به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، سومین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده مدیران سابق بانک مرکزی در شعبه ۱۰۶۵ دادگاه کیفری دو و به ریاست قاضی مسعودی مقام برگزار شد.
امید اسدبیگی، مهرداد رستمی، مجتبی کحال زاده، جواد بصیرانی، مهرداد رستمی، اکبر لارنجامی، فرشاد طالبی، مهدی توسلی، سید رسول سجاد، محسن صالحی، سید محمد حسینی، فرزاد محمدی، اسدالله سیفی، شهریار دربانی، سید محمدرضا آل علی، موسی حسن زاده، محمدرضا قائدی، میثم فرجام، محمد نوری، محمد بیرانوند، سید وحید حسینی، حمیدرضا مخبر و رضا انصاری متهمان این پرونده هستند.
در جلسات پیش کیفرخواست متهمان توسط نماینده دادستان قرائت شد و متهمان اسدبیگی و سجاد و صالحی به دفاع از خود پرداختند.
در ابتدای جلسه قاضی مسعودی مقام اظهار کرد: پرونده حاضر در رابطه با مسئولین سابق بانک مرکزی است و اگر تخطی صورت گرفته باید رسیدگی انجام شود.
وی ادامه داد: این به این به معنا نیست که اگر پرونده ای طرح می شود ما زحمات بی دریغ و بی شائبه کل کارکنان بانک مرکزی را زیر سئوال ببریم در بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران چه در سنوات سابق و چه در حال حاضر بسیاری از کارکنان هستند که شبانه روزی برای کشور زحمت می کشند.
قاضی مسعودی مقام افزود: دستگاه ها باید توجه داشته باشند که اگر تخلفی صورت میگیرد تمام کارمندان را زیر سوال ببریم در حال حاضر هم بسیاری از کارکنان بانک مرکزی به طور شبانه روزی مشغول خدمت به کشور هستند.
در ادامه جلسه نماینده دادستان گفت: آقای آل علی جزء کارگزار بانک مرکزی بوده است و در خصوص تغییر ریت آقای آل علی با آقای صالحی ارتباط نزدیکی داشته است و بر اساس آن علی صالحی نرخ نگه می داشته است.
وی ادامه داد: مبالغ بسیاری به آقای صالحی پرداخت شده و ۲۰۰ هزار دلار ناشی از استعلام مجدد نرخ سود بود که به یکی از کارگزاران بانک مرکزی به نام آل علی پرداخت شده است و آل علی مدعی است که ۱۲۰ هزار دلار به صالحی پرداخت کرده و ۸۰ هزار دلار سود او است.
در ادامه جلسه دادگاه نماینده دادستان فیلمی از اقرارات آل علی پخش کرد، همچنین نماینده دادستان تصاویری از پیام های میان آل علی و صالحی که در پیام رسان با یکدیگر داشتند منتشر کرد.
شاه محمدی گفت: از تمام کارگزاران که بپرسید می گویند تغییر ریت متعلق به آقای صالحی بوده است و آقای صالحی افتتاح این کارگزاران را نمک گیر می کرده است و سپس از آن ها درصد هایی دریافت می کرد.
وی ادامه داد: همچنین برخی از کارمندان صالحی می گویند که خرج دفتر را از صرافی و سکه هایی می گرفتند که متعلق به صرافی ایتال بوده است و هر دفتر هزینه خود را از این راه درمی آورد.
نماینده دادستان گفت: شما شبانه روز میدانستید که نرخ چه زمانی تغییر می کند و آن زمان از تغییر نه به نفع خود استفاده می کردید.
متهم صالحی گفت: بله هر لحظه ما این موضوع را تحت نظر داشتیم و تمام مکالمات بانک مرکزی هم ثبت می شود از شما می خواهم بار دیگر فیلم آقای آل علی را پخش کنید تا به من بگویند که دروغ می گوید اصلاً بانک مرکزی هیچ پوزیشن ارزی ندارد.
قاضی مسعودی مقام پرسید اصلاً پوزیشن چیست؟
متهم صالحی گفت: یا یورو در مقابل دلار یا دلار در مقابل یورو به این می گویند پوزیشن گرفتن، اما این حرفی که از من پخش شد دروغ است، چون اصلاً بانک مرکزی هیچ پوزیشنی نمی گیرد.
