روستای فیلبند از زیباترین روستاهای مرتفع در استان مازندران است. این روستا به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه اش و قرار گرفتن در ارتفاع کوهپایه ای، چشم اندازی زیبا به مراتع و روستاهای اطراف دارد. روستای فیلبند با طبیعت بکر و زیبایش در نیمی از سال با ابرها احاطه می شود و طبیعت دوستان زیادی در فصل گرم به این منطقه خوش آب و هوا سفر می کنند. دریای ابر فیلبند در بیشتر روزهای سال تشکیل می شود؛ تماشای حرکت ابرها از میان پاها و احاطه شدن در توده های ابر، لحظات به یادماندنی برای گردشگران خلق می کنند.
ییلاق این روستا در میان اهالی روستاهای اطراف نیز محبوبیت بالایی دارد و در فصول گرم سال، از بسیاری از روستاهای اطراف نیز به روستای فیلبند می آیند تا از آب و هوای عالی و طبیعت مطبوع آن بهره مند می شوند؛ اما در فصول سرد، ساکنان روستا هم به مناطق دیگر می ر وند و روستا خالی از سکنه می شود.
برای ساکنان تهران و اطراف آن، روستای فیلبند به دلیل فاصله نزدیک تا پایتخت، محبوبیت بالایی دارد. از زیباترین مناظر ییلاق فیلبند، طلوع و غروب زیبای خورشید در این روستا است. کوهنوردی در این روستا نیز لذت بخش است. روستای فیلبند با ارتفاعی در حدود ۲,۳۰۰ متر از سطح دریا، بلندترین روستای قسمت شرقی استان مازندران است و به همین دلیل با نام «بام شرقی مازندران» نیز شناخته می شود. در گویش مازندرانی این روستا را «فلبند» یا «فلبن» می گویند. «فل» معنای خستگی و «بند» معنی بند آمدن می دهد و بر اساس گفته های اهالی، راه دشوار تردد به این روستا در گذشته، باعث این نام گذاری شده است.
فیلبند یعنی چه؟ و چرا به بام مازندران فیلبند می گویند؟
در واقع نام اصلی این روستا فِلبَند است؛ و در گویش مازندرانی «فِل» به معنای خستگی و «بَند» هم به معنای بندآمدن و نتوانستن است. خیلی جالب است که چطور این دو کلمه در کنار هم می توانند خستگی از بالا رفتن از ارتفاعات فیلبند را به ذهن تداعی کنند و انگار که اهالی این روستا هم آنقدر این خستگی را حس می کردند و رفت و آمد برایشان دشوار بوده که باعث شده اینطور اسمش را نامگذاری کنند!پس بیخود نیست که به روستای فیلبند بام مازندران نیز می گویند و حتما قدیم تر ها نیز رفت و آمد به این منطقه بسیار سخت تر و دشوار تر از امروز بوده است.
آب و هوای فیلبند چگونه است؟
فیلبند روستایی است که در ارتفاعات قرار گرفته، دلیل این همه مه و دریای ابر هم اطراف این روستا به همین خاطر است که هم رطوبت هوا بالاست و هم نسبتا سرد و خنک است و به شکل ابر در آمده اند. اما در چهار فصل سال آب و هوا چه فرقی دارد؟
آب و هوای فیلبند در فصل بهار و پاییز متنوع، بارانی و خنک و همچنین بسیار برای سفر مطبوع است. اما جالب است بدانید در نیمه تابستان، شب های فیلبند آنقدر سرد می شود که باید کنار بخاری یا زیر چند لایه پتو شب را به صبح برسانید.از اوایل پاییز آب و هوای روستای فیلبند بیشتر سرد می شود و بارانی و برفی می شود. حتی در فصل های سرد سال معمولا محلی ها هم بار و بندیل زندگی خود را جمع می کنند و به قشلاق کوچ می کنند.
یکی از مهمترین مسائل که باید قبل از سفر به فیلبند مد نظر داشته باشید آب وهوای آن منطقه است. ویژگی فیلبند و هوایش اینست که اصلا قابل پیش بینی نیست. علاوه بر غیرقابل پیش بینی بودن هوا، سرما حتی در تابستان هم بیش از حد تصور است. با این حال اگر یک مسئله مثل حرکت در روزهای آفتابی تابستان را مد نظر داشته باشید احتمالا مشکلی برایتان به وجود نمی آید.
