روزنامه نگاری تحقیقی یا گزارشگری تحقیقی عبارت است از بررسی و تحقیق عمیق در رابطه با افشای موضوعی که عمدا توسط شخصی یا اشخاصی قدرتمند پنهان گشته و یا پشت انبوهی از وقایع پیچیده پنهان گشته است. در این روزنامه نگاری اطلاعات از منابع عادی و محرمانه کسب می شود.در این نوع روزنامه نگاری اطلاعات منتشر نمی شود تا زمانی که کامل و شفاف بودن آن به قطعیت برسد. تحقیق تا زام تایید شدن آن ادامه دارد و حتی پس از انتشار نیز ممکن است تحقیق انجام شود.در رابطه با صحت اطلاعات ارائه شده از سوی منبع تحقیق و بررسی صورت می گیرد زیرا هر منبعی می تواند اطلاعات غلط بدهد. روزنامه نگار تحقیقی می تواند براساس اطلاعات منابع مستقل می تواند به صورت صریح با روایت رسمی مخالفت کند.در این نوع تحقیق منبع ها بخاطر حفظ امنیتشان اغلب معرفی نمی شوند. گزارشگر از پذیرش وضع موجو سر باز میزند تا بتواند واقعیت های پنهان شده را کشف کند و در جهت اصلاح جامعه گام بردارد.روزنامه نگار با نگاهی منصف سعی در معرفی جنایتکاران و قهرمانان می باشد و همچنین در این نوع گزارشگر می تواند قضاوت خود را ارائه نماید این نوع تحقیق با نتیجه گیری روزنامه نگار ویا یکی از مرجع ها به پیاین می رسد. اشتباهات روزنامه نگار در این نوع تحقیق می تواند به صورت رسمی ویا غیر رسمی بازخورد داشته باشد. و می تواندبه نام رسانه و نام روزنامه نگار ضربات عمیق وارد کند.
ثمرات روزنامه نگاری تحقیقی چیست؟
در این نوع رونامه نگاری اغلب اطلاعاتی ارائه می گردد ک جدید هستند ودسترسی در جاهای دیگر برای آن یا خیلی کم است ویا اصلا نمی باشد. این نوع اطلاعات اغلب در رابطه با سیاست، تجارت، حقوق بشر و... می باشد. و همچنین این نوع اطلاعات قابل اعتماد و قدرتمند می باشند در نگارش این نوع روزنامه ها بیشتر به اعداد وارقام توجه میشود وبیشتر محتوا تحقیق مهم می باشد. این نوع تحقیق یک نوع خدمت به جامعه بیان شده خدمتی برای بهبود وضع موجود و ارتقاء آن.
روزنامه نگاری تحقیقی به دلیل ماهیتش بیشتر مورد استقبال عموم قرار می گیرد واگر در این عرصه موفق عمل کنید طرفداران بیشماری خواهید داشت ودر نتیجه نام وشهرتی ماندگار به دست خواهید آورد.فعالیت در این نوع روزنامه نگاری به مهارت های بیشتری نیاز دارد وافراد فعال در این حوزه بسیار کم تر هستند ودر نتیجه جای شما به راحتی پر نخواهد شد.
هسته روزنامه نگاری تحقیقی: فرضیه
شاید تا الان که تعریفی از روزنامه نگاری تحقیقی را مطالعه کرده اید موضوعاتی به نظرتان برسد که می توانید بر روی آنها پژوهش کنید مثلا می خواهید روی فساد مالی کار کنید اما این اصلا ایده خوبی نیست چرا که کلی است و زمان و منابع مالی یادی را صف خواهید کرد ودر آخر نمی توانید به نتیجه مشخصی برسید فرضیه باید طوری باشد علاوه بر تمرکز بر یک موضوع خاص باید نتایج حاصل از ان رانیز بیان کند و پژوهشگر در رابطه با درستی ویا غلط بودن آن تحقیق نماید به طور مثال بررسی فساد مالی در بخش .... تاثیر منفی بر روی ..... و.... دارد. پژوهشگر از درستی این فرضیه اگاه نیست این صرفا یک ایده است تا شما بتوانید تحقیق را شروع کنید. یک روزنامه تحقیقی صرفا در رابطه با مسائل منفی پژوهش نمی کند بلکه می تواند بررسی هایی در رابطه با اثرات مثبت کارآفرینی، ارائه تجربیات و علت های موفقیت این نوع شرکت ها که خدمات خوبی به جامعه می باشد ارائه دهند.در روزنامه نگاری تحقیقی به پرسش های مشخصی که از فرضیه بیرون آمده اند پاسخ می دهیم برای این کار ابتدا فرضیه را تجزیه می کنیم تا بدانیم از چه سوالات واجزائی تشکیل شده است ودر پی یافتن پاسخ هر کدام پژوهش انجام می دهیم.