تاملی در باب دانشگاه "سواس انگلستان"

  دوشنبه، 31 شهریور 1399 ID  کد خبر 102739
دکتر سید جواد میری : تاملی در باب دانشگاه "سواس انگلستان"
دکتر سید جواد میری یکی از جامعه شناسان ایرانی است که از گفتمان بدیل جامعه شناختی دفاع می کند و خودش را یک متفکر "فطرت گرا" می داند. او معتقد است در برابر گفتمان دیسیپلینر غربی ما می توانیم از رویکردی غیردیسیپلنر به علم سخن بگوئیم که به ساحت فطرت نیز توجه دارد. دکتر میری در یادداشت ذیل در تلاش است تا ذات استعماری اورینتالیسم دانشگاهی را آشکار سازد.

دکتر سید جواد میری محقق و دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در یادداشتی اختصاصی برای ساعد نیوز در تلاش است تا خوانندگان را با روح استعماری حاکم بر فعالیت های علمی یکی از مراکز دانشگاهی مشهور در بریتانیا را آشکار سازد:

سواس SOAS مخفف چیست؟ این واژه مخفف "مدرسه مطالعات شرقی و مطالعات آفریقا" می باشد. یان براون در سال ۲۰۱۶ کتابی را با عنوان "مدرسه مطالعات شرقی و آفریقایی: آموزش مبتنی بر چارچوب های سیاست جهانگیرانه انگلستان و توسعه یادگیری" The School of Oriental and African Studies: Imperial Training and the Expansion of Learning توسط انتشارات دانشگاه کمبریج به چاپ رساند. او در این رساله هدف تاسیس این "مدرسه" توسط دولت استعماری بریتانیا را اینگونه توصیف می کند که این مدرسه مطالعات ابزاری برای تقویت حضور سیاسی و تجاری و نظامی انگلیس در آسیا و آفریقا است.

به عبارت دیگر، مفهوم "شرق" یک برساخت غربی و ابژه اروپایی است تا در دستان معماران انگلیسی آنگونه که اهداف دوَل استعماری ایجاب می کند "شرق" را برساخت کنند. یان براون در کتاب خویش توضیح می دهد که حاکمیت انگلیس این کار را با ارائه دستورالعملهایی به "مجریان در مناطق مستعمراتی" و مدیران بازرگانی و افسران نظامی و همچنین مبلغان دینی و پزشکان و معلمان به زبان آن قسمت از آسیا یا آفریقا که هر یک از آنها همراه با مقدمه ای معتبر در مورد آداب و رسوم و دین و قوانین و تاریخ افرادی که قرار بود آنها را اداره کند یا در میان آنها کار خواهند کرد، ارسال می شد. در روایت یان براون "مدرسه شرقشناسی لندن" در چارچوب سیاست های استعماری انگلستان و بنا به نیازهایی که انگلیس در رقابت با مدرسه شرقشناسی روسیه (در پتروگراد یا سنت پترزبورگ کنونی) و مدرسه شرقشناسی فرانسه (در پاریس) و مدرسه شرقشناسی آلمان (در برلین) احساس می کرد تاسیس و توسعه پیدا کرد. بسیار ساده انگارانه خواهد بود که تاسیس این مدرسه را به عنوان بخشی از "تاریخ معرفت و دانشگاه" در اروپا در نظر بگیریم و سویه های استعماری و حتی نو-استعماری در آن را نبینیم. این مدرسه بخش "سیاست های نرم استعماری" انگلستان در آسیا و از سال ۱۹۳۸ بخش مطالعات آفریقا نیز ذیل آن قرار گرفت.