گونه های گیاهی و جانوری در فیلبند چیست؟
فیلبند مانند هر طبیعت سر سبز و کوهستانی دیگری گونه های جانوری و پوشش گیاهی متنوعی دارد. جاندارانی مثل پلنگ، خرس، گرگ، شغال، راسو، خارپشت، شوکا، گاومیش، گراز، خرگوش و پرندگانی مانند قرقاول، شاهین و یا حتی گونه های جانوری در حال انقراض که بیشتر به خاطر شکار بی رویه در این مناطق رو به انقراض رفته اند، در طبیعت فیلبند زندگی می کنند.و اما پوشش گیاهی فیلبند به خاطر موقعیت جغرافیایی اش که بین دامنه البرز و دریای خزر قرار گرفته بسیار غنی و متنوع است، درختانی مانند افرا، کندس، ممرز، ولیک و غیره در شرق، شمال و قسمت غربی فیلبند رشد کرده اند. در قسمت جنوبی نیز عمدتا درختچه ها و بوته های زرشک که بسیار لذیذ، ترش و آبدار هستند عمده پوشش گیاهی طبیعت فیلبند را تشکیل می دهند.
اما درختان فیلبند قصه دردناک تری دارند و کاش همه اش به زیبایی طبیعت و سرسبزی بی مثالش ختم می شد، اما به دلیل این که فاصله فیلبند با فضای شهرهای مازندران و اطراف نسبتا بیشتر است، قاچاق چوب و قطع بی رویه درختان نیز این روز ها باعث به خطر افتادن طبیعت فیلبند شده است.
جمعیت روستای فیلبند
این روستا در دهستان خوشرود قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۸ نفر (۴خانوار)؛ و بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۰، کمتر از ۳ خانوار بوده است. فیل بند، ییلاق اهالی روستای دیواکاقع در بندپی غربی بابل است که از دیرباز در ماه های گرم سال به آنجا می رفته اند. مراتع حوالی فیل بند در فصل گرم سال، چراگاه دام های اهالی دیواملکشاه هاست. فیل بند به دلیل سوز و سرما و بارش برف شدید، در طی مدت زمستان از سکنه خالی است.
انواع پدیده های جوی در روستای فیلبند
پیش بینی هواشناسی در روستای فیلبند معنا ندارد. زیرا در یک روز ممکن است شاهد چندین پدیده جوی باشید. بارش برف، باران و هوای آفتابی همه در یک روز می توانند اتفاق بیفتند. یعنی عملا چندین فصل را در یک روز با فاصله چند سعت می توانید در روستای فیلبند تجربه کنید. حتی، اگر در فصل بهار و پاییز به روستای فیلبند سفر کنید، احتمالا با تمام پدیده های جوی نظیر ابر، مه، باران، برف، تگرگ، رگبار، و ناگهان رنگین کمان و هوای صاف و آفتابی مواجه می شوید. جمعیت روستای فیلبند را در فصل تابستان بیش از ۱۲۰۰ خانوار تشکیل می دهند، اما در زمستان روستا خالی از سکنه می شود. زیرا زندگی در روستا در این فصل بخاطر شدت سرما و سوز و برف غیرممکن است. روستای فیلبند در طول سال نزدیک۷ ماه پوشیده از برف است.
چشمه های کوچک و بزرگ زیادی در روستای فیلبند وجود دارند. چشمه لار از آن چشمه های کوچکی است که املاح معدنی فراوان دارد و برای درمان درد کلیه بسیار مفید است. همچنین، در آب چشمه ها منطقه فیلبند مقدار زیادی فلوئور وجود دارد که برای استخوان بندی بسیار موثر و مفید بوده و نتیجه آن را در استخوان بندی مردم روستا می توان به خوبی مشاهده کرد.
جاذبه های غیرطبیعی فیلبند
در فیلبند دو تکیه وجود دارند که مسافرخانه ای هم درون تکیه ها ساخته شده تا گردشگران و مسافران بتوانند در فصل های بهار و تابستان در آن ها استراحت کنند. سقف خانه های روستای فیلبند اغلب از چوب و شیروانی های رنگارنگ ساخته شده و برخی نیز سفالی هستند. دو امامزاده با نام های امامزاده یحیی و قاسم نیز در روستای فیلبند وجود دارند. امامزاده اول داخل روستا واقع شده و دوم کمی نیزا به کوهپیمایی دارد. برای این کوهپیمایی باید تا ارتفاع سه هزار و هفتصد متری صعود کنید.
معروف ترین محصول فیلبند سیب زمینی های مرغوب است. بنابراین اگر می خواهید کمی خرید کرده و برخی صنایع دستی را به عنوان سوغات مازندران بخرید، به روستای سنپچال قبل از روستای فیلبند بروید.
روستای فیلبند کجاست؟
- آدرس روستای فیلبند: استان مازندران، کیلومتر ۲۵ جاده هراز از آمل به پلور، فرعی روستای فیلبند
روستای فیلبند از جاهای دیدنی بابل و از توابع این شهرستان در مازندران است. این روستا در ۵۷ کیلومتری جنوب شهر آمل و شرق رودخانه هراز، قرار دارد. مسیر دسترسی به این روستا از جاده هراز و در مسیر فرعی به سمت فیلبند، بین جنگل الیمستان و روستای «رزکه» قرار دارد. چشم اندازهای این جاده فرعی کوهستانی، بسیار زیبا هستند.روستای فیلبند از شمال غربی به روستای سنگچال آمل، از جنوب به ییلاق «ونه بن» و روستاهای «ورزنه» و «نشل» و از جنوب شرقی به روستاهای «شیخ موسی»، «نیراسم» و «گلیران» می رسد. اهالی این روستاها در فصل های گرم، با پای پیاده و با اسب یا قاطر به فیلبند تردد می کنند؛ اما مسیر بسیار خطرناک است و تنها افراد محلی مسلط به مسیر می توانند این فاصله را طی کنند.روستای فیلبند آخرین روستای جنگل «چلاو» به حساب می آید و پدیده اقیانوس ابر در این روستا، هر ساله گردشگران زیادی را به این منطقه جذب می کند.
