ترکیه از موقعیت استراتژیکی برخوردار بوده و در منطقه ای موسوم به ارواسیا جای گرفته است. مساحت این کشور حدود ۳۴۷/۷۸۵ کیلومتر مربع و جمعیت آن به صورت تقریبی حدود ۸۲ میلیون نفر می باشد. کشور ترکیه با کشورهای ایران، گرجستان، ارمنستان، عراق و سوریه همسایه می باشد که البته در قسمت شمالی و اروپایی نیز با کشورهای بلغارستان و یونان دارای مرز مشترک است. زبان رسمی این کشور ترکی استانبولی است و واحد پول رسمی آن نیز لیر ترکیه می باشد. این کشور کوهستانی همواره دارای بارش های بسیاری می باشد. پایتخت کشور ترکیه شهر آنکارا و بزرگترین شهر آن نیز استانبول می باشد. این کشور دارای سیستم آموزشی مناسبی است که در تمامی مقاطع تحصیلی می توان در دانشگاه های مختلف آن تحصیل نمود. معمولا امکان اعزام دانشجو به ترکیه و تحصیل، هم در دانشگاه های دولتی و هم در دانشگاه های خصوصی فراهم است اما هر کدام دارای شرایط خاصی می باشند.
شرایط لازم جهت تحصیل در دانشگاه های ترکیه
اولین و مهم ترین گام در راستای اعزام دانشجو به ترکیه و با هدف تحصیل در ترکیه و اخذ پذیرش از دانشگاه های آن (قبل از انجام هر گونه اقدامی نظیر شرکت در آزمون فوق لیسانس و دکترا یا زبان و یا … ) بایستی نسبت به حصول اطمینان از اعتبار دانشگاه های مقاطع قبلی خود در شورای آموزش عالی ترکیه موسوم به (YÖK) اقدام نمایید. عدم توجه به این موضوع متاسفانه طی یک سال گذشته منجر به اخراج تعدادی از دانشجویان ایرانی از دانشگاه های ترکیه گردیده است. برای شرکت در این آزمون شرط سنی وجود نداشته و کلیۀ دانش آموزان اعم از دبیرستان ، فنی حرفه ای ، کار دانش، هنرستان و … که در سال آخر دبیرستان بوده و یا دارای دیپلم متوسطه یازده ساله هستند اجازه شرکت در این آزمون را خواهند داشت.
همچنین در بحث تحصیل در مقاطع مختلف تحصیلی در ترکیه لازم است بدانید که آزمون YÖS شامل دو قسمت است:
- قسمت اول :
آزمون YÖS جهت سنجش استعدادهای آموزشی پایه شامل هوش و استعداد تحصیلی ، ریاضی ، فیزیک ، شیمی ، زیست شناسی و جغرافیا در حد دوره دبیرستان و شامل ۸۰ سؤال تستی ۵ گزینه ای در مدت ۹۰ دقیقه به دو زبان انگلیسی و ترکی طراحی می شود و مبنای اصلی پذیرش دانشجو است.
- قسمت دوم :
سنجش سطح اطلاعات داوطلب به زبان ترکی است که در این آزمون به هر داوطلب نمره A یا B یا C داده خواهد شد. در تحصیل در مقاطع مختلف تحصیلی در ترکیه انتخاب رشته همانند دانشگاه سراسری ایران بعد از آزمون و دریافت نتایج صورت خواهد گرفت. لازم به ذکر است که انتخاب رشته الزاماً در یک گروه آموزشی نخواهد بود و همچنین ارتباطی به دیپلم دبیرستانی نخواهد داشت.