متهم صالحی گفت: به من گفتند که به بیت المال ضرر وارد کردم، اما آیا کارشناس رسمی دادگستری می تواند بگوید من ضرر وارد می کرده ام و یا نماینده دادستان؟ در اسنادی که من ارائه دادم به دادگاه کارشناس رسمی دادگستری وقتی در زندان بوده ام در گزارش خود گفته است که هیچ ضرری به بیت المال وارد این نشده است و حتی چندین برابر هم من به نفع بیت المال کار کرده ام و این را کارشناس رسمی دادگستری می گوید.
نماینده دادستان گفت: کارشناس رسمی نمی دانست که شما چند بار پول گرفته اید.
متهم صالحی گفت: گزارش ضابط پرونده می گوید من خودم به آل علی سود رسانده ام چگونه میتوانم از او پول گرفته باشم.
نماینده دادستان گفت: این موضوع مرتبط به کیس های مختلف است در یک قسمت شما خدمت بسیار بزرگی به آل علی کرده اید که من در قسمت بی ام دبلیو درباره آن صحبت می کنم شما خدمات متنوعی به واسطه شغل خودتان به این افراد داده اید.
متهم صالحی گفت: این ها به واسطه علم من بوده است نه شغلم.
نماینده دادستان اظهار کرد: رصد های اطلاعاتی ضابطین و اقاریر دیگر متهمان پرونده و سایر قرائن موجود بیانگر آن است که دفتری که آقای صالحی در بعد از ظهر ها در آن حاضر می شد یک دفتر کاملا پوششی برای ارتباط غیرمتعارف و ناصحیح با کارگزاران بانک مرکزی بوده است.
وی با اشاره به صالحی گفت: او مدعی بود کارگزار بورس است. پول ها را از افراد اخذ می کرد و به نام خود عمده سرمایه گذاری ها را در بورس انجام می داد. در یک مورد حسین زاده که برای سرمایه گذاری در بورس پول خود را به صالحی داده بود اظهار می دارد وقتی پول خود را از صالحی طلب کردم او ۵۰۰ میلیون از طلب من را کسر کرد.
شاه محمدی بیان کرد: اسدبیگی در بازپرسی گفت من ۱۰۰ سکه و ۱۲ هزار دلار به صالحی دادم، اسد بیگی در جلسه قبل دادگاه اظهارات خود را تصحیح کرد و گفت که من معادل ریالی آن ۱۰۰ سکه و ۱۲ هزار دلار را به صالحی دادم.
وی گفت: دو کارمند صالحی در اظهاراتشان گفته اند ۲۰ عدد سکه را با بسته بندی صرافی آل علی فروختیم و صالحی گفت پول حاصله را خرج دفتر کنید. حال سوال این است آقای صالحی شما به عنوان کارمند رده بالای بانک مرکزی چرا باید با اشخاصی که کارشان صد درصد به شما گیر بود مراوده مالی با بهانه های مختلف داشته باشید. شما ریت را می بستید چرا باید این مقدار مراوده مالی با این اشخاص به بهانه های مختلف داشته باشید؟
متهم صالحی گفت: با نیمچه سوادی که در علم اقتصاد دارم با تئوری پرداز های دنیا که مرتبط با بانک مرکزی هستند مراوده علمی داشتم؛ هیچ کجا در کیفرخواست گفته نشده که من در دفترم به دانشجو های دکتری تدریس می کردم.
نماینده دادستان تصریح کرد: شما در جلسه قبل این را گفتید.
متهم صالحی گفت: آن دو کارمند دانشجوی دکتری من نیستند. من ۸ سالی که در مقطع دکتری تدریس می کردم دانشجویان خوب خود را برای تحلیل های اقتصادی انتخاب می کردم.
نماینده دادستان گفت: یکی از این افراد در اظهارات خود گفته در تابستان ۹۶، ۸۰ سکه از اسدبیگی دریافت شده که به فروش رسیده است.
متهم صالحی گفت: این دو نفر استشهادیه امضا و تاکید کرده اند ما در اظهاراتمان نگفته ایم که سکه ای متعلق به صرافی اسد بیگی فروخته شده باشد بنابر این مطلبی که نماینده دادستان گفت اقرار نیست.
نماینده دادستان با اشاره به اقرار آن ها گفت: یکی از آن ها در صفحه ۷۷۲ جلد ۴ پرونده بیان کرده که در تابستان ۹۶، ۸۰ سکه از اسد بیگی گرفته شد و به فروش رسید و وجه حاصل به حساب اینجانب واریز شد.