مسیر دسترسی به روستای فیلبند
روستای فیلبند از جاهای دیدنی مازندران به شمار می آید و مسیر دسترسی به آن از طریق جاده هراز است. فاصله تهران تا فیلبند در حدود ۱۷۰ کیلومتر است؛ اما پیچ وخم های جاده فرعی کوهستانی این روستا باعث می شود پیمودن آن حدود چهار ساعت زمان ببرد. برای رفتن به فیلبند از تهران باید از خروجی های شمال شرق تهران به بزرگراه تهران پردیس وارد شوید و با گذشتن از شهر رودهن به خروجی جاده هراز برسید. جاده هراز را تا جنگل الیمستان ادامه دهید و روبه روی روستای «پرن» به مسیر فرعی جاده فیلبند وارد شوید. این مسیر فرعی کوهستانی، در شرق جاده هراز قرار دارد.
از تهران تا ابتدای جاده فرعی فیلبند ۱۴۰ کیلومتر است و از ابتدای این جاده فرعی، ۳۰ کیلومتر تا روستای فیلبند راه دارید؛ اما طی کردن این مسافت در حدود یک ساعت زمان می برد. در ابتدای این جاده کوهستانی از روستای «پاشاکلا» خواهید گذشت و در ادامه به روستای «سنگ چال» می رسید. روستای فیلبند بعد از این روستا قرار دارد؛ اما فاصله سنگ چال تا فیلبند، بسیار پرپیچ وخم می شود و به خصوص در زمان بارندگی، تردد در این جاده می تواند خطرساز شود. در ابتدای جاده مینی بوس هایی نیز به روستا تردد می کنند.
جاده فرعی کوهستانی فیلبند، در فصل های پاییز و زمستان خطر بیشتری دارد و در زمان بارش های زمستانی امکان تردد به این روستا به دلیل خطر سقوط به دره وجود ندارد
این جاده پرپیچ وخم در فصل های پاییز و زمستان خطر بیشتری دارد و در زمان بارش های زمستانی امکان تردد به این روستا به دلیل خطر سقوط به دره وجود ندارد؛ اما در بهار و تابستان سفر با ماشین شخصی به فیلبند میسر می شود. مسیر دسترسی به روستای فیلبند از روستاهای اطراف آن به صورت پیاده نیز میسر است؛ اما مدت زیادی طول می کشد و نیازمند راهنمای محلی مسلط به مسیر است.
فاصله روستای فیلبند تا دریا در نزدیک ترین مسیر با ساحل محمودآباد در حدود ۸۰ کیلومتر است. فاصله فیلبند تا بابلسر نیز ۹۵ کیلومتر است و طی کردن آن دو ساعت طول می کشد. روستای فیلبند به دلیل شهرت فراوان و زیبایی منحصربه فردش، از نقاط مختلف شمال نیز گردشگر دارد و شهر آمل، نزدیک ترین شهر به روستای فیلبند و در مسیر دسترسی به آن است. آمل تا فیلبند در حدود ۵۷ کیلومتر فاصله دارد. فاصله ساری تا فیلبند ۱۲۶ کیلومتر و نور تا فیلبند ۱۰۴ کیلومتر است. شیرگاه تا فیلبند فاصله ای در حدود ۱۲۴ کیلومتر دارد.
اگر در شهرهای شمال شرقی کشور و مشهد اقامت دارید، برای رفتن به روستای فیلبند باید ابتدا به شهر ساری بروید و سپس مسیر را به سمت بابل، آمل و فیلبند ادامه دهید. اگر در شهرهای شمال غربی هستید، با گذشتن از رشت و ادامه مسیر در جاده ساحلی، به نور و سپس آمل خواهید رسید. در شهرهای سایر نقاط کشور برای رفتن به روستای فیلبند باید از تهران و جاده هراز بگذرید.
در فصل های مناسب، تور فیلبند توسط آژانس های مسافرتی گوناگون برگزار می شود و تنوع بالایی در مدت زمان تور و سطح خدمات وجود دارد؛ به دلیل استقبال بالای طبیعت گردان از این روستای دیدنی، تور فیلبند از ساری و سایر شهرهای شمالی نیز ارائه می شود.
از اینکه در این مطلب همراه ما بودید متشکریم . . .