارض و اختلاف النستكم و الوانكم ان فی ذلك لایات للعالمین (روم۲۲) و یكی از آیات قدرت الهی، خلقت آسمانها و زمین است و یكی دیگر اختلاف زبان ها و رنگ های شما آدمیان كه در این امور نیز ادله صنع و حكمت حق برای دانشمندان آشكار است.»
چند سالی است که دانش آموزان با هر لباسی نمی توانند وارد مدرسه شوند و در بسیاری از مدارس لباس های فرم با رنگ های یکسان استفاده می شود، این در حالی است که این موضوع موافقان و مخالفانی دارد. از دیدگاه روان شناسان متعدد این یکسانی رنگ می تواند برای دانش آموزان هم مفید و هم مضر باشد.ضمن اینکه اعمال سلیقه مسوولان برخی مدارس، فرهنگ ها، سنت ها و باورهای خاص در انتخاب رنگ لباس دانش آموزان بدون توجه به روان شناسی رنگ مشکلاتی پنهان را در این زمینه به وجود می آورد. از دیدگاه متخصصان تنوع رنگ بانشاط و شادابی رابطه مستقیم دارد و موجب می شود هیجانات کودکان، نوجوانان و جوانان به طور منطقی بروز کند.
دستاوردهای توجه به به رنگ لباس فرم مدرسه
در علم ارگونومی به واسطه رنگ ها می توان توازن خوبی بین توانمندی های فیزیکی، روحی و محیطی افراد برقرار کرد. استفاده از رنگ ها در پوشاک ابتدایی دخترانه یا پسرانه با قدرت جادویی و نامرئی خود دستاوردهای زیادی به همراه دارد. با افزایش سن دانش آموزان لزوم توجه به رنگ لباس فرم مدرسه بیش تر شده و دستاوردهای حاصل از آن نیز چشمگیرتر خواهد بود.
تعیین ترکیب رنگ های مناسب توسط مسئولان و اعمال اصولی آن به واسطه مراکز تولیدی لباس مدارس باعث می شود تا:
- حس رضایت از تحصیل در دانش آموزان دوچندان شود
- بر اساس رنگی که انتخاب می شود روحیه خستگی ناپذیری دانش آموزان تقویت شده و بیش از پیش به تحصیل دل بسته می شوند
- بین انرژی دانش آموز و محیط تعادلی به وجود آید که مانع از هدررفت انرژی جسمی و روحی دانش آموز در فعالیت های روزمره می شود
بهترین رنگ لباس مدرسه را متناسب با سن دانش آموزان عبارت است از:
رنگ قرمز برای لباس فرم مدرسه
رنگ قرمز در دسته رنگ های گرم قرار دارد که باعث افزایش تمرکز و خلاقیت در افراد می شود. انتخاب رنگ قرمز برای فرم لباس مدرسه احساس شادی، انرژی و سرزندگی به دانش آموزان می دهد و تاثیر زیادی بر روی حافظه بلند مدت آنان دارد. این رنگ انتخاب مناسبی برای دانش آموزان اول تا سوم است زیرا آنان را برای یادگیری مطالب جدید کمک می کند و با سلیقه آنان هم خوانی دارد. اگر از استفاده رنگ قرمز به عنوان رنگ قالب در فرم مدرسه دانش آموزان و افزایش بیش از حد انرژی آنان هراس دارید می توانید از این رنگ به عنوان رنگ مکمل و برش های عمودی بر روی لباس استفاده کنید.
رنگ سبز برای لباس مدرسه
برای رعایت تناسب رنگ لباس مدرسه با سن دانش آموز، رنگ سبز انتخاب اول بسیاری از مدیران است. رنگ سبز نماد سرسبزی و سرزندگی است که علاوه بر احساس آرامش در انسان قدرت یادگیری و تمرکز او را نیز افزایش می دهد. رنگ سبز در پرچم ایران نیز استفاده شده که می تواند تصویری از وحدت ملی را به تصویر بکشد و این احساس را در دانش آموزان نیز نهادینه کند. به طور کلی رنگ سبز باعث می شود که افراد به جای قرارگیری در روبروی یکدیگر تمایل داشته باشند در کنار یکدیگر باشند و به عنوان عضوی از یک گروه شناخته شوند. اگرچه برخی گروه های سنی تمایلی به رنگ سبز ندارند اما می توان از آن به صورت ترکیبی در لباس فرم استفاده کرد تا از فواید آن بهره مند شد.