به سخن دیگر، آنچه در ساخت این "مدرسه" وجود دارد بخشی از صورتبندی علوم اجتماعی طبیعی است که ایمانوئل والرشتاین در کتاب Unthinking Social Science به آن پرداخته است. او می گوید، اروپائیان در مواجهه با دیگری دو استراتژی برای خود تعریف کردند. با اقوامی که در جوامع بسیط زندگی میکردند بحث آنتروپو-لوژی را مطرح ساختند و استدلالشان این بود که اینان انسانهای ابتدایی و فاقد تمدن هستند پس در سلسله مراتب "آدم بودن" اینان پایین ترین منزل و منزلت را در مقایسه با "منِ اروپایی" دارا می باشند ولی فرهنگ های پیچیده و متکامل تری چون هندِ گورکانی و ایرانِ صفوی و ترکان عثمانی و چینِ سلسله چینگ آنتروپولوژی نمیتواند متولی آنها باشد و از قضا این تمدنها رقبای سرسخت اروپا نیز بودند و برای به انقیاد کشیدن اینان استراتژی های پیچیده تری لازم بود که "گفتمان اورینتالیسم" یکی از پیچیده ترین برنامه های قدرت های استعماری انگلستان و فرانسه و آلمان و سرآخر روسیه بود.

به سخن دیگر، پارادایم حاکم بر مدرسه مطالعات شرق و آفریقا بر روی مفهوم "سوژه-ابژه" (در ساحت اپیستیمولوژی) و "استعمارگر-استعمار شده" (در ساحت سیاسی) و "انسان-بومی" (در ساحت انتولوژیک) ابتناء مفهومی پیدا کرده است و در خوانش فاضلی این "مفروضات وا-سازی نشده" به عنوان "محکمات اندیشه" ارائه شده است که این مفروضات کماکان در پارادایم پیشا-انتقادی سوشیال تئوری سیر می کند. به سخن دیگر، واژه انتقادی در گفتار فاضلی به دلیل سیطره پارامترهای مدرسه و سنت نظری سواسی "پیشا-انتقادی" است و به نوعی می توان گفت از منظر تئوریک گفتمان فاضلی و همکارانش در ایران متعلق به دوران پیشا-شریعتی است و این سخن بدین معناست که فاضلی فهمش از انسان ایرانی به دلیل درونی کردن گفتمان اورینتالیسم سواسی کما کان ذیل سوژه اروپایی قابل تحدید است و آنچه او آن را پروژه ناتمام تجدد در ایران می خواند همان مفهوم مدرینزاسیون است که آندر گوندر فرانک از آن با مفهوم "توسعه ی توسعه نیافتگی" یاد می کند. البته با دقت در جریانهای معرفتی مدرسه سواس می توان دریافت که چرا افق دید فاضلی و جریانی که او در ایران ذیل آن تعریف می شود فهم دقیقی از امکان های انسان ایرانی ندارد. زیرا مدرسه سواس بخشی از پروژه و گفتمان کلنیالیسم و نوکلنیالیسم می باشد و جای محوری در نظریه پردازی در حوزه جامعه شناسی و فلسفه انتقادی ندارد بل بخشی از بسط سوژه بریتانیایی در ژئوپلیتیک جهان معاصر است. به سخن دیگر، نقد فاضلی را باید صرفاً محدود به کتاب های او که ترجمان پارادایم اورینتالیسم سواسی است، نکرد بل جریانهای حاکم بر ساحت معرفت در سواس را طی این ۹ دهه با توجه به فراز و فرود موقعیت بریتانیا در جهان مورد بازخوانی قرار داد. من ابتدا فکر می کردم که دکتر فاضلی انسانشناسی خوانده است ولی وقتی آثار او را و ارجاعات او را و اساتید او را مورد خوانش قرار دادم متوجه شدم که اشتباه کرده ام و البته او هم خود در بازنمایی نقش آکادمیک خویش دچار خطا گشته است. او آنتروپولوژی به معنایی که مالینفسکی از آن سخن می گوید نخوانده است بل او ذیل گفتمان اورینتالیسم و تحت راهنمایی پروفسور تاپر که بالذات یک اورینتالیست با سویه های