روایت تاریخی قدیری ابیانه از موضع هاشمی رفسنجانی درباره خط لوله انتقال آب از اصفهان به یزد!

  دوشنبه، 08 آذر 1400   زمان مطالعه 8 دقیقه
روایت تاریخی قدیری ابیانه از موضع هاشمی رفسنجانی درباره خط لوله انتقال آب از اصفهان به یزد!
تحصن کشاورزان زحمتکش اصفهانی در بستر خشک زاینده رود برای اعاده حقابه مسلم زمین های کشاورزی اصفهان با ورود عناصر ضدانقلاب و منافقین به صفوف کشاورزان به اغتشاشاتی در سطح شهر اصفهان منتهی شد. تخریب لوله انتقال آب اصفهان به یزد یکی از نقاط تاریک این اغتشاشات بود. در گفتگو با محمد حسن قدیری ابیانه سفیر اسبق ایران در استرالیا به این موضوع پرداخته ایم.

من در آن زمان معاون ارتباطات و تبلیغات دفتر ریاست جمهوری بودم. آقای هاشمی اطلاعات خوبی درباره آبیاری تحت فشار داشت و بر این موضوع هم تأکید می کرد.

ساعد نیوز: در اغتشاشات اخیر اصفهان عده ای خودسرانه با چندین دستگاه بولدزر به خط لوله انتقال آب زاینده رود به یزد حمله ور شدند و لوله را ترکاندند و باعث قطع آب شرب استان یزد شدند. طبق اعلام رسمی مراجع ذیربط حدود ده میلیارد تومان خسارت به این خط لوله وارد شده است. آقای سید محمد خاتمی رئیس دولت اصلاحات این خط لوله جنجالی را افتخار خودش می داند که با پیگیری های او به نتیجه رسیده است. حضرتعالی در دولت آقای هاشمی حضور داشتید. نظر آقای هاشمی رفسنجانی درباره این خط لوله چه بود؟
دکتر محمد حسن قدیری ابیانه: بسم الله الرحمن الرحیم. طبیعتاً برای حل مشکلات مناطق مختلف کشور از جمله مشکل بی آبی یا کم آبی، پروژه های متعددی مطرح می شود. این پروژه ها با نظر کارشناسان طراحی میشود و در نهایت بعد از تصمیم گیریهای مقتضی به مرحله اجرا درمی آید. خط لوله انتقال زاینده رود به یزد یکی از این پروژه ها است. همان طور که گفتید، آقای خاتمی این خط لوله را که در دولت ایشان افتتاح شد یکی از افتخارات خود می داند و همان طور که خود ایشان هم گفته اند، از زمان دولت میرحسین موسوی این خط لوله را پیگیری می کرده است. اما آقای هاشمی زمانی که از این خط لوله بازدید می کردند هنوز آبی در لوله نبود چون پروژه افتتاح نشده بود؛ از مسئولین وقت استان، اطلاعات لازم را می گیرند و به آنها می گویند که آیا بهتر نبود که به جای احداث این خط لوله از روش آبیاری تحت فشار استفاده می کردید! من در آن زمان معاون ارتباطات و تبلیغات دفتر ریاست جمهوری بودم. آقای هاشمی اطلاعات خوبی درباره آبیاری تحت فشار داشت و بر این موضوع هم تأکید می کرد. ولیکن آقای خاتمی این خط لوله را چاره آب منطقه یزد می دانست و در نهایت هم در دوره ایشان به بهره برداری رسید.
تصویر

بعد از انقلاب در انواع دستگاه های حکومتی از شخصیت های اصفهانی کم حضور نداشته اند. یکی از ریشه های مشکلات فعلی اصفهان اعم از آلودگی و بی آبی، منطقه گرایی همین مسئولین محترم اصفهانی است./ ساخته شدن نیروگاه هسته ای بوشهر برای تأمین برق همین صنایع بود و همه جوانب را دیده بودند. قرار بود که این نیروگاه 14 هزار مگاوات برق برای این صنایع تولید کند.