رنگ آبی در لباس فرم مدرسه
رنگ آبی در دسته رنگ های سرد قرار دارد که می تواند احساس آرامش را در دانش آموزان بیدار کند. تجربه نشان داده است که رنگ آبی می تواند در نظم و انضباط دانش آموزان، کنترل خشم و پذیرفتن اشتباه تاثیر مثبتی داشته باشد. لذا پیشنهاد می شود که از این رنگ برای لباس فرم در اوج سن بلوغ یعنی 12 تا 16 سال استفاده شود.
رنگ بنفش در یونیفرم مدرسه
یکی از رنگ های مورد علاقه اکثر خانم های جوان رنگ بنفش است. رنگ بنفش از تلفیق رنگ آبی و قرمز به دست می آید که باعث می شود در هر دو گروه رنگ گرم و سرد قرار بگیرد. این رنگ علاوه بر القای آرامش و امنیت، قدرت یادگیری و خلاقیت را نیز تا حد زیادی افزایش می دهد. از آنجا که این رنگ باعث افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس دانش آموزان می شود گزینه بسیار مناسبی برای سنین 9 تا 14 سال به شمار می آید.
رنگ صورتی در لباس فرم مدرسه
رنگ صورتی یکی دیگر از رنگ های محبوب میان دختران است. این رنگ با تلفیقی از رنگ قرمز و سفید، خصوصیات مشابه رنگ قرمز دارد و باعث افزایش تمرکز و یادگیری می شود. این خصوصیا اگرچه مانند رنگ قرمز در دانش آموزان تقویت نمی گردد اما انرژی آنان را کنترل می کند و از خسته شدن چشم جلوگیری می شود. لذا رنگ صورتی یکی از بهترین رنگ ها برای لباس فرم مدرسه در پایه اول تا سوم به شمار می رود.
رنگ قهوه ای در لباس مدرسه دانش آموزان
رنگ قهوه ای یکی از رنگ های دیگری است که در فرم مدرسه می تواند استفاده شود و فواید زیادی به همراه داشته باشد. قهوه ای طیف رنگی گسترده ای دارد و هر یک از آنه می تواند احساس نظم و ادب را در افراد افزایش دهد. تجربه نشان می دهد که استفاده از این رنگ می تواند به صورت ناخودآگاه از رفتارهای تمسخرآمیز و دارای خشونت دانش آموزان در محیط مدرسه جلوگیری کند.
رنگ نارنجی در لباس فرم دانش آموزان
رنگ نارنجی یکی از رنگ های شاد و انرژی بخش است که می تواند دانش آموزان را سرحال کند و احساسات منفی آنان را از بین ببرد. استفاده از این رنگ به صورت محدود و کم در فرم لباس دانش آموزان باعث می شود تا فردی اجتماعی و مهربان باشند و به حقوق دیگران احترام بگذارند.
رنگ خاکستری در لباس مدرسه
یکی از رنگ هایی که در گذشته به عنوان لباس مدرسه انتخاب می شد خاکستری است. عدم تناسب رنگ لباس مدرسه با سن دانش آموز باعث می شود که این رنگ رنگ مناسبی برای دانش آموزان محسوب نشود زیرا رنگی خنثی است و احساس و انرژی متفاوتی به دانش آموزان منتقل نمی کند. با این حال خاکستری به راحتی با رنگ های دیگری نطیر قرمز ترکیب می شود و در کنار آن هارمونی زیبایی به لباس فرم می بخشد. همچنین اثرات منفی رنگ ها را خنثی کرده و احساس آرامش و نظم بیشتری را به دانش آموزان انتقال می دهد.