دانشگاه های ترکیه
بیش از ۲۰۰ دانشگاه در ترکیه وجود دارد که اکثر آنها توسط دولت اداره می شوند. اکثر این موسسات تازه تاسیس می باشند. در اوایل سال ۱۹۷۰ تنها هشت موسسه دولتی وجود داشت و اولین دانشگاه خصوصی (دانشگاه بیلکنت) در سال ۱۹۸۴ تاسیس شد. دانشگاه بین المللی آنتالیا (AIU)، تازه تاسیس ترین دانشگاه ترکیه است که اولین سال تحصیلی خود را در سال ۱۳/۲۰۱۲ آغاز کرد و هدف آن جذب دانشجویان خارجی بوده است.
دانشگاه های دولتی و خصوصی در ترکیه پیرو توافق نامه بولونیا هستند و دوره های تحصیلی خود را مطابق با اروپا یکسان سازی می کنند. بسیاری از دانشگاه های ترکیه در برنامه آراسموس پلاس (Erasmus+) شرکت کرده اند؛ این برنامه از مبادلات دانشجویان بین الملل پشتیبانی می کند. در آخرین تغییرات سیستم رده بندی آموزش عالی کیو.اس(QS Higher Education System Strength Rankings)، سیستم آموزش عالی ترکیه در رده ۴۳ جهان قرار گرفت.
دانشگاه ها و دیگر موسسات آموزش عالی به دو دسته دولتی و خصوصی تقسیم می شوند:
- دانشگاه های دولتی اکثرا توسط دولت پایه گذاری شده اند و در نتیجه شهریه کمتری از دانشجویان دریافت می کنند. در این دانشگاه ها از زبان های ترکی، انگلیسی، آلمانی یا فرانسوی به عنوان زبان آموزشی استفاده می شود.
- دانشگاه های خصوصی معمولا شهریه بیشتری از دانشجویان دریافت می کنند اما در سطح بین الملل فعالیت گسترده تری دارند و با صنعت همکاری های بیشتری دارند. زبان آموزشی در کلاس ها و دوره های آموزشی اغلب انگلیسی است.
دانشگاه آیدین استانبول و دانشگاه بیرونی ترکیه از جمله دانشگاه های حصوصی ترکیه هستند که در زمینه پزشکی نیز بسیار مطرح می باشند. تمام دانشگاه های ترکیه تحت نظارت شورای آموزش عالی ترکیه (YOK) می باشند. این امر تضمین می کند که تمام دانشگاه ها در سطح بین المللی هستند و به تمام استانداردهای آموزشی پایبند می باشند.
نحوه رتبه بندی دانشگاه ها در ترکیه
طبق این رتبه بندی دانشگاه کوچ استانبول دارای رتبه 431 در میان کشورهای جهان است، همچنین پس از آن دیگر دانشگاه های ترکیه به ترتیب دانشگاه ساوانشی با رتبه 461 و دانشگاه بیلتکن با رتبه 421 بالاترین رتبه ها را در این رتبه بندی بخود اختصاص داده اند. کشور ترکیه با توجه به موقعیت جغرافیایی که دارد، دارای ترکیب قومی و فرهنگی بسیار منحصر بفردی می باشد، همچنین این کشور را یکی از قدرتمند ترین امپراطوری های تاریخ در جهان میشناسند. این کشور دارای جذابیت های طبیعی و توریستی دیگری نیز می باشد که تمامی توریستان جهان را مجذوب بخود نموده است.
این کشور گزینه بسیار مناسبی جهت تحصیل برای آن دسته از افرادی می باشد که بدنبال زندگی در کشوری ثروتمند و فرهنگی متفاوت و منحصر بفرد می باشند
رنکینگ دانشگاه های ترکیه
۱۰ دانشگاه ترکیه، در رده بندی کیو.اس قرار دارند و ۴۵ دانشگاه ترکیه در رده بندی جهانی دانشگاه های کیو.اس ۲۰۱۹ جای گرفتند: EECA سایت رتبه بندی دانشگاه های برتر در ادغام اروپا و آسیای مرکزی می باشد. اکثر دانشگاه های برتر ترکیه در دو شهر بزرگ آنکارا و استانبول قرار دارند. دانشگاه فنی خاورمیانه، بیلکنت و دانشگاه حاجت تپه (Hacettepe) در شهر آنکارا واقع شده اند (تمامی این دانشگاه ها جزء ۵۰ دانشگاه برتر هستند)؛ این درحالی است که دانشگاه بغازیچی، کوچ، سابانجی (Boğaziçi Üniversitesi, Koç University, Sabancı University)، دانشگاه فنی استانبول و دانشگاه استانبول در شهر استانبول واقع شده اند- تمامی این دانشگاه ها جزء ۳۰ دانشگاه برتر هستند.
