ساعدنیوز
درباره ما

سید جواد میری : تحلیل آسیب شناختی "نظارت سازمانی" در وزارت علوم

  سه شنبه، 02 دی 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
سید جواد میری : تحلیل آسیب شناختی "نظارت سازمانی" در وزارت علوم
دکتر سید جواد میری دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی طی یادداشتی اختصاصی برای ساعد نیوز به تحلیل آسیب شناسانه رویه نظارت سازمانی در وزارت علوم و نهادهای وابسته به آن پرداخته است. ایشان با تکیه بر مفهومی بنیادین و راهنما به نام "ساخت فرهنگی رفیق بازی" این موضوع را مورد واکاوری قرار می دهد.

یکی از مباحث بنیادین در اصلاح ساختارهای کشور مسئله "نظارت مستمر" می باشد که دارای چالش های جدی است. اما مفهوم نظارت یک بخش صوری دارد و یک بخش محتوایی. هرگاه فشارهای اجتماعی زیاد می شود مسئولان تلاش می کنند با تغییراتی در "ساحت صوری" از فشارهای اجتماعی بکاهند ولی آنچه مایه "استمرار نظارت" می گردد "ابعاد محتوایی" است که صرفاً قابل تقلیل به امر سیاسی نیست ولو بر این باور باشیم که ساخت سیاسی قدرت اجرایی بیشتری نسبت به دیگر ساختهای حوزه جامعوی دارد. به نظر من، ساخت فرهنگی "رفیق بازانه" در خنثی کردن نهادهای نظارتی نقش عمده ای بازی می کند و این ابعاد فرهنگی رفیق بازانه در ساخت آموزش عالی کشور و نظام دانایی ایران نقش عمده ای دارد و دمار از روزگار نهاد علم و دانشگاه و پژوهشگاه های کشور درآورده است و حتی علمی ترین افراد به محض ورود به پست های مدیریتی برای حفظ و تداوم پست خویش مجبور می شوند که وارد "مناسبات رفیق بازانه" در درون نهادهای علمی بشوند و موریانه وار تمامی استراتژی های پیشبرد اهداف نظام را به عکس خود بدل کنند.

تصویر

اگر نهادهای نظارتی در وزارت علوم و آموزش عالی کشور یک خطا می کردند و این یک خطا محدود به یک سال مشخص می بود آنگاه ما میتوانستیم این خطا را با مفهوم "خطای انسانی" در ساز و کارهای سیستم تبیین کنیم و آن را به "کل سیستم" نسبت ندهیم. اما اگر نهادهای نظارتی ۳۰ سال در وزارت علوم در ۳۰ نمونه دچار خطا بشوند دیگر این لغزش را نمی توان با ارجاع به مفهوم "خطای انسانی" تشریح کرد بل باید از مفهوم دیگری بهره جست و آن "رویه ساختاری" است که به صورت سیستماتیک "چشم خطاپوش" دارد. این آن نکته ای است که نیاز به واکاوی جامعه شناختی از منظر جامعه شناسی معرفت دارد. به عبارت دیگر، اگر از منظر حافظ به این مسئله بنگریم شاید موضوع ملموس تر گردد. حافظ در نسبت با نظامی که خداوند تعبیه کرده است بر این باور است که خطا بر قلم صنع نرفته است و بهمین دلیل حافظ می گوید آفرین بر نظر پاک خطاپوش خداوند باد. زیرا خدا مبری از خطاست و از این روی بر اساس ستاریتش خطای خطا کنندگان را می پوشاند. اما نکته اینجاست که ما در وضعیت نظام اجتماعی با یک صنع الهی روبرو نیستیم بل با موقعیت انسانی روبرو هستیم که نظمی پی ریزی کرده است که پر از خطا و لغزش است و برای مدیریت چنین سیستمی نیازمند نظارت مستمر و "نظر خطا-ناپوش" داریم تا بتواند خطاها را ببیند و آنها را اصلاح کند و از استمرار خطاها جلوگیری کند تا نظام بتواند تداوم کارا داشته باشد.

به نظر من نهادهای نظارتی دچار خلط ساحت شده اند و نظم انسانی را "صنع الهی" فرض کرده اند و بر خاطیان نظر پاک خطاپوش دارند و بر آنها آفرین می گویند والا ممکن نبود که در وزارت علوم ۳۰ سال خطا کنی ولی هیچ نهاد نظارتی قادر به اصلاح آن نباشد. من در اینجا صرفاً وزیر علوم کنونی را مقصر نمیدانم ولی او هم در این "رویه خطاپوشی" سهیم است و مادامی که در عمل تبری نجوید بخشی از ساخت خطاپوش است که به خاطیان آفرین می گوید. البته این پروسه که حافظ آن را با عبارت "آفرین بر نظر پاک خطاپوشش باد" صورتبندی کرده است دارای منازل و مراتب گوناگون است که هم عاملیت دارد و هم ساختاری است و هم قابل رصد کردن در اجزای گوناگون سیستم آموزش عالی کشور می باشد.