مطالعات میدانی آنتروپولوژیکال است درس خوانده است. شاید این فهم غلط فاضلی از هویت آکادمیک خویش بخشی از خبط آموزش عالی در ایران است که دانشجو از ایران به بریتانیا می فرستد که در مدرسه به اصطلاح شرقشناسی درباره "خود" پرسش کند. پرسش از خود را نمی توان از دیگری انتظار داشت. هیچگاه یک انگلیسی برای پرسش از خود به مدرسه مطالعات انگلیس در ایران نمیآید. زیرا او خود را ابژه خودِ ایرانی نمی داند بل ایرانی را ابژه خود صورتبندی می کند و آن را به نام "روش" به ما می دهد و نتیجه اش می شود این که می بینیم.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
برادر رهبر معظم انقلاب: من چون برای خانه‌ام فرش خریده بودم تا مدت‌ها خجالت می‌کشیدم آقا و برادرزاده‌هایم را دعوت کنم چون خانه رهبری گلیم و موکت است (646 نظر) تذکر جدی علی دایی به آقای کمدین: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (309 نظر) وقتی شهربانو منصوریان در جواب هادی ساعی مدرک قبولی برادرش در آزمون دکتری را رو میکند/ تو دیگه کوتاه بیا دختر +عکس (237 نظر) (فیلم) صحبت های شنیده نشده از شهربانو منصوریان در مورد زندگی گذشته اش / افتخار می‌کنم یه روز نون نداشتم بخورم، برای یه لقمه نون جنگیدم / تو مزرعه کار می‌کردم، خدمتکاری می‌کردم ... (174 نظر) هانیه‌سادات رئیسی: این 100 روزی که از شهادت پدرم گذشت برای ما 100 سال بود+ویدیو/ آه از ته دل دختر رئیس‌جمهور شهید با یاد کردن از پدرش (164 نظر) نگاهی به میز عزای شیک و بدون تجملات زهره حمیدی، بازیگر پیشکسوت سینمای ایران/ دیزاین زیبا با گَل، شمع، قرآن و حلوا+عکس (127 نظر) داریوش ارجمند: من تحت تأثیر دو «علی» هستم؛ علی خامنه‌ای و علی شریعتی (103 نظر) شعرخوانی زیبا و تحسین برانگیز رهبر معظم انقلاب: سعدی اگر عاشقی کنی و جوانی️ عشق محمّد بس است و آل محمّد+ویدیو (95 نظر) شهربانو منصوریان: بحثمون بشه به همسرم حمله ای می کنم که حواسش باشه، پا میزنم و فرار میکنم چون اگه از نزدیک بزنم میزنه زمین منو کشتی گیره+ویدئو (93 نظر) آتشبازی جعفر غفارنژاد رقیب مازندرانی هادی چوپان در استیج انتخابی مستر المپیا در هند +فیلم/ غول بابلسری مثل یک شیر داره لرز به تن رقبا می اندازه (91 نظر) رضا عطاران: بچه خیلی دوست دارم اما قبل از ازدواج با همسرم توافق کردیم بچه دار نشویم! (82 نظر) ویدا جوان: من از همسرم خواستگاری کردم و مراسممون توی باغچه کوچیک عمه همسرم بود و ما با آژانس اومدیم به مراسم عقدمون+ویدیو (68 نظر) خلاقیت زیبای یک جوان غیرایرانی برای نقاشی چهره نورانی رهبر معظم انقلاب روی دیوار حیاط/ من عاشق آن رهبر نورانی خویشم+عکس (68 نظر) سفر تابستانی بهروز تابانی شیرشاه ایرانی به گردنه حیران اردبیل با جمعی از خوبان +تصاویر/ رقیب تبریزی هادی چوپان راهی جاده های شمال شد (56 نظر) پریناز ایزدیار : خیلی دوست دارم ازدواج کنم و بچه دار بشم ، هر وقت ازدواج کنم برنامه ریزی میکنم به زندگی شخصیم برسم (55 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
نیمه کاره ماندن سفر شمال سید محمد خاتمی و تماس مکرر وزیر بهداشت پزشکیان با او / تماس قبل از ساعت 8 صبح یعنی اتفاق بدی افتاده ...