اثرات تلفیقی رنگ فرم مدرسه بر روح و بدن دانش آموزان
شاید ادعاهای متعددی که پیرامون تاثیر رنگ ها بر روح و روان دانش آموزان وجود دارد باورپذیر و محسوس نباشد اما رنگ ها می توانند تغییرات آشکاری در برخی از فاکتورهای حیاتی بدن نظیر نبض یا تنفس ایجاد کنند که به دنبال آن ها قطعا تغییرات روانی قابل انتظار است. در تحقیقی که روی جمعیت بزرگی از دانش آموزان در ایالات متحده انجام شده است تعویض رنگ ها تغییر دما و نبض بدن را در هر ۱۵ دقیقه یک بار ثبت کرده است. این تغییرات حتما روی فعالیت فیزیکی دانش آموزان و تحرک و خستگی ناپذیری آن ها در مدرسه اثرگذار خواهد بود.
تضاد محسوس رنگ ها در فرم مدرسه
تضاد به واسطه دو رنگی به وجود می آید که وقتی در کنار هم قرار می گیرند اختلاف فاحشی به چشم می خورد. تضاد رنگ ها حس شادی، تحرک و خلق و خوی اجتماعی را در دانش آموزان القا می کنند و بنابراین استفاده از آن ها در پوشاک ابتدایی پسرانه و دخترانه متناسب با سن آن ها خواهد بود. عدم تضاد بر خلاف تضاد، شخصیتی آرام، مطیع و خنثی را در دانش آموز پرورش می دهد.
رنگ لباس عاملی برای تکامل شخصیت
همان طور که می دانید، رنگ ها بر احساسات و روان افراد تأثیرهای متفاوتی دارند و هر رنگ تأثیر خاصی را بر روی مغز می گذارد، ازاین رو رنگ فرم مدرسه نیز بر ایجاد نشاط یا کسلی دانش آموزان تأثیر مستقیم خواهد داشت. به گفته روانشناسان، به این دلیل که رنگ های تیره مانع فعالیت و جنب وجوش دانش آموزان می شود توصیه شده، برای فعال کردن دانش آموزان در فصل پاییز و زمستان که روزهای کوتاهی دارد، باید از رنگ های شاد استفاده کرد چون سبب ادراک هوشی و قوای روحی بیشتری می شود. آنان همچنین توصیه می کنند ازآنجاکه دختران برای انتخاب پوشش خود دقت و حساسیت زیادی به خرج می دهند، باید برای لباس فرم آنان توجه ویژه ای شود و نه تنها رنگ فرم دانش آموزان، بلکه در پوشش معلمان و فضای آموزشگاهی نیز از رنگ های نشاط آور استفاده شود.
همسانی رنگ لباس تا قانون پذیری
در همین رابطه، فاطمه زارع، در گفت وگو با خبرنگار تسنیم، اظهار داشت: رنگ لباس به عنوان عاملی در تکامل شخصیت افراد است. به گفته این کارشناس مذهبی، مدرسه نخستین مکان رسمی است که دانش آموزان وارد آن شده و تجربه می آموزند. همسانی رنگ لباس آن ها در یک کلاس، عاملی است که قانون پذیری، تبعیت و اجتماعی شدن را در کودکان پرورش می دهند. درواقع وقتی بچه ها خود را برابر باهم می یابند ارتباط گیری اجتماعی شان تسهیل خواهد شد. وی با اشاره به توصیه های دین اسلام در این زمینه تصریح کرد: انسان، رنگ و طبیعت به طور مداوم در تعامل با یکدیگر هستند و دین مبین اسلام به پوشش افراد و نحوه انتخاب رنگ لباس توصیه های فراوانی کرده است. زارع در بیان محاسن اجرای طرح یکرنگی دانش آموزان گفت: باوجوداینکه دانش آموزان در طبقات اجتماعی، اعتقادی و فرهنگی مختلفی هستند، سادگی و برابری را درک می کنند و هنگامی که خود را مانند یکدیگر ببینند، ارتباط گیری اجتماعی شان آسان تر می شود.
1 سال پیش