ساعد نیوز: حضرتعالی خودتان از استان اصفهان هستید و علاوه بر سوابق اجرایی و مسئولیت های دولتی و دیپلماتیک به عنوان یک شهروند اصفهانی این موضوع بی آبی را طبیعتاً از نزدیک احساس کرده اید. ریشه مشکل آب اصفهان کجاست؟
دکتر محمد حسن قدیری ابیانه: مشکل آب اصفهان ریشه های عدیده ای دارد. اصفهانی ها در انقلاب اسلامی نقش بسیار مهمی را ایفا کردند. به همین دلیل، بعد از انقلاب در انواع دستگاه های حکومتی از شخصیت های اصفهانی کم حضور نداشته اند. یکی از ریشه های مشکلات فعلی اصفهان اعم از آلودگی و بی آبی، منطقه گرایی همین مسئولین محترم اصفهانی است. البته منطقه گرایی و غفلت از نگاه ملی فقط مختص اصفهان نیست و در استان های دیگر هم متأسفانه مسئولین برخاسته از این استان ها طبیعتاً برای جلب نظر همشهریانشان تلاش می کنند برای منطقه خودشان سنگ تمام بگذارند. اگر مسئولی این کار را نکند در آن منطقه منزوی می شود. متأسفانه همین موضوع باعث شد که بسیاری از صنایع از جمله صنایع آب بر با اصرار همین مسئولین با نفوذ اصفهانی از مناطق دیگر به اصفهان آورده شود. همین شرکت فولاد مبارکه قرار بود در بندرعباس احداث شود و حتی برخی اقدامات مقدماتی برای این کار انجام گرفته بود. آمدند بهانه هایی مطرح کردند مبنی بر این که به خاطر مرزهای دریایی ممکن است دشمن در مواقع اضطراری به این تأسیسات صنعتی حمله کند و با همین بهانه این کارخانه از بندرعباس به اصفهان منتقل شد. همین صنعت فولاد باعث کوچ بسیاری از صنایع دیگر به اصفهان بود. وقتی صنایعی که به ورق های فولادی تولید شده در این شرکت عظیم احتیاج دارند، ترجیح می دهند در داخل اصفهان فعالیت کنند. البته تأسیس این صنایع طبیعتاً برای اصفهانی ها جذاب بوده چون اشتغال به همراه داشته و برای منطقه به لحاظ اقتصادی مفید بوده غافل از مشکلات زیست محیطی آتی. این مسئولین اصفهانی که در انتقال صنایع به اصفهان نقش داشتند در چشم مردم منطقه یک قهرمان بودند.
نکته بعدی مربوط به زمین های زیر کشت در اصفهان است. پیش از انقلاب، طبق اطلاعاتی که من دارم؛ حدود 20 هزار هکتار زمین زیر کشت بوده است. امروز این عدد به 400 هزار هکتار رسیده است. متأسفانه بسیاری از این زمین ها زیر کشت محصولات آب بری مثل برنج و هندوانه هستند. سیستم آبیاری تحت فشار هم وجود ندارد و کلی آب در این زمین ها هدر می رود. یکی از مسائلی که در تظاهرات اصفهان مطرح شد، این بود که چرا آب ما باید به یزد منتقل شود؟ متأسفانه حمله ای هم به این خط لوله انتقال آب از اصفهان به یزد شد. این در حالی است که آب چهار محال بختیاری و خوزستان به اصفهان منتقل می شود! شترسواری دولا دولا نمی شود! ما باید سیاست گذاری هایمان ملی باشد نه منطقه ای. آب شیرین کارون به جای ریخته شدن در خلیج فارس به اصفهان انتقال داده می شود و طبیعتاً آب شُرب یزد از طریق زاینده رود و همین آب انتقال داده شده تأمین می شود. رفتار ما باید منطقی باشد. قبل از انقلاب یک شرکت فرانسوی در مطالعات آمایشی ای که انجام داد، سواحل خلیج فارس را بهترین محل برای احداث صنایع تشخیص داد. خصوصاً صنایع آب بری مثل صنعت فولاد. همان طور که گفتم قرار بود فولاد مبارکه در بندر عباس احداث شود تا از آب خلیج فارس برای فرآوری فولاد استفاده شود. اصلاً ساخته شدن نیروگاه هسته ای بوشهر برای تأمین برق همین صنایع بود و همه جوانب را دیده بودند. قرار بود که این نیروگاه 14 هزار مگاوات برق برای این صنایع تولید کند.
تصویر

معتقدم باید مجازات بسیار سنگینی برای این افراد در نظر گرفته شود. تعدادی از عناصر ضدانقلاب و منافقین چادرهای کشاورزان را آتش زدند. جوسازی می کنند بر علیه دولت و ملت، اینها باید مجازات شوند. کسانی که با منافقین همکاری میکنند باید اعدام شوند.