لطف بزرگ دولت احمدی‌نژاد در حق آقازاده سید محمد خاتمی / پول پراید پسر خاتمی چطوری جور شد؟
10 دروغی که والدین به فرزندانشان می‌گویند و به آن توجه نمی‌کنند
افزایش 45 درصدی حقوق کارگران در راه است؟
نکاتی درباره اولین گفت‌و‌گوی زندۀ تلویزیونی رئیس جمهوری / پای پزشکیان روی پوست خربزه نلغزید
تلاش ترامپ برای به نمایش درنیامدن فیلم کارگردان ایرانی در آمریکا / کارآموز بلای جان ترامپ می‌شود؟
شهرام حقیقت دوست؛ بازیگری در اوج با یک امضای منحصر به ‌فرد / از خط قرمز تا قلب رقه
تهدیدها و افشاگری‌های هنرمندان؛ واقعیت یا بازی رسانه‌ای؟
کتاب چی بخونیم؟ معرفی کتاب «ناگهان هوس»؛ عاشقانه‌ای دیگر از نویسنده رمان «مثل آب برای شکلات»
معلم بلاگرها اعمال قانون می‌شوند
کتاب خوب بخوانیم ؛ بهترین نامه‌های عاشقانه‌ای‌ که نویسندگان نوشته‌اند؛ روایت‌هایی از عشق و دلدادگی
دانلود آهنگ جدید؛ آهنگ محسن یگانه بنام بترس +متن و موزیک ویدئو/مسافر راه های دور آی ماهی آبهای شور
ولخرجی مادر فرح پهلوی از جیب مردم برای ختنه سورون نوه پادشاه مراکش! + سند
(ویدیو) صحبت های جنجالی حمید گودرزی: به هیچ عنوان علاقه‌ای به ازدواج کردن دوباره ندارم، دوباره اشتباه نمیکنم، بعید میدونم هیچوقت عاشق بشم
آغاز ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان استعداد درخشان مقطع ارشد دانشگاه آزاد اسلامی
منتخب روز   
از پوشیدن کفش ایرانی و نشستن در ردیف آخر جلسه انجمن اولیا و مربیان تا سوار شدن به ارزان ترین ماشین ایرانی و عدم استفاده از منبر در تدریس؛ در مروری بر سهم آقازادگی فرزندان رهبر معظم انقلاب+عکس شهاب حسینی: وقتی پدرم فوت کرد دیوانه شدم، دست روی دلم نگذارید که اشکم در میاد رهبر معظم انقلاب: فروهر قبل از انقلاب دوست ما بود، اول انقلاب همکار ما بود و بعد دشمن ما شد، دشمنی بی‌ضرر و بی‌خطر+ویدیو رهبر معظم انقلاب در مواجه با هنرمندی که موی بلند داشت: چقدر این مدل مو به شما میاد+ ویدیو/تحت تاثیر قرار گرفتن با جمله رهبر فرزانه فرود اضطراری در قزوین؛ از کار افتادن موتور هلی کوپتر هاشمی رفسنجانی که پسرش محسن هم همراه او بود هوش ادبی رهبر انقلاب گم شده سایه را به او بازگرداند / پیام ابتهاج به آیت الله خامنه‌ای: حیف است وقت ایشان که صرف این امور جزیی شود مهران رجبی، کمدین معروف: حضورم در بیمارستان موجب خنده رهبر معظم انقلاب شد قرائت فاتحه رهبر انقلاب و مسئولان کشور بر مزار پدرانشان؛ از مرحوم هاشمی رفسنجانی و شهید رئیسی تا حسن روحانی و خاتمی+عکس رو شدن مشکل الیکا عبدالرزاقی با وسایل همسرش امین زندگانی در برنامه دورهمی / مدیری میگه امین رو با همین میخ کج بپذیر😂 تصویری از غیرت مثال‌زدنی رهبر معظم انقلاب نسبت به زن ایرانی در میان جمعیت+ویدیو/ حایل کردن دستشان برای برخورد نکردن محافظشان با بانوی کرمانشاهی چقدر رهبر معظم انقلاب را می‌شناسیم؟+ویدیو/ دیدن و شنیدن این صحبت‌ها را از دست ندهید مزاح و شوخی رهبر معظم انقلاب با اعضای دولت مسعود پزشکیان حین سخنرانی+ویدیو