متهم صالحی گفت: این اظهارات این فرد نزد ضابطین بیان شده است.
نماینده دادستان گفت: خیر؛ این اظهارات نزد بازپرس بیان شده است.
در ادامه جلسه دادگاه قاضی از متهم صالحی پرسید: آن سکه ها متعلق به چه کسی بود؟
متهم صالحی گفت: من در سال های ۹۱ و ۹۲، در ابتدای بازگشتم به ایران دارای ۷ میلیارد تومان حساب شخصی بودم که از این مقدار ۳۰۰ الی ۴۰۰ میلیون تومان آن متعلق به من بود و مابقی آن متعلق به ۲۸ نفر دیگر بود. من در سهام و بورس و فارکس و ملک سرمایه گذاری می کردم.
قاضی گفت: زندگی پیشین شما دلالت بر این حجم مال ندارد.
متهم صالحی گفت: ۷ میلیارد سال ۹۱ معادل ۱۲۰ میلیارد سال ۹۶ می شود؛ از ۱۲۰ میلیارد سه الی چهار میلیارد متعلق به ۴ نفر از آن ۲۸ نفر نزد من مانده بود.
قاضی از متهم صالحی پرسید: اموالتان در سال ۹۶ چه میزان بود؟
متهم گفت: نمی دانم؛ یک و نیم الی دو میلیارد.
قاضی گفت: با خانه و ماشین و تشکیلات؟
متهم صالحی گفت: خانه نداشتم. در خانه ۸۵ متری خیابان پیروزی ساکن بودم. از ۵ میلیون تا ۸۰۰ میلیون به من برای سرمایه گذاری پول می دادند.
قاضی از متهم صالحی پرسید: این ۸۰ سکه برای کیست؟
متهم گفت: این ۸۰ سکه را در این سال ها خریده بودم.
نماینده دادستان گفت: مجموعا بگویید چقدر سکه خرید و فروش کردید؟ چند هزار سکه بوده است؟
متهم صالحی گفت: به هزار تا نمی رسید.
قاضی خطاب به متهم صالحی گفت: آیا قائل هستید که این سکه ها که به فروش رفته متعلق به خود شما بوده است.
متهم صالحی گفت: متعلق به خودم و افرادی که سرمایه گذارشان بودم. من مدرس سازمان مدیریت صنعتی بودم. مدیرعامل های شرکت های کارگزاری شاگردان من بودند به همین دلیل من در این کارگزاری ها سهام می خریدم.
قاضی مسعودی مقام پرسید: دفتر متعلق به چه کسی بود؟
متهم صالحی جداب داد: در زمانی که من ایران نبودم کارمندم این دفتر را اجاره کرده بود و تمام هزینه هایش را من می دادم. در دادگاه گفته شد که من با کارگزاران بانک مرکز ی ارتباط غیر متعارف داشتم. ۵ نفر از کارگزاران بانک مرکزی اینجا هستند از آن ها بپرسید که آیا آدرس دفتر من را می دانند یا نه.
وی ادامه داد: تعداد سکه های فروخته شده ۸۰ تا نبوده است؛ باید ورودی های حساب من و کارمندانم در صرافی عامری چک شود.
نماینده دادستان اظهار کرد: آقایان می گویند سکه ها را در تجریش فروختیم حال آنکه صرافی عامری روبروی بانک مرکزی است.
قاضی مسعودی مقام گفت: طی این ۲۵ سال که از فعالیت من می گذرد به من ثابت شده که اظهارات اولیه متهمان و مطلعان نسبت به اظهارات بعدی آن ها بیشتر با واقعیت انطباق دارد.
نماینده دادستان گفت: کارمند آقای صالحی در پرونده گفته است در یک مرحله ۱۰۰ سکه از صالحی تحویل ما شد که ۷۰ الی ۸۰ مورد آن را در تجریش فروختیم. یکی دیگر از کارمندان صالحی می گوید این ۸۰ سکه را صالحی از اسد بیگی گرفته بود و ما فروختیم و وجه به حساب من واریز شد. اسد بیگی در جلسه قبل اقرار کرد من نزد بازپرس گفتم ۱۰۰ هزار دلار و تعدادی سکه را به صالحی داده ام آقای صالحی این را می پذیرید؟ این آقایان می گویند چک و سکه از اسدبیگی داشتیم؛ سکه گرفته شد و فروخته شد؛ اسدبیگی می گوید من معادل ریالی سکه و ارز دادم.