ساعد نیوز: با علم به ریشه های مشکل بی آبی اصفهان به نظرتان چه راه حلی پیشنهاد می کنید؟
دکتر محمد حسن قدیری ابیانه: دیگر اجازه ندهند که صنعت جدید آب بری در اصفهان تأسیس شود. اصفهان به اندازه کافی آلوده است و دیگر نیاز به منبع آلودگی جدید ندارد. اگر امکان دارد که صنایعی از اصفهان خارج شوند؛ حتماً این کار را بکنند. توسعه آبیاری تحت فشار باید در دستور کار قرار بگیرد. در آبیاری قطره ای آب کمتری هدر می رود. کاشت برنج و هندوانه در اصفهان هیچ توجیهی ندارد. البته اگر همین کارها را هم بکنند باز به معنای حل کامل مشکل آب اصفهان نیست. بلکه امید داریم که وضعیت بهبود پیدا کند. درباره خط لوله انتقال آب از اصفهان به یزد این آب، برای شُرب مردم یزد است. کسی حق ندارد بگوید که فلان منطقه حق داشتن آب شُرب را ندارد. همان طور که نفت استان های جنوبی برای همه کشور است یا معادن استانی به کل کشور تعلق دارد یا جنگل های شمال مال کل مردم ایران است، در مورد آب هم همین طور است. البته یک جاهایی حقابه هایی وجود دارد که باید اعاده شود. اعاده این حقابه ها ضروری است. اما کسانی که خودسرانه اقدام به ترکاندن خط لوله انتقال آب از اصفهان به یزد می کنند، این افراد نسبتی با کشاورزان زحمتکش ندارند. این افرادی که اغتشاش می کنند و لوله می ترکانند باید به اشد مجازات محکوم شوند. این بولدزرهایی که برای ترکاندن این لوله ها به کار رفته باید ضبط شوند و افرادی که این کار را سازماندهی کردند باید پول ترمیم این لوله را از جیب خودشان بدهند. این قابل قبول نیست. همان طور که مردم خوزستان یا چهارمحال بختیاری حق ندارند بگویند که چرا آب ما به اصفهان می رود، اصفهانی ها هم حق ندارند به انتقال آب از این شهر به یزد اعتراض کنند. آب یکی از منابع ملی است و به کل ایرانیان تعلق دارد. یک زمانی در خوزستان شایعه درست کردند که آب منطقه به کویت می رود، عده ای آمدند لوله را ترکاندند در حالی که این شایعه واقعیت نداشت. معتقدم باید مجازات بسیار سنگینی برای این افراد در نظر گرفته شود. تعدادی از عناصر ضدانقلاب و منافقین چادرهای کشاورزان را آتش زدند. جوسازی می کنند بر علیه دولت و ملت، اینها باید مجازات شوند. کسانی که با منافقین همکاری میکنند باید اعدام شوند. سازمان منافقین دیگر سازمانی شناخته شده است و کسی که با این سازمان همکاری می کند دشمن مردم ایران است. وقتی تجمعات و اغتشاشاتی در این وسعت در ماه سوم یا چهارم دولت جدید تدارک دیده می شود این را نمی توان بی ارتباط با تحریک دشمن و منافقین دانست. دولتی سر کار آمده که با سلامت دارد کارش را می کند برای حل مشکلات مردم. ما امروز با غرب برای احیای برجام مذاکره داریم. طبیعتاً وقتی چنین حرکت هایی تدارک دیده می شود و اغتشاش ایجاد می شود که بخشی از آن حاصل دعوت اصلاح طلبان برای اعتراضات مدنی است، موضع دولت در مذاکره تضعیف می شود. غربی ها تمام هدفشان از تحریمها بر هم زدن نظم عمومی در ایران بود و عده ای با اغتشاش در زمین دشمن بازی می کنند. اگر کسی اعتراضی دارد باید از مجاری قانونی این اعتراض را دنبال کند. استان اصفهان دارای نمایندگان خدومی است که مردم می توانند مشکلاتشان را با این نمایندگان در میان بگذارند و پیگیر حل مشکلاتشان باشند. هیچ وقت اغتشاش و بی نظمی جواب نمی دهد.

1 دیدگاه

  دیدگاه ها
خوزستانی
3 سال پیش

درود بر جناب آقای قدیری ابیانه
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها