تعداد دانشجویان بین المللی که کشور ترکیه را برای تحصیل برمی گزینند روز به روز در حال افزایش است. این روند از سال ۲۰۱۵ با افزایش چشمگیری همراه بوده است و اکنون در حدود ۶۵۰٫۰۰۰ دانشجوی خارجی در ترکیه تحصیل می کنند که نشان دهنده روند رو به رشد این کشور به عنوان مقصد تحصیلی به شمار می آید. این امر نیز سبب شده که کیفیت آموزش عالی در ترکیه با سرعت خوبی به پیش برود.
بیش از ۲۰۰ دانشگاه در ترکیه وجود دارد که بیشتر آن ها دولتی هستند و تعداد قابل توجهی تازه تاسیس شده اند. نخستین دانشگاه خصوصی ترکیه دانشگاه بیلکنت Bilkent است که در سال ۱۹۸۴ میلادی احداث گردید. در میان دانشگاه های نسبتا جدید ترکیه می توان از دانشگاه بین المللی آنتالیا AIU نام برد که نخستین دانشجویان خود را در سال تحصیلی ۲۰۱۲-۲۰۱۳ میلادی پذیرفت.
رتبه دانشگاه های ترکیه
در آخرین نتایج به دست آمده از رنکینگ جهانی QS، دانشگاه های ترکیه در رتبه ۴۳ جهان قرار گرفته اند. از این میان ده دانشگاه ترکیه در رنکینگ QS سال ۲۰۱۹ دیده می شوند. بیشتر این دانشگاه های برتر در شهرهای استانبول و آنکارا واقع شده اند که دو شهر بزرگ این کشور برشمرده می شوند. دانشگاه های فنی خاورمیانه Middle East Technical University، دانشگاه بیلکنت Bilkent University و دانشگاه حاجت تپه که هر سه در میان ۵۰ دانشگاه برتر جهان قرار دارند، در شهر آنکارا واقع شده اند. دانشگاه های بغازیچی، کوچ، دانشگاه سابانچی، دانشگاه فنی استانبول و دانشگاه استانبول نیز در شهر استانبول قرار گرفته اند که در میان ۳۰ دانشگاه برتر جهان جای دارند.
پر متقاضی ترین رشته ها مقطع لیسانس
برخی از پر متقاضی ترین رشته ها مقطع لیسانس در کشور ترکیه عبارتند از:
- Business and Management
- Banking and Finance
- Engineering
- Information Technologies
- International Relations
- International Trade
- Tourism and Hospitality
لیست دانشگاه های ترکیه تأییدشدۀ وزارت علوم ۲۰۲۱- ۲۰۲۰
گروه الف (ممتاز)
- Bilkent University / Bilkent Universitesi
- Bogazici University / Bogazici Universitesi
- Hacettepe University / Hacettepe Universitesi
- Istanbul Technical University / Istanbul Teknik Universitesi
- Koc University / Koc Universitesi
- Middle East Technical University / Orta Dogu Teknik Universitesi
- Sabanci University
(گروه ب (خوب
- Anadolu University
- Ankara University / Ankara Universitesi
- Bahçeşehir University (BAU)
- Dokuz Eylul University
- Ege University / Ege Universitesi
- Erciyes University / Erciyes Universitesi
- Gazi University / Gazi Universitesi
- Istanbul University / Istanbul Universitesi
- Izmir Institute of Technology
- Cukurova University
- Marmara University / Marmara Universitesi
- Ondokuz Mayis University
- Selcuk University / Selcuk Universitesi
- University of Gaziantep / Gaziantep Universitesi
- Yildiz Technical University / Yildiz Teknik Universitesi
- Cankaya University
- Atılım University
(گروه ج (متوسط
- Uludag University / Uludag Universitesi
- KTO Karatay Universitesi
- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
هزینه تحصیل و بورسیه
هزینه تحصیل در دانشگاه های ترکیه برای دانشجویان خارجی با توجه به نوع دانشگاه و شهر ، متفاوت است. دانشجویان بین المللی می بایست هزینه های دیگری نظیر اجاره منزل ، خورد و خوراک و غیره را نیز پرداخت نمایند. هزینه های مربوط به کتاب و جزوه نیز متغیر بوده و متناسب با هر دانشگاه متفاوت خواهد بود.
هزینه زندگی نیز برای یک دانشجوی خارجی در کشور ترکیه با توجه به شهر محل اقامت دانشجو، متفاوت خواهد بود. در کشور ترکیه هزینه اقامت بسیار مناسب است. هزینه خورد و خوراک مانند ایران و هزینه پوشاک ارزان تر از ایران است. تنها تفاوت بارز در هزینه های حمل ونقل است که البته برای دانشجویان تخفیف های ویژه ای در بلیت اتوبوس های شهری و برون شهری، قطارهای شهری در نظر گرفته می شود.
مدارک مورد نیاز
بعد از انتخاب رشته و دوره مورد نظر ، می بایست در رابطه با الزامات و مدارک مورد نیاز به منظور اپلای ، اطلاعات کسب کنید. شما می توانید برای این منظور به سایت دانشگاه های مورد نظر خود برای ادامه تحصیل مراجعه کنید. این بخش بسیار مهمی در پروسه اپلای شما خواهد بود ، به دلیل اینکه ممکن است جزئیات خاصی در رابطه با شرایط پذیرش و مدارک مورد نیاز برای هر دانشگاه خاص وجود داشته باشد. صرفنظر از برخی تفاوت های مختصر ، مدارک اصلی مورد نیاز عبارتند از:
- دریافت، تکمیل و ارسال فرم درخواست به صورت آنلاین ،
- آپلود ترجمه رسمی انگلیسی یا ترکی مدارک تحصیلی دیپلم ، متوسطه و غیره ،
- آپلود ترجمه رسمی انگلیسی یا ترکی ریز نمرات تحصیلی دوره دیپلم ، متوسطه و غیره ،
- کپی پاسپورت معتبر ،
- عکس پاسپورتی ،
- ارائه گواهی تمکن مالی ، به طوری که نشان دهد شما از نظر مالی در وضعیت مطلوبی قرار دارید ،
- کپی شناسنامه یا کارت ملی ،
- مدرک زبان ترکی. شما می بایست برای تحصیل در رشته های انگلیسی زبان ، مدرک زبان مرتبط ارائه نمائید.
ارسال درخواست
پس از گردآوری مدارک مورد نیاز و بررسی تکمیل بودن آن ها منطبق بر الزامات دانشگاه ، می توانید برای ارسال درخواست خود اقدام نمائید. اکثر دانشگاه های ترکیه از سیستم ثبت درخواست آنلاین Uni-Assist استفاده می کنند.
انتظار برای دریافت جواب پذیرش
زمانی که دانشگاه تائیدیه مبنی بر دریافت مدارک ارسالی شما را برایتان ارسال کرد ، می بایست منتظر بمانید تا مرحله بررسی مدارک طی شود. مدت زمان بررسی مدارک شما به میزان زیادی به دانشگاه مورد نظر بستگی دارد. پرونده های دریافتی توسط دانشگاه های مطرح ترکیه ، بالا است و طبیعی است که مدت زمان بررسی مدارک توسط آن ها نیز بیشتر به طول خواهد انجامید.