تصویر

اجازه دهید برای نمونه ای که دقیق ساختارها و عاملیت هایش را مورد مطالعه انتقادی قرار داده ام شاهد مثال بیاورم. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی یکی از اجزای مهم نظام دانایی کشور است که یک پست ریاست دارد و سه پست معاونت پژوهشی و مالی و فرهنگی و هر کدام از این معاونت ها دارای بخش هایی هستند که ذیل نظارت یک مدیریت واقع شده اند. اما آنچه از منظر علمی برای مطالعه من حائز اهمیت است، ارتباط ریاست و معاونت پژوهشی و مدیریت پژوهشکده ها می باشد که البته برای فهم دقیق تر باید به جنبه های مالی و تخصیص منابع مالی نیز پرداخت ولی در اینجا من تلاش می کنم به ابعاد غیر مالی و نسبت آن با نهادهای نظارتی سخن بگویم. به سخن دیگر، برای رصد فعالیت های اعضای هیئت علمی معاونت پژوهشی باید بر طرح های اساتید نظارت داشته باشد و بر اساس آن پایه و ترفیع سالانه و ارتقاء از مرحله مربی به استادیاری و دانشیاری و استادی رخ می دهد. حال می توان یک برش تاریخی را در نظر گرفت و مبتنی بر آن ریاست پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و معاونت پژوهشی آن را در نسبت با اعضای هیئت علمی و نقش نهادهای نظارتی وزارت علوم و جایگاه وزیر علوم و معاونت های ذیربط آن را در "ساخت سیستماتیک خطا" مبتنی بر "رویکرد رفیق بازانه" و علیه مصلحت عمومی کشور و دخل و تصرف رفیق بازانه در بیت المال کشور را از منظر جامعه شناسی مطالعه کرد.