نماینده دادستان گفت: ارتباط دیگر صالحی با آقای آل علی خرید و فروش سکه بوده است، آقای آل علی گفته هزار عدد سکه معامله کرده است در حالی که آقای صالحی می گوید ۵۰ سکه و کمتر از سکه های کلان معامله داشته اند.
در ادامه فیلم مواجه آل علی با صالحی در خصوص دریافت و فروش ۱۰۰۰ عدد سکه و ۵۰۰ هزار دلار فیلم پخش شد.
وی ادامه داد: آقای آل علی می گوید ۳۵ سکه و یک دستگاه قهوه ساز مبلغ ۵ میلیون تومان به عنوان عیدی به صالحی داده است که البته مطابق معمول صالحی این موضوع را کتمان کرده است آقای صالحی مرد کتمان است و همه چیز را به کتمان می کند و هیچ چیز را قبول ندارد.
شاه محمدی گفت: کارشناس اصلا از این تبدیل قیمت و کار هایی که انجام داده اید اطلاع نداشته است همچنین اظهارات آقای رئوفی می گوید در یک مرحله تعداد ۲۰ عدد سکه از صرافی آل علی دریافت شده و فروخته اند و اسناد معامله صالحی و آل علی در واتساپ موجود است آنچه در کیفرخواست آمده آن است که شما به کارگزاران بانک مرکزی خدماتی ارائه کرده اید.
متهم صالحی گفت: کارگزاران علاوه بر آن که از سوی وزارت اطلاعات استعلام شدن باید از سوی یک نفر دیگر هم معرفی می شدند.
نماینده دادستان بیان کرد: اسدبیگی در اقاریرش گفته ۱۰۰ سکه و ۱۲ هزار دلار به صالحی دادم و سهام را که به فروش می رساندید، سهمتان را برمی داشتید.
متهم صالحی گفت: در کد بورسی اسدبیگی وجود دارد و اسدبیگی از ۲ میلیارد مربوط به سهمش، ۴۶۳ میلیون برای پرداخت حقوق هفت تپه ضرر کرد.
وی افزود: از ۷ اردیبهشت ۹۷ معاون اداره بین الملل شدم و این موضوعاتی که مطرح می شود مربوط به زمانی است که یک کارمند ساده بودم.
شاه محمدی بیان کرد: سکه ها را از شوهر خواهر او کشف کردیم و دارای وکیوم صرافی امین هستند.
متهم صالحی پاسخ داد: از ۵۷ سکه ای که از من پیدا شده برای ۳۰ سکه رسید خرید دارم.
قاضی بیان کرد: مگر سکه سند دارد؟ این موضوع چگونه مشخص می شود؟
متهم پاسخ داد: یک عدد از آن ۵۷ سکه مربوط به اسدبیگی و هیتال نیست.
قاضی مسعودی مقام اظهار کرد: سکه های مربوط به اسدبیگی به فروش رفته و این سکه ها مکشوفه است.
نماینده دادستان بیان کرد: این ها شواهد نیست و ادله است.
متهم صالحی گفت: ۲ قرارداد مالی بین من و حسین زاده وجود داشت و مبلغ ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان در آن قید شده و دو ماه بعد گفت که پولم را می خواهم و من گفتم ضرر می کنی و حدود ۳۰ درصد ضرر کرد.
قاضی مسعودی مقام پرسید: چرا برای امور کارگزاری به شما مراجعه می کردند؟
متهم صالحی گفت: بسیاری از آقایان، به تحلیل ذهنی به من نیاز داشتند. همچنین اینکه گفته شد ریت را سلیقه ای می بستم درست نیست چرا که ریت ها دارای پیوست بود.
قاضی مسعودی مقام اظهار کرد: حرفتان مغایر با اخلاق و شرع است. در رابطه با اقداماتتان یعنی یا عدم انجام کاری در بانک مرکزی ما به ازا می گیرید و به صورت غیرمستقیم مالی نمی گیرید و در قالب کد بورسی ۴۰ درصد سود می گیرید.
متهم صالحی پاسخ داد: مکانیزم تعیین ریت مشخص است و اینکه تحلیلم را ارائه دهم ربطی به وظایفم در بانک مرکزی نداشت.