- رتبه دانشگاه کوچ استانبول 431
- دانشگاه ساوانشی 461
- دانشگاه بیلکتن 421
- دانشگاه بوعزیزی491
- دانشگاه آتیلیم رتبه ندارد
- دانشگاه تکنولوژی گابز رتبه ندارد
- Hacettepe University – 751
- دانشگاه صنعتی امیرکبیر 601
- دانشگاه آقدنیز رتبه ندارد
- Erciyes University 801 – رتبه ندارد
- دانشگاه پزشکی استانبول 801
- موسسه فناوری ازمیر رتبه ندارد
- دانشگاه مارماری رتبه ندارد
- TOBB دانشگاه اقتصاد و تکنولوژی رتبه ندارد
- Yildiz Technical University رتبه ندارد
- دانشگاه فاتح آنکارا 801
- Dokuz Eylul University رتبه ندارد
- دانشگاه غازی 801
- دانشگاه اوندوکاس مایس رتبه ندارد
- دانشگاه آناتولی رتبه ندارد
- METU مرکز فنی شرق میانه 471
- دانشگاه چوکوروا 801
رتبه بندی دانشگاه های ترکیه بر اساس QS
- دانشگاه کوچ رتبه 448
- دانشگاه بیلکنت رتبه 456
- دانشگاه سابانجی رتبه 501
- دانشگاه فنی خاورمیانه رتبه 551
- دانشگاه بغاز ایچی رتبه 571
- دانشگاه فنی استانبول رتبه 651
- دانشگاه حاجی تپه رتبه 801
- دانشگاه قاضی رتبه 801
- دانشگاه استانبول رتبه 801
- دانشگاه آنکارا 801
لیست رتبه بندی دانشگاه های ترکیه بر اساس Times Higher Education Ranking در سال 2019
- دانشگاه سابانجی رتبه 351
- دانشگاه کوچ رتبه 401
- دانشگاه بیلکنت رتبه 501
- دانشگاه بغاز ایچی رته 501
- دانشگاه حاجی تپه رتبه 501
- دانشگاه فنی خاورمیانه میانه رتبه 601
- دانشگاه فنی استانبول رتبه 601
- دانشگاه آتلیم رتبه 801
- دانشگاه ارجی یس رتبه 801
- دانشکده فنی دانشگاه قبضه رتبه 801
- دانشگاه استانبول رتبه 801
- دانشگاه آناتولی رتبه 801
- دانشگاه آکدنیز رتبه 1001
- دانشگاه آنکارا رتبه 1001
- دانشگاه قاضی رتبه 1001
رتبه بندی دانشگاه های ترکیه از سوی URAP
URAP یک سیستم رتبه بندی معتبر و شناخته شده در گزارش های اتحادیه اروپاست. این لیست مداوم به روز می شود و رتبه بندی متفاوتی را ارائه می دهد. این رتبه بندی از 8 معیار جهت ارائه لیست برترین دانشگاه ها استفاده می کند. بر اساس URAP بهترین دانشگاه های ترکیه به شرح زیر هستند:
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه حاجت تپه
- دانشگاه اورتادوغو
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه قاضی
- دانشگاه بیلکنت
- دانشگاه فنی استانبول
- دانشگاه بغاز ایچی