به عنوان مثال، ما می توانیم دو نمونه را بین سال های ۱۳۹۴ الی ۱۳۹۸ انتخاب کنیم و ببینیم ترفیع و پایه سالانه و نسبت آن با ارتقاء از مرتبه استادیاری به دانشیاری زیر نظر معاونت پژوهشی و ریاست پژوهشگاه چگونه اتفاق افتاده است و منابع مالی که از این طریق ضایع شده است چگونه کانالیزه شده است و جایگاه نهادهای نظارتی وزارت علوم چگونه با "نظر پاک خطاپوش" خویش بر این فاجعه "آفرین باد" گفته اند. اگر با همین رویکرد پیش برویم آنگاه می توان نقش و سهم روسای پژوهشکده ها (به عنوان مثال بین سالهای ۱۳۹۳ الی ۱۳۹۵ در دوران دکتر نعمت اله فاضلی) در برساخت سیستماتیک "قلم خطاپوش" پی برد و از قِبل این مطالعه به ساز و کار پنهان فرهنگ رفیق بازانه در ایران دست یافت. به عنوان مثال، سیستم جذب یکی از جایگاه های کلیدی است و اگر به فعالیت آن در دانشنامه نظر کنید و رویه دکتر نعمت الله فاضلی (که به ظاهر، از منتقدترین افراد در مسایل اجتماعی کشور است) نظر کنید آنگاه متوجه می شوید که کسی را جذب می کند که نسبت به سایر متقاضیان هیچ حسن ویژه ای جز ارتباط خاص با ایشان ندارد و نام این رفیق بازی را می گذارد علوم اجتماعی انتقادی. اما نهادهای نظارتی به صورت سیستماتیک غایب هستند و جالب است که این فرهنگ رفیق بازانه که منجر به حذف شایستگان می شود را به حساب "گفتمان انقلاب" می نویسند ولی گفتمان انقلاب یکی از اصولش عدالت است که کیمیا شده است. برای اصلاح نهادهای نظارتی باید به سراغ اصلاح فرهنگ رفیق بازانه رفت و این مهم نیازمند استمداد از بینش انتقادی جامعه شناسانه است.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 18 دی ماه 1403/ خیر و نعمت بیش از حد در راه است (3 نظر) از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس (2 نظر) جزییات تعطیلی مدارس چهارشنبه 19 دی 1403 (2 نظر) کویر گردی برونا بیانکاردی، همسر نیمار، و ژست گرفتنش کنار شتر/چه خوراکی های خوشمزه ای چیدن رو میز (1 نظر) بازیگوشی پسر ایلان ماسک و واکنش جالب ترامپ؛ یه ای کاش می‌تونستم یه نیشگون ازت بگیرمِ خاصی توی نگاه ترامپ هست+ویدیو (1 نظر) فعال سیاسی اصولگرا: جلیلی به توهمات احمدی نژاد دچار است (1 نظر) فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ خبرهای خوشی که مدتها منتظرش بودید به شما می رسد (1 نظر) روحانی معروف اینستاگرام پاسخ می‌دهد؛ کدامیک از بازیگران نقش طلبه رو بهتر بازی کردند؟+ویدیو (1 نظر) علی لاریجانی به دولت پزشکیان پشت کرد؟ (1 نظر) مدیران دولتی به شعور ملت توهین نکنند! / چرا دلار گران شد؟ (1 نظر) (ویدئو)شوکه شدن بهرنگ علوی از دیدن وضعیت داغون ماشینش در شب!/ شکستن این طلسم بستگی به خودت داره، نیمه شب منتظرتم! (1 نظر) آیت الله علم‌الهدی: جوانان پای اسلام و انقلاب نمی‌ایستند اگر ... (1 نظر) پشت پرده رویداد تلخ دیپلماتیک در لبنان: آن چمدان ها چرا باز شد؟ (1 نظر) پشت پرده شکست عشقی جولانی؛ رهبر 43 ساله تحریرالشام تا حالا چندبار ازدواج کرده؟ (1 نظر) جشن پرشکوه سال نو میلادی در کشور های مختلف/ بازیگران ایرانی و خارجی در تب و تاب سال 2025
تیتر امروز   
جزییات تعطیلی مدارس چهارشنبه 19 دی 1403
فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 19 دی ماه 1403/آرزوی دیرینه تحقق می یابد
فال ابجد روزانه چهارشنبه 19 دی 1403 / خطر نزدیک است عقب بکش تا آسیب نبینی
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 19 دی ماه 1403/ حواستتون به خشم و عصبانیتتون باشه!
فال روزانه امروز چهارشنبه 19 دی ماه 1403/ مژده که خبرای خوشی تو راهه
فال انبیاء روزانه چهارشنبه 19 دی 1403 / آگاه باش با این نیت از غم خلاص می‌شوی
فال حافظ با تفسیر امروز چهارشنبه 19 دی 1403 + فیلم / آگاه باش این کار نتیجه خوبی برایتان ندارد
یادداشت‌های روزانه مسعود: شاید خوب باشد پویش «دو ماهی بیشتر» هم راه بیندازم که مردم در هفته حداقل دو وعده ماهی بخورند
آیا در بازی سوپرجام کریم باقری هدایت پرسپولیس را برعهده دارد؟
اشتباه زندانبان مستی که شب سال نو میلادی کار دستش داد! / نمیخواد زیاد خوشحالی کنی
آقای شهردار را در این شهر جنوبی با بنزین زنده زنده سوزاندند!
درخواست جالب کریم باقری از بازیکنان پرسپولیس
ویروس جدید چینی خطرناک است؟ علائم شایع این ویروس HMPV چیست؟
دونالد ترامپ و ایلان ماسک: داستان دو رئیس‌جمهور در یک قصر/ وقتی ترامپ با دیدن ماسک حالش بهم میخورد!
مهاجرت به سرزمین رؤیاها با پایان جاستین ترودو در کانادا به تاریخ پیوست
منتخب روز   
جزییات تعطیلی مدارس چهارشنبه 19 دی 1403 رونمایی گلوریا هاردی از مادربزرگ و فامیل فرانسویش/ مگه میشه دلتنگ این مادربزرگ چشم رنگی نشد؟😍 شیرینی بدون فر/ طرز تهیه چیز کیک نارنگی به روش قنادی+ فوت و فن شل نشدن چیزکیک حقوق زنان یا حقوق دلاری؟؛ چهره واقعی مسیح علینژاد را بهتر بشناسید+ویدیو ویروس جدید چینی خطرناک است؟ علائم شایع این ویروس HMPV چیست؟ (ویدئو) عصبانیت شدید اکبر عبدی : شما خودت به اون چیزی که میخونی اعتقاد داری؟!/ رضا عطاران و پرویز پرستویی کاهگل لگد میکردن؟ دلشوره و نگرانی خانواده بهرنگ علوی بعد از ماجرای غیب شدنش در خانه ارواح/ پیگیریم، ما خبری ازش نداریم! پلوهای مخلوط/ طرز تهیه بادمجان پلو، یک غذای عربی با طعم و عطر مثال زدنی نوستالژی روز/ جذاب‌ترین و اکشن‌ترین کارتون بچه‌های دهه 60 «لوک خوش‌شانس» / هضم این حجم از نوستالژی غیر ممکنه😍 گشت و گذاری در پایتخت جدید ایران/ جاذبه‌های خیره کننده و بکر سواحل مکران (عکس + فیلم) (ویدئو)لاکچری‌ترین میز صبحانه دبی برای شبنم قلی‌خانی و مادر جوانش/ بعد ورزش تو سواحل دبی همچین صبحونه‌ای می‌چسبه تصاویر قدیمی از دولا شدن امیرعباس هویدا، نخست وزیر پهلوی، در برابر جاستین ترودو و مادرش/ رفته مذاکرات هسته‌ای یا خوشگذرانی؟
آخرین ویدیو ها