قاضی مسعودی مقام گفت: این که کارمندان و بانک مرکزی با اطلاعات خود وارد کار های دیگر می شوند درست نیست و خودتان مصوب این تورم و قیمت های بالا هستید
متهم صالحی گفت: می گویند سکه های مکشوفه از خانه من برای ایتال بوده است، اما ۳۰عدد از این سکه ها را من با سند خریده ام و ۲۷ عدد آن ها در خانه من امانت بوده است.
نماینده دادستان گفت: شخصی سازی امور تیم نفتی را به شما نمی رساند آنچه من بیان می کنم ادله ای است که بر اساس اظهارات متهمین در پرونده آمده است ارتباط دیگر شما با آقای آل علی این بوده است که به واسطه آنکه کارگزاران بانک مرکزی به نوعی به او وابسته بوده اند صالحی هرچه کارگزاران می گفته آن ها می پذیرفتند، اما صالحی در سامانه نیما به اصطلاح خالی فروشی کرده است و در زمان تحویل ارز یکی از کارگزاران بانک مرکزی که ارز مورد فروش را در اختیار داشته و قبل از آنان به کارگزار مراجعه کرده و با نه او روبرو شده است.
شاه محمدی گفت: صالحی از حساب دیگران استفاده می کرده و حتی خودرو بی ام و را هم به نام خود نکرده بلکه آن را به نام شوهر خواهر خود کرده که سکه ها هم از خانه او کشف شده اند.
در ادامه جلسه فیلم مواجهه آل علی با صالحی در خصوص یک دستگاه خودروی bmw پخش شد که در آن متهم آل علی گفت من این خودرو را بابت فروش در سامانه نیما داشتیم و این خودرو را من به صالحی دادم.
نماینده دادستان گفت: آقای صالحی می گوید، چون وفت نداشتم خودرو را به نام خود نکردم، اما چطور وقت داشت پس از پایان کار اداری تا به دفتر پوششی بروید آقای آل علی گفته است که شما مرتبا با او تماس گرفته اید که بیا و ماشین را به نام صاحب بنگاه برگردان که این اتفاق هم افتاد.
قاضی مسعودی مقام گفت: آیا وی از ماشین استفاده کرده است؟
نماینده دادستان گفت: بله در پارکینگ خودرو وی بوده است.
متهم صالحی گفت: این خودرو اصلاً برای من نبوده است بلکه برای حفظ پول امانی مردم آن نگهداری کردم و بعد هم خودرو برای من نبوده آن را پس دادم.
قاضی مسعودی مقام گفت: این موضوع از لحاظ شرعی اشکال داشته است.
متهم صالحی گفت: من مقلد هستم از مجتهد خود پرسیدم و گفت ارز و سکه مشکل دارد خودرو مشکلی ندارد.
قاضی مسعودی مقام گفت: خیلی دیر پرسید شما چندین سال ارز و سکه را خرید و فروش کردید درست است که اقتصاد خوانده اید، اما پاسخ هایتان اقتصادی نیست.
متهم صالحی گفت: من هیچ گاه خرید و فروش ارز نداشتم.
قاضی مسعودی مقام گفت: شما که از صبح تا شب در بانک بوده اید چه کسی کار ها را انجام می دهد چه کسی امانت را نگه داری می کرده؟
متهم صالحی گفت:کارمندان در دفتر بودن من هیچ ماشینی نگرفتم این ماشین امانی خریداری شده بود و عین آن برگردانده شده است.
نماینده دادستان گفت: ما هیچگونه دفاعی از شما نشنیدیم، چون کار کارگزاران پیش شما گیر بوده هرچه شما می گفتید را انجام می دادند.
وی ادامه داد: وقتی یک بی ام دبلیو به شما داده شد شما واسطه شدید تا درهم فراهم شد عدم تنظیم مبایعه نامه دال بر آن است که شما قصد پرداخت نداشتید وقتی که شما را احضار کردیم سپس قصد فروش آن را داشتید شما نه تنها با ما همکاری نداشتید بلکه سعی داشت این تحقیقات را به سمت دیگری ببرید.
در ادامه جلسه دادگاه متهم ، کحال زاده به اتهام جعل اسناد عادی مهره شرکت های خارجی و استفاده از اسناد مجعول و پرداخت رشوه در جایگاه مخصوص قرار گرفت.
در ادامه قاضی مسعودی مقام با اعلام ختم جلسه رسیدگی به پرونده گفت: ادامه جلسه رسیدگی به پرونده ۸ مردادماه ساعت ۹ صبح برگزار می شود.