صفر تا صد لوله کشی ساختمان و نکاتی که باید بدانید!
در عین حال لولهکشی باید با توجه به نوع ساختمان (صنعتی، تجاری یا مسکونی) به شکل اصولی و استاندارد انجام شود. در اینجا قصد داریم به تمامی نکاتی که برای اجرای لوله کشی در ساختمان نیاز دارید، بپردازیم.
استانداردهای لولهکشی ساختمان
همه ساختمانها از مسکونی گرفته تا کارگاههای صنعتی و کارخانجات به سیستم لولهکشی نیاز دارند. به طوری که صنایع برای انتقال مواد شیمیایی نیازمند سیستم لولهکشی هستند. به دلیل متفاوت بودن سیالات و مایعاتی که از لولههای ساختمانیهای مسکونی و صنعتی عبور میکند، باید نوع لوله نیز بر همین اساس انتخاب شود.
رایجترین و پرکاربردترین سیستم لولهکشی در ساختمانهای مسکونی صورت میگیرد. برای اجرای این سیستم باید به چند نکته دقت داشته باشید:
نوع لوله باید با توجه به آب و هوای شهر محل سکونت انتخاب شود.
جایگذاری و نصب لولهها نیز باید برحسب استانداردهای لازم صورت بگیرد. برای مثال استفاده از اتصالات مسی بر همین اساس انتخاب میشوند.
دقت داشته باشید انتخاب نادرست متریال لولهکشی میتواند بعدها خسارات زیادی به دنبال داشته باشد. برای مثال در شهرهایی که در زمستان آب و هوای سرد و یخبندان دارند، باید لولهها و اتصالات در برابر سرما مقاومت بالایی داشته باشند.
نکات مهم در لولهکشی ساختمان
سیستم لولهکشی در قسمتهای مختلف ساختمان صورت میگیرد که برای اجرای هر یک از این قسمتها باید به نکات مربوط به آن دقت داشته باشید:
نحوه لولهکشی فاضلاب
فاضلاب و خروجی آب مهمترین قسمتی است که باید با دقت و مهارت زیادی انجام شود. چرا که برخی از ساختمانهایی که بدون رعایت استانداردهای لازم لولهکشی میشوند، بعد از چند سال با مشکل نشت آب، ایجاد رطوبت در محیط ساختمان و ... روبرو میشوند.
اگر ساختمان چند طبقه باشد، نشت آب در سقف طبقات پایین یکی از مشکلات رایج است که به دلیل عدم عایقبندی درست اتصالات لولهها اتفاق میافتد.
برای لولهکشی فاضلاب باید به چند نکته دقت داشته باشید:
در مراحل اولیه نصب باید مراقب لولهها باشید تا به آنها آسیب وارد نشود. گاهی در اثر جابجایی دچار آسیب میشوند که بدون اطلاع آنها را نصب میکنید و بعدها لولهکشی دچار نشت میشود. متریال این لولهها از پولیکاست که مثل لولههای فلزی مقاوم نیستند و نباید با ضربه سنگین مواجه شوند.
بهتر است قبل از اجرای لوله کشی فاضلاب از عایقهای مقاوم برای آنها استفاده کنید. این عایقها از وارد شدن ضربه به فاضلاب جلوگیری میکند.
برای لوله کشی فاضلاب به شکل توکار، مسیرهای افقی را در بخش کف ساختمان انتخاب کنید و برای اینکه آنها را در مسیر شیرآلات قرار دهید، قسمت دیوار انتخاب بهتری است. برای مثال نصب فاضلاب ماشین لباسشویی و ظرفشویی به خروجی در دیوار نیاز دارد.
یکی دیگر از نکات مهم در لولهکشی فاضلاب استفاده از اورینگ PVC است که از نشتی آب در قسمت اتصالات لولهها جلوگیری میکند. اورینگ PVC با وجود اتصال همگن و ضد آب، میتواند جریان آب را در سیستم لولهکشی حفظ کند. ضمن اینکه در برابر فشار نیز مقاومت زیادی دارد.
لولهکشی برای نصب شیرآلات
برای لولهکشی ساختمان هم باید به چند نکته دقت داشته باشید:
انتخاب متریال لوله مهمترین نکتهای است که باید در همان ابتدا به آن توجه داشته باشید. اگر از لولههای فلزی استفاده میکنید، بهترین نوع آن لولههای گالوانیزه است که در برابر رطوبت مقاومت زیادی دارند. برای ساخت این لولهها از آلیاژ نیکل، کروم، منگنز، روی و فولاد استفاده میشود. همچنین شما میتوانید از لولههای PVC نیز برای لولهکشی ساختمان استفاده کنید.
لوله مسی برای تاسیسات صنعتی و تجاری کاربرد دارند و به منظور انتقال مایعات و سیالات گرم و سرد استفاده میشوند. کاربرد اصلی لوله مسی به دلیل توانایی بالا در انتقال گرما و سرماست و از سوی دیگر در برابر خوردگی نیز مقاومت زیادی دارد. اما از آنجا که قیمت لوله مسی بالاست، اغلب برای قسمت اتصالات این آلیاژ مورد توجه قرار میگیرد.
انتخاب اتصالات مناسب برای متصل کردن لولهها به یکدیگر اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل همیشه باید مرغوبترین محصولات بازار را انتخاب کنید و از متصل بودن کامل اتصالات با لولهها مطمئن شوید.
برای جلوگیری از نشت آب و اتصال بهتر لولهها به یکدیگر میتوانید در کنار استفاده از نوار تفلون، از نوار پرایمر نیز استفاده کنید. تکنیسینهای لولهکش به خوبی با این محصول کاربردی آشنایی دارند و میدانند که این چسب میتواند از لولههای ساختمان در برابر صدمات و آسیبهای احتمالی جلوگیری کند. برای اطلاع از قیمت نوار پرایمر پیشنهاد میدهیم به فروشگاههای معتبر آنلاین سر بزنید و مرغوبترین محصول با چسبندگی و مقاومت بالا را انتخاب کنید.
تجهیزات مورد نیاز برای لولهکشی ساختمان
قبل از هر چیز باید افرادی را که برای لولهکشی ساختمان انتخاب میکنید، افرادی ماهر، باتجربه و آشنا به تمامی برندهای تجهیزات مورد نیاز برای اجرای لولهکشی باشند.
مهمترین ابزارها و تجهیزاتی که برای اجرای سیستم لولهکشی در هر ساختمانی نیاز دارید عبارتند از:
لوله و اتصالات لوله
گونیا
نوار تفلون
نوار پرایمر
متر
کولیس
لوله برمشتی
لوله بر تلسکوپی
پلیسه گیر
انواع آچار
گیره لوله
انبردست
برقو یا کالیبراتور
گیج فشار
مولتی متر
واشر لاستیکی
روغندان
کمان اره
حدیده
لوله خم کن
لولهکشها بسیاری از این ابزار و تجهیزات را دارند و شما باید تجهیزات مصرفی مثل لوله، اتصالات، واشر لاستیکی، نوار تفلون یا نوار پرایمر را تهیه کنید.
کلام آخر
لولهکشی یکی از اقداماتی است که برای ساخت هر بنایی به آن نیاز دارید. اما از آنجا که لولهکشی به صورت توکار انجام میشود و بعد از اتمام، روی آن کفسازی انجام میشود. در صورتی که لولهکشی دچار نشتی شود، مجبور به تخریب کف ساختمان خواهید بود که هزینه زیادی را به دنبال دارد. به همین دلیل است که باید از همان ابتدا آن را به شیوهای درست و اصولی انجام دهید. در اینجا به چند نکته مهم برای لولهکشی ساختمان اشاره شد که امیدواریم برایتان مفید بوده باشد.